Alapanyagok A-tól Z-ig
Ismerjük meg közelebbről a nélkülözhetetlen, és a “jó ha van” alapanyagokat, amelyek a növényi étrendbe illeszthetőek. A legfontosabb tulajdonságoktól – tápanyag tartalom, vitamin és felhasználási javaslatok – kezdve, a kevésbé fontos, de annál érdekesebb információig mindent megtalálsz itt!
- All
- alapanyag
- b
- besamel
- bulgur
- c
- c-cs
- csicseriborsó
- diéta-tények
- e-é
- f
- fehérje
- k
- karácsony
- kuszkusz
- l
- lencse
- m
- medvehagyma
- okosság
- r
- rizottó
- s
- sörélesztő
- spárga
- sütőtök
- sz
- számok
- szénhidrát
- szója
- t
- tofu
- vegán túró
- vegánság
- vöröslencse
- zöld lencse
- zöldborsó
Bevallom derekasan, hogy bár sokan lenézik a margarint és én is egészségtudatosnak tartom magam – legalábbis e tekintetben átlag felettinek -, mégis a margarin elő-előkerül otthon és nemcsak sütési céllal. Egy friss, kovászos kenyérrel és egy csipet sóval tökéletes párost tud alkotni. Emiatt gyakran folytatunk eszmecserét feleségemmel, miszerint – lassan egy évtizedes vegán múlttal is -, a margarinnál a vaj is egészségesebb lenne. Én pedig rendszerint a margarin…
Bár vannak, akik kicsit – vagy nagyon – búslakodnak, hogy kicsit megkésve bár, de búcsúzik a nyár, azonban nincs okunk a szomorúságra, hiszen az új évszak rengeteg jó dolgot tartogat. Köztük az ízletesebbnél ízletesebb őszi zöldségeket és gyümölcsöket. Őszi gyümölcsök Magyarország igen kedvező helyzetben őszi gyümölcs kínálatban. A nyár vége felé, és a hűvösebb évszak beköszöntével számtalan ízletes gyümölccsel ajándékoz meg minket a természet. Összeállítottam a – számomra,…
Utóbbi években, évtizedekben a szénhidrátokat rengeteg támadás érte, miszerint egészségtelen és a tökéletes alak útjában áll. A legtöbb – szinte az összes – divatos diéta, ami gyors fogyással kecsegtet azon alapszik, hogy a szénhidrátokat ki kell iktatni, vagy legalábbis jelentősen csökkenteni kell a fogyasztásukat. Sora jelenek meg a különböző szénhidrátmentes, meg szénhidrát csökkentett termékek, amik a köztudatban egyre jobban élő szénhidrát ellenes nézet miatt egyre népszerűbbek. Azonban szénhidrát…
Fehér cukor, azaz a kristálycukor az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb “főgonosza”. A csapból is az folyik, hogy a fehér cukor így rossz, a kristálycukor úgy rossz. A trendet meglovagolva pedig lépten nyomon előkerültek a különböző alternatívák, amelyeket a fehér cukor helyett kínálják egészséges megoldásként. Viszont tények nem sűrűn kerülnek elő, hogy miért is lenne jobb mondjuk a nádcukor, a barna cukor mint a kristálycukor. Ilyen olyan forrásból már…
A vegán táplálkozás – jó esetben – nem csak egészségesebb, hanem környezetbarátabb is. Viszont, – főleg az életmóddal ismerkedőknek – időnként fejtörést okozhat, hogy mit miből készítsen. Ahhoz, hogy mindig könnyen és gyorsan össze tudjunk dobni egy ízletes és tápláló ételt, érdemes néhány alapvető, természeténél fogva vegán alapanyagot kéznél tartani. Ezek az összetevők nemcsak hosszan eltarthatóak, hanem sokoldalúan felhasználhatóak is A bejegyzést nem egy kőbe vésett szabályzatnak szánom,…
A spárga egy igazán különleges és ízletes zöldség, amely már az ókori rómaiak és görögök asztalán is visszatérő vendég volt, mint gasztronómiai kuriózum. A növényt a zöldségek királyának tartják egyedi, karakteres íze, no meg ára miatt, ami kényességéből addodik. Két különböző spárgával találkozhatunk, az egyik a zöld, a másik a fehér. Bár eléggé különbözik a kettő, mégis egy és ugyanaz a növény. A különbség a termesztési módszerből adódik.…
A medvehagyma (Allium ursinum) egy évelő növény, ami a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozik. A nevét onnan kapta, hogy a néphiedelem szerint a téliálomból ébredező medvék első csemegéje a medvehagyma. Azonban a valóságban a mackók nem igazán kedvelik a hagymafélét. A vadon növő növény egy rendkívül ízletes és aromában gazdag, emellett a medvehagymának számos jótékony hatása is van. A hagymaféle természetes élőhelye a lombos erdőségek,illetve völgyek, azon belül is…
A besamel mártás, vagy más néven fehér mártás egy alapvető elem a gasztronómiában, ami nagy valószínűséggel Franciaországból ered a 16. századból. Az eredeti besamel recept három fő összetevőből áll: lisztből, tejből és vajból – vagy margarinból -, amit sóval és borssal fűszereznek. Egyszerűségének és sokoldalúságának köszönhetően a mártás gyorsan elterjedt a kontinensen és minden nemzet, régió egy kicsit változtatott rajta. Így miért ne változtatnánk rajta mi is, hogy…
.A kuszkusz alapvetően durum búzákból készül. Az előállítása során a durum búzát vízzel vagy gőzzel puhítják, majd hagyják kiszáradni. Ezután az elszáradt búzát aprítják, hogy az apró szemcsék kialakuljanak, és ezt nevezzük kuszkusznak.
A bulgur egy kiemelkedően egészséges gabonaféle, ami kicsit kacifántosabb utat jár be, mire az üzletek polcaira kerül. Először is, a búzát megfőzik, majd szárítják, és végezetül megőrlik, aminek az eredmény egy szemcsés gabona, amely kiemelkedő tápanyag összetétellel rendelkezik, illetve számos más módon hat egészségünkre. A bulgur tápértéke rendkívül magas és hasznos szervezetünk számára. Kiváló a bulgur szénhidráttartalma magas, viszont rosttartalma is kiemelkedő. Ennek köszönhetően a glikémiás indexe alacsony,…
A kanadai sütőtök – pézsmatök -, vagy ahogy az üzletek polcain szoktunk vele találkozni orange sütőtök az egyik legelterjedtebb sütőtök fajt a világon. Sok más egyéb zöldségfélével – paradicsom, paprika, vagy burgonya – Észak-amerikából érkezett Európába, aminek a nevét is köszönheti. Manapság a világ minden pontján termeszetenek orange sütőtököt olyannyira, hogy a hagyományos főzőtököt szinte teljesen kiszorítja. Az orange sütőtök formája a körtére hasonlít. A pézsmatök színe a…
A fekete lencse, vagy más néven beluga lencsét a legízletesebb és különlegesebb lencseféleként tartják számon. Magyarországon a fekete lencse, és a többi nem hagyományosnak számító barna lencse kevésbé ismert, azonban hiba lenne nem megismerni közelebbről. Szerencsére napjainkban már nemcsak a bioboltok polcain és a speciális élelmiszereket felvonultató webshopokban lelhető fel. A fekete lencse szemek ugyan kisebbek, sötétebbek és szabályosabb alakuak, mint a barna társaik, azonban ettől függetlenül nem…
A zöld lencse, amivel időnként francia le puy lencse néven találkozhatunk egy rendkívül sokoldalú hüvelyes alapanyag, amit a hagyományos úgynevezett főzeléklencséhez hasonló módon és még azon felül használhatunk. A francia le puy előtagot onnan kapta a lencse féle, hogy először a dél-francia Avignon régióban található Le Puy-en-Velay történelmi városban kezdték el termeszteni, ahol a szegény emberek kaviárjaként emlegették. A zöld lencse ára napjainkban is valamivel magasabb, mint a…
A lencse az egyik legrégebbi haszonnövény, aminek a termesztése több, mint 10 ezer éves hagyományra tekint vissza. A tápláló hüvelyest először a Közel-keleten kezdték el termeszteni. A növény másik nagy előnye, hogy jól bírja a szárazságot, alacsony a tápanyag és a vízigénye, így zordabb körülmények között is jól érzi magát. Az egyik legfontosabb tulajdonsága a lencsének a magas tápértéke. A második legjobb növényi fehérjeforrás, 100 grammonként közel 25…
A shiitake gomba a világ egyik legnépszerűbb ehető gombafajtája köszönhetően gyógyhatásának és gazdag ízének. A gyógyhatású gomba Kelet-ázsiában őshonos és a japán, illetve kínai konyhában, valamint orvoslásban vert először gyökeret. A shiitake gomba a sok más gombafajtához hasonlóan fák törzsén él. A nevét is onnan kapta, hogy a japánok nagy számban a “shii” fa – egyfajta tölgy – törzsén találkoztak vele. A shiitake gombát már több, mint két…
A sörélesztőpehely egy rendkívül sokoldalú alapanyag, ami egyre több – elsősorban növényi alapú – konyhában lelhető fel. De mi is valójában a sörélesztő pehely? Alapjáraton valóban a sör, illetve a kenyér előállításához használták a Saccharomyces cerevisiae nevű gombából előállított élesztőt. idővel az egészségre gyakorolt hatása miatt táplálékkiegészítőként elkezdett szivárogni a hétköznapokba, majd a vegán életmód terjedésével az ízvilágának köszönhetően újabb lendületet kapott népszerűsége. Mire jó a sörélesztőpehely? Röviden…
A rizottó egy méltán híres olasz rizsétel, amit rendszerint ebédkor szolgálnak fel első fogáskásként – primo piatto – könnyedebb, de laktató ételnek. A rizottó nem egy konkrét recept, hanem a rizs főzési technikájára útal. Ennek köszönhetően végtelen egy lehetőségünk van arra, hogy egy remek és ízletes rizs ételt állitsunk össze. A rizottó elkészítése ugyan nem bonyolult, azonban némi odafigyelést igényel és időt is kell rá szánunk. De mindenképpen…
A szejtán, vagy más nevén a búzahús egy kiváló vegán fehérjeforrás. Mi is valójában ez az egzotikusan hangzó étel? A szejtán alapját a búzasikér adja, ami tulajdonképpen a búza fehérje tartalma, a glutén. Ez az anyag felelős a búza ruganyoságáért, aminek köszönhető a búzából készült ételek szilárdsága és állaga. A búzahús kétharmadát a sikér adja, ami miatt rendkívül jó textúrája és igen magas fehérjetartalma van a szejtánnak, viszont…
A köles tulajdonképpen egy növénynemzetség, amibe több különböző faj tartozik. Magyarországon a szó alatt a termesztett kölest értjük, ami a középkor óta az egyik legelterjedtebb gabona növényként tartják számon. A kásakölest először a – csicseriborsóhoz hasonlóan – a közel-keleten kezdték el termeszteni, majd török közvetítéssel honosult meg hazánkban. A köles növény egy egynyári fűféle, aminek a termése rendkívül tápláló, egészséges és sokoldalú. A kultúrnövény egyetlen hátránya, hogy nehezen…
A magyar konyhában nagy hagyománya van a túró felhasználásával készült ételeknek, úgyhogy felmerül a kérdés, hogy van-e növényi túró, vagyis vegán túró? Nos, van és ráadásul természetesebb és egészségesebb, mint azt sokan gondolnánk. Sok esetben a kész növényi helyettesítő termékek – rád nézek növényi sajt – egészségtelenebb, mint a hagyományos változatuk. No meg az ár sem utolsó szempont. Vegán túrót egy méltatlanul alábecsült, hazánkban is nagy hagyománnyal rendelkező…
Az emberiség már több, mint 12 ezer éve fogyaszt fermentált ételt, noha akkor még nem is igazán tudták, hogy mit csinálnak. A fermentáció során az élelmiszerekben található cukrokat a jótékony mikroorganizmusok különböző kémiai reakciók révén új termékké alakítják át. A fermentálás jelentése hétköznapi nyelven erjesztés. Az eljárás maga egy igen egyszerű, biztonságos és ízletes módja az élelmiszerek tartósításának, és ráadásul rendkívül egészséges is. Nade, mi is az a…
A szójabab, vagy röviden csak szója Kelet-ázsiából indult világhódító útjára. Napjainkban az egyik legnagyobb volumenben termesztett növénye, ami nem véletlen, hiszen felhasználási módja végtelen. Számunkra a szójabab legfontosabb tulajdonsága az, hogy az egyik, ha nem a legjobb növényi fehérje forrás. Egyike azoknak a növényi fehérjéknek, amelyek az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák. Azonban az utóbbi években számos váddal kellett szembenéznie a kultúr növénynek. Egyrészről sokan az erdőirtással hozzák kapcsolatba,…
A vöröslencse egyike a méltánnépszerű lencseféléknek. Ez a fajta elsősorban a Földközi-tenger partján őshonos és a Közel-keleti, illetve az indiai konyhába vált alapvető hozzávalóvá. Ez a hüvelyes Magyarországon csak az utóbbi időben kezdett elterjedté válni köszönhetően annak, hogy jótékony hatásait a végtelenségig lehetne sorolni. Lássuk, hogy mit érdemes tudni a vöröslencséről, és annak élettani hatásairól! Vöröslencse jótékony hatásai Kezdjük a legfontosabb szemponttal, vagyis azzal, hogy miért érdemes vöröslencsét…
Az ázsia konyha terjedésének és népszerűségének köszönhetően hazánkban is egyre több helyen találkozhatunk az edamame babbal, ami a japán konyha egyik alapköve. De mi is valójában ez az egyre trendibb étel és valóban különleges? Mi az az Edamame bab? Az edamaméval magyarul nem más, mint a szójabab zsenge, éretlen formája. Azaz úgy lehet elképzelni a kettő kapcsolatát, mint a zöldborsót és a sárgaborsót. Egészséges-e az edamame? A szóját…
A legtöbb ember csak vakargatja a fejét, ha azon kell gondolkodni, hogy miben van fehérje a húson kívül. Emiatt is élhet a köztudatban a tévhit, miszerint a vegánok protein hiánnyal küzdenek. Miközben végeláthatatlan különböző növényi fehérjeforrás áll rendelkezésünkre. Lássuk, mit kell tudnunk a növényi fehérjéről! Mi az a fehérje? A fehérje egyike a három létfontosságú makrotápanyagok, aminek a helyes egyensúlya egészségünk egyik alappillére. Miért van szükségünk rá? Azt…
Az édesburgonya az utóbbi években vált egyre felkapottá, köszönhetően nagyrészt annak, hogy – fancy – szuperfoodnak lett titulálva. Szó se róla, rengeteg jó élettani tulajdonsága van, amit kár a “hagyományos” burgonyával összehasonlítgatni, ugyanis nincs sok közük egymáshoz, mivel az édesburgonya valójában nem is burgonya. Na de akkor mi az édesburgonya? Mi az édesburgonya? Nem burgonya, az biztos. Az igaz, hogy formában, és felhasználási formájában nagyon hasonlít a krumplira,…
A csicseriborsó az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, aminek a termesztése körülbelül 10 ezer évre nyúlik vissza az időben. Viszont nem is ez teszi igazán érdekessé, hanem elképesztő tápanyagtartalma. Ismerjük meg a hazánkban – még – kevésbé elterjedt csicseriborsó növényt, ami a világ legnagyobb részét már meghódította! Mi a csicseriborsó valójában? Nevéből sejthetjük, hogy a csicseriborsó közeli rokona a hazánkban jóval elterjedtebb zöldborsónak. Mindkét növény a hüvelyesek rendjébe, ezen belül…
A tofu hazánkban az utóbbi években kezdett nagyobb léptékkel elterjedni, elsősorban a húsmentes táplálkozás egyre növekvő népszerűségének köszönhetően. A szójakészítmény a Távol-Keleten már több, mint 4000 éve ismerik. Mi a tofu, és miből van? A fehérjedús alapanyagot magyarul szójababsajtnak szokás hívni, ami sokat el is árul abból, hogy mi az a tofu, és miből van, mivel elég nagy hasonlóságot mutat a sajtkészítéssel. A szójababot először vízbe áztatják, majd…