Minden, amit a kölesről tudni kell – tápérték, főzése , felhasználása
Tartalomjegyzék
ToggleA köles tulajdonképpen egy növénynemzetség, amibe több különböző faj tartozik. Magyarországon a szó alatt a termesztett kölest értjük, ami a középkor óta az egyik legelterjedtebb gabona növényként tartják számon. A kásakölest először a – csicseriborsóhoz hasonlóan – a közel-keleten kezdték el termeszteni, majd török közvetítéssel honosult meg hazánkban.
A köles növény egy egynyári fűféle, aminek a termése rendkívül tápláló, egészséges és sokoldalú. A kultúrnövény egyetlen hátránya, hogy nehezen emészthető és a többi gabonával szemben a főzési ideje is igen hosszú lehet. Azonban megéri figyelmet fordítani rá, hiszen egyedi íze van és nem utolsó sorban természetesen gluténmentes.
Emellett a köles tápértéke rendkivüli. A növény magas szénhidráttartalma bár nem alacsony glikémiás indexel párosul, viszont rosttartalma magas, valamint fehérje tartalmát sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ennek köszönhetően a kölest köretként szokták a leggyakrabban elkészíteni. Azonban emellett számtalan más felhasználási formája is van. Többek között tökéletes vegán túrót lehet belőle varázsolni!
Mi az a köles?
A köles az egyik legrégebbi gabona növényünk egyike, amivel az utóbbi évtizedekben méltatlanul bánunk. Legtöbben csak madáreleségként, takarmányként vagy szegényember eleségként tekintenek az értékes gabonára. Miközben minden kiegyensúlyozott étrendben ott a hele az aranyló apró szemeknek!
A köles növény
A köles termesztése 6000 évre nyúlik vissza egészen Mezopotámiára. A közelkeleti területről indult útnak Európába, Afrikába, Ázsiába, majd az 1600 években Amerikába. A köles növény hazánkban ismert fajtája 30-130 cm közötti magasságot elérő egynyári fűféle, aminek az aranyló magjai sűrű fürtökön teremnek. Az aranysárga magokat héjával együtt gyűjtik be, ami alól kivételt képez az egyetlen hántolt köles fajta, a gyöngyköles.
Köles tápértéke
A gabonának minden kiegyensúlyozott étrendben ott a helye köszönhetően annak, hogy a köles tápértéke kiváló és emelett természetes módon gluténmentes. Bár a szénhidráttartalma magas, és a glikémiás indexe se a legalacsonyabb, viszont magas rost tartalmának köszönhetően nem kell tartanunk attól, hogy jelentősen megemeli a vércukorszintünket. Viszont ettől függetlenül köretként érdemes zöldségekkel párosítani.
Szénhidráttartalma | 73 gramm |
Fehérje | 11 gramm |
Zsírtartalom | 4 gramm |
Kalória | 378 kcal |
A köles tápértéke táblázatba foglalva
Köles elkészítése
A kölest leggyakrabban köretként szokták elkészíteni, hasonlóan a többi gabonához.
Alaprecept - Köles főzése köretként
A hazánkban megtalálható köles hántolatlan, ezért jócskán kell időt szánni elkészítésére.
- Először is, érdemes a gabonát a főzés előtt legalább 1 órára vízbe áztatni. A beáztatott szemeket főzés előtt alaposan mossuk még át.
- Nem muszáj, de jót tesz neki, ha egy kis hagymával alaposan megpirítjuk.
- Öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel (ha nem áztatjuk be, akkor ez kicsit több is lehet) és sózzuk meg. Tehetünk hozzá más egyéb fűszert is, szabad a gazda.
- Körülbelül fél óra alatt elfővi a levét a kölés és puha lesz. Ha nem, akkor öntsünk még egy kis vizet hozzá.
- Ha puhára főtt a gabona, akkor még hagyjuk fedél alatt egy 10-15 percig.
A hagyma mellett párosíthatjuk a rizshez hasonlóan egyéb más zöldséggel, hogy kompenzáljuk a viszonylag magas glikémiás indexét, és hogy színesebbé tegyük a köretet.
Egy kis extra - Vegán köles túró recept (édes)
Ahogy már korábban említettem, a köles legnagyobb különlegessége, hogy ízvilágban és állagban túróhoz hasonló dolgokat lehet alkotni vele vegán köles túró néven. Hogyan működik és mi kell hozzá? Részletesebben a linkre kattintva ismerheted meg a növényi túrót!
Fermentált köles elsősorban. A fermentálás egy csúdajó és egyszerű eljárás, amit számtalan módon hasznosíthatsz. A linkre kattintva megismerheted közelebbről!
Hozzávalók
- 300 gramm (fermentált) köles.
- 1 db kezeletlen, vagy bio citrom héja és a lé fele.
- 9 dl növényi (rizst ajánlom) tej, de lehet vízzel is.
- 2-3 evőkanál (de ízlés szerint akár több) nádcukor
- vanília aroma
- Mazsola (opcionális)
- Kb 150 grammos Vegföl (krémesebb és még túrósabb íze lesz, de elhagyható)
- Búzadara (opcionális, attól függ mire használjuk)
Édes köles túró elkészítése
- Fermentáljunk kölest (a linkre kattintva olvashatod). Kihagyható, de lesz igazán túró íze.
- Mossuk át a kölest és mehet is egy nagyobb edénybe.
- Öntsük fel 3-szoros mennyiségű növényi tejjel (rizstejet ajánlom, mivel természetesen édes). Részben kiválthatjuk a növényi tejet vízzel.
- Reszeljünk bio, vagy kezeletlen héjú citromot bele. Fedő alatt pároljuk szépen közepes lángon.
- Ha már felforrt a köles, mehet bele a cukor.
- Amikor nagyjából elfőtte a levét a köles, illetve megpuhult, mehet bele a vanília aroma és a mazsola (már aki nem fél tőle). Illetve a búzadara, ha szeretnénk, hogy kicsit masszívabb legyen a köles túró.
- Ha megpuhult a köles és elfőtte a levét, hagyjuk kicsit még fedő alatt puhulni.
- A teljesen elkészült, keverjük bele a vegfölt, ha szeretnénk.
Mire használhatjuk a finomságot? Igazából bármire, amire egy édes túrót használnánk: kiváló palacsinta tölteléknek, süteményekhez, magában is és akár egy kis egyébbel tökéletes vegán túró gombócot is csinálhatunk.