Az oldalról dióhéjban

A Természetesen Vegán nem egy újabb vegán “lifestyle” blog, ami a divathullámot lovagolja meg. Nem is egy receptes oldal – még ha vannak receptek is- , ahol fancy, szebbnél szebb étel fotók kápráztatják el a nagyérdeműt. Ezen az oldalon a tényeké a főszerep, amik igazolják, hogy teljesen természetes, hogy ha valaki vágon. Sőt, igazából az a legtermészetesebb.

 

termeszetesen-vegan

Rólam

A vegán életmód igazi megismerése előtt jó magam is egy voltam azok közül, akik szerint húst kell enni mindenhez, a csirkemellrizs a legjobb diéta, és a vegánok fűvet esznek fűvel. Aztán megismertem egy-két vegán ételt, és rájöttem, hogy héj, ez nem is rossz. Aztán egyre többet és egyre többet olvastam a témában is, ugyanis azért fenntartásaim voltak továbbra is affelől, hogy ez egészséges. Persze legtöbbször mindenhol más sem olvastam, csak elbeszélve leírva, hogy így meg úgy jobban érzem magam, több az energiám stb. Nos hát, ez azért még kevés. Legalábbis nekem. 

Úgyhogy igyekeztem az objektív tényeket felkutatni. És lássunk csodát, számtalan kutatás igazolta már évekkel ezelőtt is, hogy igen is egészseges tud lenni a vegán étrend. Sőt! Tehát szépen lassan az állatieredetű ételek kikerültek, a teljesértékű növényi ételek pedig be a mindennapokban. Végül eljött a pont, amikor eldöntöttem, hogy innentől nem lesz szükségem állatieredetű tápanyagokra. Első három hónapban vezettem a tápanyag bevitelt – szénhidrát, fehérje, zsír – és a kalóriát, mert hát mégiscsak életem 96 százalékában az állati fehérjék fontosságát súlykolták belém. Meg hát sportoltam is, úgyhogy végképp.

Mindezt úgy tettem, hogy egyáltalán nem figyeltem főzéskor, bevásárláskor és étkezésnél, hogy meglegyen az egészésges arány a tápanyagok között, hanem csak írtam. És láss csodát, ennek ellenére tökéletesen követte a macrotápanyag bevitelem az ajánlottat.

Miért választottam a növényi étrendet?

Számomra a legfontosabb motiváció az egészségem volt. Súlyproblémákkal küzdöttem, úgy hogy gondoltam egyet amikor már nagyon rosszul éreztem magam a testemben, hogy ideje tenni. Szigorú étrend mellett – csak fehér hús, teljesértékű gabonák, zöldségek, valamint zéró olaj és cukor – sikerült több, mint 20 kilót lepasszolni. Viszont ez öszintén szólva egy idő után nem volt túl kreatív és unalmassá vált. 

Egészség

Számomra a legfontosabb motiváció az egészségem volt. Súlyproblémákkal küzdöttem, úgy hogy gondoltam egyet amikor már nagyon rosszul éreztem magam a testemben, hogy ideje tenni. Szigorú étrend mellett – csak fehér hús, teljesértékű gabonák, zöldségek, valamint zéró olaj és cukor – sikerült több, mint 20 kilót lepasszolni. Viszont ez öszintén szólva egy idő után nem volt túl kreatív és unalmassá vált. 

Akkor ismertem meg a vegán ételeket, amik sokszínűek voltak és egészségesek. Úgyhogy egyre többet csináltam, míg végül döntöttem, hogy a hús már nem is kell. Főleg, hogy mindig is az a típus voltam aki bár szerette a húst, de elkészíteni – főleg előkészíteni – nem. Mindig volt bennem egy érzés, hogy ez nincs rendjén, de hát muszáj. Azzal is tisztában voltam, hogy bár a sovány húsok egészségesnek mondhatóak, azonban igazából nem mások, mint iparcikkek, a húsipar által „gyártva”. Adalékanyagok, gyogyszerek tömkelegével teletömöt szárnyasok húsa. De hát nincs más, nem igaz? 

Nos, miután megismertem a vegán ételeket rájöttem, hogy nem, egyáltalán nem muszáj, van más.

a vegánság egészséges

Fenntarthatóság

Az is sokat segített, hogy ahogy beleástam magam a témában, úgy vált nyílvánvalóvá, hogy nemcsak nekem, hanem a Földnek is jobb, ha nem a húsipart támogatom. A bolygónk sorsát pedig ideje korán a szívemen viseltem, úgyhogy ezáltal végképp letettem a voksom a növényi étrend mellett. Ennek fejében igyekszem úgy enni és élni, hogy ezt is tartom szemelőtt. Nem az elsődleges szempont, hogy valami vegán legyen, hanem az tényleg egészséges legyen és tényleg jobb legyen a bolygónak is. Egyáltalán nincs szükségünk ilyen-olyan kész húspotlókra és helyettesítőtermékekre.

Nincs szükségünk igazából húsra

Lehet sokaknak nem szimpatikus, de öszintén szólva a legkevésbé a leggyakoribb motiváció, az állatjólét számított. Arra már kevésbé vagyok büszke, hogy én is úgytartottam, hogy nem azért másztunk fel a táplálék lánc csúcsára, hogy utána vissza menjünk. Aztán beláttam, hogy basszus, ha lehet másképp, akkor miért tenyészenek élő állatokat csak azért, hogy később leöljék, hogy megegyük, ha lehet másképp? Mert igen, lehet másképp és ez sokat számít. 

Illetve rengetegen kampányolnak, hogy húst enni kell, meg csúcsragadozok vagyunk. De hányan lennének képesek szemtől szemben neki esni egy állatnak, megölni és feldolgozni, bizonyítva, hogy a táplálék lánc csucsán vagyunk? Hát én biztos nem tudnám el venni egy állat életét. Ezt mindig is tudtam. Meg venni a kész, feldolgozott „szép” húsokat, ahogy sokan mondják az áruházakban már sokkal könnyebb. Persze, hogy úgy könnyebb nem belegondolni, hogy hogyan is kerül a hús az asztalra.

az állattenyésztés káros

Mit találsz az oldalon?

  • Elsősorban tényeket. Óvatosággal közelítettem meg a vegánságot, úgyhogy rengeteget olvastam a témában, elsősorban kutatásokat, tanulmányokat és objektív forrásokat. Ezeket szeretném megosztani másokkal. Összeszedett, konkrét tényekkel könnyebb megmagyarázni valakinek, hogy miért is jó ez az életmód. Ha pedig valaki ezt ignorálja, azzal másképp se lehetne értelmesen beszélni róla.
  • Ismereteket. Ha ismerjük az alapanyagokat, amiket a felhasználunk a konyhában, akkor rutinosan fogunk magunktól is egészséges ételeket kreálni receptek nélkül is.
  • Recepteket. Nem az a típus vagyok, aki szeret egy receptet követni, úgyhogy elég sokszor improvizálok. Néha nem olyan jó az eredmény, néha elmegy, de azért legtöbbször egész jó, vagy kifejezetten jó lesz ami megszülletik. Ezeket pedig idáig is lejegyzeteltem, miért ne jegyzeteljem egyenesen ide? Legtöbbször a dolgos hétköznapokban főzők, mivel nagyon nincs lehetőségem megoldani másképp, ahol élek, úgyhogy kifejezetten egyszerű dolgokat dobok össze. Illetve szem előtt tartom, hogy minél kevesebb feldolgozott terméket épitsek bele, és a lehető legkevesebb fancy „vegán étel” kész, vagy helyettesítő terméket használjak fel, mivel ezek sokszor egészségtelenebbek, mintha az eredeti állati verzióját választanám.
  • Tapasztalatokat. Bár kezd egyre népszerűbb lenni a növényi alapú étrend, de azért nem olyan egyszerű, főleg nem kis hazánkban, de külföldön se sokkal jobb, legalábbis sok helyütt. Úgyhogy szeretném tapasztalataimat is megosztani hol, milyen vegán lehetőségekkel találkoztam szerte a világon.