növényi túró
Alapanyagok,  Kisokosok

Növényi túró, azaz a vegán köles túró – Édes változat

A magyar konyhában nagy hagyománya van a túró felhasználásával készült ételeknek, úgyhogy felmerül a kérdés, hogy van-e növényi túró, vagyis vegán túró? Nos, van és ráadásul természetesebb és egészségesebb, mint azt sokan gondolnánk. Sok esetben a kész növényi helyettesítő termékek – rád nézek növényi sajt – egészségtelenebb, mint a hagyományos változatuk. No meg az ár sem utolsó szempont.

Vegán túrót egy méltatlanul alábecsült, hazánkban is nagy hagyománnyal rendelkező növényből otthon is elkészíthetjük. Ez nem más, mint a köles. A gabonából készült köles túró íze és állaga is kísértetiesen hasonlít a hagyományosra. Tagadhatatlan tény, hogy a sóványtúró akár egészséges is lehet. Szerencsére a köles túró felveszi vele a versenyt! főleg, ha egy csodás trükköt is bevetünk, név szerint  a fermentálást. De erről majd később.

A növényi túrót ugyanúgy bármire fel lehet használni, akárcsak a “rendeset”. Töltelékként a palacsintába, krémként a tortába, egy kis extrával gombocokat formálhatunk belőle, de akár magába is fogyaszthatjuk. Én személy szerint egyedül az édesen elkészített túrót szerettem, a körözötteket nem igazán, úgyhogy utóbbival egyelőre nem is foglalkoztam vegánként sem, mivel a legkevésbé sem hiányzik.

Mi kell a növényi túróhoz?

Szerencsére nem kell tíz millió különböző fancy hozzávaló, hogy elkészítsük a köles túrót és nem is kell ezeregy bioboltba felkutatni a méregdrága alapanyagokat. Az édes változathoz az alábbi hozzávalók szükségesek csak:

  • Köles
  • Bio, vagy kezeletlen citrom
  • Növényi tej (rizst ajánlom)
  • Cukor (vagy édesítőszer vegyesen)
  • vanília aroma
  • Vegföl (opcionális, csak extra)
  • Mazsola (opcionális)

Se több, se kevesebb. A köles egy rendkívül egészséges gabona, ami méltatlanul háttérbe szorult az elmúlt évtizedekben. A közel-keletről érkezett növénynek bármely étrendben ott a helye, hogy színesítse elsősorban a köretek repertoárját. A kölesről részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.

köles a vegán túró alapanyaga

Egy kis csavar, hogy igazán túrós ízvilága legyen

A bevezetőbe már egy bűvős szót, a fermentációt belengedtem. A fermentáció nem más, mint egy erjesztéses tartósítás eljárás. Elsőre furának hangzik, de ha belegondolunk, a túró is aludttejből készül, ami szintén savanyítás. Nem utolsó sorban a fermentáció még egészségesebbé teszi a kölest. Az eljárásról részletesen a linkre kattintva olvashatsz.

Hogyan fermentáljuk meg az aranysárga gabonát, hogy tökéletes köles túrót csináljunk? Nem kell hozzá más, csak egy befőttes üveg, víz és pár szem mazsola, illetve némi türelem. Nem kell megijedni sem, nem bonyolult, csak néhány lépést kell követni:

  1. Mossuk át a kölest, majd tegyük egy befőttes üvegbe.
  2. Öntsük fel vízzel, hogy bőven ellepje, de hagyjunk 2-3 cm-ert üresen az üvegbe. Érdemes felforralt, majd visszahűtött vízzel csinálni a procedurát.
  3. Tegyünk pár szem mazsolát az üvegbe.
  4. Zárjuk le és hagyjuk, hogy a jó baktériumok végezzék a dolgukat naptól védett helyen, szobahőmérsékleten. Első pár napban meglevegőztethetjük az üveget.

Ne ijedjünk meg, a végeredmény nem lesz, khmm, túl illatos. Viszont annál tökéletesebb lesz a vegán túronk! Felhasználás előtt át lehet mosni, a megpuffadt mazsolákat pedig dobjuk ki.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Vegán túró recept

Szerencsére a növényi túró elkészítése nagyon egyszerű és igazából elronthatatlan.

Hozzávalók

Semmi extra nem kell hozzá szerencsére.

  • 300 gramm (fermentált) köles
  • 2 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több, vagy édesítőszerrel is keverhetjük)
  • 9 dl folyadék (növényi tej – rizstej – és/vagy víz)
  • 1 bio citrom héja és a felének a leve (ízlés szerint lehet több citromlé is benne)
  • Vanília aroma
  • Kb. 150 gramm növényi tejföl (opcionális)

Vegán túró elkészítése

Ahogy korábban írtam, az elkészítése se nagy ördöngösség. A legnagyobb veszélyforrás az, hogy odakap a köles, illetve ha véletlen túl sok citrom, vagy citrommag kerül a készülő növényi túróba.

  1. Tegyük fel főni a kölest a háromszoros mennyiségű növényi tejjel vagy víz keverékével.
  2. Reszeljük hozzá a citrom héját és keverjük bele egy fél citrom levét.
  3. Ha már forrás közel van a köles, adjuk hozzá a cukrot és a vanília aromát is.
  4. Ügyeljünk arra, hogy miután felforr a köles, könnyen odakaphat az alja.
  5. 25-30 perc alatt elfőli a folyadékot és jó esetben megpuhul a köles. Ezután még hagyjuk 5-10 percig a tűzről levéve párolni fedő alatt.
  6. Ha kicsit visszahűlt a vegán túró, keverjük hozzá a vegfölt is.

Ennyi, már kész is vagyunk! Ez inkább egy alaprecept, amit elsősorban tölteléként vegán palacsintába például, vagy magában célszerű fogyasztani. Ha szeretnénk belőle krémet, vagy gombócokat formálni, akkor egy kis sűrítést kell adni hozzá például búzadara formájában. De erről az odatartozó receptben olvashatsz.

  • All
  • Kisokosok
  • Tudományos
  • Vegán receptek
    •   Back
    • Alapanyagok
    •   Back
    • Vegán reggeli
    • Vegán vacsora ötletek
    • Egyszerű vegán receptek
    • Magyaros vegán ételek
    • Vegán főételek
    • Vegán levesek
    • Vegán desszertek, édességek
    • Saláták és szószok
    •   Back
    • Vegánság
Vegán palacsinta recept

2023.11.13.

Amilyen egyszerűnek tűnik a palacsinta készítés, annyira sok a buktató is benne. Nincs ez másképp a vegán palacsintával sem. Mi kell hozzá? Egy kiváló tej és tojásmentes palacsintatészta recept, egy – vagy kettő, hogy felgyorsítsuk a sütögetést – jó minőségű palacsintasütő serpenyő, illetve egy kis türelem és odafigyelés. Sajnos a vegán palacsinta kicsit talán nehezebb, mint a hagyományos, ugyanis a tojás összetartó ereje és textúra javító hatása hiányozhat.…

Vegán túrógombóc, azaz a kölesgomboc

2023.09.27.

Ki ne emlékezne gyerekkorából a túrógombócra? Nekem is nagy kedvencem volt. Szerencsére a hamis túrógombóc, vagyis a kölesgombóc nem is egy új keletű vegán találmány. Régóta helye van a magyar konyhában, mivel a laktózintolerancia se egy divatos hóbort, ahogy arra sokan gondolnak. Ez pedig kapóra jön nekünk, hiszen némi változtatással és kiigazítással tökéletes vegán túrógombócot lehet varázsolni néhány kölesgombóc recept összegyúrásával. A másik nagy előnye, hogy attól se…

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!