
Vegán palacsinta recept
Amilyen egyszerűnek tűnik a palacsinta készítés, annyira sok a buktató is benne. Nincs ez másképp a vegán palacsintával sem. Mi kell hozzá? Egy kiváló tej és tojásmentes palacsintatészta recept, egy – vagy kettő, hogy felgyorsítsuk a sütögetést – jó minőségű palacsintasütő serpenyő, illetve egy kis türelem és odafigyelés.
Sajnos a vegán palacsinta kicsit talán nehezebb, mint a hagyományos, ugyanis a tojás összetartó ereje és textúra javító hatása hiányozhat. Szerencsére viszont tojás nélküli palacsinta se lehetetlen. Ha jó a recept és jó szemünk van hozzá, no meg a palacsinta sütönk is szuper, akkor egyáltalán nem kell. De ha biztosra akarunk menni, akkor egy kis chia maggal, vagy útifűmaghéjjal potolhatjuk a tojás hiányát.
Az, hogy tejmentes a palacsinta, az már igazából nem oszt nem szoroz. Növényi tejjel a palacsinta tésztája úgyanolyan jó állagú leszi, mint a “sima” tejjel. Én a sűrűbb, szójatejet, vagy zabtejet ajánlom a célra, mindig ezzel csinálom a vegán palacsintatésztát. Ami még probléma lehet, az a túl sok cukor. Egyrészt, a palacsintatésztának viszonylag semleges ízűnek kell lennie. Másrészt, pedig a túl sok cukor miatt nem lesz jó a tészta állaga sem.
Az olaj hiánya is egy népszerű buktató, ami a tökéletes palacsinta útjába áll. Hiába van bármilyen jó minőségű serpenyőnk, olaj akkor is kell a vegán palacsintatésztába is, mivel nem a tapadás miatt kell, hanem az állaga miatt. Az utolsó buktató a türelmetlenség: hagyjunk időt a tésztának pihenni, hagyjunk időt a serpenyőnek, hogy átforrosodjon, illetve hagyjunk időt arra is, hogy átfordítás előtt jól átsüljön a palacsinta. Lássunk is neki!

Mire figyeljünk, hogy tökéletes legyen a tej és tojásmentes palacsinta?
A vegán, azaz a tej és tojásmentes palacsinta tészta összeállításánál még precízebbnek kell lenni, mivel tagadhatatlan tény, hogy a tojásnak vannak jó tulajdonságai, amik jól jönnek a palacsinta tésztában. De ez nem azt jelenti, hogy szükséges, vagy ne lenne pótolható. Néhány jó tanács, amit érdemes észbe tartani:
- Ha nem használunk tojáshelyettesítőt (chia mag, vagy útifűmaghéj), akkor vegyesen használjunk teljes kiőrlésű és finom lisztet. Én a tönkölybúzára esküszöm. Legutóbb közel tökéletes lett teljes kiőrlésű lisztből is, de tettem hozzá útifűmaghéjat.
- Hagyjuk az összeállított tésztát pihenni legalább fél órát.
- Hagyjuk jól átforrosodni a palacsinta sütőt, mielőtt neki látnánk a sütögetést.
- Hagyjuk jól átsülni a palacsintának az első oldalát, mielőtt megpróbálnánk megfordítani.
- Keverjük el a száraz összetevőket, mielőtt a folyadékot beleöntenénk.
- Ne hagyjuk ki az olajat. Lehetünk szuper egészségesek és satöbbi, de egy kis olaj kell bele ettől függetlenül.
- Szódabikarbóna könnyíti a tésztát, de csínján vele. Illetve sav is kell mellé, hogy aktiválódjon, úgyhogy egy kis citromlé – vagy ecet – is kell a tésztába.
- Csínján a cukorral is. A palacsinta tésztának semleges ízűnek kell lennie, illetve a túl sok cukor miatt nagyobb eséllyel tapad le a tészta is.
- Ne akarjunk túl vékony tésztát. Sajnos a tojás nélküli palacsinta nem lesz ugyanolyan rugalmas, mint tojással, így a nagyon klasszikus papírvékony tészta nehéz feladat.

Vegán palacsinta recept
Térjünk is a lényegre, lássuk a hozzávalókat.
Hozzávalók (kb 3-4 adag)
- 250 g liszt (lehet teljes kiőrlésű kisebb-nagyobb arányban.)
- 5 dl növényi tej (szója, vagy zab tökéletes)
- 3-4 evőkanál cukor (de max 6)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- Minimális mennyiségű citromlé
- Kb fél deci olaj
- 3 adag tojáspótló (opcionális)
- Útifűmaghéjjal: 3 kávéskanál útifűmaghéj és háromszor annyi plusz folyadék (víz vagy növényi tej).
- Chia maggal: 3 evőkanál chia mag és háromszor annyi folyadék (víz vagy növényi tej).
- csipet só
Vegán palacsintatészta elkészítése
- Keverjük össze a száraz alapanyagokat egy nagy keverőtálban (kivétel a tojáspótlót).
- Állítsuk össze külön a folyékony hozzávalókat és keverjük bele a tojáspótlót, ha használunk. Hagyjuk állni egy 5 percig.
- Öntsük bele a keverőtálba a folyadékot és keverjük csomómentesre. Sűrű tejszín állagúnak kell lennie a palacsintatésztának. Hagyjuk állni legalább fél óráig (ne legyünk türelmetlenek!). Az se baj, ha kicsit tovább áll.
- A palacsintasütőn kenjünk el egy kis olajat vagy margarint, majd hevítsük fel forróra. Fontos, hogy ne túl nagy erősségű lángon süssünk!
- Kezdjük bele a vegán palacsinták kisütésébe. Nem kell aggódni, az első szinte soha nem sikerül. Ez azért van, hogy megkostolhassuk, hogy milyen a tészta.

Töltelék ötletek
A palacsinta legnagyobb előnye, hogy – szinte – bármivel meg lehet tölteni.
- Klasszikus lekváros
- Klasszikus instant kakaós, vagy egészségesebb kakaópor és cukor kombó. Az utóbbi nagy hátránya, hogy kicsit rá kell melegíteni a feltekert palacsintára, hogy össze olvadjon a töltelék.
- Almás-fahéjas töltelék (almás-pite töltelék)
- Almás-mákos töltelék (mint a bejgli töltelék)
- Vegán túrós palacsinta: Mindig is kedvencem volt a túrós palacsinta (és minden édes túróval töltött dolog), úgyhogy muszáj volt összeraknom egy vegán túrót is hozzá. A receptet itt találod hozzá.
- All
- Kisokosok
- Tudományos
- Vegán receptek
- Back
- Alapanyagok
- Back
- Vegán reggeli
- Vegán vacsora ötletek
- Egyszerű vegán receptek
- Magyaros vegán ételek
- Vegán főételek
- Vegán levesek
- Vegán desszertek, édességek
- Back
- Vegánság

A magyar konyhában nagy hagyománya van a túró felhasználásával készült ételeknek, úgyhogy felmerül a kérdés, hogy van-e növényi túró, vagyis vegán túró? Nos, van és ráadásul természetesebb és egészségesebb, mint azt sokan gondolnánk. Sok esetben a kész növényi helyettesítő termékek – rád nézek növényi sajt – egészségtelenebb, mint a hagyományos változatuk. No meg az ár sem utolsó szempont. Vegán túrót egy méltatlanul alábecsült, hazánkban is nagy hagyománnyal rendelkező…
Oszd meg másokkal is!
Related
Ezeket is érdemes megnézni

Vegán töltött káposzta
2023.11.08.
Mi az a Tofu, és hogyan készül?
2022.10.05.