vegán zöldborsófőzelék rántással
Egyszerű vegán receptek,  Vegán főételek

Vegán zöldborsófőzelék

A zöldborsó főzelék régi nagy kedvencem gyerekkoromból. Köszönhetően annak, hogy hihetetlen egyszerű és gyors az elkészítése – főleg ha fagyasztotból csináljuk – igen gyakran került az asztalra is. Szerencsére a vegán zöldborsó főzelék se bonyolultabb semmivel, a különbség csak annyi, hogy ez tej nélkül készül. Jobban mondva a “rendes” tejet növényi telre kell cserélni és már kész is a vegán zöldborsófőzelék.

Zöldborsófőzelék mirelit borsóból? Minden gond nélkül!

Ha csak akkor ennénk borsófőzeléket, amikor éppen szezonja van, akkor igen ritkán kerülne az asztalra. Szerencsére fagyasztott zöldborsóból ugyanolyan ízletes és egészséges a főzelék, minta éppen frissen pirgáltuk volna. A fagyasztott zöldborsónak köszönhetően a főzelék elkészítése is leegyszerűsödik és lerövidül.

A gyorsfagyasztás egy olyan tartosítási eljárás, amely során az élelmiszer kizárólag fizikai kezelésen esik át. Így semmilyen adalékanyag nem kerül a mirelit zöldborsohóz. Ízét és állagát közel 100 százalékosan megőrzi. A fagyasztott zöldségek tápanyagtartalma egy év alatt átlagosan 6 százalékkal csökken csupán. Úgyhogy attól sem kell félnünk, hogy ne lenne ugyanolyan egészséges, mint a friss.

zöldborsófőzelék mirelitből

Miért jó a zöldborsó?

Ha már egészség, akkor ki térhetünk arra is, hogy miért jó, ha zöldborsót eszünk. Egyrészről, nagyon jó tápanyagforrás: magas a jó szénhidrát, fehérje és rosttartalma, illetve szinte zsírmentes. Emellett ásványi-anyagokban is remekel: többek között számottevő kalciumot, A, C, E és B-vitamint, Cinket és sok más értékes micro és macro ásványi-anyagot tartalmaz. Bár a zöldborsó glikémiás indexe nem a legalacsonyabb (49), azonban a kifejezetten magas rosttartalmának köszönhetően diétás étrendbe is be lehet illeszteni.

Vegán zöldborsófőzelék recept fagyasztott zöldborsóból

A zöldborsófőzelék legnagyobb előnye, ahogy korábban is említettem, hogy faék egyszerűségű. Elrontani nem lehet, variálni viszont annál inkább. Készülhet rántással és habarással is akár. Lássunk neki!

Hozzávalók 4 főre

  • 900 gramm fagyasztott zöldborsó (Lidl-es 450 grammos extra zsengét ajánlom)
  • 0,5 dl víz
  • 3 dl növényi tej (+1 deci, ha rántással csinálod. Szója, vagy zab a legjobb a célra.)
  • 2 evőkanál liszt (bármilyen megteszi, teljes kiőrlésű is)
  • 1 fej vöröshagyma (opcionális)
  • petrezselyem
  • só & bors
  • 2-3 evőkanál olaj (opcionális, ha a rántás választjuk.)
  • 2 teáskanál pirospaprika (opcionális, csak ha szeretnénk paprikás ízvilágot adni a mirelit zöldborsófőzelékünknek.)
  • 150 gramm Vegföl (Opcionális, ha habarást választjuk.)

Vegán mirelit zöldborsófőzelék elkészítése

Pont ugyanolyan, mint a hagyományos recept, csak a tejet növényi italra kell cserélni. Szóval tejmentes a zöldborsófőzelék, meg nem is.

  1. Ha nem akarunk foglalkozni a hagyma piritásával, ezt a lépést ki is hagyhatjuk. Szóval, pirítsunk apróra vágott hagymát olajon
  2. Olvasszuk ki fedő alatt a zöldborsót fél deci vízzel felöntve, sóval és borssal együtt.. (Ha nagyon profik szeretnénk lenni, akkor külön is felolvaszthatjuk pároló edénybe a mirelit zöldborsót, mivel így őrzi meg legjobban ízét, zamatát és tápanyagtartalmát.)
  3. Ha már szépen kiolvadt a zöldborsó, öntsük rá a növényi tejet, tegyünk hozzá 1-2 teáskanál petrezselyemzöldet. Forraljuk össze a kettöt és közben álljunk neki a rántásnak, vagy a habarásnak.
    1. Rántás: egy serpenyőbe hevitsünk fel az olajat és pirítsuk meg rajta a lisztet. Ha szép színe van a lisztnek, vegyük le a tűzről és keverjünk el benne 2 teáskanál pirospaprikát. Útobbi elhagyható, ha nem szeretnéd paprikásan a zöldborsófőzeléket. Öntsük fel a tejjel a pirospaprikás masszát, és keverjük simára.
    2. Habarás: Egyszerűbb és gyorsabb. Keverjük el csomómentesre a lisztet és a paprikát (ha szeretnénk rakni bele) a vegfölben.
  4. Ha felforrt a tej, keverjük csomómentesre a vegán zöldborsófőzelékben a habarást, vagy a rántást és kész is vagyunk!
vegán zöldborsófőzelék

Mivel tálaljuk a vegán zöldborsófőzeléket?

Gyerekkorunkból megszoktuk, hogy ha zöldborsófőzelék, akkor tükörtojás. Nos hát, ez vegánként már nem olyan egyszerű, és miután csak emiatt szoktál a borsófőzelékkel párosítani, ezért ne is bajlódjunk vele.

Igazából a zöldborsó főzelék olyan jó tápértékkel bír, hogy nagyon nem is kell mellé más. 100 grammonként 19 gramm fehérje, 60 gramm szénhidrát és 4 gramm zsír van, azaz körülbelül követi az előírt makrotápanyag beviteli arányt.

De persze egy kis extra sose rossz, hogy laktató legyen. Szerencsére nincs megkötve a kezünk:

  • Főzhetünk mellé fehérjében gazdag bulgurt köretként,
  • Süthetünk mellé tofut, vagy bármi más húspótló terméket,
  • Csinálhatunk gomba, vagy szójapörköltet is, bár ennek az elkészítése hosszabb mint maga a zöldborsó főzési ideje,
  • összedobhatunk bármilyen fasírtot is akár.
Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Szólj hozzá!