mi a fermentálás
Kisokosok,  Alapanyagok,  Tudományos

Mi az a fermentálás? Egyszerűbb és jobb, mint sokan gondolnák!

Az emberiség már több, mint 12 ezer éve fogyaszt fermentált ételt, noha akkor még nem is igazán tudták, hogy mit csinálnak. A fermentáció során az élelmiszerekben található cukrokat a jótékony mikroorganizmusok különböző kémiai reakciók révén új termékké alakítják át. A fermentálás jelentése hétköznapi nyelven erjesztés. Az eljárás maga egy igen egyszerű, biztonságos és ízletes módja az élelmiszerek tartósításának, és ráadásul rendkívül egészséges is. Nade, mi is az a fermentálás, vagyis mi megy végbe a fermentáció során?

Mi a fermentálás és mi a folyamata?

A fermentálás dióhéjban egy régről ismert természetes tartósítási eljárás, ami során a tejsavó baktériumok segítségével megerjesztjük – elsősorban – a zöldséget. Elsőre sokaknak ez nem hangzik valami fényesen, azonban egy nagyon egyszerű és egészséges folyamatról van szó, valamint nem utolsó sorban a végeredmény ízletes és egyedülálló lesz.

Hogyan zajlik a fermentálás? A zöldségek és gyümölcsök felületén nagy számban találhatóak jótékony baktériumok, amik anaerob – azaz oxigénmentes – környezetben elszaporodnak és elvégzik a “piszkos” munkát. A folyamatot azzal segítjük, hogy a zöldséget sós oldatba tesszük el, amivel az egyéb káros baktériumot kiiktatjuk.

Miért jó a fermentálás?

A legfontosabb és mondhatni legszembetűnőbb előnye a folyamatnak – ami miatt már az ősidőkben is alkalmazták, hogy adalékanyag nélkül eltehetjük az éret terményeket hosszútávon. Továbbá későbbiekben bizonyítást nyert, hogy rendkívül egészséges is a fermentált zöldség és gyümölcs. A tartósítási eljárás természetes és nem jár hőkezeléssel, így a fermentált élelmiszerek szinte maradéktalanul megőrzik vitamin és ásványi anyagtartalmukat. 

Ráadásul az erjedés során szervezetünk számára jótékony baktériumok szaporodnak el, amik segítik bélflóránk egészséges működését. Végül, de nem utolsó sorban, a fermentált zöldségek és gyümölcsök állagukból se vesztenek sokat, roppanós és frissek maradnak.

Kiknek nem ajánlott?

Az erjesztett élelmiszerek biztonságosak és szuper egészségesek a legtöbb ember számára. Azonban mint minden esetben, a fermentált ételeknél is akadnak kivételek. Hisztamin-intoleranciában és emésztési zavarokban szenvedőknek, illetve legyengült immunrendszerű és immungyengített személyek számára nem ajánlott.

Mit lehet fermentálni?

A legjobb az egészben, hogy szinte bármilyen zöldséget és gyümölcsöt lehet fermentálni. Bár ízvilága miatt inkább az előbbit szokás. Leggyakrabban a káposztát, a sárgarépát, a cukkinit, a paradicsomot és egyéb gyökérzöldségeket, mint a retek szoktak fermentálni. ó.

Igazából minden zöldséget és gyümölcsöt lehet fermentálni, de a hüvelykujj szabály szerint kerüljük azokat a zöldségeket – például burgonya – amiket nyersen nem eszünk meg, illetve a magas klorofill tartalmúakat, mint például a kelkáposzta.

fermentálás receptek

Egy kis extra: köles fermentálás

Bár a köles egy gabona, ami természetesen nem ehető nyersen, azonban a fermentáció segítségével egy igen különleges alapanyagot hozhatunk létre, ami a vegán konyhában végtelenül hasznos. Ez pedig nem más, mint az úgy nevezett hamis túró. Ugyanis a fermentált köles ízvilága kísértetiesen hasonlít a túróhoz. Ezért  tökéletes vegán túrógombócot, vagy egyéb túros ételt készíthetünk el növényi alapon.

Hogyan fermentáljuk a kölest? Annyiban különbözik a később olvasható fermentálás recepttől, hogy – amennyiben édesen szeretnénk elkészíteni – nem sós vízzel csináljuk. Tegyük egy csíramentesített üvegbe a kölest, majd öntsük fel olyan szobahőmérsékletű vizzel, amit korábban már felforraltunk. Tegyünk a köles mellé 8-10 szem mazsolát. Bár a folyamat anaerob, vagyis jól zárjuk le az üveget, azonban az első pár napban érdemes kicsit levegőztetni. Körülbelül 5 nap alatt elérjük a kellő ízvilágot, de az se baj ha pár napot ráhúzunk.

Ha kész, akkor úgyanúgy kell elkészíteni mint a rendes kölest. A mazsolákat ne felejtsük el kidobni!

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Hogyan fermentáljunk?

A fermentáció pozitívumai mellé írhatjuk azt is, hogy végtelen egyszerű és nem kell hozzá túl sok minden: befőttes üveg, víz, só (lehetőleg jódozatlan) és valamilyen zöldség vagy gyümölcs, aminek nem is muszáj makulátlan állapotunak lennie. No meg egy kis türelem, mivel a folyamat nem egy-két óra alatt játszódik le.

Egy univerzális fermentálás recept

Bármilyen zöldséget, vagy gyümölcsöt is fermentáljunk, a recept alapja megegyezik. Hozzávalók 1 befőttes üvegnyi fermentál zöldséghez:

 • Egy jól zárható befőttes üveg, ugyanis a fermentáció oxigénmentes folyamat
 • 800 ml 2 % sóoldat – azaz 16 gramm sót kell feloldani a vízbe. 
 • Zöldség, vagy zöldségek
 • Fűszerek (elsőkörben a savanyításhoz ismereteseket használjunk: mustármag, boróka, kapor stb.)
 • Egy tál, vagy tányér az üveg alá (az erjedés során elképzelhető, hogy a felszabaduló gázok miatt szivárogni fog a folyadék).
fermentálás folyamata

Fermentáció lépésről lépésre:

Az alábbi lépéseket követve, nem fogjuk elhibázni az erjesztési folyamatot.

 1. Mossuk el jó alaposan az üveget (nem szükséges sterilizálni).
 2. Készítsük el a sóoldatot (érdemes először felforralni a vizet, majd megvárni hogy vissza hűljön. Célszerű jódozatlan sót használni, mivel).
 3. Mossuk meg (a jó baktériumokat nem fogjuk lemosni) és szeleteljük fel a zöldségeket.
 4. Fűszerezzük be a zöldségeket – aminek csak a képzelet szab határt – és helyezzük az üvegbe.
 5. Öntsük fel a sós oldattal. Ügyeljünk rá, hogy 2-3 cm-ert hagyjunk szabadon, mivel az erjedés során biztos megfog nőni az űrtartalma  az üvegnek.
 6. Biztosítsunk 23-24°C hőmérsékletet legalább 5 napon keresztül, hogy végbe menjen a fermentáció.

Fermentált sárgarépa

A sárgarépa egy ideális célpont fermentációra. Télen, amikor nincs túl sok idény zöldség, akkor is elérhető a sárgarépa. Emellett a fermentált sárgarépában egyszerre találkozik a fermentáció és a gyökérzöldség nyújtotta előnyök. A sárgarépa megtartja béta-karotin, A-, C-vitamin és ásványi anyag (például kálium és mangán) tartalmát. A fermentáció révén pedig további hasznos probiotikumokkal bővül.

 • Egy jól zárható befőttes üveg, ugyanis a fermentáció oxigénmentes folyamat
 • 500 ml kb 2 % sóoldat – azaz 10-12 gramm sót kell feloldani a vízbe. 
 • 4-5 közepes sárgarépa
 • tetszőleges fűszerek: kapor, fokhagyma, mustármag és a bors tökéletesen illik a fermentált sárgarépához.
 • Egy tál, vagy tányér az üveg alá (az erjedés során elképzelhető, hogy a felszabaduló gázok miatt szivárogni fog a folyadék).

Teendők:

 • Mossuk el jó alaposan az üveget, de nem kell sterilizálni.
 • Készítsük el a sóoldatot: forraljunk fel vizet, keverjük el benne a sót és a fűszereket majd hagyjuk vissza hűljön
 • Mossuk meg és szeleteljük fel a sárgarépát tetszőleges alakra.
 • Helyezzük az üvegbe a sárgarépát.
 • Öntsük fel a sós oldattal. Ügyeljünk rá, hogy 2-3 cm-ert hagyjunk szabadon, mivel az erjedés során biztos megfog nőni az űrtartalma  az üvegnek.
 • Biztosítsunk 22-23°C hőmérsékletet legalább 5 napon keresztül, hogy végbe menjen a fermentáció.
fermentált sárgarépa
Kicsit már megfogyva bár, de fermentált sárgarépa!

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!