mi az a spárga
Alapanyagok,  Kisokosok

Mi az a spárga és mi teszi a zöldségek koronázatlan királyává?

A spárga egy igazán különleges és ízletes zöldség, amely már az ókori rómaiak és görögök asztalán is visszatérő vendég volt, mint gasztronómiai kuriózum. A növényt a zöldségek királyának tartják egyedi, karakteres íze, no meg ára miatt, ami kényességéből addodik. Két különböző spárgával találkozhatunk, az egyik a zöld, a másik a fehér. Bár eléggé különbözik a kettő, mégis egy és ugyanaz a növény. A különbség a termesztési módszerből adódik.

Az királyok zöldsége nem csak a konyhában hódít, hanem a spárgánál számtalan pozítiv hatása van szervezetünkre. Míg kalóriatartalma minimális, addig vitamin, valamint ásványi anyag tartalma maximális. Tovább rendkívül gazdag antioxidáns.

A spárga termesztése azonban komoly munkát és erőforrást igényel, ami a növény árán is meglátszik. A növény gazdag tápanyagokban és jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát, és rendszeres öntözést igényel. Magyarországon a Duna-Tisza köze ideális a spárga termesztéséhez. A szezon áprilistól májusig tart, amikor frissen juthatunk hozzá a zsenge a spárgához. Elkészítési módjai nem ismer határt: süthetjük, főzhetjük, grillezhetjük, vagy párolhatjuk, így mindig új és izgalmas ételekkel gazdagíthatjuk étrendünket.

Mi az a spárga?

A spárga (Asparagus officinalis) egy évelő növény, aminek a fiatal hajtásait fogyasztjuk. A spárga kulináris jelentőségére már az ókori rómaiak és görögök is felfigyeltek, azonban a spárga 16. századig jelentős mennyiségben még nem termesztettek spárgát.

A spárga növény mélyre hatoló, húsos gyökérzettel rendelkezik, amely lehetővé teszi a víz és tápanyagok rendkívül hatékony felvételét, amire nagy szüksége is van. Ugyanis a királyok zöldségének tartott spárga az egyik, ha nem a legnagyobb tápanyag igénnyel rendelkező zöldségféle. Két különböző típussal szoktunk találkozni: zöld és fehér spárgával. Viszont a kettő lényegében ugyanaz a növény, csak más körülmények között termesztik őket.

A spárga fiatal hajtása rendkívül magas tápanyag tartalommal bír, míg kalóriatartalma alacsony. Többek között gazdagok vitaminokban (például A, C és K) és ásványi anyagokban, mint a vas és a folsav. A spárga rendszeres fogyasztása hatással van emésztő rendszerünk, szív,- és érrendszerünk egészségére, valamint immunrendszerünket is támogatja. Azonban a zöldségek királyára továbbra is elsősorban gasztrónomiai élményként tekintenek, ami nem véletlen.

Mi a különbség a zöld spárga és a fehér között?

A zöld és a fehér spárga közötti különbség elsősorban a termesztési módszerben, egészen konkrétan a fény hatásában rejlik. A napfény mennyisége befolyásolja a spárga színét, ízét és textúráját 

A zöld spárga napfénynek kitéve nő, ami lehetővé teszi a nagy mértékű fotoszintézist, így a hajtások zöld színűek lesznek a klorofill képződése miatt. Az íze enyhén édeskés és gyakran intenzívebb, mint a fehér spárgáé. A zöld spárga hajlamos ropogósabb és vékonyabb szárú lenni, emellett gazdag klorofillban, vitaminokban (például A, C és K), és antioxidánsokban.

 

Ezzel szemben a fehér spárgát sötétben, földdel vagy fóliával letakarva termesztik, így a hajtások nem érintkeznek a napfénnyel, és nem alakul ki bennük klorofill, ezért maradnak fehérek. Az íze finomabb, enyhén kesernyés, mivel kevesebb cukrot és több rostot tartalmaz. A fehér spárga vastagabb szárú és puhább, gyakran hámozni kell a külső réteg eltávolításához. Bár alacsonyabb a klorofill tartalma, még mindig jó forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak.

Nálam ízben, kinézetben egyértelműen a zöld spárga a befutó.

zöld spárga és fehér spárga különbség

Spárga termesztése

 A spárga évelő növény, amely akár 15-20 évig is hozhat termést, ha megfelelően gondozzák. Viszont nagyon “kényesnek” számít a növény, ami az árán is látszik. Nem hiába, hogy eleinte csak az úri veteményesben kapott helyet és napjainkban is kuriózumnak számít.

A spárga termesztéséhez jól előkészített, megfelelő tulajdonságokkal rendelkező talaj szükséges. Elsősorban mélyrétegű, jó vízelvezetésű és tápanyagban gazdag talajt igényel, hogy a mélyre hatoló gyökérzete könnyen fejlődhessen. A homokos vályogtalaj a legideálisabb, mivel ez biztosítja a szükséges szellőzést és elvezeti a felesleges vizet, ami megelőzi a gyökérrothadást. A spárga érzékeny a talaj pH-értékére is, az optimális tartomány 6,0 és 7,0 között van. A termesztés előtt a talajt alaposan fel kell lazítani és szerves anyagokkal, például komposzttal kell dúsítani, hogy biztosítsák a megfelelő tápanyagellátást és talajszerkezetet.

A spárga termesztése során fontos a rendszeres öntözés, különösen a száraz időszakokban, hogy a talaj mindig nedves maradjon. A spárga messze kiemelkedik a vízigényének tekintetében a többi zöldség közül. A gyomnövények eltávolítása és a talajtakarással történő védelme szintén lényeges a növények egészségének megőrzése érdekében. A spárga hajlamos lehet különféle kártevőkre és betegségekre, például a spárgabogárra, a rozsda gombára és a gyökérrothadásra.

Nem csak a gondozása, hanem a spárga betakarítása is sok precizitást és gondoságot igényel. Az első években nem szoktak szüretelni a növényből, utána is csak fokozotasan. Emellett figyelni kell arra is, hogy a friss, zsenge 15-20 cm-eres hajtások kerüljenek betakarításra. Napjainkban is elsősorban manuálisan szüretelik a spárgát, ami az árán is meglátszik.

Összeségében jól játszik, és az adatok is alátámasztják, hogy a spárga a legnagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező zöldségünk. Tápanyag ígényében és vízfelhasználásában messze kiemelkedik a többi zöldség közül. Ezzel szemben maga a spárga tápértéke igen alacsony, 100 grammban alig 20 kalória van, amit kulináris élménye és ásványi anyag tartalma kompenzál.

spárga termesztése

Spárga termesztése kiskertben

Bár rendkivül nagy igénye van a növénynek, azonban szerencsénkre Magyarországon őshonos, így otthoni termesztése se lehetetlen. Mégha nem is egyszerű, és nem is biztos, hogy megéri. 

 • Alakítsunk ki nagyobb, napfényes területet a spárga részére. A legjobb a magas ágyás a célra.
 •  A területet turbozzuk fel tápanyaggal, komposzttal, és lazítsuk fel legalább 30 cm mélységig, hogy biztosak legyünk a sikerben. 
 • Figyeljünk arra, hogy jó vízelvezető képességgel bírjon a terület.
 • Egymástól 35-45 cm-re és 15-20 cm mélyre ássuk el az 1-2 éves növényeket tavasszal, miután biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz talajmenti fagy.
 • Figyeljünk arra, hogy a talaj mindig nedves legyen. Illetve a gyomnövényeket is rendszeresen távolítsuk el. A spárga növénynek rendkívül nagy a tápanyag igénye, nem szeret mással osztozni.
 • Évente célszerű 1-2-szer extra tápanyaggal frissíteni a földet.
 • Első évben ne szüreteljünk belőle.
 • Második évbe csak korlátozottan.
 • Harmadik évtől kezdve 5-6 héten keresztül szüretelhetjük a 15-20 cm hosszúságú hajtásokat.
 • Ősszel vágjuk vissza a növényt.
 • Figyeljünk arra, hogy a növény szára közelébe ne legyen avar, vagy más maradvány. A spárga kényes, ezért minimalizálni kell a kórokozók megtelepedésének az esélyét.

Jól láthatóan nem egyszerű a feladat, de a finom, friss spárgáért megéri a szenvedést. Talán.

Spárga termesztés Magyarországon

Ahogy korábban is említettem, a spárga őshonos Magyarországon és országunk természeti adottságai kiválóak az úri növény számára. A spárga jól érzi magát homokos, agyagos talajon így idehaza elsősorban a Duna-Tisza közében termesztik. A világ legnagyobb spárga termesztői után – Kína, Ausztrália, Peru – Magyarország a 19. helyet foglalja el a ranglistán körülbelül évi 6 ezer tonnával. Így jó eséllyel futhatunk bele az üzletekbe a magyar spárgába.

Spárga szezon

Mikor érdemes elkezdeni spárgára vadászni? Az üzletekben április elején szokott megjeleni a királyi zöldség, azonban ilyenkor horrorisztikus áron. A spárga szezon májusba indul be, ilyenkor már egész jó áron – sőt, néha-néha nagyon jó áron – kaparíthatunk meg egy egy csokor zöld vagy fehér spárgát. 

A spárga hatása egészségünkre, azaz miért jó a spárga?

Számtalan jótékony hatása van a spárgának, mindamellett, hogy rendkívül finom.

Alacsony kalóriatartalom, magas ásványi anyag-tartalom

A spárga kalóriatartalma rendkívül alacsony. 100 gramm növény alig tartalmaz 20 kcal-t. Ennek köszönhetően a spárga szénhidráttartalma rendkívül alacsony, 1,7 gramm van 100 gramm növényben. Zsírt szinte nem is tartalmaz és kalória tartalmához képest viszonylag magas a fehérje tartalma.

De nem is tápértéke miatt fogyasztjuk a spárgát, hanem íze miatt és nem mellékesen ásványi anyag tartalma miatt. A spárga egy kiváló vitamin forrás, ami különösen gazdag a C-, K- és E-vitaminban, valamint a B-vitaminban, például a folsavban. Emelett jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, vasat és cinket.

Magas antioxidáns tartalom

A spárga gyógyhatása se elhanyagolható köszönhetően rendkivüli antioxidáns tartalmának. A növény többek között glutationszulfidban bővelkedik, ami segíti szervezetünk a szabadgyökök elleni küzdelemben, és csökkenti a gyulladások és a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Támogatja az emésztőrendszert és a fogyást

A spárga rosttartalma rendkívül, amivel egyszerre felgyorsítja az emésztőrendszer működését, és hozzájárul a jótékony bélbaktériumok egészségéhez. A jól működő emésztőrendszer a tartós, és eredményes fogyás kulcsa.

Vízhajtó hatású

A spárga természetes vízhajtó hatással rendelkezik, aminek köszönhetően mérsékelhető a szükségtelen vízvisszatartás és a puffadás. Ez különösen jól jöhet azok számára, akik magas vérnyomással vagy szív problémákkal küzdenek, mivel segíthet a felesleges nátrium és víz eltávolításában a szervezetből.

zöld spárga

Spárga elkészítése

A zöldségek “királya” nem csak szuper egészséges, hanem rendkivül sokoldalú is, azaz ezer féle képpen neki állhatunk a spárga elkészítésének. Süthetjük főzhetjük, blansirozhatjuk, párolhatjuk, grillezhetjük és még sorolhatnám. A spárga önmagában rendkívül erőteljes, karakteres ízzel rendelkezik, így nagyon fűszer se kell hozzá. Én személy szerint kis sóval szoktam csak meghinteni, hogy még jobban kijöjjön az íze. De elkészíthetjük a spárgát sajtos, citromos, fokhagymás ízvilágban is, vagy ahogy jónak látjuk. A spárga elsősorban köretnek, vagy kiegészítőnek jó magában, de összetettebb receptekben, krémlevesnek is hasznosíthatjuk. 

Spárga előkészítése, és pucolása

Igazából felmerül a kérdés, hogy meg kell-e pucolni a spárgát egyáltalán? Az attól függ, mit tekintünk pucolásnak. Hámozni semmiképp sem kell, maximum a fehér spárgát, ha nagyon fás. A zöld spárgának le kell csak vágni a fás, lilás végét és alaposan megmosni. Semmi többet nem kell csinálni vele. Neki ne álljunk pucolni, hámozni a zöld spárgát. A fehérről spárgáról nem igazán tudok nyilatkozni, mivel az annyira nem jött be.

Spárga elkészítésének legegyszerűbb módja serpenyőben

Legalábbis számomra. És nem csak a legegyszerűbb, de a szerintem a legjobb is. Nem kell mást csinálni, mint a zöld spárgát megsütni a serpenyőben egy kis olajon, néhány hintés sóval. A spárga víztartalma igencsak magas, ezért jól felerősíti az ízét a só.

Hozzávalók (4 főre):

 • Zöld spárga (500 gramm)
 • olaj (olíva olajjal különösen jól párosítható)

Fehér spárga elkészítése se különbözik a zöldtől, de én az útobbit messze jobban szeretem, így ezt is ajánlom.

Zöld spárga elkészítése:

 • Vágjuk le a zöld spárga fás, lilás végét és mossuk meg alaposan. Nem kell megpucolni a zöld spárgát.
 • Gőz fölött kicsit (4-5 percig) pároljuk meg a spárgát.
 • Tegyük félre, várjuk meg hogy megszárad, vagy töröljük meg a növényt.
 • Melegítsük fel az olajat.
 • Ha kellőképp forró a serpenyő, tegyük rá a spárgát úgy, hogy ne fedjük egymást.
 • Hintsük meg sóval a spárgát.
 • Süssük aranybarnára a spárga minden oldalát. Ez időbe fog telni (kb 10 perc), mivel nagyon magas a víztartalma a spárgának. 

Ne lepődjünk meg, sajnos szinte elkerülhetetlen, hogy az olaj kisebb-nagyobb mértékben fröcsögjön. A spárga víztartalma magas, a só kivonja belőle a vizet. A spárgán megjelenő víz miatt az olaj akaratlanul is kifog fröccseni.

Grillezett spárga

Májusban, júniusban indull a grill szezon, ami tökéletes átfedésben van a spárga szezonjával. A grillezett spárga hihetetlenül finom, különleges és végtelen egyszerű. Tuti sikere lesz egy grill party-n a szokásostól eltérő zöldség.

Grillezett spárga elkészítése:

 • Spárga
 • Olaj (oliva)

Blansírozzuk meg a spárgát, egy kis olivaolajjal keverjük össze, majd sózzuk meg. Hagyjuk egy kicsit állni, hogy a só kivonja a spárga víztartalmát. 10-15 perc elteltével tegyük fel a grillre, és forgassuk addig, míg mindegyik oldala nem lesz barna. 

grillezett spárga

Meddig áll el a spárga?

Előfordul, hogy az üzleteket járva hihetetlen áron látok spárgát, akkor kérdés nélkül veszek egy két csomagot. Aztán szembesülök vele, hogy mikor is csináljam meg? Szerencsére a spárga egész jól eltartható.

 • Hűtőben 3-4 napig megőrzi frissességét a spárga
 • Tegyük vázába, vagy nagyobb edénybe állítva a spárgát, majd úgy tegyük be a hűtőbe. Így akár egy hétig is megőrizheti frisseségét a növény.

Spárga fagyasztása

Ha olyan mennyiségű zöldséghez van szerencsénk, amivel egyszerűen nem tudunk már mit kezdeni, akkor le is fogyaszthatjuk a spárgát.

 • Tisztítsuk meg, és pucoljuk meg a spárgát, azaz vágjuk le a fás részét a szárának.
 • Blansírozzuk meg a spárgát.
 • Várjuk meg míg megszárad, vagy töröljük szárazra.
 • Tegyük légmentesen zárható zacskóba, vagy műanyagba a növényt.
 • Tegyük a fagyasztóba a spárgát.

Bár a fagyasztott spárga akár egy évig is elállhat a mélyhűtőben, azonban minőségéből – elsősorban élvezeti értékéből – veszíthet a hosszú hónapok alatt. Ezért nem javaslom a fagyasztott spárgát 6 hónapnál tovább őrizzük.

Spárga receptek

További receptek a királyok zöldségével:

 • Kisokosok
 • Tudományos
 • Vegán receptek
  •   Back
  • Alapanyagok
  •   Back
  • Vegán reggeli
  • Vegán vacsora ötletek
  • Egyszerű vegán receptek
  • Magyaros vegán ételek
  • Vegán főételek
  • Vegán levesek
  • Vegán desszertek, édességek
  • Saláták és szószok
  •   Back
  • Vegánság
Májusi zöld spárga saláta

A zöld spárga az egyik kedvenc friss, tavaszi zöldségem. Legtöbbször csak simán meg blansírozom, majd olivaolajon egy kis sóval meghintve aranybarnára sütöm. Viszont abban a szerencsés helyzetben voltam a napokban, hogy gyönyörű zsenge spárga hegyekbe futottam megfizethető áron. Úgyhogy valami újjal is elő kellett rukkolni. A királyok zöldségenek tartott növényhez remekül passzol a fokhagyma, és a sajtos ízvilág, iletve a zöld változata pedig ideális salátákhoz. Mondjuk nálam a…

Szólj hozzá!