vegán tészta receptek
Vegán receptek,  Egyszerű vegán receptek

Kedvenc vegán tészta, és szósz receptjeim

A tészta receptek igen népszerűek nálunk több okból is. Egyrészről, gyorsan elkészülnek, nagyon szabadon lehet variálni az alapanyagokat és tészta – szinte – mindig van otthon. Másrészről feleségem gyengéje a tészta. Plusz nem utolsó sorban nagyon egyszerű vegán tésztát összedobni, mivel a durumtészta alapból – legalábbis szinte mindig – tojásmentes, a teljes kiőrlésű szintén, sima búzalisztből készültet pedig nem érdemes venni.

A vegán tészta receptekben az a legjobb, hogy rendkívül sok oldalúak. Ha szeretnénk, akkor a dolgos hétköznapokban is valami igazán finomat lehet össze rakni, anélkül, hogy különösebb bevásárló listát állítanánk össze. Ugyanakkor ha szeretnénk valami igazán különlegeset, vagy lenyűgözőt készíteni, akkor is segítségül hívhatjuk a tésztás recepteket.

Vegán tészta szósz receptek

Először is kezdjük az egyszerűbb, univerzális tészta szósz receptekkel, amik egy jó alapot adnak. A legjobb, hogy legtöbbhöz – szinte – semmi sem kell, és az egyéb feltétek igen csak szabadon variálhatóak éppen attól függően, hogy mihez van kedvünk, mi van otthon, vagy éppen minek van szezonja.

vegán besamel mártás

Besamel, vagy fehér mártás

Nem kifejezetten önálló tészta szósz gyanánt szoktunk vele találkozni, hanem inkább afféle mellékszereplő szokott lenni, ami felteszi a pontot az i-re. Például a lasagneban a tészta lapok közé kerül, vagy éppen a moussakát, vagy más rakott fogást koronáz meg. Azonban tészta szószként is igen jól helyt áll, és néhány extra feltéttel igen fullos tészta receptet rakhatunk össze. A legjobb benne, hogy csak néhány dolog kell hozzá, ami általában van otthon: növényi tej, margarin, kevés liszt, só, bors és egy csipet szerecsendió.

alfredo szósz recept

Alfrédó szósz

Az Egyesült Államok egyik legelterjedtebb szósza az alfrédó szósz, ami nem véletlen. Hihetetlen egyszerű és nagyon finom. Nekem is az egyik kedvencem gyorsan csináljunk valamit receptem. Ami a hozzávalókat illeti, egy ici-picit nehezebb a helyzet, mivel az alapja a parmezános, sajtos ízvilág. Viszont sörélesztőpehellyel ez könnyen orvosolható. E mellett növényi tejszínre, és tejre, egy kis lisztre, némi fokhagymára illetve só bors párosra van csak szükség.

vegán besamel mártás

Karfiolos vegán tésztaszósz

Tulajdonképpen az alfrédó szósz egészségesebb változata, amihez egy kis plusz karfiol íz is társul. Ideális választás szezonban, amikor a szebbnél szebb karfiolok láttán azon morfondírozok, hogy mit kezdjek velük ezúttal. Az összetevők szinte teljesen megegyeznek az alfrédó szósszal, azzal a különbséggel, hogy kell hozzá karfiol is.

vegán fokhagymás brokkoli krém

Fokhagymás brokkoli szósz

Hasonlóan a karfiolhoz, a brokkoli szezonban is mindig megakad a szemem a gyönyörűen zöldellő rózsákon. Viszont miután megvettem a kiszemelt példányt, jön a gondolat, hogy mi legyen belőle. A krémleves a hétköznapokan nem igazán opció, rakott brokkolival se nagyon akarok pepecselni, simán megpárolva meg max köretnek jó. Úgyhogy jön a gondolat, miért ne lehetne egy jó krémes tészta szószt csinálni a szuper egészséges zöldből?

vegán pak choi tofu recept

Üvegtészta pak choi-val

Egy könnyed, ázsiai stílusú tészta étel, amiben a szuper egészséges bordás kel a főszereplő. A zöldség mellett a többi hozzávaló - kivétel a szójaszósz - szabadon variálható.

vöröslencse bolognai

Vegán Bolognai

A bolognai szósz sokak számára az első recept, amibe belefognak. Viszonylag egyszerű, szinte mindenkinek ízlik és le lehet vele nyűgözni a kiszemeltet. Mi más kell még? Az, hogy könnyen vegán tészta recepté varázsoljuk az eredetit. Nos, ez nem is nehéz, egy-két dolgot kicserélünk, és már kész is a tökéletes vegán bolognai tészta!

rakott tészta vegán receptek

Vegán rakott tészta receptek

Az egyszerű vegán tészta receptek után, – ahol tulajdonképpen csak meg kell csinálni a szószt, és ki kell főzni a tésztát – jönnek azok a fogások, amik már időt igényelnek, és több mosatlannal járnak. Cserében viszont elronthatatlanok, nagyon finomak és magunkon kivül másokat is lenyügözhetünk velük.

vegán csőben sült rakott tészta

Csőben sült tészta

Eme recept nem más, mint egy bolognai spagetti sütőben sütve. Nem - sokkal - nehezebb, csak annyi dolgunk van, hogy készítünk még egy besamel mártást. Tökéletes vegán tészta recept a hétköznapokban, és ünnepi alkalommal egyaránt.

vegán brokkolis tészta

Sült brokkolis tészta

Kifejezetten egyszerű, de annál egészségesebb tészta recept kevés alapanyagból. Bármikor elkészíthető, mivel a legtöbb alapanyag nem szezonális. A brokkoli szezonon kívül helyettesíthető fagyasztottal. A brokkoli kiváló párost alkot a fokhagymás besamelel.

Szólj hozzá!