karfiolkrémes tészta
Saláták és szószok,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek

Karfiolkrém, tészta szósz

A karfiolkrém ötletét egy igen csak cudar délelőtt adta, amikor semmi kedvem nem volt kimozdulni venni ezt-azt. Úgyhogy maradt a hűtő razzia. Viszont a hűtő se volt csordultig tele, de legalább egy szép nagy karfiol árválkodott benne. Már párszor próbálkoztam különböző brokkoli, és karfiolkrémmel tésztához, de soha nem aratott túl nagy sikert. De sose szabad feladni, gondoltam én és újra nekiveselkedtem egy karfiolós tészta szósznak.

A kiindulási alapja az olasz konyhában honos alfrédó szósz volt, mivel már oly sokszor találkoztam ezzel a névvel, de még sose próbáltam ki és tudtam, hogy ahhoz jó sok fokhagyma kell, ami pont volt itthon. Úgyhogy az eredeti receptet átültettem növényi alapra, és kereszteztem a virágoskellel. Az eredmény? Az első karfiolkrém, ami egyöntetű pozitív visszajelzést kapott. Bármely tésztához jól illik, és a szósz jellegéből adódóan mediterrán ízvilágú feltéttel érdemes feldobni az ételt. Ráadásul gyorsan megvan, és nagyon egyszerű.

vegán karfiolkrém
Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Vegán karfiolkrém recept

Körülbelül 350-400 gramm tésztához, azaz 4-5 személyre.

Hozzávalók

    • Egy nagyobb karfiol (800 gramm kb.)
    • 3-4 evőkanál sörélesztő pehely
    • 1 (200 vagy 250 ml) növényi tejszín
    • 300-350 ml zöldségleves alaplé (vagy víz és leveskocka)
    • 1 teáskanál szójaszósz
    • 1 fej vöröshagyma
    • 4-5 gerezd fokhagyma
  • egy kis frissen facsart citromlé (opcionális)
  • só, feketebors
  • 20 gramm margarin, olívaolaj
  • 350 gramm durum tészta

Extra fehérjének bármi jól passzol a karfiolkrémhez: pirított tofu, csicseriborsó, zöldborsó, gomba és más egyéb egyszerűbb tartalom. Én kétfélét próbáltam, és a paradicsommal össze sütött bazsalikomos tofu lett a befutó.

Elkészítése

  1. Szedjük rózsákra a karfiolt, mossuk meg alaposan és főzzük puhára a zöldségleves alaplében. Ne lepődjünk meg, ez a mennyiségű folyadék nem fogja először ellepni a karfiolt, de idővel összeesik, illetve fedő alatt így is úgy is meg fog puhulni.
  2. Egy serpenyőben olívaolajon, vagy margarinon pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát. Ha már szép üveges a hagyma, tegyük hozzá a az apróra vágott fokhagymát és azt is pirítsuk meg, de óvatosan, néhány percig, hogy ne legyen keserű.
  3. Készítsük el a durum tésztát a karfiolkrémhez al dentére. Illetve pirithatunk tofut, vagy bármi más feltétet a tésztához, hogy legyen benne fehérje is bőven.
  4. Ha elkészült a hagyma és a karfiol is megpuhult, akkor keverjük össze őket. Tegyük hozzá a növényi tejszínt, a sörélesztő pelyhet, sót, borsot, szójaszószt, néhány csepp citromlevet és botmixerrel dolgozzuk sima krémesre. Ellenőrizzük a só mennyiségét, és szükség szerint adjunk hozzá még.
  5. Szűrjük le az al dentére főtt tésztát és már tálalhatjuk is a karfiolkrémmel. Egyszerű nem igaz?
Karfiolkrémes spagetti Paradicsomos bazsalikomos tofuval
karfiolkrém ázsiai feltéttel
Karfiolkrémes spagetti gombás marinált tofuval

Szólj hozzá!