vegán besamel mártás
Saláták és szószok,  Alapanyagok,  Vegán receptek

Vegán besamel mártás

A besamel mártás, vagy más néven fehér mártás egy alapvető elem a gasztronómiában, ami nagy valószínűséggel Franciaországból ered a 16. századból. Az eredeti besamel recept három fő összetevőből áll: lisztből, tejből és vajból – vagy margarinból -, amit sóval és borssal fűszereznek. Egyszerűségének és sokoldalúságának köszönhetően a mártás gyorsan elterjedt a kontinensen és minden nemzet, régió egy kicsit változtatott rajta. Így miért ne változtatnánk rajta mi is, hogy tej nélküli, vegán besamelt kapjunk?
A hamis besamel legalább ugyanolyan jól felhasználható, mint az eredeti. A vajat margarinra, a tejet pedig semleges ízű növényi tejre kell cserélni, és már meg is vagyunk. A besamel mártást sokféle módon fel lehet használni, leggyakrabban tésztaételekhez, grillezett zöldségekhez és különböző hagyományos francia fogásokhoz használják.

Mi a besamel mártás?

A besamel mártás, vagy gyakran fehér mártásként emlegetett konyhai fogás a francia konyha egyik legalapvetőbb eleme. A béchamelt számtalan étel alapjául szolgál a Európában, elsősorban Franciaországban, a Benelux államokban és Olaszországban.  Az eredeti besamel recept három fő összetevőből áll:

  • Vaj vagy margarin: Az olvasztott vaj, vagy margarin adja a fehér mártás alapját.
  • Liszt: A felolvasztott margarinhoz, vagy vajhoz kerül a liszt, amit kicsit le kell pirítani. Ez adja a bechamel ízét és sűrűségét.
  • Tej: A langyos, vagy meleg tej lassú adagolásával lesz a bechamel mártás igazán lágy, és krémes.
  • Ezenkívül ízlés egyedül só, bors és ízlés esetén szerecsendió kerül egy alap besamel mártáshoz. 

Jó láthatóan semmi nincs a fehér mártásba, ami megakadályozza, hogy vegán bechamel mártást csináljunk. Vaj helyett margarint kell használni, tej helyett pedig növényi tejet. Már csak az a kérdés, hogy milyen növényi italt használjunk a tej nélküli besamelhez?

  • A legcélszerűbb, ha semleges ízű zab, vagy szójatejből készítjük a vegán besamelt.
  • Kerüljük az édes növényi tejeket. Például egy rizstejes besamel túl édes lenne, egy vegán lasagnéhoz.

A besamelre egy alap mártásként tekintenek, amihez sokszor további hozzávalókat – legtöbbször sajtót, vagy tojást, illetve füszereket – adnak a cél érdekében. Az alap fehér mártást. Az utóbbiak ugyan nem, de például a fokhagymás besamel vegán változatban is játszi könnyedséggel elkészíthető.

Az alap besamelt mártást tészta ételekhez, hagyományos francia fogásokhoz és grillezett zöldségekhez szokták leggyakrabban felhasználni. De például a görög muszakát is a besamel mártás teszi tökéletessé.

Besamel mártás eredete

Az biztos, hogy besamel mártás eredete a francia konyhában keresendő, ahol “sauce béchamel” néven ismert. Azt viszont már egyértelműen nem lehet megállapítani, hogy kihez és mikorra tehető a besamel “feltalálása” és még az sem állítható biztosra, hogy a franciákat dicséri, mivel legendák szólnak arról, hogy II. Henrik felesége vitte magával Franciaországba a 16. században. De erre kevés az esély történészek szerint.

A név alapján sokan Louis de Béchameil de Nointel-hez kötik a receptet, aki a napkirály udvarmestere volt, viszont kortársak és feljegyzések szerint a márki születése előtt bő évtizedekkel is szolgáltak már fel fehér mártást. Az első feljegyzést a besamel mártásról egy francia szakács, Vincent La Chapelle készítette 1733.-ban.

Egy biztos, a fehér mártást gyorsan igen népszerűvé vált egyszerűsége és sokoldalúsága miatt. Számos nemzet konyhája vette át és variálta át különböző módon. Napjainkban is igen nagy népszerűségnek örvend a fehér mártás, és szerencsére azoknak se kell lemondani róla, akik mellőzik a tejfogyasztást, mivel a vegán besamel mártás legalább ugyanolyan könnyű, krémes és ízletes, mint az eredeti.

besamel mártás tej nélkül
Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Vegán besamel alaprecept

A besamel tej nélkül is könnyen elkészíthető növényi tejjel. A lényeg, hogy igyekezzünk viszonylag semleges ízű növényi tejet használni, szóját vagy zabot, illetve már kaphatóak a tej ízét imitáló növényi italok is. De például a besamelt rizstejjel csak akkor ajánlom, ha valam édes receptbe szeretnénk felhasználni.

Hozzávalók

  • 30-35 gramm margarin
  • 3 evőkanál liszt (lehet teljes kiőrlésű, én ízlés szerint a tönkölyt, vagy a graham lisztet ajánlom)
  • 6 dl növényi tej (lehet kicsit több is, vagy kevesebb, attól függ mennyire szeretnénk sűrűrej)
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Szerecsendió (opcionális)

Besamel mártás elkészítése

 

  1. Egy közepes lábasban olvasszuk fel a növényi vajat vagy margarint közepes lángon.
  2. Adjuk hozzá a lisztet, és folyamatosan kevergetve pirítsuk 2-3 percig, hogy enyhén barnás színe legyen, de figyeljünk arra, hogy ne égjen meg.
  3. Lassan adagoljuk hozzá a növényi tejet, hogy hamis besamel mártás legyen. Fontos, hogy folyamatosan keverjük, hogy elkerüljük a csomósodást, illetve, hogy a növényi tej meleg legyen. Főzzük tovább 5-7 percig, amíg a mártás sűrűsödik, simává és krémesé válik.
  4. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, valamint adhatunk hozzá egy-két csipetnyi szerecsendiót is.
  5. Amikor a vegán besamel mártás elérte a kívánt sűrűséget, vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni néhány percig.

Fokhagymás besamel mártás

A fehér mártást feldobhatjuk egy kis plusz ízzel, amihez nem kell más, csak 5-6 gerezd fokhagyma. A besamel elkészítése se változik sokat. Csak reszeljük hozzá a fokhagymát a piruló liszthez úgy, hogy körülbelül egy-másfél perc előnyt adunk neki. A végeredmény egy aromában gazdag vegán fokhagymás besamel lesz, amit hasonlóan az eredeti recepthez, tészta ételekhez tudjuk elsősorban felhasználni, de önmagában is megállja a helyét szószként például gombához.

Besamel felhasználása

A tej nélküli besamel mártást számtalan módon és receptben tudjuk felhasználni.  A lasagne elképzelhetetlen lenne fehér mártás nélkül, a tészta ételekhez tökéletesen illik, de szimplán használhatjuk szószként gombához, tofuhoz vagy bármihez, amihez csak szeretnénk.

Receptek besamel mártással

Az alábbi fogások, receptek nélkülözhetetlen eleme a vegán fehér mártás.

  • All
  • Kisokosok
  • Tudományos
  • Vegán receptek
    •   Back
    • Alapanyagok
    •   Back
    • Vegán reggeli
    • Vegán vacsora ötletek
    • Egyszerű vegán receptek
    • Magyaros vegán ételek
    • Vegán főételek
    • Vegán levesek
    • Vegán desszertek, édességek
    • Saláták és szószok
    •   Back
    • Vegánság
Mediterrán rakott zöldség besamel mártással

Itt a nyár, és vele együtt a végtelen mennyiségű különböző idényzöldség is megérkezett. Jól bevásároltam különböző zöldségekből, aztán jött a bőségzavara, hogy mit is kezdjek velük. A legegyszerűbb ötlet, ami eszembe jutott az minden egyben vegán rakott zöldség. Az inspirációt a francia lecsó, azaz ratatouille és a muszaka adta. Ennek a két receptnek a fúziájóból született a vegán mediterrán rakott zöldség, ami kiválóan szerepelt már első neki futásra…

Vegán csőben sült rakott tészta

Ez a recept tulajdonképpen egy vegán bolognai spagetti egy extra lépéssel. Najó, kettővel, mivel a besamelt is el kell készíteni, majd utána kell berakni a vegán rakott tésztát a sütőbe. Szóval, a csőben sült tészta három elemből áll: egy klasszikusnak mondható bolognai szósz, szabadon választott durum tészta – én választásom a korábban említett spagettire szokott esni -, amit a fehér szósz zár le. Ha nagyon hedonisták vagyunk, és…

Vegán muszaka, avagy a görög rakott padlizsán hús nélkül

Ha Görögországba, vagy Ciprusra utazunk, akkor legalább annyiszor láthatjuk a muszaka – vagyis moussaka – feliratot az éttermek oldalán, mint idehaza a gulyást, vagy a lángost a Balaton parton. Sőt, alapból nagyon sok helyen elterjedt a vega muszaka, ami ugyan húsmentes, viszont tejet sajnos tartalmaz. Azonban a vegán muszaka se nagy ördöngösség, de erről majd később. Először is, mi is az a muszaka? Egy elképesztő görög találmány, ami…

Prev
12

Szólj hozzá!