Tepsis burgonya olasz stílusban
Tartalomjegyzék
ToggleA hétvégére jól bevásároltam burgonyából, hogy majd egy jót sütögetünk. Viszont a faszén mennyiséget kicsit alulméreteztem, így a krumplira már nem jutott keret. Így a hét elején azon morfondiroztam, hogy mit kezdjek vele. Volt itthon Aldiból vadászott akciós vegán darált hús, hogy majd biztos jól jön valamihez. A két információ alapján egy isteni muszaka képe körvonalazódott, viszont a padlizsán – szerencsésen – még pont sorra került a grill rácson.
Így hát felvetettem a kérdést, mi van ha kihagyjuk a padlizsánt? Így végül egy egyszerű(bb) paradicsomos tepsis krumpli lett a célkitűzés. Az eredmény meglepően jól sikerült, oly annyira, hogy fel is jegyeztem a receptet. A tepsis burgonya nagyjából követi a muszakát, annyi különbséggel, hogy nem rétegzett, nincs benne padlizsán és a paradicsomszósz – majdnem – egy az egyben egy bolognai mártás (bár hasonló kerül a muszakába is, de a füszerezése azért eltér).
Az olvasztott sajt, vagy egy besamel jellegű mártás mindig szívesen látott vendég, így a tepsis burgonyával sem hiányozhat. Én személy szerint nem annyira rajongók a növényi sajtokért, mivel túlnyomórészt tulajdonképpen stabilizátorral és aromával ellátott olaj az egész. Így legtöbbször besamel-t vagy alfredo szósszal (ha a sajtos ízvilágot szeretném előcsalogatni) öntöm nyakon a tepsit, mielőtt a sütőbe tolnám.
Vegán tepsis burgonya besamellel és bolognai mártással
Igazából nagyon egyszerű a recept, és kb maximum másfél óra alatt elkészül. Egy hátránya van csak, ami minden hasonló receptnél hátráltató tényező: a sok mosatlan. Külön kell elkészíteni a paradicsomos szószt és a besamel-t, amit végül egy tepsibe készre kell sütni. Illetve a burgonyát is elő kell sütni.
Hozzávalók
Burgonya:
- 1,2 kg burgonya (még héjával együtt mérve),
- só
- olaj
Paradicsomszósz:
- 380 gramm darált hús pótló (pont volt leértékelve, úgyhogy kiprobáltam), vagy 3×180 gramm füstölt tofu
- ~700 grammos üveges passzírozott paradicsom
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 mokkáskanál oregánó
- 4 mokkáskanál bazsalikom
- 1 mokkáskanál kakukkfű
- 1 mokkáskanál rozmaring
- maximum 1 evőkanál nádcukor
- 80 ml száraz – minőségi – vörösbor
- olívaolaj
- só, bors
Besamel mártás:
- 500-600 ml növényi tej (zabot, szóját vagy más semlegesebb ízűt ajánlok hozzá)
- 3 evőkanál liszt (bármilyen jó, én a tönkölyre vagy a grahamra szavazok. Teljes kiőrlésűvel is ugyanúgy működik)
- 3 evőkanál olívaolaj, vagy 25 gramm margarin
- só és bors
- csipet szerecsendió
Elkészítése
Szoktam javasolni, hogy mielőtt neki látnánk egy rakott receptnek, olvassuk át az egész receptet. Így tudni fogjuk, hogy mit mivel lehet párhuzamosan csinálni és milyen sorrendben érdemes haladni, hogy minél kevesebb időt kelljen a konyhában tölteni a pepecseléssel. A tepsis krumpli esetén célszerű először a krumplit előkészíteni, aztán nekilátni a paradicsomos szósznak, majd e közben a krumplit érdemes betolni a sütőbe elősütni, ami után jöhet a besamel mártás is. Így nagyjából minden egyszerre elkészül, hogy mehessen a sütőbe.
- Mossuk meg a burgonyát, majd hámozzuk meg (ha nagyon jó friss újburgonyához van szerencsénk elég csak folyó víz alatt alaposan megdörzsízni) és vágjuk kockára. Tegyük félre legalább negyed órára sós hideg vízbe, hogy veszítsen keményítő tartalmából és jobb íze legyen. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Lássunk neki a paradicsom szósznak, míg áll a burgonya. Az apróra vágott vöröshagymát pirítsuk üvegesre a forró olivaolajon. Majd tegyük hozzá a vegán darálthúsjellegű készítményt, vagy a finomra morzsolt tofut. Pirítsuk addig, míg nem kap színt.
- Ha elég időt állt a burgonya, akkor mossuk meg alaposan és egy keverő tálba keverjük össze egy kis olajjal és sóval. Terítsük szét egy sütőpapíron, majd tegyük a sütőbe és süssü addig, míg nem lesz szép barna (kb 40-45 perc). Az utolsó 10 percben célszerű magasabb hőfokra, és légkeverésre állítani a sütőt, hogy igazán szép színe legyen a krumplinak. Ennyi idő alatt pont végzünk a tepsis burgonya többi összetevőjével is.
- Vissza a paradicsomszószhoz. Ha van már színe a húshelyettesítőnek, akkor mehet bele a bor, a passzírozott paradicsomszósz (+ az üvegbe töltsünk egy fél deci vizet, rázzuk fel jó alaposan, majd azt is öntsük hozzá). tegyük hozzá a fűszerek felét/kétharmadát, majd ha felforrt, akkor a maradékot is. Időnként megkeverve főzzük össze kb. fél óra alatt.
- Amíg sül a krumpli és rotyog a paradicsomszósz, állítsuk össze a tepsis burgonya koronáját, a besamel mártást. Érdemes előmelegíteni a tejet, hogy könnyebb legyen csomómentesre keverni később. Hevítsük fel az olajat, vagy olvasszuk meg a margarint. Tegyük hozzá a lisztet, majd pirítsuk addig, míg nem kap szép színt.
- Tegyük hozzá a növényi tej harmadát, és keverjük csomómentesre. Decinként adagoljuk hozzá a növényi tejet és mindig keverjük csomómentesre. Ha már kb a növényi tej egyharmada van csak hátra, akkor mehet bele a só, bors és a csipet szerecsendió (csak óvatosan, nagyon intenzív tud lenni az íze!). Ha elfogyott a tej, és felforrt a mártás kész is vagyunk. Tegyük félre kicsit hűlni.
- Ha minden meg van, a burgonya is szépen megsült, akkor nincs más dolgunk, mint összeállítani a tepsis burgonyát. Margarinnal kenjünk ki egy tepsit. Tekerjük vissza a sűtőt sima sütési módra és 180°C-ra, ha burgonya miatt megemeltük. Tegyük bele a burgonyát, öntsük rá a paradicsomos szószt, majd alaposan keverjük össze. A végén szépen egyenletesen oszlassuk el a tetején a besamel mártást. Ha van kéznél sörélesztő pehely, akkor meghinthetjük vele a tetejét.
- Tegyük a sütőbe az összeállított tepsis krumplit, és süssük készre kb 30 perc alatt. Az utolsó 5-10 percben emeljük fel a hőfokot 220-230°C-ra és tegyük légkeveresésre.
A tepsis burgonya önmagában elegendő, szénhidrát, fehérje egyaránt van benne ideális arányban. Kis salátával lehet színesíteni a tányéron.