vegán bolognai spagetti cover
Vegán főételek,  Vegán receptek

Vegán bolognai spagetti

Egy igazi klasszikus, mindenki ismeri és legalább egyszer evett már. Valószínűleg sok ifjú első szárny próbálkozása a konyhában, köztük az enyém is ha jól emlékszem. Még anno amikor erasmus diákként készítettem, amikor kikerültem Európa túl oldalára, Portóba. Bár nagy tudománynak nem volt nevezhető. Egy mukkot nem beszéltem portugálul, angolul meg az arra lakok, a termékeken se igen volt angol leírás, így hát a bolt polcain ismerősen csengő bolognai szót felismerve leemeltem a kész szószt. Na de azóta eltelt sok év és kész dolgokat hátra hagyva, az eredetiségre törekszem. Édesapám specialitása volt az eredeti bolognai spagetti, amit kisebb változtatásokkal készítem vegán módon növényi alapon.

Igazából bolognai spagetti nem egészen olasz étel és Bolognához végképp nincs sok köze. A tésztával szervírozott raguknak nagy hagyománya van Itáliában, a napjainkban „ragù alla bolognese” ismert szósz sokkal inkább Dél-Itáliai nápolyi ragúhoz áll a legközelebb. Bolognai spagetti elterjedése az amerikai katonáknak köszönhető. A háború után hazatérő veteránok próbálták reprodukálni az Észak-Olaszországban megismert tésztaételt. A nevére nem igen emlékeztek, csak arra hogy valahol Bolognánál ették. Az olaszok nem spagetti tésztával, hanem tagliatelle tálalják, viszont az Amerikában ekkor tájt nem volt elterjedt, így hát maradt a bolognai spagetti. 

Az egyszerűségéből fakadóan könnyen „újragondolható” vegán változattal, amivel nem csak egészséges lesz, de jelentősen gyorsabban el is készíthető.

Alapanyagok (5 főre)

A vegán bolognai elkészítése

Nulladik lépés: szójagranulátum esetén

Ha a szójagranulátumra esett a választás, akkor mindenek előtt a szóját célszerű legalább negyedórára beáztatni annyi vízbe amennyi ellepi, valamint némi fűszert is érdemes keverni hozzá.

Első lépés

Rögtön az elején túl is leszünk a legnehezebb részén a szósznak: a hagyma aprítás. Aki nem igazán szereti a hagymát a könnyeivel küszködve apró darabokra aprítani, az nyugodtan tegye be az aprítóba és kis fokozaton végeztesse el a piszkos munkát. Erős gép esetén nem ajánlott, akkor nagyon apró leveses lesz a hagyma.

Második lépés

A sárgarépa és a fehérrépa a következő áldozat. Hasonlóan a hagymához, apró darabokra érdemes felvágni vagy aprítani, persze miután meghámoztuk. Akinek nem guszta velük a szósz, az nyugodtan hagyhatja nagyobb darabokban, hogy a végén ki lehessen szedni belőle. A kis darab zeller maradhat egyben, azt még kevesebben szívlelik.

Harmadik lépés

Ha meg vagyunk vele, a felhevült olíva olajon már mehet is felaprított zöldségek pirítása, kivétel a fokhagyma, ha az megég akkor rettentő keserű tud lenni. Akkor jó, ha beleöntve a hagymát hangosan serceg, aki nem biztos a dolgában előbb kisebb darabokkal tesztelje. Kis sóval, borssal megszórjuk. Szánjunk időt a pirításra egész nyugodtan.

Ezzel párhuzamosan jöhet a friss paradicsomok aprítása. Érdemes kis darabokra vágni, így könnyebben szét fő illetve a héja se fog annyira látszani. Körülbelül mire végzünk a paradicsomok feldarabolásával már szép színe lesz a zöldségeknek a serpenyőben.

Negyedik lépés

Szójagranulátumból kinyomkodjuk a vizet és leöntjük róla, legkönnyebb ha nagyon kis lyukú szűrőn átnyomkodjuk. Ha megvagyunk vele mehet is a serpenyőbe, hozzá a feldarabolt paradicsom, a fokhagyma és 2-3 három babérlevél. A fokhagyma akkor az igazi, ha lereszeljük de aki nem szeretné hogy félnapig fokhagyma illata legyen a kezének, nyugodtan dobatja az aprítóba ezt is.

Ötödik lépés

Végezetül felöntjük két deci száraz vörösborral. Tévhit, hogy mindegy milyen borral főzünk, úgyhogy érdemes olyannal, amiért nem kell nagyot hajolni a boltban. Ha mindez megvan, nincs más hátra mint hozzáadni a zöld fűszereket. Egy-másfél teáskanál oregano, bazsalikom, fél-egy a kakukkfűből és egy fél a rozmaringból körülbelül, só bors is mehet hozzá ízlés szerint. Végül már csak le kell fedni, néha megkeverni. A ragu hivatalosan az apróra vágott hús minél hosszabb idő alatti megfőzése. Ezzel szemben a ha kivesszük a húst, a vegán raguban elég zöldséget megfőzni, a paradicsom körülbelül fél óra alatt szét fő, ennyi bőven elég is lehet.

Végezetűl

Amikor már kezd szét főni a paradicsom, mehet a tetszőleges tészta legyen az spagetti vagy tagliatella. Ha van kéznél vegán parmezzan allias sörélesztő pehely akkor érdemes megszórni a tetejét hogy teljes legyen az összkép.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Leave a Reply

%d bloggers like this: