vegán életmód veszélyei cover
Tudományos,  Vegánság

A vegán életmód veszélyei

Közhely ugyan, de az érmének mindig két oldala van. Ha a vegánságról van szó, akkor mi mindig a pozitivumokat domborítjuk ki, míg a többiek inkább a potenciális kockázatokat ragadják meg. Ahhoz hogy lássuk a teljes képet, ismernünk kell mindkettőt. Lássuk mik a vegán életmód veszélyei, és hogyan tudjuk azokat semlegesíteni!

Először is, mi az a vegán életmód?

A vegánság nem csak egy táplálkozási forma, ami mellőz minden állati eredetű élelmiszert, hanem egy életforma, ami elutasít mindent, ami bármilyen formában árthat az állatoknak. Legyen az szórakozás, kozmetikum, vagy divat. Részletesebben a linkre kattintva olvashatsz a vegánságról.

A növényi alapú táplálkozás előnyei

Röviden, és tömören mindenkinek jobb, ha a vegánságot választod. Jobb a bolygónknak, mert jóval kisebb lesz az ökológiai lábnyomod. Jobb az állatoknak, mivel nemet mondasz a kizsákmányolásának. Nem utolsó sorban pedig jobb neked is, mivel egészségesebb leszel. Részletesebben a linkre kattintva olvashatsz az előnyökről.

Vegán életmód veszélyei

Persze sokkal jobb érzés felsorolni mindazt az előnyt, amiért jó vegánnak lenni. Azonban hiba lenne abba az álomba ringatni magunkat, hogy kizárólag pozitív oldala van a vegánságnak. Egyrészről, többet árthatunk magunknak és környezetünknek, ha nem ismerjük ezeket.

Másrészről, azzal erősítenénk a köztudatban élő tévhitet, miszerint a vegánok arrogánsak, akik szerint a vegán életmód a megoldás mindenre, is. Jó, ha tisztában vagyunk azokkal a pontokkal, ahol jogosan vagy jogtalanul támadható a vegán életmód. 

 

Szerencsére – ha nem ész nélkül csinálod -, akkor nem valószínű, hogy bármilyen gondod is akadna amiatt, hogy nem eszel állati eredetű dolgokat.. Azonban nem árt tisztában lenne a vegán életmód veszélyeivel, és azzal, hogy hogyan veheted elejét nekik. Már csak azért is, hogy pontosan tudj válaszolni az oly sokszor hallott kérdésekre.

Fehérjehiány

 “Honnan szerzed a fehérjét?” Valószínűleg mindenkit halálra untat ez a kérdés. A legtöbb embernek nincs túl sok fogalma a makró tápanyagokról. Sokszor ez abban kimerül, hogy a hús fehérje, a többi meg köret, azaz szénhidrát. Illetve van még saláta is, de az arra jó, hogy fogyunk. Mivel, hogy a vegánok nem esznek húst, sőt, még “éltető” tejet sem, csak és kizárólag salátát, meg avokádot, ezért biztos fehérje hiányuk van. 

Probléma: Persze ez kicsit kisarkított eset, de a probléma valós. Megszoktuk, megtanultuk és a rutinunká vált, hogy legy átlagos étkezés hús + köretet jelent. Ezzel valóban nagyjából lefedjük – nem tudatosan – a makrotápanyag bevitel helyes arányát. 

Ha viszont nem vagyunk tisztában az alapokkal – mennyi fehérjére van szükségünk, és mi tartalmaz nagy mennyiségben -,, akkor valóban kialakulhat egyoldalú táplálkozás, és fehérje hiány. Egy átlagos felnőtt számára 0,8 gramm proteinre van szükség kilogrammonként naponta.

Megoldás: A legtöbben csak vakargatják a fejüket, hogy milyen más fehérjeforrás van a húson kívül. Nos, mondhatni végtelen sok. Csak néhány, ami közel azonos fehérje tartalommal bír (/100 g), mint a népszerű húsok: csicseriborsó (20,5 gramm), vörösbab (22,5 g), lencse (24,6 g), vagy a tofu (8.2 g). De például a teljes kiörlésű tészták (13,4 g), a magvak (földimogyoró 24,8 g), és különböző zöldségek is jelentős fehérje tartalommal bírnak.

B12 hiány

A B12 hiány forcirozása közel egy szinten van a fehérjével. Valami oknál fogva, mindenki nagyon is tisztában van azzal, hogy a növényekben nincs B12, csak az állati eredetű dolgokban. Na de azt már nem sokan tudják, hogy miért, és hogyan is van ez.

Probléma: Növényekben nincs B12, miközben létfontosságú vitamin. A B12-öt a legelő állatok szervezetében található mikroorganizmusok állítják elő a talajban lévő kobaltból.

Megoldás: Az iparosított állattartásban vajmi kevés természetesség van, így a legelésző állatok se jutnak túl sok kobalthoz. Emiatt nagyon sokszor kapnak az állatok B12-öt táplálékkiegészítőként. Az előállított B12 táplálékkiegészítők több, mint 90 %-át a húsipar használja fel. 

Röviden, ugyanúgy jutunk B12-höz mint a nagy “húsevők. Csak míg mi közvetlenül fogyasztjuk el a B12 táplálékkiegészítőt, addig ők egy állat életének árán teszik meg ugyanezt. Emellett nem kell folyamatosan B12 tabletet szednünk, ugyanis májunk nagyon profi a raktározásában.

Vashiány

Probléma: A vas egy esszenciális nyomelem, ami létfontosságú szervezetünk egészséges működéséhez. Bár számtalan növényi vasforrás van, azonban az ezekben található nem hem vasnak jóval alacsonyabb a felszívódási aránya.

Megoldás: Fogyasszunk kellő mennyiségű növényi vasforrást (például: lencse, csicseriborsó, bab, magvak, füge, sárgabarack). A vas felszívódását magasabb C-vitamin bevitellel támogathatjuk. Érdemes eleinte évente, vagy félévente egy vérképet ellenőriztetni, hogy biztos kellő mennyiségű vasat tud hasznosítani szervezetünk.

Kalciumhiány

Probléma: Ki ne hallotta volna már azt a közhelyet, mi szerint a tej erősíti a csontokat. Az tény, hogy a kalcium jelentősége megkérdőjelezhetetlen a csontképzésben, és az is, hogy a tej nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot. 

Megoldás: Azonban British Medical Journal-ban publikált tanulmány szerint nincs összefüggés csontozatunk erőssége és a tejfogyasztás között. Egy másik tanulmány pedig pont az ellenkezőjét bizonyította. A kutatásban 96.000 fő vett részt.A csonttörések gyakorisága jelentősen magasabb volt azok körében, akik tinédzser korukban több tejet fogyasztottak.

A tejben semmi más speciális dolog nincs, mint kalcium. Márpedig növényi kalcium forrás akad bőven. Csak néhány példa: magvak, babfélék, leveles zöldek, gyümölcsök és még sok más.

Nem mindenkinek való

Probléma: Nincs két egyforma ember, így nincs két egyforma szervezet sem. Előfordulhat az is, hogy egy szervezet számára nem ideális a vegán életmód. Bár nincs olyan betegség vagy egészségügyi állapot, ami egyértelműen kizárná, hogy valaki vegán legyen, azonban előfordulhat, hogy a vegán életmód jóval nagyobb kockázatot jelent az egyén egészségére.

Megoldás: Ha van valamilyen alapbetegséged, például vese betegség vagy vas felszívódási problémád, akkor jóval körültekintőnek kell lenned. Ilyen esetekben érdemes szakemberhez fordulni, és rendszeresen ellenőriztetni egészségi állapotodat. De igazából ez nem a vegán életmód számlájára írható, hiszen fordítva is igaz. Van olyan szervezet, ami számára pedig az állati eredetű táplálék jelentik a problémát. Például a köszvény diéta is, ami elsősorban az állati eredetű élelmiszereket mellőzi.

Összefoglalva

Valójában nem amiatt lehet veszélyes a vegán életmód, mert nem fogyasztasz állati eredetű élelmiszert, mivel egyik sem létfontosság, és nem is pótolhatatlan. Ami miatt elsősorban veszélyes lehet az az, hogy egy új vízre evezel. Az emberek táplálkozása az elmúlt évtizedekben a hús köré épült, legtöbbünk ebbe szocializálódott. Megszoktuk, és rutinszerűvé vált, hogy nagyjából miből mennyit kell enni.

Ebből kifolyólag, ha nem vagyunk elég tájékozottak, akkor sajnos egyoldalúvá válhat a táplálkozásunk, és hiánybetegségek léphetnek fel. Azonban, kis informálodással, és odafigyeléssel könnyen elejét veheted az összes potenciális problémának, ami a vegán életmód mellett jelentkezhet. Később pedig ugyis rutiná fog válni az egész.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!