ki vagy mi az vegán - a veganizmus cover
Tudományos,  Vegánság

Ki, vagy mi az a vegán? A veganizmus története és fogalma

Szerencsére a veganizmus – és a vegetarizmus – az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Bár sokan újszerű trendnek tartják a veganizmust, gyökerei sokkal mélyebre nyúlnak vissza, mint az elmúlt évtizedek.

Veganizmus története

Ahogy elöljáróban említettem, a vegánság nem egy napjainkban indult divatos irányzat. Gyökerei messze visszanyúlnak az ókori fejlett kultúrákig, míg végül elnyerte jelenlegi formáját szűk száz éve.

Harmónia kulcsa

Számos ókori görög és római filozófus tesz említést a húsmentes táplálkozásról. Elsőként Püthagorasz – akinek a neve matek óráról csenghet ismerősen – definiálta a vegetarizmust.  A görög filozófus hitvallása szerint a vegetarianizmus kulcstényezője az ember és az állat harmonikus együtt élésének, valamint úgy vélte, hogy az állatok lemészárlása brutalizálja az emberi lelket. Püthagorasszal párhuzamosan a mai India területén Buddha tanításai nyomán kezdett terjeszkedésbe a vegetarizmus.

vegánság

Modern újraéledése

A veganizmus fejlődése a 19. században vett új lendületet. A század elején angliában alakult egyre több közösség, ami elutasítja az állati eredetű ételt, ruházatot és az állatot, mint munkaeszközt. Az első hivatalos vegetáriánus társaság 1847-ben alakult Angliában, majd következő években több országban (sorban az Egyesült Államokban és Németországban) is követték a példát.

Veganizmusok kőbe vésése

1944-ben Donald Watson állatjogi aktivista definiálta először a vegánságot, és alapította meg az első vegán társaságot. Még ebben az évben útnak indította a The Vegan News folyóiratot, ami napjainkban is nagy népszerűségnek örvend. Azóta számos ország alapított saját vegán érdekképviseletet, és mind különbözőképpen fogalmazta meg azt, hogy mi az a veganizmus. Egy 2019-es felmérés alapján az alábbi definíciót írja le legjobban a vegán jelentését (7 “versenyző” közül 63 százalékos többséggel győzött):

“Veganizmus egy olyan életmód, amelynek célja, hogy amennyire lehetséges és kivitelezhető, kizárja az állatok kizsákmányolásának minden formáját és a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy bármilyen célokból” (The Vegan Society, Egyesült Királyság).

Motiváció a vegánság mögött

Ahogy maga fogalom, úgy a vegánok csoportjai sem egységesek: nem  minden vegán rendelkezik azonos értékekkel és normákkal. Ezeket a tényezőket a  legnagyobb mértékben az befolyásolja, hogy az egyén milyen indíttatásból választotta ezt  az életmódot. Leggyakrabban a következő három motivációs tényező miatt választja valaki a vegán életmódot: Állatjólét, egészség, és környezetvédelem. 

Mind a három tényező szorosan kapcsolódik a vegánsághoz, emiatt minden vegán életében is jelen van, csak eltérő fontossággal. A vegánság mögötti motivációkról, csoportokról és típusokról hosszan lehetne beszélni, ezért egy külön bejegyzésben olvashatsz róla részletesebben.

Mit jelent vegánnak lenni valójában?

Nade, a száraz tények, és a definíciók után lássuk, milyen a gyakorlatban vegánnak lenni. Sokan gondolják úgy – leginkább külső szemlélőként -, hogy ez nem más, mint lemondás mindenről, ami állati eredetű. Azonban azonban téves, vagy legalábbis pontatlan, ugyanis ez nem lemondás, hanem egy választás. 

Senki nem kényszerít arra, hogy ne fogyasszunk állati terméket, hanem mi magunk döntünk úgy. Biztos mindenkivel megesett már, hogy baráti társasággal, családdal beültetek valahova és a társaság egyik – nem vegán – tagja rámutatt egy természetesen nem vegán ételre és azt mondja: Oh, ezt te nem eheted! Viszont ez téves, mivel megenni megehetem, csak én úgy döntök saját akaratomból, hogy nem eszem meg. Ez ilyen egyszerű.

Mi nem a vegánság?

Ha valaki vegán, akkor ő nem egy divatosnak kikiáltott étrendet követ, hanem egy életmódot folytat (legalábbis remélhetőleg). A vegánság többet jelent annál, hogy nem eszek húst, halat (valami oknál fogva sokszor ki kell emelni, hogy nem, halat sem), tojást, tejet, mézet és egyéb más állati eredetű terméket. Kihat életünk majdhogynem minden szegmensére, a táplálkozástól kezdve az öltözködésen át a szórakozásig mindenbe “beleszól” a vegán értékrend.

Az előbbi csoportot – vagyis azokra, akiknél leginkább csak táplálkozásban jelenik meg a vegánság – más elnevezéssel szokták illetni. Ők azok, akik növényi alapú táplálkozást folytatnak. Számukra elsősorban nem az etikai motiváció a fő mozgatórugó, ami miatt elutasítják az állati eredetű ételeket.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!