miért jó vegánnak lenni borító
Tudományos,  Vegánság

Miért jó vegánnak lenni, vagyis miért lesz valaki vegán?

Napról napra egyre többen mondanak nemet az állati eredetű termékeknek, és az élőlények kizsákmányolásának. Ha valamit egyre többen választanak akkor azt feltételezhetjük, hogy jó, vagy jó a marketingje, de az is könnyen lehet, hogy mindkettő. Mi a helyzet a vegánsággal? Csak hús ellenes lobbi tökéletes marketing fogása lenne? Ehhez nagyon hinni kéne az összeesküvés elméletekben! Lássuk miért jó vegánnak lenni!

Nem kötelező mégis többen vagyunk!

Vegán életmód egy választás, senki nem kötelez minket arra, hogy nemet mondjunk az állati eredetű termékeknek. Mai világban mondhatni egyszerűbb is lenne nem vegánnak, hiszen az egész társadalom a “mindenevésre” van berendezkedve. Mégis egyre többen gondoljuk úgy, hogy mégiscsak jobb a vegán életmód, amit a számok is nagyban igazolnak.

Miért jó vegánnak lenni, vagyis miért választjuk ezt az életmódot?

De ha sok sok “lemondással” jár, és bonyolultabbnak tűnik, akkor miért választjuk egyre többen? A három leggyakoribb motivációs tényező az etikai megfontolás, az egészségtudatosság és a környezettudatosság. Ha csak ebből a három tényezőből indulunk ki, akkor is hosszasan tudjuk sorolni az érveket, hogy miért jó vegánnak lenni.

Nincs bűntudat és segítünk az állatoknak

Egy német kutatás szerint, 10-ből 9 vegán számára fontos az állatok jólléte. Számukra lelki terhet jelentett tudat, hogy egy egykoron élő állatot ettek. A vegán életmódnak köszönhetően fellélegezhetünk, ugyanis ételünkhöz nem tapad vér, és nem köthető szenvedés. Évente körülbelül 200 állat életét mentjük meg fejenként azzal, hogy nem eszünk semmilyen állati eredetű táplálékot. 

Azonban, ha valakit szeretnél meggyőzni, hogy vegánnak lenni jó, akkor ne ezzel kezd szerintem. Ugyanis hiába választják a legtöbben a vegán életmódot az állatok jólétéért, a bűntudat relatív. Legtöbb embernek nem okoz egy fikarcnyi lelkiismeret furdalást sem az, hogy életeket oltanak ki kegyetlen módon azért, hogy ehessen.

Csak gondoljunk arra, hogy sokan habzó szájjal kommentelnek a közösségi médiában egy-egy állatkínzással kapcsolatos hírnél, majd este asztalhoz ülnek, és bűntudat nélkül bedobnak egy steaket. Hiszen az az állat azért van, a cica meg aranyos. Miközben a sertés intelligenciája a kutyáét súrolja

Egészség mind felett

A második leggyakoribb motivációs tényező az egészség. Mára vége láthatatlan kutatás igazolja, hogy egy kiegyensúlyozott növényi alapú étrend teljesen egészséges. Sőt! Nem csak egészséges, hanem számtalan betegség kockázatát csökkenti. Csak néhány a legfontosabbak érv közül:

  • Csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Egy 2019-es kutatás eredményei alapján jelentősen csökken a szív,-és érrendszeri megbetegedések kockázata a növényi étrendet követők körében. 
  • Csökkenti a 2-es típusú (felnőttkori) diabétesz kockázatát. Több kutatás is – többek között ez is – igazolja, hogy a növényi étrendet követők körében jóval kisebb arányban alakul ki 2-es típusú cukorbetegség.
  • Csökkenti a rák kockázatát. Bár egyenlőre nem tisztázott pontosan hogy miért, de az eredmények alapján a vegán életmódot követők között 15 százalékkal alacsonyabb a rákos megbetegedések előfordulásának aránya.

Egészségesen lehet fogyni

A legtöbben azért választanak egy-egy étrendet, mert fogyni akarnak vele. Persze a vegánnak lenni többet jelent, mint növényi alapon étkezni, de szoros összefüggésben van, főleg köznapi nyelvben. Sajnos a legtöbb fogyással kecsegtető diéta vagy nem hatékony, vagy egészségtelen – például a nagyon divatos keto -, vagy nem fenntartható hosszútávon.

Nos a növényi alapú étrend egészséges is, és nem csak időszakos eredményt lehet elérni vele, amit saját bőrömön is tapasztalok. Mielőtt vegán lettem súlyproblémákkal küzdöttem, és csak nagy-nagy odafigyeléssel és lemondással tudtam lepasszolni jókora súlyfeleslegemet, majd tartani azt. Aztán szépen lassan átáltam a vegán életmódra, és azóta úgy tartom az ideális testsúlyomat, hogy semmire nem kell odafigyelnem.

Számtalan kutatás igazolja, hogy eredményesen lehet fogyni vegán diétával. Minek köszönhető ez? Röviden annak, hogy a növényi alapú alapanyagok jellemzően jóval kevesebb zsír tartalmaznak, és emiatt kevesebb kalória bevitel mellett tudjuk fedezni makró és mikró tápanyag bevételünket. Emellett pedig vegán élelmiszerek sokkal több rostot tartalmaznak.

Zárójelben: De nem törvényszerű...

Természetesen fontos megjegyezni, hogy ez nem magától értetődő. Vegánként is lehet egészségtelenül táplálkozni, és hízni. Főleg napjainkban, amikor egyre több, és több feldolgozott vegán élelmiszer kerül fel az üzletek polcaira. Sok junk food – chipsek, üdítőitalok – pedig alapból vegán. Meg persze ott a másik véglet is, ha azt hisszük csak salátákkal el élhetünk vegánként.

Nemcsak nekünk jó, hanem bolygónknak is

A legritkább pozitívum ami elő szokott kerülni az az, hogy vegánként az ökológiai lábnyomunk is jóval kisebb. Ami pedig az utóbbi években jócskán felértékelődött. Egyre többek számára válik nyilvánvalóvá, hogy az ipari állattartás nem fenntartható. 

Ha csak a károsanyag kibocsátást nézzük, akkor az élelmiszeripar tehető felelőssé a környezetszennyezés 26 százalékáért. Ennek nagyobb részéért egyértelműen az állattartás tehető felelőssé. De mellé tehetjük többek között az erdőírtást is. Gondoljunk csak az esőerdőkre Dél-Amerikában. Sokan dobálóznak azzal, hogy ezeken a területeken szóját termelnek. Azonban arra már sokan nem térnek ki, hogy a globális szójatermelés több, mint 80 %-át takarmányozásra használják.

Erről a témáról végtelenségig lehetne beszélni, de azt majd egy másik alkalommal.

Változatosság gyönyörködtet

Én amit még fontosnak érzek kiemelni az az, hogy vegánként sokkal változatosabban étkezel. Ez némileg ellentmondásosnak tűnik, hiszen a vegán az, aki mellőz bizonyos alapanyagokat az étrendjéből, míg “normál” étrendet követő társaink “mindenevők”.

Ha akarod, ha nem, vegánként rá vagy kényszerítve arra, hogy kilépj a komfortzónádból, ezért kénytelen leszel új alapanyagokat, és recepteket kipróbálni. Főleg magyarként. Majdhogynem az egész magyar gasztronómia – ami sajnos alapból nem a legsokoldalúbb – a különböző húsokra és a zsírra van kihegyezve. Elég csak ránézni egy-egy étterem kínálatára, vagy visszagondolni gyermekkorunk menüire.

Emiatt pedig kénytelen leszel más alternatívák után nézni, ha jót akarsz magadnak.

Összefoglalva

Számtalan okot fel lehetne sorolni, hogy miért jó vegánnak lenni, de én csak a legfontosabbakat emelném ki, amik kézzel foghatóak.

  • Egészségesebb,
  • etikusabb,
  • fenntarthatóbb és
  • változatosabb.

Persze nyilván rengeteg más pozitívumot is fel lehet hozni, hogy miért jó vegánnak lenni.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!