Vegán édesburgonya csicseriborsó curry
Tartalomjegyzék
ToggleMegérkezett az ősz, a nappalok egyre rövidebbek az idő meg egyre cudarabb. Szerencsére az ősz tartogat még jó dolgokat a színes falevelek hullása után is. Az egyik ilyen csoda, az édesburgonya. Szezonja novemberben kezdődik, ilyenkor lépten nyomon jó (jobb) áron belefutottunk.
Mi sem tökéletesebb egy borongós novemberi napon, mint egy lélekmelengető, ízgazdag csicseriborsó curry egy kis extrával?
Miért jó az édesburgonya?
Az utóbbi években az édesburgonya népszerűségi indexe az egekbe lőtte ki magát, köszönhetően annak, hogy “superfoodnak” titulálták. Az tagadhatatlan tény, hogy tápláló, egészséges és ízletes a batáta, nade az egekig sem kell magasztalni és aligha szoríthatja ki a hagyományos burgonyát a tányérról. Halkan megjegyzem, az összehasonlítás eleve hibás, mivel egyáltalán nincs közeli rokonságban a krumplival valójában.
Az édesburgonya makrotápanyag tartalma viszonylag alacsony glikémiás indexxel párosul, ami miatt valamivel diétásabbnak számít a burgonyánál. Valamint ásványianyag-tartalma is átlagon felüli. Különleges édeskés íze miatt pedig végtelen elkészítési lehetőséggel kecsegtet minket. Bővebben a batátáról a linkre kattintva olvashatsz.
Mi is az a curry?
Szerintem mindenki észrevette már az utóbbi időkben, hogy egyre több helyen bukan fel az egzotikus hangzású curry. Mindenki egy ízgazdag, fűszeres szószt képzel el maga előtt, amit indiai konyhához társít. Nade azt tudjuk, hogy mi valójában a curry?
Az való igaz, hogy a curry eredete feltételezhetően a dél-india terület, azonban a ma – főleg Európában – elterjedt curry tulajdonképpen a brit konyha találmánya. Már időszámításunk előtt 3 ezredben az indus népei használták a curry három alapvető fűszereit együtt: fokhagymát, kurkumát és gyömbért. Az évszázadok során a terület gasztronómiáját számtalan nép befolyásolta, nem alakult ki egy egységes úgynevezett “curry” recept.
Míg végül megérkeztek a britek, akik minden fűszeres indiai szószt curryként definiáltak, miközben Indiában valójában ez az étel nem is létezik. Európában viszont igen, és igen népszerű is. Természetesen jól megérdemelten.
Mi van a curryben?
Tehát akkor mi is az a curry? Röviden egy mindent bele mártás, ami jellemzően a következő fűszereket tartalmaza változó arányban: kurkuma, római kömény, görögszéna, fahéj, kardamon, csilipaprika, fahéj, feketebors, fűszerpaprika, gyömbér, koriandermag és sok egyéb mást. A szószos jellegét pedig a kókuszsürítmény adja legtöbbször.
Csicseriborsó curry édesburgonyával
A curry legnagyobb előnye, hogy nincs kőbe vésve semmi. A korábban felsorolt füszereket végtelen módon kombinálhatjuk. A lényeg az, hogy jó fűszeres és sűrű legyen. No meg színes. Én igyekeztem olyan fűszereket használni, amit nem kell vadászni – bár úgy vettem észre, hogy a római kömény kezd kivétel lenni -, hanem bármely normál szupermarketben kapható. Az édesburgonyával és a csicseriborsóval – ami nem mellesleg az egyik legjobb növényi fehérjeforrás – kombinálva egy tökéletesen tápláló, egészséges és ízgazdag ételt kapunk
Hozzávalók
- 1 kilogramm édesburgonya
- 500 gramm száraz csicseriborsó
- 1 kókusz konzerv (zsíros)
- 1 darabolt paradicsom konzerv
- 2-3 vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 közepes sárgarépa
- 2 evőkanál mustár
- 2 teáskanál nádcukor
- 3-4 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál ánizs
- 3-4 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál szerecsendió
- 1 kávéskanál gyömbér
- 1 teáskanál fekete só (opcionális)
- só & bors
- chili pehely
- cayenne bors
Előkészítőként a csicseriborsót áztassuk be egy nappal korábban, máskülönben igencsak változó lesz a főzési idő, ami akár több órát is jelenthet.
1. Lépés – Az alap
A currynek az alapját a jó kezdés adja. Elsőkörben aprítsuk fel a hagymákat, majd kezdjük olajon piritani. Ezzel párhuzamosan neki állhatunk a zöldségek aprításának, és a fokhagyma pucolásának. Az édesburgonyát – ha van idő – nem felkockázom, hanem a zöldséghámozóval vékony csíkokra szeletelem fel.
2. Lépés – Az ízek
Amikor egész szépen megpirult a hagyma, jöhet a legjobb része a curry főzésének. Adjuk hozzá a hagymához az előírt füszerek felét, és reszeljük le hozzá a fokhagyma gerezdeket. keverjük jól át, és élvezzük a felszabaduló aromákat. Majd öntsük fel vízzel, hogy ellepje a fűszeres katyvaszt, akárcsak egy pörkölt esetén.
3. Lépés – A tartalom
Ha a felöntött víz elpárolgott, jöhetnek a zöldségek és a csicseriborsó. Mielőtt beletennénk a beáztatott csicseriborsót, öblitsük át egy kicsit. Tegyük hozzá a paradicsom konzervet és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ha beáztattuk a csicseriborsót előtte, akkor valószínűleg több víz később sem fog kelleni. Tegyük hozzá a maradék fűszereket és fedő alatt főzzük puhára a csicseriborsót. Időnként keverjünk rajta.
4. Lépés – Utolsó simítások
Amikor a csicseriborsó már puhára főtt – ami körülbelül egy óra -, akkor jöhet bele a szíve, lelke a kókuszsürítmény. Keverjük jól össze a szószt, kóstoljuk meg így is, és szükség esetén még ízesíthetjük. Nem kell megvárni, hogy újra felforrjon, ha sikerült elkeverni a kókuszt benne, azzal el is készült a vegán édesburgonyás csicseriborsó curry.
Tálalás
Igazából az édesburgonyának köszönhetően a csicseriborsó curry egy teljes értékű ételnek számít, ami lefedi a fehérje, a szénhidrát és a zsír bevitelt, azonban a jobb arányok miatt egy kis köretet elbírhat. Természetesen egy jó curryhez a hosszúszemű rizs dukál, de semmi sincs kőbe vésve. A vállalkozó szelleműek akkor naan kenyeret is összesüthetnek, de jól illik hozzá a kuszkusz és a bulgur is.