édesburgonya cover
Alapanyagok,  Kisokosok

Mi az az édesburgonya, és miért egészséges?

Az édesburgonya az utóbbi években vált egyre felkapottá, köszönhetően nagyrészt annak, hogy – fancy – szuperfoodnak lett titulálva. Szó se róla, rengeteg jó élettani tulajdonsága van, amit kár a “hagyományos” burgonyával összehasonlítgatni, ugyanis nincs sok közük egymáshoz, mivel az édesburgonya valójában nem is burgonya. Na de akkor mi az édesburgonya?

mi az az édesburgonya

Mi az édesburgonya?

Nem burgonya, az biztos. Az igaz, hogy formában, és felhasználási formájában nagyon hasonlít a krumplira, de biológiailag már kevésbé. Valójában a szulákfélékhez tartozik, közeli rokona nem igen van, csak egy-két futó virág. A burgonyának annyira rokona, mint bármilyen másik gumós növénynek.

Három fajtáját termesztik nagy mennyiségben. A lila, a fehér és a narancssárga húsú változatát. Hazánkban az utóbbi a legelterjedtebb.

Honnan érkezett?

Az édesburgonya – más nevén batáta – sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan a Amerikából – azon belül Közép-Amerikából –  érkezett Európába és indult világhódító útjára. Kolumbusz Kristóf vitte magával először Spanyolországba, ahol eleinte dísznövényként termesztették csak. Elsőként receptben csak a 17. században jelent meg Angliában.

Az édesburgonya ázsiai konyhában vált alappá – Kínában termesztik a legnagyobb mennyiségben -, de a világon mindenhol termesztenek belőle. Hazánkban kevésbé ismert alapanyag, de az elmúlt években kezd egyre népszerűbb lenni.

édesburgonya egészséges

Miért egészséges az édesburgonya?

Superfood, vagy sem a batáta? Érdemei kétségtelennek, nade érdemes az egekig magasztalni? Lássuk miért egészséges az édesburgonya, és a tápértékét!

Hosszútávon laktat

Az édesburgonya tápértéke rendkívül magas, ami kifejezetten alacsony glikémiás indexszel párosul. Ennek köszönhetően kiválóan beépíthető egy-egy fogyókurás diétába is. Az édesburgonya makrotápanyag-tartalmáról részletesebben később olvashatsz.

Gazdag vitaminokban

Kiváló C,- és D-vitamin forrás. Előbbi elsősorban immunrendszerünket támogatja, ami pont jókor jön késő ősszel, amikor a szezonja van. Az utóbbinak pedig a csontképzésben van elengedhetetlen szerepe.B1,-2,-és 6 tartalma se elhanyagolható, amelyek például idegrendszerünk egészséges működéséhez járulnak hozzá.

Számtalan ásványi anyag forrása

Egyik legfontosabb tulajdonsága az édesburgonyának az, hogy tartalmazza a szervezetünk számára legfontosabb három ásványi anyagot.

  • Kalcium: Csontok szilárdsághoz, az ideg,- és izomrendszerünk egészséges működéséhez járul hozzá.
  • Magnézium: Elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, hozzájárul a fogak épségéhez, és csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.
  • Kálium: Vérnyomás szabályozásában, és az idegrendszer ingerület vezetésében játszott szerepe létfontosságú.

Emellett vas, mangán, réz és cink tartalma mellett se mehetünk el szótlanul.

édesburgonya tápanyag tartalma

Édesburgonya makrotápanyag-tartalma

Azt már tudjuk, miért egészséges az édesburgonya, de térjünk vissza az első pontra, aminek leginkább köszönheti népszerűségét. Az édesburgonya glikémiás indexe nagyon alacsony, azaz lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Ennek köszönhetően pedig jó sokáig ad teltség érzetet. Lássuk a makro értékeit 100 grammra vetitve:

  • Édesburgonya szénhidráttartalma: 20,1 gramm,
  • fehérje: 1,6 gramm,
  • zsír: 0,1 gramm,
  • és az édesburgonya energiatartalma: 86 gramm.

Meglepőnek tűnhet, de a batáta 77 százaléka víz.

miért jobb az édesburgonya

Miért jobb édesburgonya? Egyáltalán az lenne?

Az aktuális trendek igencsak felkapottá tudnak tenni egy-egy ételt, nincs ez másképp az édesburgonyával sem. Bár általánosságban elmondható, hogy az édesburgonya tápértéke jobb, de mind a batátának, mind a “hagyományos” burgonyának helye van egy egészséges étrendbe.

Úgyhogy inkább úgy modosítom a kérdést, hogy miben jobb az édesburgonya?

Rövid összefoglalva az édesburgonya glikémiás indexe alacsonyabb az hagyományos burgonyáénál, emellett vitamin, és ásványi-anyag tartalma jóval magasabb.

Hogy ízre melyik jobb? Ez egy elég szubjektív kérdés, úgyhogy mindenki döntse el maga. Az édesburgonya édeskés íze nem minden ételbe illik, és nem is mindenkinek ízlik egyformán. Viszont ennek köszönhetően sokkal sokoldalubb, és különböző egzotikus ételt lehet belőle varázsolni. De akár süteményt is lehet belőle sütni! Viszont sokak számára a sütőtök ízére emlékeztető batáta nagyon nem vonzó.

Szólj hozzá!