vegetáriánus étrend
Tudományos,  Vegánság

Minden, ami vegetarianizmus: fajtái és élettani hatásai

A vegetáriánus étrend röviden mellőz minden olyan élelmiszert, ami közvetlenül az állat életébe kerül, vagyis alapvetően mindent fogyaszt a hús kivételével. A vegetáriánusok között különböző csoportokat különböztetünk meg az alapján, hogy a húson kívül még mit nem eszik: például ovo,- lakto,- és ovo-laktovegetáriánusokat, illetve vegánokat. A vegetáriánus és a vegán között a legszembetűnőbb különbség, hogy utóbbi semmilyen állati eredetű terméket sem fogyaszt. Emellett van egy-két bár nem vegetáriánus étrend, de arra törekvő szemlélet is, mint a szemi vegetáriánus, akinek a célja, hogy csökkentse a hús és egyéb állati eredetű termékek fogyasztását.

Számtalan oka van, hogy valaki a vegetáriánus étrendet választja. Leggyakrabban a vegetarianizmus élletani hatásai miatt választják, mivel pozitívan hat többek között a szív,- és érrendszeri megbetegedések kockázatára és a vérnyomásra. Emellett az állatjólét is gyakori motiváció tényező, illetve sokan az ökológiai lábnyomukat szeretnék csökkenteni a vegetáriánus étrenddel.

vegetarianizmus

Mi az a vegetarianizmus?

A vegetarianizmus egy olyan étrend, vagy életmód, ami kizárja a húsfogyasztást, és igyekszik mellőzni az állati eredetű élelmiszereket. Egyszerűen összefoglalva, a vegetáriánus az, aki nem fogyaszt semmi olyat, ami közvetlenül egy élőlény életébe került. Azaz többek között tejet, tojást és mézet igen, viszont húst, halat és rovarokat – manapság ezt is érdemes megemlíteni – nem fogyaszt.
Ez alapján határozzuk meg a vegetarianizmus különböző fajtáit, mint például a lacto-vegetáriánusokat, akik tejtermékeket fogyasztanak, az ovo-vegetáriánusokat, akik a tojást hagyják bent az étrendjükbe, és a lacto-ovo-vegetáriánusokat, akik mindkettőt továbbra is preferálják. Ezen kívül még számos különböző vegetáriánus fajta van, de erről majd később részletesen. A vegetarianizmus szó az angol “vegetable”, azaz zöldség és “arian” utotagból áll, ami annyit tesz, hogy valakinek/valaminek a követője vagy hívője. Azaz a vegetarianizmus jelentése szó szerint zöldségek követője, ami a növényi alapú étkezésre útal.
Számtalan előnye van annak, ha valaki a vegetarianizmus étrendet választja. Többek között csökkenthetjük vele a szívbetegség, magas vérnyomás és elhízás kockázat, valamint a fenntartható jövőért is tehetünk azzal, ha le teszünk a hús fogyasztásról. Hátrányai közé tartozhat a hiányzó tápanyagok (pl. B12-vitamin, vas) és a megfelelő fehérjebevitel, amelyekre oda kell figyelni.

Vegetarianizmus fajtái

A vegetarianizmus gyökere az idők során szerte ágazott, és manapság számos különböző típosát különböztetjük meg az alapján, hogy mit zárunk ki, és mit sem az étrendből.

vegetarianizmus fajtái

Vegán

A vegán étrend abban különbözik a vegetáriánustól, hogy nemcsak azokat az élelmiszereket utasítja el, ami közvetlenül az állatok leöléséhez köthető, hanem mindent, ami bármilyen módon az állatok kihasználásához köthető. Azaz, a vegán nem fogyaszt tejterméket, mézet és tojást sem. Tovább a vegánság túl mutat az étrenden, mivel semmilyen módon nem járul hozzá az állatok kihasználásához. Azaz elutasítja a cirkuszt, az állati kisérlet és még sorolhatnám. Részletesen a linkre kattintva ismerheted meg a vegánságot.

Lakto-vegetáriánus

A lakto vegetáriánus étrendet követők ugyan mellőzik a húst, a halat, a tojást, a mézet és más állati eredetű terméket, viszont a tejről, és a tejtermékekről nem mondanak le. A tejtermékek, mint például a sajt ugyan jó fehérje forrásként szolgálnak, ugyanakkor az ökológiai lábnyomuk igen magas, és az etnikai részét nem is vettük számba.

Ovo-vegetáriánus

Az ovo-vegetáriánusoknak a legtöbb állati eredetű terméket kizárják az étrendből. Egyedül a tojás fogyasztását nem mellőzik. 

Lacto-ovo-vegetáriánus 

a lacto-ovo vegetáriánus a leggyakoribb vegetarianizmus forma, ami nem véletlen, mivel ez tekinthető tulajdonképpen az “alap” vegetáriánusnak, mivel tojást és tejet egyaránt fogyasztanak, vagyis mindent, ami nem közvetlenül az állatok leöléséhez vezet. Bár a méz kivételt képezhet, de valószínűleg azért nem tesznek róla említést, mert legtöbben alapból nem gondolnak rá, hogy valójában nem vegán. Erről a linkre kattintva olvashatsz részletesen.

mi a különbséga vegetáriánus és a vegán között
Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Húsfogyasztás csökkentését célzó étrendek

Ugyan nem sorolhatóak a vegetarianizmus fajtái közé az alábbi étrendek, viszont egyértelmű lépést jelentenek a húsmentes életmód felé.

Pescetariánus 

Sokszor kapcsolatba hozzák a vegetáriánus étrenddel, de valójában nem tekinthető annak, mivel a halak ugyanúgy élőlények. A megkülönböztetés feltételezet oka a 9. századig vezethető vissza, amikor jó pár gasztronómiai kifejezést lefektettek. A húst ekkor úgy definiálták, hogy ami vérzik, az hús. A hal hidegvérű, és klasszikusan véve nem vérzik. Ehhez adódik hozzá a katolikus egyház latinul írt szabálya, miszerint pénteken tilos “carne” (húst) fogyasztani. A definíció szerint a carne szigorúan melegvérű, földlakó élőlény húsára utal. Így azokon a napokon, amikor tilos volt húst enni a vallás szerint – 40 napos böjt például -, akkor halat fogyaszthattak a hívők. Valószínűleg ezen okok miatt sokszor tévesen nem sorolják a húsok közé a halat, és így a vegetáriánus fajták közé teszik a pescetariánus étrendet.

Tehát, a pescetariánusok halat és más tengeri élelmiszereket is fogyasztanak, de minden más húst elutasítanak. Sokan közülük a lacto és ovo vegetáriánusok is e mellett, mivel továbbra is fogyasztanak egyéb állati eredetű terméket, mint tojás és tej.

Flexitáriánus, vagy szemi-vegetáriánus

Bár, nincs lefektetett szabálya a flexitáriánus étrendnek, viszont az közös a flexitáriánusokban, hogy igyekeznek a növényi alapú ételeket előnybe részesíteni, de az állati eredetű összetevőket sem zárják ki teljesen. Bár a flexitáriánus diéta se nem vegán, se nem vegetáriánus, de egyértelműen az állati eredetű termékek minimalizálására törekszik. A flexitáriánus étrendről részletesen a linkre kattintva olvashatsz.

Más néven szemi vegetáriánusként – félig vegetáriánusnak – is szokták nevezni azokat, akik részben elhagyják a húsfogyasztást.

Vegetarianizmus Élettani Hatásai

A vegetáriánus étrendnek számtalan pozitív élettani hatása van. Többek között:

  • Csökken a szívbetegség kockázata: Kutatások alapján a vegetáriánusok általánosságban alacsonyabb koleszterinszinttel rendelkeznek, és kevesebb telített zsírt fogyasztanak, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenéséhez.
  • Csökken a 2.-es típusú cukorbetegség kockázatát: Több tanulmány igazolja, hogy a vegetáriánus étrendet követők jelentősen alacsonyabb a cukorbetegek aránya.
  • Egészséges testsúly: A vegetáriánus étrend jellemzően alacsonyabb kalóriatartalmú és rostban gazdag, ami segít az optimális testsúly megtartásában, vagy a fogyásban.

A vegetarianizmusnak nemcsak élettani hatásait fontos megemlíteni, hanem környezetünkre gyakorolt pozitív befolyását is.

  • Alacsonyabb üvegházhatású gázok kibocsátás: A húsipar a globális üvegházhatású gázok egyik fő forrása, mivel a hús előállítása rendkívül erőforrásigényes. A vegetáriánusok kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek, mivel kevesebb húst fogyasztanak.
  • Víz és energia takarékosság: Az állattenyésztéshez nagy mennyiségű víz és energia szükséges. A vegetáriánus étrend segít csökkenteni a víz és energia felhasználást.

Bár a tej, tojás és méz fogyasztással a vegetáriánusok továbbra is hozzájárulnak az állatok kizsákmányolásához, azonban jóval kisebb mértékben, mint a “mindenevők”.

miért jó a flexitáriánus diéta

Vegetarianizmus Hátrányai

Minden éremnek két oldala van, így hiba lenne csak a pozitívumait kiemelni a vegetarianizmusnak ahhoz, hogy igazán megismerjük az étrendet, vagy életmódot. A vegetarianizmusnak is lehetnek hátrányai, különösen, ha az étrendet nem megfelelően tervezzük meg, ami miatt nem fedezzük a szükséges tápanyagokat. 

Például a B12-vitamin és vas pótlása valamivel több figyelmet igényel húsfogyasztás nélkül. Ezenkívül egyesek számára nehezen megvalósítható vagy kihívást jelenthet a megfelelő fehérjebevitel biztosítása eleinte, és a vegetáriánus diéta eltolodik egy nagyobb szénhidrát fogyasztás irányába. Azonban egy tájékozódással, és odafigyeléssel gyorsan megismerhetjük a legjobb növényi fehérje, vitamin és ásványi-anyag forrásokat, aminek köszönhetően a vegetarianizmus hátrányait semlegesíthetjük. A legjobb növényi fehérje forrásokat a linkre kattintva ismerheted meg.

Dióhéjban a vegetáriánus étrendről

Összefoglalva, a vegetarianizmus különböző fajtái lehetőséget nyújtanak az embereknek, hogy egy jelentős lépést tegyenek a húsmentes, és állati eredetű termékek fogyasztásának elhagyásának irányába. Nincs két egyforma ember, így nincs két egyforma szervezet sem. Hiba lenne azt hinni, hogy mindenki számára a vegán, teljesen állati eredet mentes étrend lenne a tökéletes. Azzal is sokat segít valaki bolygónknak, az állatoknak és saját egészségének, ha a húst elhagyja és a többi állati eredetű termék fogyasztását is mérsékli.

 

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!