paradicsomos rizottó recept
Egyszerű vegán receptek,  Vegán főételek,  Vegán receptek,  Vegán vacsora ötletek

Paradicsomos rizottó

Az paradicsomos rizottó egy igazi joker a konyhába. Egyszerre különleges, ízletes, gyors és végtelenül egyszerű elkészíteni, illetve az alapanyagok könnyen, egész évben beszerezhetőek. Kell ennél több? Igen! A paradicsomos rizottó vegán alapból, illetve az lehet, könnyedén. A rizottó készítésnek nincsenek szigorú szabályai, már ami a hozzávalókat illeti.
Az alapja valamely speciális rizottó rizs – amiről részletesen a linkre kattintva olvashatsz -, alaplé – ami természetesen lehet zöldség -, illetve különböző zöldségek, fehérbor, hús vagy hal, és sajt – jellemzően parmezán – került a rizottóba. Az utóbbi két hozzávaló helyettesíthető, vagy könnyűszerrel kihagyható és máris vegán lesz a paradicsomos rizottó! Az elkészítési módja annál fontosabb. A rizottó akkor lesz tökéletesen krémes és lágy, ha lassan főzzük és a folyadékot – amit melegen adunk hozzá – szépen lassan adagoljuk hozzá.
A rizottó az olasz konyha egyik gyöngyszeme. Bár elsőre furának tűnhet, hogy az olasz konyha egyik legnagyobb becsben tartott fogásának az alapja a rizs, hiszen azt az ázsiai konyhákhoz társítjuk, azonban a rizottó főzésnek a hagyománya messze a középkorba vissza nyúlik. A Po-folyó völgyében már a 9. század óta termesztenek kiváló minőségű rizst, ami arab közvetítéssel került először Európába. A paradicsom sem egy törzsgyökeres Európai növény – 16. században érkezett az amerikai kontinensről -, mégis a elválaszthatatlaná vált az olasz konyhától. A két jövevény fúziójából született a krémesen lágy és aromában gazdag paradicsomos rizottó.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!
paradicsomos rizottó

Paradicsomos rizottó recept – vegán

Mindennel együtt körülbelül egy órával kell számolni.

Hozzávalók

    • 1 nagyobb hagyma
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 300 gramm (1 bögre és még ¼) rizottó rizs (ismerd meg őket a linkre kattintva!)
    • 110 ml (fél bögre) jó minőségű fehérbor (opcionális)
    • kb fél liter zöldségleves alaplé (melegen. Lehet csalni 1 leveskockával)
    • 500 ml passzírozott paradicsom
    • 500 gramm cherry, vagy hasonló nem széteső, édes paradicsom (opcionális)
    • 80-100 gramm szárított paradicsom (opcionális, ha fel akarjuk dobni)
    • 2 teáskanál oregánó és bazsalikom
    • 1 teáskanál kakukkfű
    • 1 mokkáskanál rozmaring
    • kb 2 evőkanál nádcukor (elég savas tud lenni a sok paradicsom, de könnyen lehet, hogy kevesebb is elég)
    • só és bors ízlés szerint
    • olívaolaj
    • 3 evőkanál sörélesztőpehely + tálaláshoz (opcionális)

Paradicsomos rizottó elkészítése

  1. Nagyobb serpenyőben, vagy edényben kezdjük el pirítani az apróra vágott hagymát. Ha már kezd üveges lenni, akkor mehet hozzá a rizs is.
  2. Gyakori kevergetés mellett pirítsuk meg a rizst is (szánjunk rá időt, megéri) körülbelül 5-8 percig.
  3. Ha már van egy kis színe a rizsnek is, akkor öntsük fel a fehérborral – ha használunk – és reszeljük, vagy tegyük hozzá az apróravágott fokhagymát is. Várjuk meg, amíg elpárolog a fehérbor.
  4. Öntsük fel rizottó alapot körülbelül fél bögre alaplével és ugyanannyi paradicsom pasztával. Tegyük hozzá a zöldfűszerek felét, illetve sót és borsót. Majd folytassuk a folyadék utánpótlás gyakorlatát – meleg alaplé és paszirozott paradicsom – egészen addig, míg meg majdnem teljesen meg nem puhul a paradicsomos rizottó, ami kb. 20 percet vesz igénybe.
  5. A koktél paradicsomokat negyedeljük fel és a felét süssük meg egy külön serpenyőben olívaolajon, vagy ha van rá lehetőség, akkor grillezzük meg, majd tegyük félre és ismételjük meg a folyamatot a cherry paradicsomok másik felével is. Előbbi a paradicsomos rizottóba kerül, útobbi a feltét lesz.
  6. Ha már kezd egészen puha lenni a rizs – kb 15-20 perc -, akkor tegyük hozzá a maradék zöldfűszert, a cukrot, a grillezett, vagy sült paradicsomot, az aprított szárított paradicsom nagy részét – ha van – és a sörélesztő pelyhet. Főzzük tovább kb. 5 percig az egyveleget gyakori kevergetéssel.
  7. Ha elkészült a paradicsomos rizottó, akkor tálalás előtt hagyjuk még fedő alatt puhulni 5-8 percig.

Megjegyzések

  • A rizottót tálaljuk egy kis növényi parmezánnal, azaz sörélesztő pehellyel, grillezett paradicsommal és aprított szárított paradicsommal.
  • Bár a fehérbor a rizottó alapját képezi, a paradicsomos rizottónál elhagyható, mivel a paradicsom alapból ad savasságot a fogásnak. Ha használunk bort hozzá, akkor ne sajnáljuk rá a pénzt. Tévhit, hogy főzéshez bármelyik bor megteszi.
  • Ha olajban elrakott szárított paradicsomot használunk, akkor felhasználhatjuk az olívaolaj helyett az üvegbe lévő paradicsomos olajat.
  • A szárított paradicsom az istenek eledele, kár lenne kihagyni belőle.
  • A grillezett paradicsomot is sózzuk meg, hogy gyorsan elveszítse a víz tartalmát és erőteljesebb íze legyen. Egy kis fokhagyma granulátummal pluszba még szórhatjuk.
  • A paradicsomos rizottó – mint a többi primo – egy könnyed fogás, ami tulajdonképpen csak szénhidrát. Ezért célszerű tartalmas levessel, például bablevessel párosítani, vagy valami fehérjében gazdag feltétet sütni hozzá, például bazsalikomos, vagy füstölt tofut.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!