vegán töltött gomba recept
Egyszerű vegán receptek,  Vegán főételek,  Vegán receptek,  Vegán vacsora ötletek

Vegán töltött gomba

A töltött gomba egy igazán univerzális recept, mivel igazándiból bármivel meg lehet tölteni és elkészítése nemigen igényel túl nagy szakértelmet, sem időt. Így hát, miért ne lehetne vegán töltött gombát csinálni? Plusz pozitívum a húsmentes változat mellett, hogy még gyorsabban elkészül. Szóval a minap elképesztően hatalmas csiperkegombával találkoztam a boltban, amire szinte rá volt írva, hogy vegán töltött gomba. Zsákmány elejtve, már csak tölteléket kell kigondolni hozzá. 

Én egy mediterrán ízvilágot képzeltem el neki, főleg, hogy nagyon sok minden nem is volt hozzá otthon. Paradicsom, hagyma, fokhagyma, füstölt tofu és zöldfűszerek. Nagyjából ennyi elég is egy tökéletes vegán töltött gombához. Az már csak plusz, ha akad otthon ez-az, amivel fel lehet dobni. Mondjuk vegán sajt, vagy vegföl, ami tökéletesen rápirul, illetve olvad a vegán töltött gombafejekre és lesz tőle egyszerre mutatosabb és ízletesebb is az étel. Egy kicsit olyan, mint egy újragondolt milánói ragu, ahol a gomba nem a szószba kerül, hanem a szósz kerül a gombába.

vegán töltött gombafejek bulgurral

Vegán Töltött Gomba Recept

Mindennel együtt, körülbelül egy óra alatt elkészülnek a húsmentes töltött gombafejek.

Hozzávalók

    • 9 nagyobb gomba (800-900 gramm)
    • 500 ml passzírozott paradicsom
    • 360 gramm füstölt tofu
    • 1 nagyobb fej vöröshagyma
    • 4-5 gerezd fokhagyma
    • 2 csapott evőkanál liszt (bármilyen megteszi, a teljes kiőrlésű is)
    • 1-1 púpozott teáskanál bazsalikom és oregánó
    • 1 fél teáskanál kakukkfű
    • 1 púpozott teáskanál nádcukor
    • Olívaolaj, vagy más növényi olaj
    • Só és bors ízlés szerint
    • 1 doboz/150 gramm vegföl (opcionális)
    • 50-70 gramm növényi sajt, vagy sörélesztő pehely (opcionális)

Elkészítés

Előkészületek: Először is mossuk meg, és tisztítsuk meg a szennyeződésektől a gombafejeket. A szárát vágjuk le, és ha elég nagyok a gombafejek, akkor óvatosan egy kicsit kivájhatunk belőle, hogy több töltelék férjen bele. A szárát, és a gomba belsejét aprítsuk fel, és tegyük félre. Jó lesz a töltelékbe.

    1. Egy nagyobb serpenyőben forró olajon lássunk neki az apróra vágott hagyma pirításának. Míg pirul a hagyma, morzsoljuk le egy tálba a tofut, és melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
    2. Ha már van egy kis színe a hagymának, akkor tegyük hozzá a lemorzsolt tofut is és gyakori keverés mellett pirítsuk 10-12 percig.
    3. Az előkészített gombafejeket sózzuk meg (használhatunk grill fűszert is, illetve ha nem félünk a kalóriáktól egy kis olivaolajjal meg is kenhetjük előtte), tegyük sütő papírral lefedett tálcára az üreggel lefele és süssük elő 10-12 perc alatt. A gombának elképesztően magas a víztartalma, szóval ne lepődjünk meg, ha hatalmas tócsa lesz alatta. Öntsük le a vizet a tálcáról. Az elősütött gombákat tegyük félre.
    4. Ha kapott egy kis színt a tofu is, akkor tegyük hozzá a félretett gomba részeket és süssük össze 5-6 perc alatt.
    5. Ezt követően öntsük fel a passzírozott paradicsommal, tegyük hozzá a fűszereket és reszeljük hozzá a fokhagymát, illetve a nádcukrot. Az utobbira a paradicsom savaságának az egyensúlyozása miatt van szükség.
    6. Pár perc kevergetés után tegyük hozzá a két csapott evőkanál lisztet, vagy búzadarát (ha gluténmentesen szeretnénk, akkor kukoricadarát), hogy kicsit összetartsa.
    7. Forraljuk össze a tölteléket, majd tegyük félre 5-10 percig hűlni. Néha kicsit keverjük, át, hogy gyorsabban hűljön.
      1. (Opcionálisan, amíg hül) Pont volt otthon egy bontott vegföl és egy kis darabka növényi sajt, úgyhogy egy kis extrát is csináltam a vegán töltött gombához: egy tálba reszeljük le a növényi sajtot, vagy tegyünk hozzá 2 evőkanál sörélesztő pelyhet, majd keverjük el a tejföllel. Tegyük félre, majd sütés közben ráteszük a gombákra.
    8. Töltsük meg a gombafejeket, majd tegyük a sütőbe 180°C-ra. Ha nem teszünk semmit a tetejére, akkor süssük készre kb. 20 perc alatt. Ha viszont igen, akkor következő pont!
  • Ha szeretnénk kicsi extrát a vegán töltött gombafejekhez, akkor 5 perc sütés után tegyünk – reszelt – sajtot a tetejére, vagy szórjuk meg sörélesztő pehellyel, vagy kenjük rá a korábban összeállított nemsajtos vegfölt. Tegyük vissza a sütőbe további 10 percre, majd az utolsó 5 percben tekerjük fel 210-220°C-ra a sütőt, hogy piruljon a feltét.

A vegán töltött gombához bármelyik köret tökéletesen passzol: rizs, bulgur, párolt zöldségek, vagy ha már alapból megy a sütő, akkor sütőben sült krumpli, vagy más zöldség.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!