vegán tofu pörkölt
Magyaros vegán ételek,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán főételek,  Vegán receptek

Tofu pörkölt egyszerűen

A tofu pörkölt egy végtelenül egyszerűen elkészíthető, mégis finom fogás, amit nemcsak vegetáriánusok és vegánok figyelmébe ajánlom, hanem azoknak is, akik nyitottak az új dolgok irányába. A tofu pörkölt alapján a füstölt tofu adja, ami kicsit sem natúr ízű, ahogy azt sokan gondolják, hanem sokkal inkább egy plusz, különleges füstös ízt ad a pörköltnek. Ráadásul a tofupörkölt jóval gyorsabban elkészül mint a hagyományos, így ideális választás a rohanó hétköznapokra, ha valami egyszerűen finomat szeretnénk tálalni.

Mi is az a pörkölt?

A pörkölt főzésének nagy hagyománya van Magyarországon. Az alapja a 16 századra datálható, amikor is a parasztok átvették a gulyás főzés tudományát a pásztoroktól, és átkeresztelték pörkölté. Feltételezhetően a kettő eleinte egyet jelentett és csak idővel vált a két étel megkülönböztethetővé. A gulyás útja az egészen az úri asztalokig vezetett, de ez más történet, amit a linkre kattintva olvashatsz. A pörkölt pedig megmaradt a klasszikus paraszti ételnek.

Magyarországon a 18. században a borsó borsós ára miatt a füszerpaprika – törökbors – vált a legalapvetőbb fűszerré. Így hát nem véletlen, hogy – szinte – minden hagyományos magyar receptbe bekerült, ha más nem utólag. Nincs ez másképp a pörkölt esetén sem, ami nem más, mint hagyma, hús és jó sok fűszerpaprika lényegében. A hagyományos magyar fogásnak számtalan változata létezik, így miért ne létezhetne egy vegán, tofuból készült változata is? A pörkölt jellegzetes ízét elsősorban úgyis a fűszerpaprika adja. Apropó, paprika! Ha a pirospaprika adja az alapját a pörköltnek, akkor miben különbözik a paprikástól? A paprikás általában tejfölös habarással végzödik, míg a pörkölt nem. Nagyjából ennyi. Vegán paprikás krumpli receptért kattints a linkre!

Ha eltekintünk a vegánságtól, akkor is számtalan érvet fel lehet sorakoztatni a tofu pörkölt mellett, hogy a “mindenevők” is megkóstolják. A hagyományos pörkölt elkészítése egy igen hosszadalmas müvelet, míg a tofuból készült változata töredék idő alatt elkészül. A tofu pörkölttel egészségünknek is jót teszünk, mivel a tofu rendkívül egészséges a tévhitekkel ellentétben. A szójababból készült alapanyagról részletesen a linkre kattintva olvashatsz.

vegán tofu pörkölt
Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Tofu pörkölt recept

A legnagyobb előnye a tofu pörköltnek, hogy egyszerűen és gyorsan néhány alapanyagból elkészíthetjük.

Hozzávalók

    • 3×180 gramm füstölt tofu (összesen kb. 540 gramm)
    • 1 nagyobb vöröshagyma
    • 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
    • 1 étkezési, TV paprika
    • 1 db paradicsom
    • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
    • 1 teáskanál füstölt pirospaprika (vagy kettő sima)
    • ½ teáskanál majoranna
    • Só és bors ízlés szerint
    • Olaj
  • 1 kávéskanál őrölt kömény (opcionális)
  • Petrezselyem (opcionális)

Hogyan készítsük el a tofu pörköltet?

Opcionálisan: A tofu egyetlen hátránya, hogy elég vízes, így ha szeretnénk szórakozni vele, akkor előkészület gyanánt kicsit felitathatjuk a víz tartalmának egy részét papírral.

  1. Először egy nagyobb serpenyőben forró olajon kezdjük el pirítani az apróra vágott hagymát. melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon.
  2. Egy másik serpenyőbe forró olajon kezdjünk bele a felkockázott tofu piritásába is. Ahogy korábban írtam, a tofu víztartalma nagyon magas, így időbe fog telni, mire megpirul, ezért célszerű külön nekiállni.
  3. 3-4 percig pirítsuk az apróra vágott hagymát, majd tegyük hozzá a szintén apróra vágott paradicsomot, paprikát és reszeljük hozzá a fokhagymát. Hagyjunk időt a zöldségnek összeesni.
  4. Körülbelül 6-7 perc elteltével vegyük le a zöldséges masszát a tűzről, és adjuk hozzá a pirospaprikát, illetve a füszerköményt. Alaposan keverjük össze.
  5. Tegyük vissza a tűzre és öntsük fel kb. deciliter vízzel, tegyük hozzá a majorannát, majd várjuk meg, hogy elpárologjon. A tofuról se feledkezzünk meg, időnként keverjük át, hogy egyenletesen piruljanak a kockák.
  6. Ha elpárolgott a víz a tofu pörkölt alapról, akkor keverjük hozzá a piritott tofut is, majd öntsük fel újból egy fél-1 deci vízzel.
  7. Várjuk meg, míg majdnem elpárolog a víz, és kész is vagyunk a tofu pörkölttel!
Mivel együk a vegán pörköltet? Nos, a legkézenfekvőbb, hogy házi tojásmentes galuskával! De igazából bármivel lehet: rizs, bulgur, fött krumpli (én mondjuk nem igazán vagyok oda az ötletért), és így tovább. Egy kis petrezselyemmel megszórhatjuk a tetejét, hogy ne legyen benne egy kis zöld is.
egyszerű tofu pörkölt
Ellettem tiltva a házi galuskától, úgyhogy bulgur lett a tofu pörkölt mellé. Tudom, tudom mindkettő tészta. De az egyikből jóval több fogy, mint a másikból…

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!