
Mi az a Tofu, és hogyan készül?
A tofu hazánkban az utóbbi években kezdett nagyobb léptékkel elterjedni, elsősorban a húsmentes táplálkozás egyre növekvő népszerűségének köszönhetően. A szójakészítmény a Távol-Keleten már több, mint 4000 éve ismerik.
Mi a tofu, és miből van?
A fehérjedús alapanyagot magyarul szójababsajtnak szokás hívni, ami sokat el is árul abból, hogy mi az a tofu, és miből van, mivel elég nagy hasonlóságot mutat a sajtkészítéssel. A szójababot először vízbe áztatják, majd a megpuhult babot összezúzzák. Ezt követően megfőzik az összetört szójababot, majd leszűrik, aminek az eredménye lesz a szójatej.
A szójatejet “megaltatják” – többnyire kalcium szulfát vagy magnézium klorid hozzáadásával -, aminek köszönhetően a tejben lévő fehérje kicsapódik, amit pedig tömbökbe tömörítenek. Így kapja meg a tofu a jellegzetes téglaszerű alakját.

Egészséges-e? A tofu élettani hatásai:
A szójababsajt már több, mint 2000 éve nélkülözhetetlen alapanyaga a Távol-Keleti konyhának. Népszerűségét méltán kiérdemelte, ugyanis egyértelműen kijelenthető, hogy a tofu egészséges. Több nemzetközi kutatás bizonyítja, hogy számos betegség kockázatát csökkenti, illetve temérdek más pozitív élettani hatása van a tofu rendszeres fogyasztásának:
Csökkenti a szív koszorúereinek keringési zavarának kockázatát
Keringési zavarokat érintő megbetegedésekben hazánk sajnos az élvonalban van. A Harvard 2020-ban publikált cikk alapján azok körében, akik hetente legalább egyszer fogyasztanak tofut, 18 százalékkal csökken a keringési megbetegedések kockázata.
Csökkenti a rossz koleszterint
2019-ben az Oxford folyóiratában jelent meg egy cikk arról, hogy a szója – és ezáltal a tofu – rendszeres fogyasztása hozzájárul a rossz koleszterin csökkentéséhez. 46 különböző kutatás alapján ennek mértékét 3-4 százalékra teszik.
Javítja a memóriát és hozzájárul a mentális egészséghez
Bár egyenlőre még nem egyértelmű a kutatók számára, hogy hogyan javítja kognitív képességeinket a tofu, viszont kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a szója – és készítmények – segítik felvenni a küzdelmet a demenciával, illetve az alzheimer kórral.

A tofu tápértéke
Nemcsak szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai emiatt érdemes a szójatúrót beépiteni táplálkozásunkba. A tofu tápértéke rendkívül magas. Kiváló protein forrás, miközben zsír és szénhidrát tartalma alacsony, aminek köszönhetően kalóriatartalma is kicsi. Emellett az sem utolsó érv a tofu fogyasztás mellett, hogy a szójakészítmény tartalmazza az összes aminosavat, amelyre szervezetünknek szüksége van.
100 gramm tofu tápértéke
- Kalória: 147 kcal
- Fehérje: 15,8 gramm
- Szénhidrát: 4,3 gramm
- Zsír: 8,7 gramm
Van árnyoldala is?
Sajnos számtalan tévhit kering a szójával – és ezáltal a tofuval is – kapcsolatban. Azonban ezeknek az alapja többnyire régi hiedelmek és fél igazságok. Számtalan kutatás támasztja alá, hogy a tofu teljesen egészséges. Hazánkban pedig nem kapható GMO kezelt szójából készült tofu, amivel oly sokan példáloznak.
Persze jóból is megárt a sok, nincs ez másképp a tofuval sem. A túl sok pedig körülbelül 300 gramm/naptól kezdődik, amit szerintem még akarva se egyszerű túllépni.
A tofuval kapcsolatos tévhitek és valós kockázatokról hosszan lehetne beszélni, úgy hogy egy külön bejegyzést érdemel a jövőben

Hol lehet tofut venni?
Manapság szinte bárhol. Legalábbis a nagyobb szupermarketekben és ázsia boltokban egészen biztosan. Személy szerint nekem legjobban a Lidl-ben kapható Vermundo márka jön be a legjobban. Mind a füstölt, mind a marinált változata más és más ízvillágú ételhez tökéletes. No meg ár/érték arányban is verhetetlen.
Hogyan készítsem el a tofut?
Sokan azért is óckodnak a szójaturótól, mert “túl natúr” az íze. Ez igazából nem hátrány, hanem előny. Ugyanis ennek köszönhetően ezeregy féle képpen lehet elkészíteni a tofut, akár édesen is. A tofu elkészítéséről a végtelenségig lehetne beszélni, úgyhogy ennek egy külön oldalon olvashatsz a továbbiakban.
- All
- Kisokosok
- Tudományos
- Vegán receptek
- Back
- Alapanyagok
- Back
- Vegán reggeli
- Vegán vacsora ötletek
- Egyszerű vegán receptek
- Magyaros vegán ételek
- Vegán főételek
- Vegán levesek
- Vegán desszertek, édességek
- Back
- Vegánság

A vegán rakott brokkoli egy laktató és ízgazdag étel, amit ha nem is pillanatok alatt, de bomba biztosan bármikor elkészítheted,…



A tofu fasírt egy egészséges és egyszerű alternatívája a hagyományosnak tekintett húsból készült fasirtnak. A tofu fasírt legnagyobb előnye, hogy…



Egy jó babgulyás télen és nyáron egyaránt megállja a helyét, főleg az utóbbi bográcsban. Szerencsére nekünk sem kell nélkülöznünk a…
Oszd meg másokkal is!
Related
Ezeket is érdemes megnézni

Vegán rizottó alaprecept és receptek
2023.11.06.
Nem tojásos vegán lecsó recept tofuval
2023.07.24.