mi az a tofu logo
Alapanyagok,  Kisokosok

Mi az a Tofu, és hogyan készül?

A tofu hazánkban az utóbbi években kezdett nagyobb léptékkel elterjedni, elsősorban a húsmentes táplálkozás egyre növekvő népszerűségének köszönhetően. A szójakészítmény a Távol-Keleten már több, mint 4000 éve ismerik.

Mi a tofu, és miből van?

A fehérjedús alapanyagot magyarul szójababsajtnak szokás hívni, ami sokat el is árul abból, hogy mi az a tofu, és miből van, mivel elég nagy hasonlóságot mutat a sajtkészítéssel. A szójababot először vízbe áztatják, majd a megpuhult babot összezúzzák. Ezt követően megfőzik az összetört szójababot, majd leszűrik, aminek az eredménye lesz a szójatej.

A szójatejet “megaltatják” – többnyire kalcium szulfát vagy magnézium klorid hozzáadásával -, aminek köszönhetően a tejben lévő fehérje kicsapódik, amit pedig tömbökbe tömörítenek. Így kapja meg a tofu a jellegzetes téglaszerű alakját.

mi a tofu

Egészséges-e? A tofu élettani hatásai:

A szójababsajt már több, mint 2000 éve nélkülözhetetlen alapanyaga a Távol-Keleti konyhának. Népszerűségét méltán kiérdemelte, ugyanis egyértelműen kijelenthető, hogy a tofu egészséges. Több nemzetközi kutatás bizonyítja, hogy számos betegség kockázatát csökkenti, illetve temérdek más pozitív élettani hatása van a tofu rendszeres fogyasztásának:

Csökkenti a szív koszorúereinek keringési zavarának kockázatát

Keringési zavarokat érintő megbetegedésekben hazánk sajnos az élvonalban van. A Harvard 2020-ban publikált cikk alapján azok körében, akik hetente legalább egyszer fogyasztanak tofut, 18 százalékkal csökken a keringési megbetegedések kockázata.

Csökkenti a rossz koleszterint

2019-ben az Oxford folyóiratában jelent meg egy cikk arról, hogy a szója – és ezáltal a tofu – rendszeres fogyasztása hozzájárul a rossz koleszterin csökkentéséhez. 46 különböző kutatás alapján ennek mértékét 3-4 százalékra teszik.

Javítja a memóriát és hozzájárul a mentális egészséghez

Bár egyenlőre még nem egyértelmű a kutatók számára, hogy hogyan javítja kognitív képességeinket a tofu, viszont kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a szója – és készítmények – segítik felvenni a küzdelmet a demenciával, illetve az alzheimer kórral.

tofu éllettani hatásai

A tofu tápértéke

Nemcsak szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai emiatt érdemes a szójatúrót beépiteni táplálkozásunkba. A tofu tápértéke rendkívül magas. Kiváló protein forrás, miközben zsír és szénhidrát tartalma alacsony, aminek köszönhetően kalóriatartalma is kicsi. Emellett az sem utolsó érv a tofu fogyasztás mellett, hogy a szójakészítmény tartalmazza az összes aminosavat, amelyre szervezetünknek szüksége van.

100 gramm tofu tápértéke

Van árnyoldala is?

Sajnos számtalan tévhit kering a szójával – és ezáltal a tofuval is – kapcsolatban. Azonban ezeknek az alapja többnyire régi hiedelmek és fél igazságok. Számtalan kutatás támasztja alá, hogy a tofu teljesen egészséges. Hazánkban pedig nem kapható GMO kezelt szójából készült tofu, amivel oly sokan példáloznak.

Persze jóból is megárt a sok, nincs ez másképp a tofuval sem. A túl sok pedig körülbelül 300 gramm/naptól kezdődik, amit szerintem még akarva se egyszerű túllépni.

A tofuval kapcsolatos tévhitek és valós kockázatokról hosszan lehetne beszélni, úgy hogy egy külön bejegyzést érdemel a jövőben

mi az a tofu

Hol lehet tofut venni?

Manapság szinte bárhol. Legalábbis a nagyobb szupermarketekben és ázsia boltokban egészen biztosan. Személy szerint nekem legjobban a Lidl-ben kapható Vermundo márka jön be a legjobban. Mind a füstölt, mind a marinált változata más és más ízvillágú ételhez tökéletes. No meg ár/érték arányban is verhetetlen.

Hogyan készítsem el a tofut?

Sokan azért is óckodnak a szójaturótól, mert “túl natúr” az íze. Ez igazából nem hátrány, hanem előny. Ugyanis ennek köszönhetően ezeregy féle képpen lehet elkészíteni a tofut, akár édesen is. A tofu elkészítéséről a végtelenségig lehetne beszélni, úgyhogy ennek egy külön oldalon olvashatsz a továbbiakban.

Receptek tofu felhasználásával

 • All
 • Kisokosok
 • Tudományos
 • Vegán receptek
  •   Back
  • Alapanyagok
  •   Back
  • Vegán reggeli
  • Vegán vacsora ötletek
  • Egyszerű vegán receptek
  • Magyaros vegán ételek
  • Vegán főételek
  • Vegán levesek
  • Vegán desszertek, édességek
  • Saláták és szószok
  •   Back
  • Vegánság
További oldalak

Nincs több.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!