vegán tojáskrém
Saláták és szószok,  Vegán receptek

Vegán tojáskrém, nemcsak húsvétra

Ha húsvét, akkor tojás minden mennyiségben. Legalábbis így volt, amíg meg nem ismertem a vegán életmódot. Úgyhogy a tojás ugrott, de mégis csak jó lenne valami ahhoz hasonló, már csak a hagyományok miatt. Így született a vegán tojáskrém, ami a legegyszerűbb kombinációra épül, amivel a tojásos ízvilág előhívható: fekete só és tofu. A többi összetevő pedig a klasszikus hideg saláta receptekből ismerősek lehetnek: majonéz – tojásmentes persze -, vegföl, egy kis mustár, bors és friss, zsenge újhagyma a tavasz jegyében. Így lesz a vegán tojáskrém duplán tojásmentes és tejmentes, amit nemcsak húsvétkor dobhatunk össze reggelire, vagy vacsorára, de akár szósznak is kiprobálhatjuk.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!
tojáskrém tejnélkül

Vegán tojáskrém recept

A tojáskrém pillanatok alatt elkészíthető és semmi különösebb hozzávalóra nincs szükség, amit úgy kellene vadászni. A fekete só – szinte – minden bioboltba fellelhető, de már a szupermarketbe is beszivárgott, és nem is egy költséges tétel.

Hozzávalók

    • 2×180 gramm tofu (a legjobb, ha 1 füstöltet és 1 marináltat vegyítünk)
    • 5 evőkanál tojásmentes majonéz
    • 1 evőkanál mustár
    • 2 db zsenge újhagyma
    • 1 mokkáskanál fekete só (lehet több, vagy kevesebb, ízlés kérdése, illetve, hogy mennyire sós alapból a tofu)
    • 1-1,5 evőkanál vegföl
    • néhány csepp citromlé
    • bors (ízlés szerint, nem sok)
    • csipetnyi fokhagyma granulátum, vagy egy kis medvehagyma, ha éppen van kéznél (opcionális)
    • Kurkuma (opcionális, óvatosan vele, csak a színe kedvéért kellhet)
    • 1 teáskanál pirospaprika (opcionális)

Elkészítése

Érdemes felhasználás előtt legalább 1-2 órával összeállítani, de a legjobb, ha egy éjszakát pihentetni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

  1. Morzsoljuk le a tofut egy nagyobb tálba
  2. Aprítsuk fel az újhagymát és keverjük hozzá a lemorzsolt tofuhoz.
  3. Tegyük hozzá a tojásmentes majonézt, a vegfölt, a mustárt és csepegtessünk hozzá néhány csepp frissen facsart citromlevet. Keverjük össze jó alaposan.
  4. Tegyük hozzá a fekete sót óvatosan. Ne egyszerre tegyük bele az egészet, hanem időnként kóstoljuk meg, nehogy túl sózzuk.
  5. Ha megfelelően sós, és tojás ízű a vegán tojáskrém, akkor mehet bele egy kis borst, medvehagyma ha éppen sikeres vadászat volt a napokban. 
  6. Egy kis kurkumát is tehetünk hozzá, hogy élénk, tojásos sárga színt kapjon a tejmentes tojáskrém. Illetve kis pirospaprikával is meg lehet bolondítani.

A vegán tojáskrém tökéletes reggel, vagy este friss kenyérre kenve sok-sok zöldséggel. Igazi protein bomba és a hagyományos tojáskrémmel ellentétben jóval kisebb a koleszterin tartalma, úgyhogy a nem vegánok felfoghatják egy diétás tojáskrémnek is.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!