Vegán csőben sült rakott tészta
Tartalomjegyzék
ToggleEz a recept tulajdonképpen egy vegán bolognai spagetti egy extra lépéssel. Najó, kettővel, mivel a besamelt is el kell készíteni, majd utána kell berakni a vegán rakott tésztát a sütőbe. Szóval, a csőben sült tészta három elemből áll: egy klasszikusnak mondható bolognai szósz, szabadon választott durum tészta – én választásom a korábban említett spagettire szokott esni -, amit a fehér szósz zár le. Ha nagyon hedonisták vagyunk, és nem félünk a felesleges kalóriáktól, akkor egy kis növényi sajttal még fejelhetjük a vegán rakott tésztánkat.
Ahogy – szinte – minden rakott dolog, úgy a csőben sült tészta recept is egyszerű ugyan, de annál pepecselősebb. Külön-külön kell megcsinálni mindent, mielőtt diadalittasan betolhatnánk a rakott tésztát a sütőbe. Az eredmény? Jó sok mosatlan. Na meg egy ínycsiklandó vegán csőben sült tészta! Ahogy minden egyes rakott receptnél szerintem elmondom: megéri a vesződséget!
Csőben sült tészta recept
Előre szólok, hogy bár egyszerű elkészíteni a vegán rakott tésztát, viszont időt kell fordítani rá, és némi türelem sem árt, ha ránézünk a halmozódó mosatlanra.
Hozzávalók
Bolognai szósz
- 3×180 gramm (füstölt) tofu
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 hámozott paradicsom konzerv (lehet darabolt is, de az egész általában ízletesebb)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál oregánó, bazsalikom
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 mokkáskanál rozmaring
- 110-120 ml száraz vörösbor (opcionális)
- só, bors
- olívaolaj
350 gramm szabadon választott durum, vagy teljes kiőrlésű tészta.
Besamel mártás
- 40 gramm margarin
- 50 gramm – 4-5 evőkanál liszt
- 550-600 ml semlegesebb ízű növényi ital/tej
- só, bors
- szerecsendió
Opcionálisan növényi sajt a tetejére.
Elkészítése
Érdemes egyszerre, párhuzamosan csinálni a különböző elemeket, hogy minden egyszerre készüljön el, és ne kelljen órákat tölteni a konyhában. Úgyhogy mielőtt belevágnánk, érdemes egyszer átnézni az egész folyamatot.
- Egy nagyobb serpenyőbe kezdjünk bele az apróra vágott vöröshagyma pirításába. Amíg üvegesedik a hagyma, addig morzsoljuk le a tofut egy nagyobb tálba.
- Ha megvagyunk a tofuval, akkor keverjük hozzá a vöröshagymához. Tegyük az aprító gépbe a paradicsom konzervet a fokhagymával, és dolgozzuk simára.
- Ha kezd színe lenni a tofunak, akkor tegyük hozzá a fokhagymás paradicsomot, és a vörösbort, illetve a fűszerek felét. Időnként keverjük át és főzzük össze 20-25 perc alatt. Míg fő a bolognai szósz, készítsük el a besamelt, és főzzük meg a tésztát.
- Melegítsük fel a besamelhez szánt tejet. Egy másik edényben közepes hőfokon olvasszuk fel a margarint. Tegyük hozzá a lisztet, és pirítsuk 4-5 percig.
- Ezzel párhuzamosan tegyük fel főni a tésztát al dentére, és melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Ha lett egy kis színe a lisztnek, akkor szépen fokozatosan adagoljuk hozzá a meleg növényi tejet, és mindig keverjük el csomómentesre. Ha elfogyott a tej ⅔-a, akkor ízesítsük be sóval, borssal és néhány csipet szerecsendióval. Tegyük félre, miután az összes tejet felhasználtuk, és sikerült csomómentesre keverni.
- Ha megvagyunk mindennel, akkor keverjük össze a bolognai szószt a tésztával, majd tegyük egy sütő álló tálba és simítsuk el. Öntsük rá a vegán rakott tészta tetejére a besamelt, majd egyengessük el. Tegyük a sütőbe 30-35 percre. Ha van kéznél növényi sajt, akkor körülbelül 10 perc elteltével vegyük ki a sütőből a csőben sült tésztát, és reszeljük rá a tetejére, majd tegyük vissza 25-30 percre.
Megjegyzések, egyebek
- Ha nem akarunk bajlódni a paradicsom konzerv aprításával, akkor használhatunk daraboltat is. Viszont jellemzően ezek több tartósítószert tartalmaznak, és kevésbé jó ízűek.
- Tévhit, hogy mindegy milyen bort használjunk a főzéshez. Persze nem kell a féltve őrzött borunkat kibontani miatta, de célszerű legalább egy közép, alsó-közép kategóriás használni.
- A csőben sült rakott tésztában minden benne van, amire szükségünk van: fehérje, jó szénhidrát és kevésbé jó zsír, így maximum salátát kell összedobni hozzá.
- Ha szép szeleteket – kockákat – szeretnénk kivenni a vegán rakott tésztából, akkor hagyjuk kicsit hülni.
- Érdemes időt fordítani a tofu pirítására, mivel alapból a szójakészítményben nagyon sok víz van.