sörélesztő pehely
Alapanyagok,  Kisokosok

Mi az a sörélesztőpehely és milyen hatása van szervezetünkre?

A sörélesztőpehely egy rendkívül sokoldalú alapanyag, ami egyre több – elsősorban növényi alapú – konyhában lelhető fel. De mi is valójában a sörélesztő pehely? Alapjáraton valóban a sör, illetve a kenyér előállításához használták a Saccharomyces cerevisiae nevű gombából előállított élesztőt. idővel az egészségre gyakorolt hatása miatt táplálékkiegészítőként elkezdett szivárogni a hétköznapokba, majd a vegán életmód terjedésével az ízvilágának köszönhetően újabb lendületet kapott népszerűsége.

Mire jó a sörélesztőpehely? Röviden összefoglalva nagyon egészséges és könnyen életre lehet vele hívni a sajtos ízvilágot. Kell ennél több? Aligha. A gombából készült készítmény kiváló növényi fehérjeforrás, többek között gazdag kromban, szelénben, B-vitaminban (sokszor szépségvitaminnak is hívják e tulajdonságai miatt) és az emésztőrendszert is támogatja. De ami talán még fontosabb, kiválóan alkalmas a sajt ízének helyettesítésére.

A sörélesztőpehely felhasználási módjait a végtelenségig lehetne sorolni. Szórhatjuk szendvicsre, készíthetünk belőle sajtkrémet, feldobhatjuk vele a vegán spagettit, vagy adhatunk sajtos ízvilágot a krémlevesnek, sőt akár magába is fogyaszthatjuk, ha úgy van kedvünk. Kár lenne tablettaként szedni, ha igazi gasztronómiai élményt is nyújthat.

sörélesztőpehely

Mi az a sörélesztőpehely?

A sörélesztőpehely egy fontos élelmiszer alapanyag, amit a  Saccharomyces cerevisiae nevű, egysejtű gombából állítanak elő. Alapjaiba véve tényleg a sörgyártáshoz és a kenyérsütéshez használták a sörélesztőpelyhet, azonban az utóbbi években felismerték szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait, így már-már a divatosan szuperfoodok közé emelkedett.

Bár elsőre kicsit furcsának tűnhet, hogy a sörgyártáshoz használt alapanyag egy superfood lenne, azonban a tények igazolják a sörélesztő jótékony hatásait. Az alapanyag legnagyobb előnye a többi élesztő fajtával szemben, hogy csiráztatott malátán (árpán) tenyésztik. Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy a csíráztatott magvak tele vannak értékes tápanyagokkal. A sörélesztőpehely pedig ebből az ásványi-anyagokban és fehérjében gazdag táp talajból táplálkozik.

Zárójelben megjegyzem, hogy bár az továbbra se állíthatjuk, hogy a sör egészséges lenne, azonban a sörélesztő felhasználása miatt a sör – elsősorban a szűretlen fajták –  vitamin és ásványi-anyag tartalma nem elhanyagolható. Kutatók véleménye alapján, körülbelül fél liter 4 százalékos sör elfogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot.

sörélesztő vitamin tartalmát megörzi a sör

Sörélesztő összetétele

A sörélesztő rendkívül gazdag tápanyagban és ásványi anyagokban. 100 gramm termékre osztva:

  • 328 kcal
  • 6,9 g zsír
  • 37 g szénhidrát (0 g cukor, nagy része rost)
  • 45 g fehérje
  • 64 mg kalcium
  • 2000 mg kálium
  • 16,6 mg vas
  • 138 mg szelén

Mire jó a sörélesztőpehely?

A sörélesztőpehelyhet, ahogy korábban már említettük sörfőzéshez és kenyérsütéshez használják. Azonban számunkra ez esetben nem ez fontos, hanem szervezetünkre – na meg ízlelőbimbóinkra – gyakorolt hatása.

Rendkívül magas a fehérjetartalma

A közhiedelem szerint a vegánok fehérje hiányban szenvednek. A valójában azonban pont annyira, mint bárki más, aki egyoldalúan táplálkozik, hiszen végtelen különböző növényi fehérje forrás áll rendelkezésünkre. A sörélesztő pehely egy jó példa erre, hiszen majdnem fele (45-7 százaléka körülbelül) fehérje. Két evőkanálnyi sörélesztővel egy tojásnyi fehérjét könnyűszerrel betudunk juttatni szervezetünkbe.

A sörélesztőpehely egy igazi szépségvitamin bomba

A sörélesztő számtalan szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi-anyagot tartalmaz, ami hatással van immunrendszerünk, és a teljesség igénye nélkül bőrünk, hajunk és emésztési rendszerünk egészségére. Többek között gazdag krómban, szelénben, kalciumban, vasban, cinkben és magnéziumban. Valamint jelentős mennyiségű különböző B-vitamint (1,2,3,5,7 és 9-et) tartalmaz.

Vérszegénység ellen is felveszi a küzdelmet

Nemcsak magas vastartalma van a sörélesztőpehelynek, hanem a benne található anyagok segítik a vas felszívódását is, ami nélkülözhetetlen a megfelelő vérképzéshez.

Támogatja a vércukorszint szabályozását

Kutatások igazolják, hogy a króm segíti a cukorbetegek szervezetének vércukorszint szabályozását: A króm csökkentheti a vércukorszintet is, javítva a glükóztoleranciát és csökkentve a szükséges inzulin mennyiségét.

Sajtos ízvilág

Az egyik legfontosabb tulajdonsága a sörélesztőpehelynek, ami miatt a figyelem középpontjába került az utóbbi években az az, hogy igazi sajtos ízvilágot lehet vele teremteni állati származékok nélkül. Pehelyformában szinte bármi fel tudjuk használni, aminek szeretnénk sajtos ízt adni: szószban, levesben, tészta ételben és a szendvicsen is.

Bármely diétába beilleszthető

A sörélesztő pehely természetes módon gluténmentes, szénhidráttartalma alacsony és zsírtartalma elhanyagolható. Így szinte bármely fogyokúrás vagy ételérzékeny diétába beilleszthető az élesztő. A pehely segítségével a nem vegánok is kiváló zsírban szegény sajtszószt készíthetnek.

Sörélesztő káros hatásai

Hiba lenne mindennek csak a pozitív oldalát bemutatni, ezért a sörélesztő pehely káros hatásaira is figyelmet kell fordítanunk. Szerencsére túl sok kockázattal nem kell számolnunk, mivel csak nagyon speciális esetben okozhat problémát a sörélesztő pehely fogyasztása. Némely gyógyszer hatását befolyásolhatja, ezért ha több fajta gyógyszert – például cukorbetegségre, MAOI vagy meperidin tartalmút – szedünk, célszerű konzultálni orvosunkkal.

Ezt leszámítva egyedül a puffadás kockázata áll fennt, de annak az esélye is elhanyagolható. Valamint bár a sörélesztőpehely gazdag különböző B vitaminokban, azonban természetes módon pont B12-öt nem tartalmaz, aminek a potlására vegán diéta mellett nem árt odafigyelni. Ezért ne kalkuláljunk azzal, hogy a sörélesztőpehellyel letudjuk a B12 bevételünket.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Sörélesztő pehely felhasználása

A sörélesztő jótékony hatásainál csak a felhasználási módjait lehet hosszabban sorolni. Tekinthetünk rá parmezánként vagy reszelt sajtként, amit a kész ételekre szorhatunk ízesítés gyanánt. Továbbá tökéletes sajtszószt és krémlevest is készíthetünk belőle. Emellett a krémes vegán rizottók elkészítésénél is jól jöhet a sörélesztő. De ha úgy van kedvünk, akár magába is fogyaszthatjuk.

Leegyszerűsítve a sörélesztőt – szinte – bármikor használhatjuk, amikor sajthoz nyúlnánk.

Receptek sörélesztővel

Az itt található receptek mindegyikében kisebb-nagyobb szerep jut a gombából előállított superfoodnak.

  • All
  • Kisokosok
  • Tudományos
  • Vegán receptek
    •   Back
    • Alapanyagok
    •   Back
    • Vegán reggeli
    • Vegán vacsora ötletek
    • Egyszerű vegán receptek
    • Magyaros vegán ételek
    • Vegán főételek
    • Vegán levesek
    • Vegán desszertek, édességek
    •   Back
    • Vegánság
Vegán minestrone leves

2023.12.04.

A Minestrone leves egy hagyományos olasz paradicsomos leves, aminek a receptje – akárcsak idehaza a gulyás – nagy eltérhet egymástól a különböző régiókban, vagy családok között. Egy biztos, a minestrone egy gazdag, zöldség alapú paradicsomos leves, ami gyakorta tartalmaz tésztát, babot vagy rizst. A felsorolt alapanyagok alapján jól látható, hogy a minestrone vegán alapból, vagyis vegetáriánus, mivel általában parmezánnal tálalják. De persze ez elhagyható. Az olasz minestrone leves…

Vegán Rakott Brokkoli

2023.11.29.

A vegán rakott brokkoli egy laktató és ízgazdag étel, amit ha nem is pillanatok alatt, de bomba biztosan bármikor elkészítheted, mivel elrontani nem lehet. Meleg szívvel ajánlom azoknak akik növényi alapon étkeznek, és azoknak akik csak szeretnének valami újat kipróbálni a megszokott ízeken túl. Bár igazából a vegán rakott brokkoli pont olyan, mintha nem az lenne csak éppen mellőz minden állati eredetű terméket. A rakott brokkoli alapját a…

Vegán céklás rizottó recept

2023.11.28.

A céklás rizottóban a vibráló színek és különleges ízek találkoznak, ami egy igazi gasztronómiai kalandra hív! A vegán céklás rizottó se marad alul, hiszen csak néhány változtatásra van szükség: húsleveslé alap helyett zöldséglevest, parmezzán helyett sörélesztő pelyhet és tejszín helyett növényi tejszínt használunk a cékla rizottó vegán változatához. A céklás rizottó egy olyan étel, amely nem csak a szemeinket, hanem az ízlelőbimbóinkat is elkápráztatja. A cékla gyönyörű, mélyvörös…

Prev
12

Leave a Reply

%d bloggers like this: