sörélesztő pehely
Alapanyagok,  Kisokosok

Mi az a sörélesztőpehely és milyen hatása van szervezetünkre?

A sörélesztőpehely egy rendkívül sokoldalú alapanyag, ami egyre több – elsősorban növényi alapú – konyhában lelhető fel. De mi is valójában a sörélesztő pehely? Alapjáraton valóban a sör, illetve a kenyér előállításához használták a Saccharomyces cerevisiae nevű gombából előállított élesztőt. idővel az egészségre gyakorolt hatása miatt táplálékkiegészítőként elkezdett szivárogni a hétköznapokba, majd a vegán életmód terjedésével az ízvilágának köszönhetően újabb lendületet kapott népszerűsége.

Mire jó a sörélesztőpehely? Röviden összefoglalva nagyon egészséges és könnyen életre lehet vele hívni a sajtos ízvilágot. Kell ennél több? Aligha. A gombából készült készítmény kiváló növényi fehérjeforrás, többek között gazdag kromban, szelénben, B-vitaminban (sokszor szépségvitaminnak is hívják e tulajdonságai miatt) és az emésztőrendszert is támogatja. De ami talán még fontosabb, kiválóan alkalmas a sajt ízének helyettesítésére.

A sörélesztőpehely felhasználási módjait a végtelenségig lehetne sorolni. Szórhatjuk szendvicsre, készíthetünk belőle sajtkrémet, feldobhatjuk vele a vegán spagettit, vagy adhatunk sajtos ízvilágot a krémlevesnek, sőt akár magába is fogyaszthatjuk, ha úgy van kedvünk. Kár lenne tablettaként szedni, ha igazi gasztronómiai élményt is nyújthat.

sörélesztőpehely

Mi az a sörélesztőpehely?

A sörélesztőpehely egy fontos élelmiszer alapanyag, amit a Saccharomyces cerevisiae nevű, egysejtű gombából állítanak elő. Alapjaiba véve tényleg a sörgyártáshoz és a kenyérsütéshez használták a sörélesztőpelyhet, azonban az utóbbi években felismerték szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait, így már-már a divatosan szuperfoodok közé emelkedett.

Bár elsőre kicsit furcsának tűnhet, hogy a sörgyártáshoz használt alapanyag egy superfood lenne, azonban a tények igazolják a sörélesztő jótékony hatásait. Az alapanyag legnagyobb előnye a többi élesztő fajtával szemben, hogy csiráztatott malátán (árpán) tenyésztik. Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy a csíráztatott magvak tele vannak értékes tápanyagokkal. A sörélesztőpehely pedig ebből az ásványi-anyagokban és fehérjében gazdag táp talajból táplálkozik.

Zárójelben megjegyzem, hogy bár az továbbra se állíthatjuk, hogy a sör egészséges lenne, azonban a sörélesztő felhasználása miatt a sör – elsősorban a szűretlen fajták –  vitamin és ásványi-anyag tartalma nem elhanyagolható. Kutatók véleménye alapján, körülbelül fél liter 4 százalékos sör elfogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot.

sörélesztő vitamin tartalmát megörzi a sör

Sörélesztő tápértéke és összetétele

A sörélesztő rendkívül gazdag tápanyagban és ásványi anyagokban. 100 gramm termékre osztva az alábbi tápértékkel és összetétellel rendelkezik a sörélesztő pehely:

  • 328 kcal
  • 6,9 g zsír
  • 37 g szénhidrát (0 g cukor, nagy része rost)
  • 45 g fehérje
  • 64 mg kalcium
  • 2000 mg kálium
  • 16,6 mg vas
  • 138 mg szelén

Mire jó a sörélesztőpehely?

A sörélesztőpehelyhet, ahogy korábban már említettük sörfőzéshez és kenyérsütéshez használják. Azonban számunkra ez esetben nem ez fontos, hanem szervezetünkre – na meg ízlelőbimbóinkra – gyakorolt hatása.

Rendkívül magas a fehérjetartalma

A közhiedelem szerint a vegánok fehérje hiányban szenvednek. A valójában azonban pont annyira, mint bárki más, aki egyoldalúan táplálkozik, hiszen végtelen különböző növényi fehérje forrás áll rendelkezésünkre. A sörélesztő pehely egy jó példa erre, hiszen majdnem fele (45-7 százaléka körülbelül) fehérje. Két evőkanálnyi sörélesztővel egy tojásnyi fehérjét könnyűszerrel betudunk juttatni szervezetünkbe.

A sörélesztőpehely egy igazi szépségvitamin bomba

A sörélesztő számtalan szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi-anyagot tartalmaz, ami hatással van immunrendszerünk, és a teljesség igénye nélkül bőrünk, hajunk és emésztési rendszerünk egészségére. Többek között gazdag krómban, szelénben, kalciumban, vasban, cinkben és magnéziumban. Valamint jelentős mennyiségű különböző B-vitamint (1,2,3,5,7 és 9-et) tartalmaz. A króm többek között támogatja az anyagcserét, a kalcium a csontokat erősíti, a szelén pedig immunrendszerünkre van pozítiv hatással.

Vérszegénység ellen is felveszi a küzdelmet

Nemcsak magas vastartalma van a sörélesztőpehelynek, hanem a benne található anyagok segítik a vas felszívódását is, ami nélkülözhetetlen a megfelelő vérképzéshez.

Támogatja a vércukorszint szabályozását

Kutatások igazolják, hogy a króm segíti a cukorbetegek szervezetének vércukorszint szabályozását: A króm csökkentheti a vércukorszintet is, javítva a glükóztoleranciát és csökkentve a szükséges inzulin mennyiségét.

Sajtos ízvilág

Az egyik legfontosabb tulajdonsága a sörélesztőpehelynek, ami miatt a figyelem középpontjába került az utóbbi években az az, hogy igazi sajtos ízvilágot lehet vele teremteni állati származékok nélkül. Pehelyformában szinte bármi fel tudjuk használni, aminek szeretnénk sajtos ízt adni: szószban, levesben, tészta ételben és a szendvicsen is.

Bármely diétába beilleszthető

A sörélesztő pehely természetes módon gluténmentes, szénhidráttartalma alacsony és zsírtartalma elhanyagolható. Így szinte bármely fogyokúrás vagy ételérzékeny diétába beilleszthető az élesztő. A pehely segítségével a nem vegánok is kiváló zsírban szegény sajtszószt készíthetnek.

Sörélesztő káros hatásai

Hiba lenne mindennek csak a pozitív oldalát bemutatni, ezért a sörélesztő pehely káros hatásaira is figyelmet kell fordítanunk. Szerencsére túl sok kockázattal nem kell számolnunk, mivel csak nagyon speciális esetben okozhat problémát a sörélesztő pehely fogyasztása. Némely gyógyszer hatását befolyásolhatja, ezért ha több fajta gyógyszert – például cukorbetegségre, MAOI vagy meperidin tartalmút – szedünk, célszerű konzultálni orvosunkkal, hogy megelőzzük a sörélesztő pehely esetleges mellékhatásait.

Ezt leszámítva egyedül a puffadás kockázata áll fennt, de annak az esélye is elhanyagolható. Valamint bár a sörélesztőpehely gazdag különböző B vitaminokban, azonban természetes módon pont B12-öt nem tartalmaz, aminek a potlására vegán diéta mellett nem árt odafigyelni. Ezért ne kalkuláljunk azzal, hogy a sörélesztőpehellyel letudjuk a B12 bevételünket.

Szóval nem igen kell tartanunk a sörélesztő mellékhatásaitól.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Sörélesztő pehely felhasználása

A sörélesztő jótékony hatásainál csak a felhasználási módjait lehet hosszabban sorolni. Szóval könnyebb lenne arról beszélni, hogy mire nem jó, mintsem mire jó a söréleszőt pehely.Tekinthetünk rá parmezánként vagy reszelt sajtként, amit a kész ételekre szorhatunk ízesítés gyanánt. Továbbá tökéletes sajtszószt és krémlevest is készíthetünk belőle. Emellett a krémes vegán rizottók elkészítésénél is jól jöhet a sörélesztő. De ha úgy van kedvünk, akár magába is fogyaszthatjuk.

Leegyszerűsítve a sörélesztőt – szinte – bármikor használhatjuk, amikor sajthoz nyúlnánk és nem konkrétan ráakarjuk valamire olvasztani.

Receptek sörélesztővel

Az itt található receptek mindegyikében kisebb-nagyobb szerep jut a gombából előállított superfoodnak, a sörélesztőnek. Használd bátran és szó szerint egészséggel!

  • All
  • Kisokosok
  • Tudományos
  • Vegán receptek
    •   Back
    • Alapanyagok
    •   Back
    • Vegán reggeli
    • Vegán vacsora ötletek
    • Egyszerű vegán receptek
    • Magyaros vegán ételek
    • Vegán főételek
    • Vegán levesek
    • Vegán desszertek, édességek
    • Saláták és szószok
    • italok
    •   Back
    • Vegánság
Gemista – a görög sült töltött paprika és paradicsom páros
2025.07.11.

Kezdő vegánként jutottam el először Görögországba, ahol gyorsan lett két olyan fogás, ami hatalmas kedvenc lett. Egyrészt, nem nagyon volt más alapból vegán dolog – de legalább ez mindenhol -, de ami még fontosabb, hihetetlenül jó mindkettő. Az egyik a görög töltött paprika és paradicsom páros, azaz a gemista, a másik a töltött szőlőlevél, a dolmades. Sajnos mind a sült paradicsom, paprika és a töltött szőlőlevél csak köret,…

Céklás tészta szósz
2025.01.20.

A cékla egyértelműen és szó szerint a hideg hónapok üde foltja, legalábbis szerintem. Igyekszem mindenféle formában kipróbálni. Készült már belőle krémes rizottó és leves, izgalmas curry, tettem el fermentálva is, úgyhogy valami új dolgon törtem a fejem. Így jött az ötlet, hogy miért ne csináljak céklás tészta szószt? Ha a rizottóba jó, akkor biztos céklás tészta is jó lesz. Nem is tévedtem vele. Szerencsére még ezen kívül is…

Vega Stroganoff
2024.12.16.

A stroganoff – vagy stroganov -, az egyik legismertebb és legkedveltebb orosz étel. Nevét 18 század egyik legmeghatározóbb orosz nemesi családja után kapta. A stroganoffról az első feljegyzés 1871-ből származik, szóval ősi receptnek aligha nevezhető. De még csak orosznak se teljesen, mivel inkább egy kontinentális fúziós recept, amiben a francia konyha erősen dominál. De ettől igazán tökéletes. A receptnek rengeteg változata van, amiben ami közös bennük, az a…

2 hozzászólás

Szólj hozzá!