
Vegán sütőtökös rizottó
Itt van az ősz, itt van újra és vele együtt érkezik menetrend szerint a sütőtök szezon is. A téli tökként emlegetett fajták nagy előnye, hogy végtelen módon felhasználhatjuk őket: szirupként, magában, köretnek, krémlevesnek és még sorolhatnánk, egészen a sütőtökös rizottóig. A tökös rizottó egy tökéletes szívmelengető és tápláló fogás a borús őszi napokban. Szerencsére sütőtökös rizottó receptjét pillanatok alatt vegánná lehet varázsolni, de majd erről később.
A sütőtökös rizottó két nagyon egészséges alapanyagot ötvöz egy ízletes ételben: a sütőtököt és a rizst. Mindkettő tápláló és tele van különböző szervezetünk számára fontos ásványi anyaggal és vitaminnal. Emellett nem utolsó sorban szó szerint színesebbé teszi étkezésünket.
A sütőtökös rizottó recept elkészítése nem bonyolult, viszont időigényes tud lenni és a figyelmünket is megkívánja. Azonban tapasztalatból mondhatom, megéri időt szánni rá. Különleges, finom és laktató.

A rizottó
A rizottó egy olasz első fogás, aminek az elkészítésének szigorú szabályai vannak és az sem mindegy, milyen rizst használnuk hozzá. Röviden a kerekszemű, magasabb keményítő tartalmú rizst alaposan meg kell pirítani, majd lassú tűzön, folyamatos folyadék pótlással – alaplével – puhára és krémesre kell főzni. Hosszabban itt olvashatsz a rizottóról. Arra viszont már nincsenek szabályok, hogy mivel kombinálhatjuk a rizst. Így igazán különleges és krémes őszi egytál ételt készíthetünk a sütőtök bevonásával.
Miért együnk sütőtököt?
Nem csak a különleges íze miatt érdemes rendszeresen sütőtököt enni!
- Tápanyagokban gazdag,
- Magas az antioxidáns tartalma,
- Magas a vitamintartalma, ami jól jön a hideg időben,
- Alacsony a kalóriatartalma,
- magas a rosttartalma és
- végtelen módon felhasználhatjuk, sósan és édesen egyaránt.

Vegán sütőtökös rizottó recept
A sütőtökös rizottó elkészítésére sajnos időt kell szánni, főleg hogy a sütőtököt elő kell készíteni. Emellett a rizottó főzése nem annyit jelent, hogy felöntjük jó sok vízzel a rizst, aztán majd megfő. A melegen tartott alaplevet folyamatosan adagolni kell hozzá, hogy megfelelő, krémes állagot kapjunk
Hozzávalók
- Másfél kiló sütőtök (kb 600 gramm lesz nettóban sütés után)
- Másfél bögre rizottó rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 4-5 bögre (1-1,5 liter) zöldségalaplé
- kakukkfű, bazsalikom, oregano.
- bors, opcionálisan fehérbors
- 2 teáskanál fehérborecet
- 50 gramm margarin
- olívaolaj
- só
- Növényi sajt vagy sörélesztő pehely (opcionális)
Süssük meg a sütőtököt először
- Mossuk meg a tököt, vágjuk le a két végét és vágjuk ketté.
- Kanalazzuk ki a magokat és a szabad rostszállakat.
- Vágjuk szeletekre.
- Tegyük be a sütőbe 220 fokra legalább egy órára.
- Ha már szépen megpirult a teteje és érezhetően puha a sütőtök, akkor vegyük ki és hagyjuk hűlni.
- Távolítsuk el a héját a töknek, majd pépesítsük a húsát. Lehet botmixerrel, de egy villával is kellő állagot érhetünk el, ha jól megsütöttük.

Vegán sütőtökös rizottó elkészítése
Ha megvan a megtisztított, sült tök akkor belekezdhetünk a tökös rizottó összeállításába. Fontos kiemelni, hogy az alaplének, amivel felöntjük a rizst, folyamatosan melegnek, vagy forrónak kell lennie, hogy ne hűljön vissza a rizottó.
- Hevítünk egy kis olívaolajat és margarint vegyesen egy nagyobb serpenyőbe, majd kezdjük el megpirítani rajta az apróra vágott hagymát.
- Ha már szép színe van a hagymának, mehet a rizs mellé, illetve reszeljük hozzá a fokhagymát is. Szánjunk időt a gabona piritására, ha tökéletes sütőtökös rizottót szeretnénk eredményül.
- Öntsük fel annyi alaplével a rizst, amennyi pont ellepi. Tegyünk hozzá a sütőtököt és adjunk hozzá sót és borsot vegyesen.
- Időnként keverjük meg a sütőtökös rizottót, és folyamatosan pótoljuk a folyadékot. Figyeljünk arra, hogy sose legyen leveses.
- Ha már szinte készre puhult a rizs, mehet bele a fehérborecet, 8-10 levél bazsalikom, egy teáskanál kakukkfű és oregánó.
- A legvégén reszeljünk hozzá ízlés szerint vegán sajtot (parmezán ízvilágot ajánlom) vagy egy-két evőkanál sörélesztő pelyhet.
- Keverjük össze alaposan, majd fedő alatt hagyjuk állni tálalás előtt a tökös rizottót egy 5-10 percet.
Kiegészítés gyanánt lehet hozzá pirítani tofut, gombát vagy egyéb más feltétet.
Oszd meg másokkal is!
Related
Ezeket is érdemes megnézni

Edamame, ami magyarul már nem is hangzik olyan egzotikusnak
2022.10.26.
Vegán eperkrémleves főzés nélkül
2023.06.21.