Vegán rizottó alaprecept és receptek
Tartalomjegyzék
ToggleA rizottó egy méltán híres olasz rizsétel, amit rendszerint ebédkor szolgálnak fel első fogáskásként – primo piatto – könnyedebb, de laktató ételnek. A rizottó nem egy konkrét recept, hanem a rizs főzési technikájára útal. Ennek köszönhetően végtelen egy lehetőségünk van arra, hogy egy remek és ízletes rizs ételt állitsunk össze. A rizottó elkészítése ugyan nem bonyolult, azonban némi odafigyelést igényel és időt is kell rá szánunk. De mindenképpen megéri.
Mi az a rizottó?
A rizottó az olasz konyhában a könnyed tészta ételek mellett a primok, azaz az első fogások között foglal helyett. Egy könnyű és laktató rizsétel, ami után következik a nehezebb második fogás rendszerint. A rizottó nem egy recept, hanem a rizs elkészítése módja, aminek a lényege a folyamatosság és a lassúság. Röviden a rizottó rizst alaposan meg kell pirítani, majd lassú tűzön kell megfőzni, miközben a melegen tartott alaplevet – ami lehet hús, hal, vagy zöldség – folyamatosan adagoljuk a rizshez.
Elsőre furcsának hangzik, hogy egy rizsétel olyan méltó helyet foglal az olasz konyhában mint egy tésztaétel. Azonban a rizottó hagyománya már hosszú évszázadokra nyúlik vissza a mai Olaszország területén, már a 14. században termesztettek rizst a Po folyó völgyében. Így már nem is olyan meglepő, hogy a rizses ételeknek nagy hagyománya van Olaszországban.
Az első írásos rizottó recept 1806-ból maradt fenn az utókor számára. A recept vajon megpirított rizsről szól, amibe salsiccia, sáfrány és csontleves alaplé került. A rizottó receptjének az alapját ez szolgálja ma is. Vegánok számára nem kell túl sok mindenen változtatni: vaj helyett margarin, csontleves helyett zöldségleves alaplé és a hústerméket bármi másra lecserélhetjük tofutók kezdve gombán át húshelyettesítő.
Milyen a rizottó rizs?
Nem csak az elkészítési módjára vonatkoznak szigorú szabályok, hanem arra is, hogy milyen gabonából készüljön. Ugyanis akármelyik fajta – sima hosszú szemű – nem lesz megfelelő.Milyen a jó rizottó rizs? Ahhoz, hogy a rizottónk tökéletes állagú legyen, megfelelő keményítő tartalmú, rövid szemű rizs kell.
Rizottó rizs fajták
Lássuk, milyen rizs kell a rizottóhoz!
- Arborio: a legnépszerűbb rizsfajta, amit rizottó receptekben használnak, aminek köszönhetően a legtöbb helyen kapható is. Krémes és nagy mennyiségű vizet képes felszívni, aminek köszönhetően tökéletes laktató primo ételt lehet belőle készíteni. A rizottó rizsfajta vegán tejberizshez is több, mint tökéletes.
- Carnaroli: Vastagabb és nagyobb keményítőtartalmú rizs, aminek eredményeképpen nagyon krémes rizottót lehet belőle alkotni.
- Vialone Nano: Vastagabb és tömzsibb rizsfajta, amit elsősorban levesesebb rizottók elkészítéséhez használják. Észak-olaszország néhány régiójában használják csak.
- Baldo: Az előzőné is ritkább rizottó rizs fajta, amit elsősorban Piemont régióban használnak. A többi fajtánál jobban megőrzi a textúráját és íze is dominánsabb.
Hol kapható rizottó rizs?
A legnépszerűbb rizottó rizst, az Arborio-t a legtöbb szupermarketben megtaláljuk, illetve a bioboltokban is. A rizottó rizs ára bár kicsit magasabb, mint a hagyományosnak tekinthető rizseké, azonban semmiképp sem érdemes spórolni rajta, ha rizottót szeretnénk csinálni. Másik fajta rizsből sose fogjuk elérni a kívánt állapot. Az Aldiban például gyakran van nagyobb, 5 kilós kiszerelésben rizottó rizs – arborio -, aminek az ára kilóra leosztva már optimális.
Vegán rizottó alaprecept
A tökéletes rizottó titka a türelem és a jól megválasztott rizsfajta.
Hozzávalók
- Másfél bögre rizottó rizs
- Kb 1,2 liter zöldségalaplé
- 2 teáskanál fehérborecet
- 8 dkg margarin
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- Zöldfűszerek ízlés szerint (kakukkfű, oregánó, rozmaring és bazsalikom)
- só, bors (és fehérbors ha van)
- olívaolaj
- Opcionálisan növényi sajt, vagy sörélesztő pehely.
Elkészítése
- Hevítsünk fel egy-két evőkanálnyi olivaolajat és olvasszuk mellé a margarint. Sajnos a margarin nem elhagyható a krémes állag miatt.
- Kezdjünk bele az apróra vágott vöröshagyma píritásába.
- Ha már üveges a hagyma, mehet mellé a rizs és a reszelt fokhagyma. Fontos, hogy ne sajnáljuk az időt a rizs píritására, ettől lesz igazán tökéletes a rizottó.
- Ha már kezd odakapni a rizs, öntsük fel pont annyi alaplével, hogy ellepje a rizst. Tegyünk hozzá sót és fekete, illetve fehér borsót vegyesen. Adagoljuk folyamatosan hozzá decinként az alaplevet, míg meg nem puhul a rizs.
- Ha már kezd megpuhulni a rizs és krémes lenni, mehet hozzá a borecet és a zöldfűszerek ízlés szerint. Kakukkfűből, bazsalikomból és oregánóból mehet egy csapott teáskanál, rozmaringból fele, vagy harmada annyi.
- Ha szép krémes a rizottó, akkor reszelhetünk hozzá növényi sajtot, vagy tehetünk hozzá sörélesztő pelyhet, hogy igazán tökéletes rizottó ízvilága és állaga legyen.
- Tálalás előtt hagyjuk 5-10 percig a vegán rizottót fedő alatt.
Vegán rizottó receptek
Ahogy korábban olvashattad, a rizottó alapját a vajon pirított rizottó rizs, illetve a húsleves alaplé adja. Sajnos ez a kettő alapanyag közel sem vegán, de egy kis egyszerű módosítással könnyen azzá varázsolhatjuk. A vaj helyett használjunk margarint – sima növényi olajjal sajnos nem lesz az igazi az állaga -, húsleves helyett meg értelemszerűen használjunk zöldségleves alaplevet. Voálá, már vegán is a rizottó recept!
A primo rizsétel végtelen lehetőséget kínál számunkra. A népszerűbb gombás rizottótól kezdve, a különlegesebb céklás vagy sütőtökös rizottóig mindent készíthetünk növényi alapon is. Alulról válogathatsz néhány jól bevált és nem bonyolult vegán rizottó recept közül!
- All
- Kisokosok
- Tudományos
- Vegán receptek
- Back
- Alapanyagok
- Back
- Vegán reggeli
- Vegán vacsora ötletek
- Egyszerű vegán receptek
- Magyaros vegán ételek
- Vegán főételek
- Vegán levesek
- Vegán desszertek, édességek
- Saláták és szószok
- italok
- Back
- Vegánság
Az paradicsomos rizottó egy igazi joker a konyhába. Egyszerre különleges, ízletes, gyors és végtelenül egyszerű elkészíteni, illetve az alapanyagok könnyen, egész évben beszerezhetőek. Kell ennél több? Igen! A paradicsomos rizottó vegán alapból, illetve az lehet, könnyedén. A rizottó készítésnek nincsenek szigorú szabályai, már ami a hozzávalókat illeti. Az alapja valamely speciális rizottó rizs – amiről részletesen a linkre kattintva olvashatsz -, alaplé – ami természetesen lehet zöldség -,…
Végeláthatatlan variációja van az olasz konyha egyik remekének, a rizottónak, de mind közül számomra a vegán gombás rizottó viszi a prímet. A gombás rizottó krémes, könnyed és végtelenül egyszerű elkészíteni, mégis hihetetlenül lenyűgöző, amivel bárkit elkápráztatsz. Az én érdeklődésemet is először a gombás rizottó keltette fel az olasz konyha rizses specialitása iránt. Mint minden más rizottónak, úgy a gombás rizottónak is az alapja a speciális, magasabb keményítő tartalmú,…
A céklás rizottóban a vibráló színek és különleges ízek találkoznak, ami egy igazi gasztronómiai kalandra hív! A vegán céklás rizottó se marad alul, hiszen csak néhány változtatásra van szükség: húsleveslé alap helyett zöldséglevest, parmezzán helyett sörélesztő pelyhet és tejszín helyett növényi tejszínt használunk a cékla rizottó vegán változatához. A céklás rizottó egy olyan étel, amely nem csak a szemeinket, hanem az ízlelőbimbóinkat is elkápráztatja. A cékla gyönyörű, mélyvörös…