Vegán gombás rizottó
Tartalomjegyzék
ToggleVégeláthatatlan variációja van az olasz konyha egyik remekének, a rizottónak, de mind közül számomra a vegán gombás rizottó viszi a prímet. A gombás rizottó krémes, könnyed és végtelenül egyszerű elkészíteni, mégis hihetetlenül lenyűgöző, amivel bárkit elkápráztatsz. Az én érdeklődésemet is először a gombás rizottó keltette fel az olasz konyha rizses specialitása iránt.
Mint minden más rizottónak, úgy a gombás rizottónak is az alapja a speciális, magasabb keményítő tartalmú, rövid kerek szemű rizottó rizs, ami legtöbbször az arborio. A rizottó rízsről részletesen a linkre kattintva olvashatsz. Ezt követi a leves alaplé, ami a vegán rizottónál zöldségleves, majd a margarin vagy az olívaolaj. A gombás rizottó elengedhetetlen kelléke a jó – vagy legalább jobb – minőségű fehérbor. No meg persze a gomba.
Milyen gombából készüljön a vegán gombás rizottó? Igen nagy a választék és szabad a gazda. Csiperke gombát mindig találunk hozzá, de készíthetjük laskából, vargányából, portobelloból és akár shiitake gombát is tehetünk hozzá. De mehet bele teljesen vegyesen mindenből egy kicsi. A végeredmény biztosan egy tökéletes gombás rizottó lesz, ha követünk néhány szabályt.
A rizottóról
A rizottó egy krémes és ízgazdag étel, amelynek alapja a rizs, és számos változatban elkészíthető, különböző hozzávalókkal és ízesítőkkel. A rizottó elkészítésének alaplépése, hogy hagymát margarinon – így még krémesebb lesz, még ha kicsit egészségtelenebb – vagy olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst, amit szintén megpirítunk. Ezután fokozatosan forró zöldséglevest adagolunk hozzá, mindaddig, míg szét nem fő kicsit a rizs. Útközben mehet bele a fehérbor, majd a vége felé a gomba is, hiszen anélkül nem lesz vegán gombás rizottó. A titkos összetevő, amitől igazán krémes és különleges lesz a gombás rizottó, az a kókusztej. Végezetül a sajtos – parmezános – ízvilágot a sörélesztő pehellyel potolhatjuk. Használhatunk reszelt növényi sajtot is, de az előbbi sokkal egészségesebb alternatíva.
Vegán gombás rizottó recept
Egyszerű, mégis nagyszerű! Egy hátránya van, hogy többé kevésbé foglalkozni kell vele folyamatosan. Viszont cserébe az eredmény lenyűgöző lesz!
Hozzávalók (5 adag)
- 300 gramm rizottó rizs (másfél bögre)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 0,5-1 liter zöldségalaplé + víz (ha nincs kéznél, lehet másfél leveskockával csalni)
- 1 konzerv kókusztej (400 ml)
- 500 gramm gomba (amilyet csak szeretnénk)
- 2 teáskanál kakukkfű
- 1,5 dl száraz fehérbor (célszerű minőségit használni, mert igen is számít!)
- só
- bors
- olívaolaj vagy margarin (kb 35-40 gramm)
- 2-3 evőkanál sörélesztő pehely vagy 100 gramm növényi sajt reszelve (opcionális)
Gombás rizottó elkészítése
- Először z apróra vágott hagymát pirítsuk meg az olívaolajon, vagy a margarinon. Ha már üveges a hagyma, tegyük hozzá a rizottó rizst és pirítsuk meg alaposan. Körülbelül 5 perc után reszeljük hozzá a fokhagymát, 1 kivételével.. Kicsit kevergessük, amíg a fokhagyma csodás illata el nem libben.
- Majd öntsük hozzá a fehér bort, és várjuk meg amíg elpárolog (kb 4-5 perc). Melegítsük fel a zöldségleves alaplevet, vagy forraljunk vizet addig és aprítsuk fel a gombát.
- Ha elpárolgott a bor, akkor öntsük fel másfél bögre forró zöldség alaplével, tegyünk hozzá sót és borsot ízlés szerint. Majd addig pótoljuk a folyadékot – mindig legyen meleg -, amíg jó puhára nem fő a rizst.
- Amíg fő a rizs, külön süssük meg a gombát. Az apróra vágott gombát egy kis oliva olajon kezdjük el sütni egy serpenyőbe addig, míg el nem főzi az összes levét, amit a gomba enged. Ez a csiperkénnél például elég hosszú idő lehet. Ha engedett egy kis levet a gomba, reszeljük hozzá az egy félre tett fokhagymát.
- Ha már kezd megpuhulni a rizs – kb 20 perc elteltével – tegyük hozzá a kakukkfüvet.
- Ezután, ha már szinte teljesen megpuhult a rizs, akkor keverjük a gombás rizottóhoz a kókusztej konzervet.
- Végezetül keverjük hozzá a gombát, majd a sörélesztő pelyhet, hogy teljes legyen a vegán gombás rizottó. A tűzről levéve még 5-10 percig hagyjuk puhulni a gombás rizottót tálalás előtt.
Megjegyzések
- A vegán gombás rizottó tökéletesen párosítható tartalmasabb levesekkel, mint a bableves, korhelyleves vagy minestrone leves.
- Önmagában is megállja a helyét főételként – főleg sörélesztő pehellyel -, de ez esetben célszerű lehet valami fehérjedús feltétet csinálni a gombás rizottóhoz. Már egy tofu is megteszi.
- Mindig figyeljünk rá, hogy forró legyen a folyadék, amivel a rizottót felöntjük.
- Sörélesztő pehely helyett használhatunk növényi sajtot is, az manapság több helyen elérhető már. A sőrélesztő pehely viszont sokkal egészségesebb választás, mivel kiváló növényi fehérje forrás, míg a növényi sajt egy mesterségesen előállított valami legtöbbször, ami felesleges zsírt takar csak.
- Tehetünk hozzá más zöldfűszert is, oregánót, rozmaringot vagy bazsalikomot például.
- Sokan tévesen azt gondolják, hogy főzéshez bármelyik bor megteszi. Ha igazán jó vegán gombás rizottót szeretnél – vagy bármi mást, amibe kell bor -, akkor minimum egy középkategóriás bor fog kelleni. Utána úgyis el kell fogynia annak a bornak…
Rizottó alternatívák
Ha bejött a gombás rizottó, vagy nem vagy kibékülve teljesen a gombával, probáld ki a többi csodás és különleges Primot.
- All Post
- Kisokosok
- Tudományos
- Vegán receptek
- Back
- Alapanyagok
- Back
- Vegán reggeli
- Vegán vacsora ötletek
- Egyszerű vegán receptek
- Magyaros vegán ételek
- Vegán főételek
- Vegán levesek
- Vegán desszertek, édességek
- Saláták és szószok
- italok
- Back
- Vegánság
Az paradicsomos rizottó egy igazi joker a konyhába. Egyszerre különleges, ízletes, gyors és végtelenül egyszerű elkészíteni, illetve az alapanyagok könnyen,…
Végeláthatatlan variációja van az olasz konyha egyik remekének, a rizottónak, de mind közül számomra a vegán gombás rizottó viszi a…
A céklás rizottóban a vibráló színek és különleges ízek találkoznak, ami egy igazi gasztronómiai kalandra hív! A vegán céklás rizottó…
Itt van az ősz, itt van újra és vele együtt érkezik menetrend szerint a sütőtök szezon is. A téli tökként…