![Vegán gombás rizottó 1 vegán gombás rizottó](https://i0.wp.com/termeszetesenvegan.hu/wp-content/uploads/2023/12/vegan-gombas-rizotto.jpg?resize=1140%2C641&ssl=1)
Vegán gombás rizottó
Tartalomjegyzék
ToggleVégeláthatatlan variációja van az olasz konyha egyik remekének, a rizottónak, de mind közül számomra a vegán gombás rizottó viszi a prímet. A gombás rizottó krémes, könnyed és végtelenül egyszerű elkészíteni, mégis hihetetlenül lenyűgöző, amivel bárkit elkápráztatsz. Az én érdeklődésemet is először a gombás rizottó keltette fel az olasz konyha rizses specialitása iránt.
Mint minden más rizottónak, úgy a gombás rizottónak is az alapja a speciális, magasabb keményítő tartalmú, rövid kerek szemű rizottó rizs, ami legtöbbször az arborio. A rizottó rízsről részletesen a linkre kattintva olvashatsz. Ezt követi a leves alaplé, ami a vegán rizottónál zöldségleves, majd a margarin vagy az olívaolaj. A gombás rizottó elengedhetetlen kelléke a jó – vagy legalább jobb – minőségű fehérbor. No meg persze a gomba.
Milyen gombából készüljön a vegán gombás rizottó? Igen nagy a választék és szabad a gazda. Csiperke gombát mindig találunk hozzá, de készíthetjük laskából, vargányából, portobelloból és akár shiitake gombát is tehetünk hozzá. De mehet bele teljesen vegyesen mindenből egy kicsi. A végeredmény biztosan egy tökéletes gombás rizottó lesz, ha követünk néhány szabályt.
A rizottóról
A rizottó egy krémes és ízgazdag étel, amelynek alapja a rizs, és számos változatban elkészíthető, különböző hozzávalókkal és ízesítőkkel. A rizottó elkészítésének alaplépése, hogy hagymát margarinon – így még krémesebb lesz, még ha kicsit egészségtelenebb – vagy olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst, amit szintén megpirítunk. Ezután fokozatosan forró zöldséglevest adagolunk hozzá, mindaddig, míg szét nem fő kicsit a rizs. Útközben mehet bele a fehérbor, majd a vége felé a gomba is, hiszen anélkül nem lesz vegán gombás rizottó. A titkos összetevő, amitől igazán krémes és különleges lesz a gombás rizottó, az a kókusztej. Végezetül a sajtos – parmezános – ízvilágot a sörélesztő pehellyel potolhatjuk. Használhatunk reszelt növényi sajtot is, de az előbbi sokkal egészségesebb alternatíva.
![Vegán gombás rizottó 28 gombás rizottó](https://i0.wp.com/termeszetesenvegan.hu/wp-content/uploads/2023/12/gombas-rizotto.jpg?fit=960%2C540&ssl=1)
Vegán gombás rizottó recept
Egyszerű, mégis nagyszerű! Egy hátránya van, hogy többé kevésbé foglalkozni kell vele folyamatosan. Viszont cserébe az eredmény lenyűgöző lesz!
Hozzávalók (5 adag)
- 300 gramm rizottó rizs (másfél bögre)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 0,5-1 liter zöldségalaplé + víz (ha nincs kéznél, lehet másfél leveskockával csalni)
- 1 konzerv kókusztej (400 ml)
- 500 gramm gomba (amilyet csak szeretnénk)
- 2 teáskanál kakukkfű
- 1,5 dl száraz fehérbor (célszerű minőségit használni, mert igen is számít!)
- só
- bors
- olívaolaj vagy margarin (kb 35-40 gramm)
- 2-3 evőkanál sörélesztő pehely vagy 100 gramm növényi sajt reszelve (opcionális)
Gombás rizottó elkészítése
- Először z apróra vágott hagymát pirítsuk meg az olívaolajon, vagy a margarinon. Ha már üveges a hagyma, tegyük hozzá a rizottó rizst és pirítsuk meg alaposan. Körülbelül 5 perc után reszeljük hozzá a fokhagymát, 1 kivételével.. Kicsit kevergessük, amíg a fokhagyma csodás illata el nem libben.
- Majd öntsük hozzá a fehér bort, és várjuk meg amíg elpárolog (kb 4-5 perc). Melegítsük fel a zöldségleves alaplevet, vagy forraljunk vizet addig és aprítsuk fel a gombát.
- Ha elpárolgott a bor, akkor öntsük fel másfél bögre forró zöldség alaplével, tegyünk hozzá sót és borsot ízlés szerint. Majd addig pótoljuk a folyadékot – mindig legyen meleg -, amíg jó puhára nem fő a rizst.
- Amíg fő a rizs, külön süssük meg a gombát. Az apróra vágott gombát egy kis oliva olajon kezdjük el sütni egy serpenyőbe addig, míg el nem főzi az összes levét, amit a gomba enged. Ez a csiperkénnél például elég hosszú idő lehet. Ha engedett egy kis levet a gomba, reszeljük hozzá az egy félre tett fokhagymát.
- Ha már kezd megpuhulni a rizs – kb 20 perc elteltével – tegyük hozzá a kakukkfüvet.
- Ezután, ha már szinte teljesen megpuhult a rizs, akkor keverjük a gombás rizottóhoz a kókusztej konzervet.
- Végezetül keverjük hozzá a gombát, majd a sörélesztő pelyhet, hogy teljes legyen a vegán gombás rizottó. A tűzről levéve még 5-10 percig hagyjuk puhulni a gombás rizottót tálalás előtt.
Megjegyzések
- A vegán gombás rizottó tökéletesen párosítható tartalmasabb levesekkel, mint a bableves, korhelyleves vagy minestrone leves.
- Önmagában is megállja a helyét főételként – főleg sörélesztő pehellyel -, de ez esetben célszerű lehet valami fehérjedús feltétet csinálni a gombás rizottóhoz. Már egy tofu is megteszi.
- Mindig figyeljünk rá, hogy forró legyen a folyadék, amivel a rizottót felöntjük.
- Sörélesztő pehely helyett használhatunk növényi sajtot is, az manapság több helyen elérhető már. A sőrélesztő pehely viszont sokkal egészségesebb választás, mivel kiváló növényi fehérje forrás, míg a növényi sajt egy mesterségesen előállított valami legtöbbször, ami felesleges zsírt takar csak.
- Tehetünk hozzá más zöldfűszert is, oregánót, rozmaringot vagy bazsalikomot például.
- Sokan tévesen azt gondolják, hogy főzéshez bármelyik bor megteszi. Ha igazán jó vegán gombás rizottót szeretnél – vagy bármi mást, amibe kell bor -, akkor minimum egy középkategóriás bor fog kelleni. Utána úgyis el kell fogynia annak a bornak…
![Vegán gombás rizottó 29 vegán gombás rizottó recept](https://i0.wp.com/termeszetesenvegan.hu/wp-content/uploads/2023/12/vegan-gombas-rizotto-recept.jpg?fit=960%2C540&ssl=1)
Rizottó alternatívák
Ha bejött a gombás rizottó, vagy nem vagy kibékülve teljesen a gombával, probáld ki a többi csodás és különleges Primot.
- All Post
- Kisokosok
- Tudományos
- Vegán receptek
- Back
- Alapanyagok
- Back
- Vegán reggeli
- Vegán vacsora ötletek
- Egyszerű vegán receptek
- Magyaros vegán ételek
- Vegán főételek
- Vegán levesek
- Vegán desszertek, édességek
- Saláták és szószok
- Back
- Vegánság
![Vegán gombás rizottó 30 Paradicsomos rizottó](https://i0.wp.com/termeszetesenvegan.hu/wp-content/uploads/2024/01/paradicsomos-rizotto-recept.jpg?fit=1280%2C720&ssl=1)
Az paradicsomos rizottó egy igazi joker a konyhába. Egyszerre különleges, ízletes, gyors és végtelenül egyszerű elkészíteni, illetve az alapanyagok könnyen,…
![Vegán gombás rizottó 31 Vegán gombás rizottó](https://i0.wp.com/termeszetesenvegan.hu/wp-content/uploads/2023/12/vegan-gombas-rizotto.jpg?fit=1280%2C720&ssl=1)
Végeláthatatlan variációja van az olasz konyha egyik remekének, a rizottónak, de mind közül számomra a vegán gombás rizottó viszi a…
![Vegán gombás rizottó 32 Vegán céklás rizottó recept](https://i0.wp.com/termeszetesenvegan.hu/wp-content/uploads/2023/11/vegan-ceklas-rizotto-recept.jpg?fit=1280%2C720&ssl=1)
A céklás rizottóban a vibráló színek és különleges ízek találkoznak, ami egy igazi gasztronómiai kalandra hív! A vegán céklás rizottó…
![Vegán gombás rizottó 33 Vegán sütőtökös rizottó](https://i0.wp.com/termeszetesenvegan.hu/wp-content/uploads/2023/11/vegan-sutotokos-rizotto.jpg?fit=1366%2C768&ssl=1)
Itt van az ősz, itt van újra és vele együtt érkezik menetrend szerint a sütőtök szezon is. A téli tökként…