Vegán korhelyleves, vagyis savanyú káposzta leves hús nélkül
Tartalomjegyzék
ToggleAmióta először találkoztam – körülbelül 7 éve – a korhelyleves névvel, azóta egy igen erős belső késztetést éreztem rá, hogy kiprobáljam. Azonban rá kellett jönnöm, hogy sajnos, a savanyú káposzta leves nem tartozik a legnépszerűbb ételek közé, így nem került rá sor. A környezetembe se nagyon volt oda senki a savanyú káposztáért, nem ám a korhelylevesért. Úgyhogy annyiba is maradt.
De csak egy darabig. Míg nem végül sor került pár éve az első vegán korhelyleves kísérletre, ugyanis mire éreztem elég bátorságot, hogy neki veselkedjek a receptnek otthon, addigra elhagytam az állati eredetű termékeket, így aztán az első savanyú káposzta levesem hús nélkül készült. Az eredmény annyira meglepően jó lett, hogy nem is az utolsó lett. Még akkor is, senki más nem tud osztozni az örömömben a háztartásban, úgyanis – szintén vegán – feleségem ki nem állhatják a vegán savanyú káposzta levest is.
Mi is valójában a korhelyleves? Egy kiváló savanyú káposzta leves, ami hagyományosan bővelkedik a füstölt húsfélékben, főleg kolbászban. Ízig vérig magyar fogás, amit a másnaposság ellenszerének tartanak. Nos hát, a hagyományos változatát nem sikerült megkóstolnom, viszont a vegán savanyú káposzta leves valóban fel melengeti a szívet és a lelket. Noha a vegán korhelylevest nem másnaposan kostoltam, de biztos vagyok benne, hogy rendbe tenne egy tivornya után.
Miben más a vegán korhelyleves az eredetinek tartott szabolcsi savanyú káposztánál? Sok füstölt hús helyett sok füstölt paprika kerül a levesbe, illetve tofu vagy bab. A korhelyleves lényege a tartalmas, füstös ízvilág. A füstölt fűszerpaprikával pótolni tudjuk a húsáru füstölt ízvilágát, illetve a füstölt tofuval, ami egyben tartalmasabbá teszi a hús nélküli korhelylevest. Bár az eredeti receptek nem tesznek említést zöldségekről, én azért jó zöldséges korhelylevest csináltam. Egy kis leveszöldség biztos nem rontja el és a bab sem, amivel igazán gazdag és egészséges lesz a savanyú káposzta levesünk. Szerintem annyira jó hús nélkül is, hogy nem is vegánként kellene hirdetni, hanem diétás korhelylevesnek, akkor biztos népszerűbb lenne zöldségesen, hús mentesen is.
Vegán korhelyleves recept
Röviden és tömören, elronthatatlan a zöldséges savanyú káposzta leves. Persze kicsit foglalkozni kell vele, de a végeredményt kostolva, mindenki elégedett lesz: megéri.
Hozzávalók (5-6 főre)
Szerencsére a hús mentes savanyú káposzta leveshez nem kell semmlyen nehezen beszerezhető alapanyag, így bármely szupermarketben egyben letudhatjuk a kicsit hosszúnak tűnő listát.
- 500 gramm savanyúkáposzta
- 2 közepes burgonya
- 2 közepes sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 közepes/nagyobb vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- Jó sok füstölt fűszerpaprika (4-5 teáskanál legalább)
- 1-2 – ha van bab, elég egy is- csomag füstölt tofu (180 grammos)
- (opcionális) 200 gramm száraz bab (előző nap beáztatva) vagy konzerv bab
- 4-5 babérlevél
- 1 liter zöldségleves alaplé (vagy 1 zöldségleveskocka)+ víz
- 1 doboz vegföl (150 gramm)
- (opcionális) 2 teáskanál paprikakrém és/vagy egy közepes paradicsom.
- 2 evőkanál liszt
- őrölt fűszerkömény
- majoranna
- (opcionális) 1 teáskanál kapor
- petrezselyemzöld
- olaj
- só
- bors
Vegán savanyú káposzta leves elkészítése
Körülbelül másfél órával kell számolni a korhelyleves elkészítésére, ha a babos savanyú káposzta levest csinálunk, akkor lehet egy kicsit többet. Babja válogatja.
- Olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát sóval meghintve.
- Ha már üveges a hagyma, akkor tegyük hozzá a paprikakrémet, illetve a felaprított paradicsomot (ha vannak), a felkarikázott sárgarépát, illetve fehérrépát majd 5 percig süssük/főzzük őket gyakori kevergetés mellett. A burgonyát kockázzuk fel és tegyük félre sós vízbe állni, hogy veszítsen keményítő tartalmából.
- 5-6 perc elteltével vegyük le a tűzről a lábost, keverjünk hozzá 2 pupozott teáskanál füstölt fűszerpaprikát és 2 teáskanál füszerköményt, majd keverjük össze a zöldséges masszával. Tegyük vissza a tűzre, öntsük fel 1 deci vízzel, majd reszeljük hozzá a fokhagymát, illetve tegyük bele a babérlevelet is a készülő vegán savanyú káposzta leveshez
- Ha elpárolgott a víz, akkor tegyük hozzá a lecsöpögtetett babot, ha van. Öntsük fel a zöldség alaplével és vízzel, hogy összesen körülbelül két literrel. Fedő alatt hagyjuk főni a zöldségeket egy fél óráig legalább. Addig serpenyőbe pirítsuk meg a kockákra vágott füstölt tofut a vegán korhelyleveshez. Ha előbb elkészül, mint a savanyú káposzta leves, akkor tegyük csak félre.
- 30-35 perc elteltével tegyük hozzá a lemosott burgonyát.
- További 5 perc elteltével tegyük hozzá a savanyú káposztát. Nem tudom ki mennyire szereti savanyúan, én egy kicsit átmostam, hogy ne legyen olyan savanyú a zöldséges korhelyleves. Illetve célszerű egy kicsit felaprítani is a savanyú káposztát, mivel a legtöbb elég hosszú szálú. Mehet még hozzá egy kis petrezselyemzöld, majoranna és kapor, ha szeretnénk. Ha konzerv babot használunk, akkor annak is most jött el az ideje.
- Ha már megpuhultak a zöldségek és a bab, akkor neki láthatunk a tejfölös rántásnak. Egy serpenyőbe melegítsünk olajat, majd tegyük rá a két evőkanál lisztet. Ha szép színe lett a lisztnek (teljeskiörlésünél ezt nehezebb megállapítani.), akkor vegyük le a tűzről, tegyünk hozzá 2 púpozott teáskanál fűszerpaprikát, öntsük hozzá a vegfölt és keverjük simára. Ha túlzottan egybe van a vegföl, ami előfordul, akkor 1-2 merőkanál levest merjünk hozzá és úgy keverjük csomómentesre a paprikás lisztet.
- A rántást (vagy habarást) öntsük hozzá a vegán savanyú káposzta leveshez, keverjük simára. Végezetül tegyük fel a pontot a hús nélküli korhelylevesre a füstölt tofuval, amit csak simán hozzá kell adni.
Utóirat
Ez a vegán zöldséges korhelyleves elég gazdag és tápláló ahhoz, hogy egytál ételként is megállja a helyét. De persze egy jó friss kovászos kenyérrel az igaz. Az ízvilága – bár nem kóstoltam az eredetit, de nagy “húsevő” bátyám már zsűrizte, úgyhogy bátran állíthatom – teljesen egyezik az eredetivel, úgyhogy tökéletesen felfogható diétás korhelylevesnek a hús mentes váltázot azok számára, akiknek gondja van a koleszterinnel, vagy a purinnal (köszvény diéta). Utóbbi esetén a babot is hanyagoljuk inkább.
A korhelyleves után egy könnyedebb másodikat tudok elképzelni, ha egyáltalán kell. Egy krémes rizottóval, édes kölesgombóccal, vagy könnyed vegán palacsintával tökéletes párost alkot
A céklás rizottóban a vibráló színek és különleges ízek találkoznak, ami egy igazi gasztronómiai kalandra hív! A vegán céklás rizottó…
Amilyen egyszerűnek tűnik a palacsinta készítés, annyira sok a buktató is benne. Nincs ez másképp a vegán palacsintával sem. Mi…
Itt van az ősz, itt van újra és vele együtt érkezik menetrend szerint a sütőtök szezon is. A téli tökként…