vegán céklás rizottó recept
Vegán vacsora ötletek,  Vegán főételek,  Vegán receptek

Vegán céklás rizottó recept

A céklás rizottóban a vibráló színek és különleges ízek találkoznak, ami egy igazi gasztronómiai kalandra hív! A vegán céklás rizottó se marad alul, hiszen csak néhány változtatásra van szükség: húsleveslé alap helyett zöldséglevest, parmezzán helyett sörélesztő pelyhet és tejszín helyett növényi tejszínt használunk a cékla rizottó vegán változatához.

A céklás rizottó egy olyan étel, amely nem csak a szemeinket, hanem az ízlelőbimbóinkat is elkápráztatja. A cékla gyönyörű, mélyvörös színe és enyhe édeskés íze a rizottóhoz keverve egy igazi élményt nyújt a tányéron. A vegán céklás rizottó tökéletes választás, ha bárkit el szeretnénk kápráztatni, vagy csak valami újat szeretnénk kipróbálni.

A rizottó krémes és lágy állaga, valamint a cékla karakteres, édeskés íze együtt alkotnak egy tökéletes harmóniát, ami a borongós téli hónapokban ideális választás ebédre és vacsorára egyaránt, sőt, az ünnepi asztalon is megállja a helyét a szín és ízkavalkád. Bár a céklás rizottó recept nem tartozik a leggyorsabb és legegyszerűbb köze, mivel a céklát elő kell sütni és megpucolni, illetve felszeletelni maszatolós. Illetve a rizottó elkészítésével is foglalkozni kell, de garantálom a sikert.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!
céklás rizottó

Miért tökéletes választás a cékla rizottó?

A céklás rizottó a hűvös hónapokban tökéletesen adja magát. A cékla az egyik legfontosabb téli szezonális zöldségünk. Ilyenkor nagyon könnyű nagyon szép, friss és édes darabokhoz jutni. Egészségünk és környezetünk meghálálja, ha a szezonális zöldségeket választjuk. Emellett a céklának magas antioxidáns és vastartalma és gyulladáscsökkentő hatása van. Továbbá támogathatja az immunrendszerünket és javíthatja a szellemi teljesítményt.

A rizottó  krémes, lédús textúrájú étel, amely lehetővé teszi különböző ízek és hozzávalók kombinálását, így sokféle változatban elkészíthető és testreszabható. Például az imént említett céklával karöltve. A kettő fúziójából egy tökéletes, krémes és ízgazdag lélekmelengető ételt lehet varázsolni, Nem utolsó sorban a vegán céklás rizottó gyönyörű színben pompázik, ami üdítő látványt nyújt a komor téli hónapokban, amikor már a színes levelek is a múlté.

Vegán céklás rizottó recept

Ha a cékla sütési idejét nem számoljuk, akkor körülbelül 1 óra alatt el tudjuk készíteni a receptet. Utóbbira 50-60 percet számolnunk kell.

Hozzávalók 4-5 személyre

  • 700-800 gramm nyers cékla
  • Másfél bögre – 300 gramm – rizottó rizs (pl. Arborio)
  • fél liter zöldségleves alaplé + meleg víz
  • 250 ml-es növényi főzőkrém
  • 2 fej hagyma (vörös, lila lehet vegyesen)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 110 ml száraz fehérbor (minőségi)
  • 2,5 evőkanál szójaszósz
  • só és bors
  • olaj
  • 2-3 evőkanál sörélesztő pehely vagy 80 gramm növényi sajt (opcionális)
  • oregánó, petrezselyem és bazsalikom (opcionális)
cékla előkészítése a rizottóhoz
Vérengzés a vegán konyhában

Elkészítése

  1. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Hámozzuk meg a céklákat, majd kockázzuk fel. (lehet hozzá kesztyűt húzni, de igazából könnyen lejön a cékla a kezünkről). Tegyük sütőpapíra a cékla kockákat és süssük meg 50-60 perc alatt, majd tegyük félre. Időnként forgassuk át őket
  2. Lássunk neki a céklás rizottó alapjának. Olajon pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát. Ha már kezd színe lenni a hagymának, akkor tegyük hozzá a rizst is. Pirítsuk 4-5 percig, majd reszeljük hozzá a fokhagymát is.
  3. Ha a fokhagyma illata elillant, akkor öntsük fel a forró zöldségleves alaplével, vagy fél liter vízzel. Fontos, hogy mindig meleg vízzel öntsük fel a rizottót. Ha felszívta a vizet, öntsük hozzá a fehérbort és a szójaszószt.
  4. Folyamatosan pótoljuk – kicsit jobban, mintha pont ellepné – meleg/forró vízzel a rizst, amíg meg nem fő a rizottó. Sózzuk és borsozzuk meg, illetve tegyük hozzá a kakukkfüvet (és ha használunk más zöldfüszert, akkor azt is). Ha szeretnénk, tehetünk hozzá más zöldfűszert is. Én egy kis friss bazsalikommal megkínáltam.
  5. Addig a sült cékla kb harmadát pürésítsük le egy kis növényi tejszínnel. A maradék céklát pedig aprítsuk fel kicsit jobban.
  6. Ha már nagyjából megfőtt a rizs, akkor tegyük hozzá a maradék növényi tejszínt, a pürésített céklát és az aprított céklát. Keverjük el jó alaposan.
  7. Ha igazán ízgazdag és hagyományos ízvilágú vegán céklás rizottót szeretnénk, akkor tegyünk hozzá 2-3 evőkanál sörélesztő pelyhet vagy 80-100 gramm nem túl intenzív ízű növényi sajtót. A sörélesztővel jobban járunk, mivel jóval egészségesebb és plusz proteinnel örvendezteti meg a céklás rizottónkat.
  8. Ha jó puhára – az se baj, ha kicsit szétfőtt, sőt! – a rizs, akkor fedő alatt, a tűzről levéve még puhítsuk a vegán céklás rizottót 5-10 percig tálalás előtt.

Mivel tálaljam?

A rizottó egy prima piatti, azaz egy könnyed első fogás, amit egy nehezebb jellemzően fehérje gazdag második fogás követ. A vegán cékla rizottó se különbözik ettől, mivel egy könnyed, krémes fogásról van szó, ami mellé célszerű lehet valamilyen fehérjében gazdag feltétet készíteni, ha nincs második fogás.  

A további rizottó receptekért és a rizottóról részletesen a linkre kattintva olvashatsz!

Szóval kiegészíthetjük:

  • Piritott magvakkal (napraforgó, tökmag, kesudió vagy dió.
  • Tofu fasirt
  • Grill zöldségekkel, vagy gombával
  • Sült gombával, vagy tofuval.
Fehérjedús tofu fasirttal kiegészítve

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!