cékla tulajdonságai
Alapanyagok,  Kisokosok

A méltatlanul mellőzött cékla felhasználása és jótékony hatásai

A cékla tipikusan az a zöldség, amit az ember vagy imád, vagy nem tud mit kezdeni vele. Az élénk színe, amely a mélyvörösetől a narancssárgáig terjedhet, és a különleges, földes, mégis édeskés íze egyedivé teszi. Régen elsősorban gyógyászati célból használták, mivel számtalan olyan tulajdonsága van a céklának, ami jótékony hatással van szervezetünkre.

Az utóbbi időkben kezdte elfoglalni méltó helyét a gasztrónomiában. Nem véletlen, hiszen a cékla különleges íze nyersen, főzve és sütve egyaránt jól érvényesül. Ássuk is bele magunkat a részletekbe!

Története

A cékla a földközi tenger vidékéről származik, és már az ókorban rendkívüli népszerűségnek örvendett a zöldség. Az ókori rómaiak a leveleit salátaként fogyasztották, a gyökerét pedig inkább orvosság gyanánt, elsősorban lázcsillapításra használták. A jól ismert vörös gumó csak a középkorban került a tányérra.

De nemcsak ételként volt kiemelkedő fontosságú a cékla. A zöldség intenzív színét a betanin nevű pigment adja, amit hosszú évszázadokig használtak színezékként az ipari forradalomig. Azóta inkább csak az élelmiszeripar hasznosítja a céklában rejlő pigmenteket ételfestékként.

Cékla tulajdonságai, tápértéke

A cékla egy gyökérzöldség és az egyik legközelebbi rokona  cukorrépa. Az évelő növénynek viszonylag alacsonyak az igényei, jól bírja a hideget és rendkívül jól eltartható. Magyarországon is széles körben termesztik. A céklának több fajtája is van, némelyik színe eltér a jellegzetes vöröstől. Vannak sárga, fehér és csíkos húsú cékla fajták is.

cékla fajtái

A cékla nemcsak ízletes és sokoldalú alapanyag, hanem kiemelkedő tápértékkel rendelkezik.  A cékla kalória, és szénhidráttartalma alacsony, mégis tele van energiát adó tápanyagokkal, Számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szervezet egészségének fenntartásához

Cékla tápanyagtartalma (100 g nyers cékla)

Tápanyag

Mennyiség

Energia

43 kcal

Fehérje

1,6 g

Zsír

0,2 g

Cékla szénhidráttartalma

9,6 g

Rost

2,8 g

C-vitamin

4,9 mg

Folsav (B9-vitamin)

109 µg

Cékla vastartalma

0,8 mg

Cékla káliumtartalma

325 mg

Magnézium

23 mg

Cékla hatása a szervezetre

Konkrét mikro,- és makrotápanyag tartalma mellett a céklához számos gyógyító hatást is társítanak, amit az ókorban sokszor kamatoztattak is.

Cékla vérképző hatása

A cékla vastartalma igencsak jelentős, amiről színe is árulkodik. A vas segít a hemoglobin előállításában, amely a vörösvérsejtek egyik legfontosabb összetevője, és felelős az oxigén szállításáért a testben. A cékla magas vastartalma magas C-vitamin tartalommal társul, aminek köszönhetően jobban és gyorsabban hasznosul az ásványi anyag szervezetünkben.  Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz a cékla folsavat is, ami szintén hatással van a vérképzésre. 

Segíti a szív- és érrendszeri egészséget

A cékla jótékony hatásai közül kiemelkedik a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában játszott szerepe. A céklában található nagy mennyiségű nitrát a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakulnak, ami elősegíti az erek rugalmasságát. Ennek köszönhetően javul testünk vér áramlása, aminek eredményeként csökken a vérnyomást.  Ezen kívül a cékla az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú zöldség, aminek köszönhetően eredményesen veszi fel a harcot a szervezetünkben található gyulladást okozó szabadgyökök ellen.

Cékla és a veseműködés

A céklát sokszor hozzá összefüggésben a vese működéssel nem véletlenül. Bár már kialakult vesebetegség ellen nem, azonban prevenciós célból hasznos kiválasztó szervük számára a zöldség. A cékla segíti a vízelettermelést, amivel támogatja a vese működését, és csökkenti a vesekő, és sok más vesebetegség kockázatát. Továbbá a cékla folsav tartalma is jelentős, ami elősegíti a vese regenerációját. Azonban fontos megjegyezni, hogy magasabb ásványi-anyag tartalma – főleg oxalát – miatt már kialakult betegség esetén inkább terheli a vese működését a cékla.

Méregtelenítés céklával

Manapság rendkívül divatos mindenféle méregtelenítő kúra, vagy módszer. Jó esetben szervezetünk képes mindenféle segítség nélkül szépen csendben elvégezni a méregtelenítő folyamatokat. Azonban nem árthat néha egy kis segítség szervezetünknek. A céklában található betain segíti a májat a zsírok lebontásában.

cékla jótékony hatásai

Cékla hatása a bélrendszerre

A cékla jótékony hatással van a bélrendszerre, mivel gazdag rostokban, amelyek segítik az emésztést és hozzájárulnak a rendszeres bélmozgásokhoz. A benne található oldható rostok táplálják a jótékony bélbaktériumokat, segítve a bélflóra egyensúlyának fenntartását. 

Cékla és csontritkulás

A cékla magas kálium és magnézium tartalmának köszönhetően segít a csontritkulás megelőzésében.

Cékla káros hatása

A cékla jó tulajdonságait még hosszassan lehetne sorolni, azonban nem árt a cékla káros hatásairól is szót ejteni. Bár komolyabb veszélyekre nem kell gondolni, de van egy-két dolog, amivel érdemes tisztában lenni a zöldséggel kapcsolatban.

Cukorbetegeknek csak óvatosan

A cékla egyik legfőbb ismérve az édeskés íze, ami miatt azt gondolhatnánk, hogy magas a cukortartalma. Azonban szerencsére a cékla glikémiás indexe közepes (64 GI) köszönhetően magas rosttartalmának. Így bár nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést a cékla, azonban cukorbetegeknek érdemes elővigyázatosnak lenniük, főleg ha feldolgozott formában, például céklaléként fogyasztják a zöldséget.

Alacsony vérnyomás

Ahogy korábban szó volt róla, a cékla jótékony hatással van a magas vérnyomásra. Azonban a túlzott nitrát bevitel problémát okozhat azok számára, akik eleve alacsony vérnyomással küzdenek. Ehhez persze az kellene, hogy naponta kilószámra együnk a vörös színű zöldségből, ami aligha veszélyeztet minket.

Veseproblémák

Szó volt korábban arról is, hogy a cékla támogatja a vese működését. Azonban, ha a vese nem megfelelően működik, akkor a cékla extra segítsége visszájára fordulhat, és terhelni fogja a kiválasztó szervünket. Tehát, ha már meglévő vese betegséggel küzdünk, akkor inkább ne a céklától várjuk a megoldást, viszont prevenciós célból nagyon is hasznos.

Bélpanaszok

A cékla magas rosttartalma jó hatással van a bélrendszerünkre. Azonban – sajnos – sokan rostszegény táplálkozást folytatnak, így a cékla által hirtelen megnövekedett rostbevitel túl nagy terhelést jelenthet az emésztőrendszer számára. A étrendünkből hiányoznak a magas rosttartalmú zöldségek, és gyümölcsök, akkor érdemes eleinte kisebb mennyiségben fogyasztani céklát, hogy elkerüljük a puffadást.

Cékla felhasználása

Egy szó mint száz, érdemes a céklát jótékony hatásai miatt beépíteni az étrendünkbe. Főleg, hogy a legínségesebb időkben, télen tündököl a zöldség. Na de jön a kérdés, hogy mit kezdjünk a mélyvörös színű céklával? 

A cékla mint köret tündököl legtöbbször, illetve savanyúság formájában, azonban önállóan is megállja a helyét krémlevesként, vagy akár izgalmas curryként.

cékla főzése

Cékla nyersen

A cékla nyersen is fogyasztható gond nélkül Sőt, így őrzi meg csak igazán a cékla vitamin és tovább ásványi anyag tartalmát. Az íze is sokkal intenzívebb, ami viszont nem biztos, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését, illetve magas rosttartalma puffadást okozhat azok számára, akik nincsenek hozzászokva a magas rost bevitelhez.

Szóval a nyers cékla bármely salátát színesebbé tesz reszelve, kockázva, szeletelve, vagy bármilyen más formában.

Cékla főzve

A cékla főzve emészthetőbb, illetve lágyabb ízű lesz. Tápanyag tartalmát jelentős részét megőrzi a zöldség így is. A főtt cékla kiválóan használható salátákhoz, köretként és sok receptben extraként. De önmagában is kiváló alapot szolgál például egy krémleveshez. A cékla főzési ideje nagyban függ attól, hogy mekkora a cékla, vagy mekkora darabokra vágjuk fel. Egy átlagos méretű cékla főzési ideje kb. 50 perc, míg apróbb kockákra vágva körülbelül fél óra alatt megpuhul a zöldség.

Cékla sütve

A cékla egyik legjobb – és legegyszerűbb – felhasználási módja, ha megsütjük. A sült cékla hihetetlenül finom és színes köret. 

  • Hogy jól megsüljön a cékla, érdemes meghámozni, majd apróbb 2-3 centiméteres kockákra vágni. 
  • Kis olivaolaj, só már önmagában elég, de pikánsabbá lehet tenni egy kis fokhagymával, rozmaringal, kakukkfűvel és/vagy borssal.
  • A sütőpapírra terített cékla kockák 30-35 perc alatt készre sülnek.

Savanyúság

Legtöbben csak savanyúság formájában fogyasztanak céklát, amivel nincs semmi baj, hiszen így tökéletesen megőrzi tápanyagtartalmát. Azonban nemcsak a klasszikus ecetes változatban érdemes gondolkodni. Kezdő konyhatündérek is könnyedén fermentálhatják a céklát otthon. A fermentációról és annak előnyeiről a linkre kattintva olvashatsz.

Cékla receptek

Céklára nemcsak köretként, vagy savanyúságként érdemes gondolni. Számtalan receptben tudjuk kamatoztatni különleges ízét és erőteljes színét.

  • All
  • Kisokosok
  • Tudományos
  • Vegán receptek
    •   Back
    • Alapanyagok
    •   Back
    • Vegán reggeli
    • Vegán vacsora ötletek
    • Egyszerű vegán receptek
    • Magyaros vegán ételek
    • Vegán főételek
    • Vegán levesek
    • Vegán desszertek, édességek
    • Saláták és szószok
    • italok
    •   Back
    • Vegánság
Vegán sült céklakrémleves

A cékla szerintem az egyik legalulértékeltebb zöldség, ami idehaza kapható. Szó szerint egy üde színfolt az ínséges téli hónapokban. Különleges íze, mély vörös-rózsaszín színe egyszerűen lenyűgöző. Emellett rendkívül sokoldalú is. Készíthetünk belöle egyszerű köretet, céklakrémlevest, rizottót, tésztaszószt, egzotikus curryt, salátát, de akár fermentálhatjuk is, de akár simán nyersen is elropogtathatjuk. Egy szóval csak a képzelet szab határt a cékla felhasználásának, amivel könnyedén elörukkolhatsz valami fine diningra hajazó fogással. Emellett…

Céklás tészta szósz

A cékla egyértelműen és szó szerint a hideg hónapok üde foltja, legalábbis szerintem. Igyekszem mindenféle formában kipróbálni. Készült már belőle krémes rizottó és leves, izgalmas curry, tettem el fermentálva is, úgyhogy valami új dolgon törtem a fejem. Így jött az ötlet, hogy miért ne csináljak céklás tészta szószt? Ha a rizottóba jó, akkor biztos céklás tészta is jó lesz. Nem is tévedtem vele. Szerencsére még ezen kívül is…

Sri Lanka ihlette céklás curry

Ha meghalljuk a curry szót, rögtön egy gazdagon fűszerezett, aromás fogás jut eszünkbe, amelyet az indiai konyha tett világhírűvé. Az egzotikus alapanyagok, a különleges fűszerek és a színes fogások azonnal egy másik világba repítenek. De vajon mi köze lehet ennek a fűszeres, ízekben gazdag ételnek egy olyan hétköznapinak számító zöldséghez, mint a cékla? Nos, alig kell 30 kilométerre hajózni hozzá indiai partjaitól, mivel a céklás curry az Indiai-óceánon…

Szólj hozzá!