vegán brokkolis rizottó
Vegán főételek,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek,  Vegán vacsora ötletek

Brokkolis rizottó tofu chipsszel

A rizottó egy igazi jollyjoker, mivel az alapreceptet a végtelenségig lehet varriálni, és – szinte – elronthatatlan, ha a alapokat jól csináljuk. Tapasztalatból mondom, hogy csináljuk úgy a rizottót, ahogy a “nagykönyvben meg van írva”, máskülönben csak egy silány rizses valamit kapunk.

Szóval, a brokkolis rizottó úgy jött, hogy igencsak szép brokkoliba futottam bele a boltba és azon morfondiroztam, mi legyen belőle. Tésztás ételek már voltak, szóval a tészta szósz kizárva. Ha tészta, akkor olasz konyha. Ha olasz konyha, akkor rizottó. Ha lehet mindenféle rizottó – céklás, sütőtökös, gombás és még sorolhatnám -, akkor miért ne lehetne brokkolis rizottó? 

Valahogy úgy képzeltem el, hogy a natúrabb ízű brokkolis rizottóra egy erőteljesebb ízű füstös tofu “bacon” teszi fel a pontot. Ami nem mellesleg remek növényi fehérje kiegészítés és nem utolsó sorban végtelenül egyszerű.

brokkolis rizottó tofu baconnel

Brokkolis rizottó recept tofu chipsszel

Igazából nem igen különbözik a többi rizottó recepttől. Minden ugyanaz, csak például a gomba helyett a brokkolit készítjük el külön és keverjük össze, ha a rizs megfőtt, hogy brokkolis rizottót kapjunk.

Összetevők

  • Egy közepes (500 gramm) brokkoli
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 350 gramm rizottó rizs (kb másfél bögre)
  • 120 ml száraz fehérbor (fél bögre kb)
  • Kb. 8 dl zöldségalaplé (lehet egy, vagy másfél leveskockával “csalni”)
  • (friss) metélőhagyma
  • kakukkfű
  • 4 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 doboz (250 ml) növényi tejszín
  • 30 gramm margarin
  • bors

Tofu chips:

  • 2×180 gramm füstölt tofu
  • 1 evőkanál keményítő (opcionális)
  • szójaszósz
  • olaj

Brokkolis rizottó elkészítése

  1. Ha nem sietős a dolog, akkor először gőz fölött, vagy vízben pároljuk meg (ne túl puhára) a megmosott, rózsákra szedett brokkolit, majd tegyük félre. Így a rizs felöntéséhez használhatjuk a brokkolis vízet.
  2. Egy nagy serpenyőben/edényben olvasszuk fel a margarint. Pirítsuk üvegesre rajta az apróra vágott hagymát. Majd tegyük hozzá a rizst is és piritsuk addig, amíg nem kap egy kis színt. Forrósítsuk fel a vizet/zöldségleves alaplevet közben.
  3. Ha már kapott egy kis színt a rizs, akkor reszeljük/nyomjuk hozzá a fokhagymát. Kicsit piritgassuk, míg felszabadul a kellemes illata.
  4. Öntsük fel a fehérborral a rizst, és várjuk meg, míg elpárolog.
  5. Öntsük fel másfél bögrényi forró folyadékkal (alaplé, leveskockás víz, brokkoli főző víze) a rizst és keverjük el alaposan. Tegyünk hozzá sót, és borsot.
  6. Folyamatosan adagoljuk annyi folyadékot a rizshez, hogy éppen ellepje. Gyakori kevergetés mellett főzzük majdnem teljesen puhára a rizst.
  7. Ha már majdnem megpuhult a rizs, tegyük hozzá a növényi tejszínt, egy teáskanál kakukkfüvet, metélőhagymát, a félretett brokkolit és a sörélesztő pelyhet. Keverjük össze alaposan, és forraljuk össze az egészet.
  8. Ha felforrt, akkor fedő alatt tegyük félre negyed órára tálalás előtt, hogy teljesen megpuhuljon a brokkolis rizottó. Addig készítsük el a tofu bacon-t.

Tofu chips

  1. Kockázzuk fel a tofut, illetve a brokkoli vastagabb részeit (megjegyzésekben bővebben). Tegyük egy tálba, egy kicsit locsoljuk meg olajjal és keverjük el egy evőkanál keményítővel. 
  2. Forró serpenyőben serpenyőben süssük addig a tofut, míg nem lesz szép barna, majd locsoljuk meg kb 1-2 evőkanál szójaszósszal (sótartalma miatt óvatosan, mindegyik szójaszósz más).
  3. Néhány percig süssük szójaszósszal összekeverve is a tofut.
  4. Kész is vagyunk, és valószínűleg a brokkolis rizottó is tökéletesen krémes és puha lett.

Megjegyzések

  • Nem kell kidobni a brokkoli fásabb részeit. A külső, sötétzöld héjától szabaditsuk meg, majd kockázzuk fel a világosabb részeket és tegyük a tofuhoz. Nagyon finom tud lenni, kár érte.
  • Igen, a margarin mennyisége kicsit sok lehet. Lehet kevesebbet is használni, de sokat számít az állagához. Továbbá a margarintól sem kell annyira félni, mint ahogy a közhiedelemben benne van. Egyáltalán nem olyan egészséges, mint ahogy sokan gondolják, mivel nem hidrogénezett olajat tartalmaznak manapság. Erről részletesen a linkre kattintva olvashatsz.
  • Macerásnak tűnhet a rizottó készítés, és egyszerűbb lehet csak felönteni és fedő alatt készre párolni az egészet. Azonban tapasztalatból mondom, nagyon sokat számít az elkészítési mód. Nem véletlenül bajlódnak annyit vele. Megéri.
  • Zöldborsóval fellehet dobni még a brokkolis rizottót.
  • Fagyasztott brokkolival is ugyanolyan jól működik a recept.
  • Használjuk a brokkolis főzőlevet a rizottóhoz, hogy még brokolisabb legyen a brokkolis rizottó.
brokkolis rizottó

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!