Brokkolis rizottó tofu chipsszel
Tartalomjegyzék
ToggleA rizottó egy igazi jollyjoker, mivel az alapreceptet a végtelenségig lehet varriálni, és – szinte – elronthatatlan, ha a alapokat jól csináljuk. Tapasztalatból mondom, hogy csináljuk úgy a rizottót, ahogy a “nagykönyvben meg van írva”, máskülönben csak egy silány rizses valamit kapunk.
Szóval, a brokkolis rizottó úgy jött, hogy igencsak szép brokkoliba futottam bele a boltba és azon morfondiroztam, mi legyen belőle. Tésztás ételek már voltak, szóval a tészta szósz kizárva. Ha tészta, akkor olasz konyha. Ha olasz konyha, akkor rizottó. Ha lehet mindenféle rizottó – céklás, sütőtökös, gombás és még sorolhatnám -, akkor miért ne lehetne brokkolis rizottó?
Valahogy úgy képzeltem el, hogy a natúrabb ízű brokkolis rizottóra egy erőteljesebb ízű füstös tofu “bacon” teszi fel a pontot. Ami nem mellesleg remek növényi fehérje kiegészítés és nem utolsó sorban végtelenül egyszerű.
Brokkolis rizottó recept tofu chipsszel
Igazából nem igen különbözik a többi rizottó recepttől. Minden ugyanaz, csak például a gomba helyett a brokkolit készítjük el külön és keverjük össze, ha a rizs megfőtt, hogy brokkolis rizottót kapjunk.
Összetevők
- Egy közepes (500 gramm) brokkoli
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 350 gramm rizottó rizs (kb másfél bögre)
- 120 ml száraz fehérbor (fél bögre kb)
- Kb. 8 dl zöldségalaplé (lehet egy, vagy másfél leveskockával “csalni”)
- (friss) metélőhagyma
- kakukkfű
- 4 evőkanál sörélesztőpehely
- 1 doboz (250 ml) növényi tejszín
- 30 gramm margarin
- só
- bors
Tofu chips:
- 2×180 gramm füstölt tofu
- 1 evőkanál keményítő (opcionális)
- szójaszósz
- olaj
Brokkolis rizottó elkészítése
- Ha nem sietős a dolog, akkor először gőz fölött, vagy vízben pároljuk meg (ne túl puhára) a megmosott, rózsákra szedett brokkolit, majd tegyük félre. Így a rizs felöntéséhez használhatjuk a brokkolis vízet.
- Egy nagy serpenyőben/edényben olvasszuk fel a margarint. Pirítsuk üvegesre rajta az apróra vágott hagymát. Majd tegyük hozzá a rizst is és piritsuk addig, amíg nem kap egy kis színt. Forrósítsuk fel a vizet/zöldségleves alaplevet közben.
- Ha már kapott egy kis színt a rizs, akkor reszeljük/nyomjuk hozzá a fokhagymát. Kicsit piritgassuk, míg felszabadul a kellemes illata.
- Öntsük fel a fehérborral a rizst, és várjuk meg, míg elpárolog.
- Öntsük fel másfél bögrényi forró folyadékkal (alaplé, leveskockás víz, brokkoli főző víze) a rizst és keverjük el alaposan. Tegyünk hozzá sót, és borsot.
- Folyamatosan adagoljuk annyi folyadékot a rizshez, hogy éppen ellepje. Gyakori kevergetés mellett főzzük majdnem teljesen puhára a rizst.
- Ha már majdnem megpuhult a rizs, tegyük hozzá a növényi tejszínt, egy teáskanál kakukkfüvet, metélőhagymát, a félretett brokkolit és a sörélesztő pelyhet. Keverjük össze alaposan, és forraljuk össze az egészet.
- Ha felforrt, akkor fedő alatt tegyük félre negyed órára tálalás előtt, hogy teljesen megpuhuljon a brokkolis rizottó. Addig készítsük el a tofu bacon-t.
Tofu chips
- Kockázzuk fel a tofut, illetve a brokkoli vastagabb részeit (megjegyzésekben bővebben). Tegyük egy tálba, egy kicsit locsoljuk meg olajjal és keverjük el egy evőkanál keményítővel.
- Forró serpenyőben serpenyőben süssük addig a tofut, míg nem lesz szép barna, majd locsoljuk meg kb 1-2 evőkanál szójaszósszal (sótartalma miatt óvatosan, mindegyik szójaszósz más).
- Néhány percig süssük szójaszósszal összekeverve is a tofut.
- Kész is vagyunk, és valószínűleg a brokkolis rizottó is tökéletesen krémes és puha lett.
Megjegyzések
- Nem kell kidobni a brokkoli fásabb részeit. A külső, sötétzöld héjától szabaditsuk meg, majd kockázzuk fel a világosabb részeket és tegyük a tofuhoz. Nagyon finom tud lenni, kár érte.
- Igen, a margarin mennyisége kicsit sok lehet. Lehet kevesebbet is használni, de sokat számít az állagához. Továbbá a margarintól sem kell annyira félni, mint ahogy a közhiedelemben benne van. Egyáltalán nem olyan egészséges, mint ahogy sokan gondolják, mivel nem hidrogénezett olajat tartalmaznak manapság. Erről részletesen a linkre kattintva olvashatsz.
- Macerásnak tűnhet a rizottó készítés, és egyszerűbb lehet csak felönteni és fedő alatt készre párolni az egészet. Azonban tapasztalatból mondom, nagyon sokat számít az elkészítési mód. Nem véletlenül bajlódnak annyit vele. Megéri.
- Zöldborsóval fellehet dobni még a brokkolis rizottót.
- Fagyasztott brokkolival is ugyanolyan jól működik a recept.
- Használjuk a brokkolis főzőlevet a rizottóhoz, hogy még brokolisabb legyen a brokkolis rizottó.