Vegfölös tofu paprikás tojásmentes nokedlivel
Tartalomjegyzék
ToggleŐszintén szólva, így vegánként is gyakran eszembe jutnak, olyan gyerekkori nagy kedvencek, amelyek időközben kiestek a kosárból. Egyik ilyen, és talán abszolút kedvenc a paprikás csirke volt, ami nálunk mindig egyet jelentett a tejfőlős változatával. Legnagyobb szerencsémre, pont ez jutott eszembe legutóbb, amikor valami gyors és egyszerű ebéd ötleten morfondiroztam.
A “tejfölös” tofu paprikás csak egyetlen lépésben tér el a sima tofupaprikástól: a végén teszek bele egy vegfölös habarást. De az eredetinek számító csirke paprikáson is csak két dolgon kellett változtatnom: csirke helyett tofuból készítettem, és tejföl helyett vegfölből csináltam a habarás. A hagyományos nokedliből is egyetlen egy apró trükkel “varázsoltam” vegán változat: kihagytam a tojást.
Vegán tejfölös tofu paprikás
Egyszerű, de annál nagyszerűbb recept, amire egy óránál többet nem igen kell szánni. Najó, mosogatással együtt lehet az több is.
Hozzávalók (kb. 5 főre)
- 3×180 gramm – füstölt – tofu,
- 1 nagyobb vöröshagyma,
- 3-4 gerezd fokhagyma,
- 1 kisebb paradicsom (opcionális),
- 1 kisebb étkezési paprika (opcionális),
- 2 doboz – 150 grammos – növényi tejföl,
- kb. 3 teáskanál pirospaprika,
- kb. két evőkanál liszt (bármilyen, én tönkölyt vagy a grahamot ajánlom),
- Kb. 1 deci semleges – zab, szója – növényi tej, vagy víz (opcionális)
- majoranna,
- só,
- bors,
- olaj.
Tojásmentes nokedli:
- 300 gramm liszt (50:50 tk. és fehér tönkölylisztet használtam),
- kb másfél, max 2 deciliter meleg víz,
- só,
- olaj (elhagyható, én nem szándékosan elhagytam).
Elkészítése
- Hevítsünk olajat egy serpenyőben, míg melegszik, aprítsuk fel a hagymát. Tegyük a serpenyőbe, és hintsük meg egy kis sóval. Amíg pirul a hagyma, aprítsuk fel paprikát és a paradicsomot, illetve kockázzuk fel a tofukat.
- Ha már kezd üveges lenni a hagymánk, tegyük hozzá a kockára vágott tofut. 4-5 percig pirítsuk együtt a kettőt. Tegyük hozzá az apróra vágott paradicsomot, illetve paprikát, reszeljük rá, vagy nyomjuk hozzá a fokhagymát, majd kevergessük addig, míg össze nem esnek a zöldségek, ami 4-5 percet vesz kb. igénybe.
- Majd vegyük le a serpenyőt a tűzről, és tegyünk hozzá legalább 2 teáskanál pirospaprikát, sót, borsot ízlés szerint, egy teáskanál majorannát (és mokkáskanál füszerköményt, ha szeretnénk kicsit gulyásba hajló ízt).
- Keverjük össze az egyveleget, majd tegyük vissza a tűzre. Ezt követően öntsük fel kb. fél deci vízzel, és várjuk meg, míg elpárolog. Addig is, egy tálban keverjük el csomómentesen a lisztet a vegfölben, azaz készítsük el a vegán habarást.
- Ha a hozzá tett víz elpárolgot, akkor egy jó masszív, ízgazdag szósz szerűséget kapunk. Tegyük hozzá a habarást a tofu paprikáshoz és keverjük simára. Ha szeretnénk kicsit “szaftosabban” a vegfölös paprikást, akkor higithatjuk egy kis növényi tejjel, vagy vízzel.
Tojásmentes nokedli elkészítése
Mindenekelőtt forraljunk vizet egy nagy edénybe, hogy ne akkor szembesüljünk a hiányával, amikor elkészült a tökéletes nokedli tészta.
- Tegyük egy nagyobb tálba a lisztet, keverjük el a sóval. Tegyünk hozzá 1-2 evőkanál olajat, ha szeretnénk.
- Adagoljuk szépen lassan a liszthez a tésztát, és dolgozzuk el időnként. A nokedli tésztának a sűrűsége egy sűrűbb palacsinta tésztához hasonlítható. Elég sűrűnek kell lennie, hogy magától ne folyón át a nokedli szaggatón, de elég lágynak ahhoz, hogy rásegítéssel könnyen át menjen rajta,
- Ha kész a tészta, akkor pihentessük pár percig.
- Szaggassuk a nokedli tésztát lobogó, sós vízbe.
- Ha feljöttek a nokedlik a víz felszínére, akkor főzzük még további 2-3 percig, majd szűrjük le.
- Érdemes hideg vízzel lemosni az elkészült nokedlit, hogy ne ragadjon össze.
Egyéb megjegyzések
- Én a Lidl-ben, vagy Aldi-ban kapható füstölt tofut ajánlom hozzá, mivel a füstös íz világ kiválóan illik hozzá.
- Nokedli tésztába tehetünk kis metélőhagymát, fokhagyma,- vagy vöröshagymaport, hogy izgalmasabb legyen.
- Ha hiányzik a tojásos nokedli ízvilága, akkor használj fekete sót és rendes sót vegyesen a nokedli tésztához.
- Használhatunk csipős, füstölt örölt paprikát vegyesen, hogy még pikánsabbá tegyük a receptet.