vegfölös tofu paprikás tojásmentes nokedlival
Magyaros vegán ételek,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán főételek,  Vegán receptek

Vegfölös tofu paprikás tojásmentes nokedlivel

Őszintén szólva, így vegánként is gyakran eszembe jutnak, olyan gyerekkori nagy kedvencek, amelyek időközben kiestek a kosárból. Egyik ilyen, és talán abszolút kedvenc a paprikás csirke volt, ami nálunk mindig egyet jelentett a tejfőlős változatával. Legnagyobb szerencsémre, pont ez jutott eszembe legutóbb, amikor valami gyors és egyszerű ebéd ötleten morfondiroztam.

A “tejfölös” tofu paprikás csak egyetlen lépésben tér el a sima tofupaprikástól: a végén teszek bele egy vegfölös habarást. De az eredetinek számító csirke paprikáson is csak két dolgon kellett változtatnom: csirke helyett tofuból készítettem, és tejföl helyett vegfölből csináltam a habarás. A hagyományos nokedliből is egyetlen egy apró trükkel “varázsoltam” vegán változat: kihagytam a tojást.

tofupaprikás vegán tejföllel tojásmentes nokedlival

Vegán tejfölös tofu paprikás

Egyszerű, de annál nagyszerűbb recept, amire egy óránál többet nem igen kell szánni. Najó, mosogatással együtt lehet az több is.

Hozzávalók (kb. 5 főre)

    • 3×180 gramm – füstölt – tofu,
    • 1 nagyobb vöröshagyma,
    • 3-4 gerezd fokhagyma,
    • 1 kisebb paradicsom (opcionális),
    • 1 kisebb étkezési paprika (opcionális),
    • 2 doboz – 150 grammos – növényi tejföl,
    • kb. 3 teáskanál pirospaprika,
    • kb. két evőkanál liszt (bármilyen, én tönkölyt vagy a grahamot ajánlom),
    • Kb. 1 deci semleges – zab, szója – növényi tej, vagy víz (opcionális)
    • majoranna,
    • só,
    • bors,
    • olaj.

Tojásmentes nokedli:

  • 300 gramm liszt (50:50 tk. és fehér tönkölylisztet használtam),
  • kb másfél, max 2 deciliter meleg víz,
  • só,
  • olaj (elhagyható, én nem szándékosan elhagytam).

Elkészítése

  • Hevítsünk olajat egy serpenyőben, míg melegszik, aprítsuk fel a hagymát. Tegyük a serpenyőbe, és hintsük meg egy kis sóval. Amíg pirul a hagyma, aprítsuk fel paprikát és a paradicsomot, illetve kockázzuk fel a tofukat.
  • Ha már kezd üveges lenni a hagymánk, tegyük hozzá a kockára vágott tofut. 4-5 percig pirítsuk együtt a kettőt. Tegyük hozzá az apróra vágott paradicsomot, illetve paprikát, reszeljük rá, vagy nyomjuk hozzá a fokhagymát, majd kevergessük addig, míg össze nem esnek a zöldségek, ami 4-5 percet vesz kb. igénybe.
  • Majd vegyük le a serpenyőt a tűzről, és tegyünk hozzá legalább 2 teáskanál pirospaprikát, sót, borsot ízlés szerint, egy teáskanál majorannát (és mokkáskanál füszerköményt, ha szeretnénk kicsit gulyásba hajló ízt).
  • Keverjük össze az egyveleget, majd tegyük vissza a tűzre. Ezt követően öntsük fel kb. fél deci vízzel, és várjuk meg, míg elpárolog. Addig is, egy tálban keverjük el csomómentesen a lisztet a vegfölben, azaz készítsük el a vegán habarást.
  • Ha a hozzá tett víz elpárolgot, akkor egy jó masszív, ízgazdag szósz szerűséget kapunk. Tegyük hozzá a habarást a tofu paprikáshoz és keverjük simára. Ha szeretnénk kicsit “szaftosabban” a vegfölös paprikást, akkor higithatjuk egy kis növényi tejjel, vagy vízzel.
vegfölös tofupaprikás

Tojásmentes nokedli elkészítése

Mindenekelőtt forraljunk vizet egy nagy edénybe, hogy ne akkor szembesüljünk a hiányával, amikor elkészült a tökéletes nokedli tészta.

  • Tegyük egy nagyobb tálba a lisztet, keverjük el a sóval. Tegyünk hozzá 1-2 evőkanál olajat, ha szeretnénk.
  • Adagoljuk szépen lassan a liszthez a tésztát, és dolgozzuk el időnként. A nokedli tésztának a sűrűsége egy sűrűbb palacsinta tésztához hasonlítható. Elég sűrűnek kell lennie, hogy magától ne folyón át a nokedli szaggatón, de elég lágynak ahhoz, hogy rásegítéssel könnyen át menjen rajta,
  • Ha kész a tészta, akkor pihentessük pár percig.
  • Szaggassuk a nokedli tésztát lobogó, sós vízbe.
  • Ha feljöttek a nokedlik a víz felszínére, akkor főzzük még további 2-3 percig, majd szűrjük le.
  • Érdemes hideg vízzel lemosni az elkészült nokedlit, hogy ne ragadjon össze.

Egyéb megjegyzések

  • Én a Lidl-ben, vagy Aldi-ban kapható füstölt tofut ajánlom hozzá, mivel a füstös íz világ kiválóan illik hozzá.
  • Nokedli tésztába tehetünk kis metélőhagymát, fokhagyma,- vagy vöröshagymaport, hogy izgalmasabb legyen.
  • Ha hiányzik a tojásos nokedli ízvilága, akkor használj fekete sót és rendes sót vegyesen a nokedli tésztához.
  • Használhatunk csipős, füstölt örölt paprikát vegyesen, hogy még pikánsabbá tegyük a receptet.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!