
Vegán francia hagymaleves
Véleményem szerint a franciák méltán megérdemlik a helyüket a legjobb konyhák között. A francia hagymaleves is egy remek érv mellette. Bár nem mondhatni, hogy a francia konyha kifejezetten vegán barát lenne és sajnos az eredeti francia hagymaleves sem az, viszont némi módosítással egy igazán ízletes és szívmelengető vegán hagymalevest varázsolhatunk a hagyományos receptből.
Mitől francia a francia hagymaleves?
A recept nem tartalmaz túl sok hozzávalót, mégis valamiért egyértelműen a franciákhoz köthető a leves ízvilága. Sajnos az egyik legmeghatározóbb alapanyag a (marha)húsleves, amit vegánként lehetetlen utánozni. De ez ne szegje kedvünket! Zöldségesebb ízvilággal is legalább ugyanolyan jó lesz a vegán hagymaleves is, sőt! Hogy hogyan? Nos, nem csak az alaplé, ami igazán számít!
Van még egy fontos összetevő, illetve összetevő páros, amitől igazán különleges lesz a leves. Ez pedig a türelem és a hagyma összepárosítása. A francia hagymaleves szíve lelke az, hogy a hagymát szépen és türelmesen hosszasan karamellizáljuk olajon. Illetve van még egy fontos összetevő, ami pikánssá teszi a fazék tartalmát. Ez nem más, mint a jó minőségű fehérbor!
Fontos kiemelni, hogy a közvélekedéssel ellentétben, nagyon is számít, hogy milyen bort használunk a főzéshez. Persze ez nem azt jelenti, hogy valami prémium francia importot kell vadászni a hagyományos francia hagymaleveshez. Egy jó minőségű száraz magyar bor is tökéletesen megfelel a célra. Sok úgy se kell bele, a maradéknak meg úgy is jó helye lesz.

Vegán francia hagymaleves recept
A francia hagymaleves nem mondható túl bonyolultnak és vegánná se nehéz tenni. Ki kell csereberélni az oda nem illő alapanyagokat. Húsleves alaplé helyett zöldségleves alaplé. A sajt pedig elhagyható, de helyettesíthető is vegán sajttal, vagy kereshetünk más sürítési megoldást is. Legutóbb a magyar konyhával kereszteztem a franciát, mivel volt itthon lejárófélbe lévő vegföl és mit ne mondjak, a habarás igen jól illett a képbe.
Hozzávalók
- 6 közepes vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- egy púpozott evőkanál nádcukor (így még szebb színe lesz)
- 2 liter zöldségleves alaplé (vagy 2 zöldségleveskocka, van már szép számmal glutamát és pálmaolaj mentes is!)
- 0,5 deci száraz fehérbor (Sauvignon Blanc vagy Chardoney tökéletes a célnak) vagy 1 evőkanál fehérborecet (opcionálisak, de ettől lesz igazán pikáns)
- 3 babérlevél
- kakukkfű
- olívaolaj, vagy tejmentes margarin
- vegán sajt (opcionális)
- sörélesztőpehely (opcionális)
- vegföl (opcionális)
- 3 evőkanál liszt (Opcionális, illetve bármilyen megteszi, de én a grahamra vagy a tönkölyre szavazok)
- bagett, pirítós

Vegán hagymaleves elkészítése
Kicsit időigényesebb a francia hagymaleves elkészítése, mint ránézésre tűnik, de megér minden egyes percet, amit rászánunk.
- Szeleteljük fel a hagymát vékony félkarikákra, majd olivaolajon kezdjük el sütni. Sózzuk meg egy kicsit, hogy előbb összeessen. Ne ijedjünk meg, egyszerre nagyon soknak tűnik a hagyma, de mire összeesik, már nem is lesz olyan sok.
- 5 perc elteltével reszeljük hozzá a fokhagymát is. Ha a hagyma kellőképp összeesett (kb 15-20 perc), keverjük hozzá a cukrot. Ez a legfontosabb lépés. Ha nem karamelizálodik meg a hagyma, nem lesz olyan, mint amilyennek kell lennie. ha szép barna a hagyma, akkor lesz jól, ami körülbelül 25-30 perc is lehet. Türelem vegán francia hagymalevest teremt.
- Ha már nagyon szép barna, karamellizált színe van a hagymának, öntsük fel a zöldség alaplével. Ha éppen nincs kéznél, mert leggyakrabban sajnos nincs, akkor két zöldségleves kockával kiválthatjuk. Tegyünk hozzá egy teáskanál kakukkfüvet, 3 db babérlevelet, fekete borsot és a bort vagy borecetet.
- Forraljuk fel a levest. Már így is nagyon ízletes és különleges a vegán hagymaleves, de még lehet fokozni.
- A hagyományos francia hagymaleves pikantériája, hogy végezetül jó nagy adag sajt kerül a tetejére, amit a sütőbe téve pirítanak rá a tetejére tálalás előtt. Én ezt annyira nem szívlelem, mivel a vegán sajt legalább annyira egészségtelen legtöbbször mint a hagyományos. Sőt!
- A másik lehetőség, hogy egy kis magyar fúziót csinálunk, azaz egy kis habarást. 1 deci liter (fél doboz) vegfölben keverjük el jó alaposan a lisztet, majd tegyük bele a levesbe és keverjük el benne. Nagyon jó ízt ad neki és egy kicsit sürüsiti is.
- Egy kis sörélesztő pelyhet szórunk rá tálaláskor, hogy meglegyen a sajtos ízvilág. Legegyszerűbb és legegészségesebb megoldás.
- Végezetül jöhet a levesbetét, azaz a bagett. Először pirítsuk meg a bagettet, majd aprítsuk fel kicsit. Ezt követően egy serpenyőbe kicsit futtassuk meg olivaolajon.

Oszd meg másokkal is!
Related

Vegán rizottó alaprecept és receptek
Ezeket is érdemes megnézni

Vegán rizottó alaprecept és receptek
2023.11.06.
Edamame, ami magyarul már nem is hangzik olyan egzotikusnak
2022.10.26.