a méz vegán cover
Kisokosok,  Tudományos,  Vegánság

A méz vegán vagy sem?

A legtöbb dologról könnyű eldönteni, hogy vegán vagy sem. Azonban a méz sokak számára kivételt képez több okból is. Lássuk az érveket és ellenérveket, hogy eldöntsük a kérdést: vegán-e a méz?

Mit tartalmaz a méz?

Valószínűleg a mézet senkinek sem kell bemutatni. Vegánság ide, vagy oda, az biztos, hogy a jó minőségű méz mértékkel egészségesnek számít. Emiatt is sokan hajlanak afelé, hogy azért mégis csak “belefér”. A méz legnagyobb részét – 70-80 százalékát – a glükóz és fruktóz keveréke adja változó arányban. Emellett sűrűségétől függően 7 és 21 százalék között tartalmaz vizet.

Mitől egészséges? Rendkívül magas az antioxidáns és a hasznos enzimtartalma. Emiatt kiválóan alkalmas immunerősítésre és az anyagcsere fokozására, illetve antibakteriális hatását is ez adja. Továbbá gazdag kalciumban, rézben, vasban, magnéziumban, káliumban, cinkben és mangánban. Vitamintartalma – B1, B2, B3, B5, B6 és C-vitamin – se elhanyagolható, de nem is kiemelkedő.

mit tartalmaz a méz

Hogyan készül a méz?

Már a kőkorszaki ember is felfigyelt a mézes nedűre, amit akkor nagy veszélyek árán gyűjtöttek be. Az ókori egyiptomiak fogtak bele először méztermesztésbe, vagyis a méhészetbe, mivel ezek az apró rovaroknak köszönhetjük az aranysárga folyékony cukrot.

Hogyan készítik a méhek a mézet

A méz tulajdonképpen a szorgos kis méhek életének a munkája, ugyanis a dolgozók egész életüket ennek szentelik. Négy-öt hetes élettartalmuk alatt minden egyes nap – akár 8 kilométeres távolságban is a kaptártól – virágnektárt és port gyűjtenek, aminek az eredménye körülbelül 1/12 kávéskanálnyi (0,8 gramm) méz lesz. Tehát egy kilogramm méz előállításához több, mint 1000 méh áldásos tevékenysége kell, és több mint 4 millió virág nektárja.

A méhek a lábaikon található szőrök segítségével gyűjtik össze a pollent, illetve nektárt szívnak fel az előgyomrokba. Egy méh képes a súlyával megegyező mennyiségű nektarinnal kilométereket megtenni. De hogyan lesz ebből méz?

A garatmirigyben található enzim – invertáz – segítségével az előgyomor tartalma glükózá és fruktózá alakul. A többi enzim pedig savasabbá teszi a nektárt, aminek köszönhetően a baktériumok elpusztulnak benne.A kaptárba visszatérő méhek átadják a begyűjtött nektár egy részét társaiknak, hogy további enzimek kerüljenek bele. Majd a jól ismert hatszögletű viasztárolókba öklendezik vissza. De itt még nem ért véget a méhek ügyeskedése.

A viasztárolokba került mézszerű folyadék még mindig túl híg. Ezért a méhek fáradságos munkával, folyamatos szárnycsapkodással szárítják ki a váladékot. Ha a méz eléri a 15-20 százalékos nedvességtartalmat, akkor lezárják a viasztárolót. 

Mit csinálnak a méhek a mézzel?

Nem, nem nekünk csinálják felebaráti szeretetből. A méhek pollennel és nektárral táplálkoznak, azonban a tél beköszöntével éhen halnának. Ezért “találták” fel a méz készítés művészetét, hogy a virágzó növények nedűjét elraktározzák a téli hónapokra. Ha nem sikerült elég mézet gyűjteni a szorgos rovaroknak, akkor a kolóniára éhhalál vár.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

A méz miért nem vegán?

Ezzel el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor egyértelműen le tudjuk szögezni, hogy a méz miért nem vegán. Tehát röviden: A méhek maguknak készítik a mézet, hogy túléljék a hideg hónapokat. Ha elvesszük tőlük, akkor nagy eséllyel éhen halnak.

Idézve a vegánság egyik leggyakrabban hangoztatott definiciójából: “Veganizmus egy olyan életmód, amelynek célja, hogy amennyire lehetséges és kivitelezhető, kizárja az állatok kizsákmányolásának minden formáját…”, vagyis kizsákmányoljuk méheket azzal, hogy elvesszük az elraktározott élelmüket.

A méz miért nem vegán​

Miért gondolják úgy sokan, hogy vegán a méz?

Könnyű abba az illúzióba ringatni magunkat, hogy ezzel nem ártunk a méheknek. A legtöbb méhész – természetesen tisztelet a kivételnek – igyekszik minél nagyobb hozamot elérni, vagyis minél több mézet gyűjteni a méhkaptárból. 

A begyűjtött mézet cukros készítménnyel pótolja, amivel ugyan túlélhetik a méhek, azonban egyáltalán nem egészséges számukra. Hiányoznak belőle azok a tápanyagok, amik a mézben vannak. Ez pedig a kolónia megbetegedéséhez vezethet, miközben az elmúlt években rohamosan csökken a méhek száma.

Sokan nem gondolnak állatként a rovarokra. Ebben lehet némi igazság, mivel valami oknál fogva a szúnyog életét nem igazán tartom tiszteletben. Azonban a hasznos rovarok kárára szántszándékkal cselekedni már egészen biztosan nem összeegyeztethető a vegánsággal.

Lehet-e vegán a méz?

A tények alapján kijelenthetjük, hogy a méz nem vegán. De. Érdekes kérdést vett fel, hogy mivan ha… Ahogy korábban is írtam, sajnos számtalan okból kifolyólag – etikátlan méhészet, monokultúrás mezőgazdaság stb. – a méhek száma rohamosan csökken. A méhésznek pedig az a jó, ha minél több méhe van. A bolygónak is az a jó, ha minél több méh van (Bár az tévhit, hogy méhek nélkül kipusztulna az emberiség. Ettől függetlenül hatalmas csapás lenne a bolygónk élővilágának és nekünk embereknek is, úgyhogy bele se gondoljunk)

Miért ne lehetne ez egy szimbiózis? Egyre több, úgynevezett etikus méhész tevékenykedik szerte a világban, akik állításuk szerint nem – csak – a profitot nézik, hanem a méhek jóllétét is. Soha nem vesznek el többet, mint a felesleg, miközben igyekeznek a lehető legnagyobb biztonságot nyújtani a méheknek. Ezzel is kihasználjuk őket, vagy egy kölcsönös csere lenne? Nehéz kérdés, mivel a méhek álláspontját nem ismerjük. De, ha igy növekszik a méh populációk száma, akkor valószínűleg nekik is előnyös az üzlet.

Érdekességképpen, egyes felmérések szerint a magukat vegánnak valók 20 százalékának nincs kifogása a méz ellen, ha az biztos forrásból származik.

Illetve azt is fontos kiemelni, hogy bár a méhészek a környezetvédelmi szempontokat domborítják, azonban a növények beporzását elsősorban nem a “tenyésztett” háziméhek, hanem a vad méhek végzik.

Alternatívák méz helyett

méz helyett agavé, juhar, vagy rízsszirup

Szerencsére nem kell etikai kérdésekbe bele mennünk, ha mézre van szükségünk, ugyanis számtalan növényi alternatívája létezik, ami biztosan vegán:

Rizsszirup

Talán kicsit kevésbé édes, mint a méz, viszont az ízvilága szerintem a legjobban hasonlít a mézéhez. Nem utolsósorban pedig nem kerül egy fél vagyonba.

Agavé szirup

Legalább olyan édes, mint a méz, így egy az egyben helyettesíthető vele a méz a receptekben. Diétás szempontból is messze jobb, mint a cukor, mivel alacsonyabb glikémiás indexe.

Juharszirup

Az íze kicsit eltér a méztől, de cserében viszont legalább olyan egészséges, ha nem egészségesebb.

A begyűjtött mézet cukros készítménnyel pótolja, amivel ugyan túlélhetik a méhek, azonban egyáltalán nem egészséges számukra. Hiányoznak belőle azok a tápanyagok, amik a mézben vannak. Ez pedig a kolónia megbetegedéséhez vezethet, miközben az elmúlt években rohamosan csökken a méhek száma.

Sokan nem gondolnak állatként a rovarokra. Ebben lehet némi igazság, mivel valami oknál fogva a szúnyog életét nem igazán tartom tiszteletben. Azonban a hasznos rovarok kárára szántszándékkal cselekedni már egészen biztosan nem összeegyeztethető a vegánsággal.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!