flexitáriánus
Vegánság,  Tudományos

A flexitáriánus étrendről, előnyeiről és megítéléséről

A flexitáriánus életmód egy olyan étrendet és felfogást foglal magába, ami a növényi alapú élelmiszereket és anyagokat részesíti előnyben, viszont nem zárja ki maradéktalanul az állati eredetű összetevőket sem. Röviden a flexitáriánus diéta ugyan nem vegán, de törekszik arra, hogy minimalizálja az állati eredetű termékeket. Ez nagyon izgalmas téma, mivel ez nem azt jelenti – minden esetben -, hogy a flexitáriánus nem tud lemondani az állati eredetű dolgokról, hanem valami – jó esetben – racionális érv miatt nem a növényi alternatívát választja. Ássunk mélyebbre a témában!

Mit jelent a flexitáriánus?

A flexitáriánus életmód, – vagyis inkább étrend, mivel többnyire csak az étkezésekre koncentrál -, lényege, hogy az egyén igyekszik minél inkább növényi alapon étkezni, hogy minimalizálja az állati termékek mennyiségét. Vagyis egy rugalmas növényi alapon nyugvó étrend, amibe időnként “becsúszik” valami állati eredetű termék is. Így aztán a flexitáriánus diétase nem vegán, se nem vegetáriánus, hanem egy rugalmas növényi alapú diéta tulajdonképpen.

Mi tartozik bele a flexitáriánus étrendbe?

Jelenleg nincs hivatalos definíciója sem az életmódnak, így egyértelmű szabályai is sincsenek, vagyis tulajdonképpen bármi belefér. Az irányelve a flexitáriánus diétának, hogy minimalizáljuk az állati eredetű termékeket – húst, tojást, mézet és tejtermékeket -, vagyis még csak nem is vegetáriánus legtöbbször. Viszont oka van, hogy valaki a flexitáriánus étrendet választja, ami legtöbbször az egészségtudatosság, vagy a környezetvédelem, vagyis elsősorban a fenntartható és egészséges élelmiszerekből áll a flexitáriánus diéta.

  • Zöldségek: Sok zöldség fogyasztása a flexitáriánus étrend alapja. Zöld leveles zöldségek, paradicsom, uborka, sárgarépa, brokkoli, spenót és még hosszasan lehetne sorolni.
  • Gyümölcsök: A gyümölcsök is fontos részei a flexitáriánus étrendnek. Alma, banán, szőlő, citrusfélék, bogyós gyümölcsök, és sok egyéb finomság.
  • Teljes kiőrlésű gabonák: Nem hiányozhatnak a magas rost- és tápanyagtartalommal rendelkező olyan gabonák sem, mint például a Barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér, zab, a kuszkusz vagy a bulgur.
  • Hüvelyesek: Miután a flexitáriánusok ritkán, vagy egyáltalán nem esznek húst, így a legjobb növényi fehérje forrásnak számító hüvelyesek sem hiányozhatnak a repertoárból: Bab, lencse, csicseriborsó, szója és még sorolhatnám.
  • Magvak és csonthéjasok: Dió, mandula, tökmag, lenmag, chia mag, szezámmag és a többi hasonló mag kiváló fehérje és zsír forrásként szolgál.
  • Tojás: A tojások sok flexitáriánus étrend részét képezik, mivel tagadhatatlan tény, hogy jó minőségű fehérje forrásnak számít a tojás, illetve számtalan más értékes tápanyagot tartalmaz.
  • Tejtermékek: Bár a tej és tejtermékek egyre inkább háttérbe szorulnak, mivel egyre többen ismerik fel, hogy jórészt egészségtelenek és nem fenntarthatóak. Azonban ettől függetlenül a flexitáriánus étrendben feltűnhet a zsírszegény túró, vagy joghurt például.
  • Húsok: A flexitáriánusok időről időre húst is fogyasztanak, de jóval kisebb mennyiségben és jóval ritkábban. Jellemzően a húsok közül a baromfi és a hal része a flexitáriánus étrendnek, mivel manapság már köztudott, hogy lényegesen egészségesebb alternatívát jelentenek a vörös húsokhoz képest.
flexitáriánus étrend

Miért lesz valaki flexitáriánus?

Elsődlegesen a flexitáriánusok az egészségtudatosság miatt választják az étrendet. Számtalan tanulmány alátámasztja, hogy a növényi alapú ételek fogyasztása csökkentheti a szívbetegség, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát. A flexitáriánusok az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását jelentősen csökkentik és a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék irányába tolják el az étrendjüket.

Emellett a fenntarthatóság szempont, ami még dominál a motivációt tekintve. Az állattenyésztés, különösen a húsipar, komoly környezeti hatásokkal jár, beleértve az üvegházhatású gázok kibocsátását, az erdőirtást és a vízfelhasználást. A húsfogyasztás csökkentéssével jelentősen mérsékelhetjük ökológiai lábnyomunkat, amivel hozzájárulunk a fenntartható jövőhöz.

miért jó a flexitáriánus diéta

Nem vegán, de igen is számít

A flexitáriánus étrend messze áll a vegánságtól több okból is. Egyrészt, ugyanúgy fogyaszt állati eredetű termékeket, ami már eleve kizárja, hogy egy lapon lehessen emlegetni a vegánnal. Másrészt pedig a flexitáriánus kizárólag a táplálkozásra korlátozodik, így az olyan aspektusait, mint az állatok bármilyen módon való kihasználása – cirkusz, állatkísérletek stb. – nem is érinti.

Bár az egyértelműen látszik, hogy a flexitáriánus diéta távol áll a vegánságtól, azonban ez nem azt jelenti, hogy egyből le kell írni. Nem mindenki egyforma, így nem mindenkinek megy egyforma lendülettel az állati eredetű termékek elhagyása. A flexitáriánus étrend egy jelentős lépés – az egyik legnehezebb – a vegánság irányába. Jó eséllyel aki a flexitáriánus életmódot választja, egyre inkább a növényi táplálkozás felé fog orientálódni.

Másrészt, a kis segítség is sokat számít, ha egyre többen állnak mögé. Kutatások bizonyítják, hogy már a “húsmentes” hétfő bevezetésével 3,5 állat életét mentik meg az emberek. A flexitáriánus pedig valószínűleg ennél jóval nagyobb mértékben csökkenti hús fogyasztását.

Megjegyzés

Lehet mondani egy klasszikussal élve, hogy tedd ne tedd, de ne probáld, azonban csak tudjuk kik gondolkodnak végletekben, ha már itt tartunk. Szóval senkit nem kell elítélni azért, mert “csak” flexitáriánus diéta és semmit sem tesz az állatokért, a bolygóért és az egészségéért a vegánsággal összehasonlítva. Azonban ez egyrészről nem igaz, másrészről pedig csak elriasztja attól, hogy jobban megismerje a vegán életmódot.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!