szójabab
Alapanyagok,  Kisokosok

Szójabab – Egy szuper növény alaptalan vádak keresztjében

A szójabab, vagy röviden csak szója Kelet-ázsiából indult világhódító útjára. Napjainkban az egyik legnagyobb volumenben termesztett növénye, ami nem véletlen, hiszen felhasználási módja végtelen. Számunkra a szójabab legfontosabb tulajdonsága az, hogy az egyik, ha nem a legjobb növényi fehérje forrás. 

Egyike azoknak a növényi fehérjéknek, amelyek az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák. Azonban az utóbbi években számos váddal kellett szembenéznie a kultúr növénynek. Egyrészről sokan az erdőirtással hozzák kapcsolatba, másrészről pedig egészségtelenek titulálják. Lássuk az igazságot!

Mi az a szójabab?

A szója a hüvelyesek családjába tartozik, amit először a mai kína területén élő népek nemesítettek a vadszójából. A növény termése épp úgy a kelet-ázsiai konyha alapja lett, mint a magyarnak a tarkabab. A szójabab egy egynyári növény, ami akár 2 méterre is megnőhet. A termése nagyban hasonlít a hagyományos babéhoz.

Termesztése

Manapság a világ számos pontján termesztik a szója növényt, köztük hazánkban is. A legnagyobb termelők sorban: Brazília, USA, Argentina, Kína és India. Az Európai Unióban is támogatják a szójatermesztés, aminek köszönhetően az elmúlt években megduplázódott a termesztett mennyisége. Hazánkban kizárólag GMO-mentes szóját termesztenek, ami igen értékessé teszi.

szójabab növény

Változatai

Zöld szójabab

A zöld szójababot szoktuk edamamenak hívni, ami nem más, mint a szójabab zsenge változata. Erről részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.

Sárga szójabab

A növény termésének ezen formájával találkozunk a leggyakrabban. Az érett babok sárgás színűvé válnák, mivel elvesztik klorofil tartalmuk jelentős részét. Így az üzletekben kapható szárított szójabab sárga színűek.

Fekete szójabab

A fekete szója nem különbözik sokban a hagyományosnál. Valamivel több antioxidáns tartalma van. Kínában igen népszerű, leggyakrabban fermentált vagy párolt formában fogyasztják kuriózumként.

Felhasználása

Sokaknak újdonság lehet, hogy a szójabab bár nagyban hasonlít a hagyományos babra sok tekintetben, azonban a felhasználási módját tekintve már kevésbé. A szóját nem hüvelyesként tartja számon az ipar, hanem olajos magként. A szójából kipréselt olaj az egyik legfontosabb alapanyaga az étolajnak. A növény szárazanyagának döntő többségét pedig takarmányozási célra használják fel.

Emberi fogyasztásra a megtermelt szója alig 2 százaléka jut  többek között: szójatej, tempeh, száraz szójabab, és tofu formájában. Emellett kozmetikai,- és textilipar számára is értékes alapanyagként szolgál.

szójabab termesztése

Mire jó a szója?

Ahogy korábban is említettük, a szójabab az egyik, ha nem a legjobb növényi fehérjeforrás, ami tartalmazza mind a 7 esszenciális aminosavat. Emellett rostban és ásványi-anyagokban is rendkívül gazdag. 

Szója tápértéke

Lássuk a szójabab átlagos tápértékét a leggyakoribb formáiban:

 

Száraz szójabab

428 kcal

19,4 gramm

13,9 gramm

42 gramm

Főtt szójabab (konzerv)

141 kcal

6,4 gramm

6,9 gramm

12,4 gramm

Szójatej

33 kcal

1,6 gramm

1,2 gramm

2,9 gramm

Tofu

76 kcal

4,8 gramm

1,6 gramm

8,3 gramm

Tempeh

192 kcal

10,8 gramm

7,6 gramm

21 gramm

Extrudált szójakocka, granulátum stb.)

332 kcal

1,2 gramm

27 gramm

49 gramm

Szója hatása az emberi szervezetre

Számtalan pozitív egészségügyi hatása van a szójának az emberi szervezet számára. Csak néhány a legfontosabb közül:

Csökkenti a koleszterin szintet

Számos vizsgálat igazolja, hogy a rendszeres szójafogyasztás csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét szervezetünkben. Ha naponta átlagosan legalább 25 gramm szója fehérjét fogyasztunk, azzal 3-4 százalékkal csökkenthetjük szervezetünk koleszterinszintjét.

Védelmet nyújt a szívnek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Csökkenti a menopauza tüneteit

A szója gazdag izoflavonokban, amit itoösztrogéneknek vagy növényi ösztrogéneknek is neveznek, mivel képesek a szervezet ösztrogénreceptoraihoz kötődni. Így a menopauza során képes enyhíteni a menopauza során – amikor természetes módon csökken az ösztrogénszint – jelentkező kellemetlen tüneteket. A férfiaknak ettől függetlenül nem kell megijedni, nem fognak nővé válni. Erről részletesebben a tévhitek között olvashatsz.

További hatásai

  • Csökkentheti a vérnyomást
  • Hozzájárulhat a csontok egészségéhez
  • Növelheti a termékenységet
  • Csökkentheti a vércukorszintet.

Száraz szójabab elkészítése

Nemcsak külsőre hasonlít nagyban a hagyományos babhoz. A száraz szójababot érdemes egy nappal előtte beáztatni. A szójabab főzési ideje átlagosan 1,5 óra, kicsit több mint a hagyományosé. De előfordulhat az is, ha kétszer ennyi ideig is főznünk kell, ha a szója túl öreg vagy száraz.

Hol kapható szójabab?

Konzerv szójához szinte bárhol hozzájuthatunk. Én személy szerint a két német üzletláncot ajánlom, ahol a legjobb az ár-érték arány. Száraz szójabab már jóval kevesebb helyen kapható, de a legnagyobb üzletláncokban és bioboltokban biztos találkozhatunk vele.

Szójababbal kapcsolatos tévhitek

Manapság sokan negatívként tekintenek a szójababra, miközben egy igazi szuperfood, ami tökéletes illik bármely étrendbe (kivétel persze az, aki allergiás rá, mivel viszonylag gyakori allergén). Mint sok esetben, ezúttal is van az állításoknak rész igazsága, ami miatt igazán veszélyesek ezek a negatív asszociációk.

Nem a szója evés okozza az erdőírtást

Az egyik legkártékonyabb tévhit, ami miatt gyakran éri a vegánokat támadás, hogy a szója termesztése miatt irtanak ki fákat, főleg az esőerdőt Braziliában. Nos, ez részben igaz, mivel egyrészről Brazília a legnagyobb szójabab termesztő, és értékes föld területeket hodított el az anyatermészettől, hogy ezt elérje.

Azonban, ezt a szóját nem emberi fogyasztásra termesztik. Ahogy korábban is írtam, a megtermelt hüvelyes alig 2 százalékából lesz valamilyen emberi fogyasztásra szánt termék – tofu, száraz szójabab -, a többi kevés kivételtől eltekintve takarmányozási célt szolgál. Tehát igazából azok a “nagy ragadozó” emberek, akik a vegánokat támadják a tofu miatt, valójában magukat ostorozzák, csak éppen tájékozatlanság miatt fogalmuk sincs róla.

Beleszol a hormonháztartásba, “men boobs” növesztenek a férfiak tőle

Ennek is van némi alapja, mivel, ahogy korábban írtuk a szójában található olyan anyag, ami nagyban hasonlít a női nemi hormonra, ami miatt növényi ösztrogénnak is hívjuk. Azonban hatása meg sem közelíti az ösztrogént. Míg a női szervezetbe támogatja az ösztrogén hatását – mivel az eleve jelen van – azonban önmagában vajmi kevés hatása van testünkre.

Szóval a toxikus mascularitással küzdő férfiaknak nem kell attól félni, hogy mellük nőne. A tévhit több évtizede kering már a világban, még sincs egy kutatás sem, ami igazolná, hogy bármi hatása lenne a férfiakra. Csak egy urban legend a sok közül.

Túl sok szója fogyasztása egészségtelen

Igazából ez az előző ponthoz kapcsolodik, mivel kivétel nélkül az összes vád a szójával kapcsolatban a növényi ösztrogénból – fitoösztrogén – indul ki, miszerint ha túl sokat fogyasztunk belőle, az beleszól a hormonháztartásunkba. Nos hát kutatások igazolják, hogy egyszerűen fizikai képtelenség annyi fitoösztrogént fogyasztanunk a szója révén, ami bármit is megváltoztatna szervezetünk működésében.

Illetve a GMO kerül még sokszor szóba. Az, hogy kinek mi a véleménye a GMO-ról, azt igazából figyelmen kívül is hagyhatjuk, mivel Magyarországon nem fenyeget annak a veszélye, hogy génmódosított szójából készült emberi fogyasztásra szánt élelmiszerre találkoznánk.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!