edamame magyarul cover
Alapanyagok,  Kisokosok

Edamame, ami magyarul már nem is hangzik olyan egzotikusnak

Az ázsia konyha terjedésének és népszerűségének köszönhetően hazánkban is egyre több helyen találkozhatunk az edamame babbal, ami a japán konyha egyik alapköve. De mi is valójában ez az egyre trendibb étel és valóban különleges?

Mi az az Edamame bab?

Az edamaméval magyarul nem más, mint a szójabab zsenge, éretlen formája. Azaz úgy lehet elképzelni a kettő kapcsolatát, mint a zöldborsót és a sárgaborsót.

Egészséges-e az edamame?

A szóját sok vád éri – alaptalanul -, hogy ilyen, olyan módon egészségtelenek. Azonban ezek már inkább szóbeszéd szintjén terjednek, mivel vagy nincs rá tudományos bizonyíték, vagy pedig egy fél igazságról van szó, amit innen onnan kontextus nélkül kiragadnak.

A legismertebb ezek közül az, hogy hatással van a mellek növekedésére, amivel főleg a férfiakat rettentik el a szójafogyasztástól. Ez a mítosz onnan eredeztethető, hogy a szójában található olyan vegyület, amit fitoösztrogénként azonosítanak, amik befolyásolhatják az ösztrogénszintet (legfontosabb női hormon). Azonban több kutatás is alátámasztja, hogy nagyobb mennyiségű szója fogyasztása se hat ki sem a női, sem a férfi szervezet ösztrogénszintjére.

Szóval, amennyiben nem vagy allergiás a szójára, bátran fogyaszthatod az edamame-t is.

Pozitívumai

Sőt, nemcsak hogy eheted, hanem érdemes is időnként fogyasztanód. A tápanyagtartalma közel azonos a szójababbal, így annak minden előnyével rendelkezik. Többek között az kiváló növényi fehérjeforrás (12 gramm/100 gramm), omega 3 és 6 zsírsavat tartalmaz, magas a kalcium, A és C vitamin tartalma, valamint jelentős mennyiségű vasat is tartalmaz.

Hol kapható edamame bab?

Nos, nem az a nehezebb kérdés, hogy jó-e az edamame, hanem az, hogy hol vásárolhatunk. Sajnos bár egyre népszerűbb a zsenge szója, mégsem olyan egyszerű kis hazánkban beszerezni. Főleg nem frissen. Én elsősorban ázsiai kis és nagy boltokon kívül nem igen találkoztam vele, ott is csak gyorsfagyasztva. Online nem fogok élelmiszert rendelni, de ahogy a kínálatot néztem, edamame bab ott se nagyon kapható másképpen.

hol kapható edamame

Edamame elkészítése röviden

Az éretlen szójababot általában a zöld hüvelyével együtt, vagy szemezve tálalják. Egyet elárulhatok, elkészíteni könnyebb, mint vásárolni. Nincs más teendő, mintsem a két végét levágjuk – de akár ki is szemezhetjük -, majd gőz fölött megpároljuk, vagy serpenyőben megpiritjuk a fagyasztott változatott.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!
edamame elkészítése

Szólj hozzá!