Saláták és szószok,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek

Májusi zöld spárga saláta

A zöld spárga az egyik kedvenc friss, tavaszi zöldségem. Legtöbbször csak simán meg blansírozom, majd olivaolajon egy kis sóval meghintve aranybarnára sütöm. Viszont abban a szerencsés helyzetben voltam a napokban, hogy gyönyörű zsenge spárga hegyekbe futottam megfizethető áron. Úgyhogy valami újjal is elő kellett rukkolni.

A királyok zöldségenek tartott növényhez remekül passzol a fokhagyma, és a sajtos ízvilág, iletve a zöld változata pedig ideális salátákhoz. Mondjuk nálam a fehér spárga eleve nem játszik. Ebből indultam ki, amikor a zöld spárga salátát összedobtam. Egy kis paradicsommal gazdagítottam, miután végre valahára megjelentek a szép magyar fürtök is a üzletekben, piacon.

A zöld spárga saláta alapját egy ízgazdag fokhagymás alfrédó szósz adja, ami egyszerre képviseli a sajtos ízvilágot, és a fokhagymásat. A salátát tészta salátává léptettem elő és bazsalikomos tofuval turbóztam fel, hogy a dolgos hétköznapokban laktató egytál ételként funkcionáljon. A spárga saláta a paradicsom enyhe savasságával lett igazán tökéletes.

zöld spárga saláta

Zöld spárga saláta recept

Bár a recept maga egyszerű és elronthatatlan, illetve egész gyorsan meg lehet csinálni, azonban a spárga saláta elkészítése több fronton fog folyni.

Hozzávalók (4-5 főre)

  • 500 gramm zöld spárga
  • 2×180 gram bazsalikomos tofu (másfajta is jó, de szerintem ez illik a legjobban hozzá)
  • 350 gramm durumtészta
  • 1 teáskanál oregánó és bazsalikom
  • só & bors
  • olívaolaj

Alfrédó szósz a tésztához:

  • 2 doboz (200 ml) növényi tejszín
  • 100 ml növényi tej (zab, vagy hasonló semleges ízű)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál sörélesztőpehely
  • 2 evőkanál szabadon választható liszt
  • 3-4 evőkanál olívaolaj

Spárga saláta elkészítése

Egy kicsit bonyolult tud lenni, ha nem ráérősen csináljuk, mivel egyszerre célszerű megcsinálni a tésztát, a tofu és spárga pirítását, és a szószt, illetve mindenek előtt a zöldséget is elő kell párolni kicsit. Lássuk is neki!

  • Spárga előpárolása: lehet blansírozni is (forrásba lévő vízzel leönteni), de én gőz felett szoktam 3-4 perc alatt egy kicsit puhára párolni. A pároláshoz használt vízet pedig újrahasznosítom a tészta főzésére. A kész spárgát tegyük félre, hogy megszáradjon, majd szeleteljük fel max ujjnyi vastag karikákra, kivétel a koronáját, azt hagyhatjuk egybe.
  • Főzzük al-dentére a tésztát.

Álljunk neki az alfrédó szósznak és a tofunak..

  1. Egy nagyobb lábasban, vagy serpenyőben kezdjük el pirítani az apróra vágott vöröshagymát.
  2. Egy másik nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat a kockára vágott tofunak, majd ha elég forró az olivaolaj, tegyük rá a tofut.
  3. Ha már kezd színe lenni a hagymának, akkor reszeljük hozzá a fokhagymát. Hagyjuk illatozni.
  4. Ha a fokhagyma illata elillant, akkor tegyünk hozzá két – nem túl púpozott, de nem is csapott – evőkanál szabadon választott lisztet. Kevergessük néhány percig, hogy kapjon egy kis színt. Ha teljes kiörlésűt választottunk, akkor ezt nehezebb eldönteni, de 2-3 percet szánjuk rá.
  5. Adjuk hozzá az egyik doboz tejszínt, majd keverjük el csomómentesen. Ha ezzel megvagyunk, adagoljuk hozzá a második doboz növényi tejszínt, majd a tejet és figyeljünk arra, hogy ne csomósodjon.
  6. Közben ne feledkezzünk meg a tofuról se. Ha már van egy kis színe a tofunak, akkor tegyük hozzá az előkészített spárgát és gyakori kevergetés közben süssük aranybarnára őket, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
  7. Vissza a szószhoz. Az összes folyadékot sikerült csomómentesre keverni, akkor folytassuk a kevergetést mindaddig, míg fel nem forr. Ha felforrt, akkor tegyük hozzá a sörélesztőpelyhet, és azt is keverjük elcsomómentesre, majd tegyük félre. Időnként keverjük meg, hogy előbb kihüljön, illetve szebb állaga legyen.
  8. Miközben mindennel elkészültünk és várjuk, hogy kihüljenek a dolgok mielőtt neki látnánk összeállítani a spárga salátát, jöhet az utolsó előtti mozzanat. Kockázzuk fel a paradicsomot, majd sózzuk le. Hagyjuk kicsit állni, hogy levet eresszen, és ne a spárga salátát áztassa el a leve. Így koncentráltabb lesz az íze.
  9. Ha kihűlt minden, és a paradicsom is kellő levet eresztett, akkor egy nagy keverőtálba állítsuk össze a zöld spárga salátát: tegyük bele az arany barna tofut és spárgát, majd a tésztát, a paradicsomot, az oregánot, a bazsalikomot és az alfrédó szószt. Keverjük össze jó alaposan és meg is vagyunk!

Érdemes a spárga salátát egy nappal korábban összeállítani, hogy az ízek remekül össze érjenek.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!