medvehagyma jótékony hatásai
Alapanyagok,  Kisokosok

A medvehagyma, és jótékony hatásai

A medvehagyma (Allium ursinum) egy évelő növény, ami a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozik. A nevét onnan kapta, hogy a néphiedelem szerint a téliálomból ébredező medvék első csemegéje a medvehagyma. Azonban a valóságban a mackók nem igazán kedvelik a hagymafélét. 

A vadon növő növény egy rendkívül ízletes és aromában gazdag, emellett a medvehagymának számos jótékony hatása is van. A hagymaféle természetes élőhelye a lombos erdőségek,illetve völgyek, azon belül is a nedvesebb és árnyékosabb területek.  Hazánkban számtalan helyen fellelhetjük a növényt, a Mecsek például egy híresen kedvelt medvehagyma lelőhely, amivel nem lőhetünk mellé.

A medvehagyma levelei sötétzöldek, hosszúkásak és szív alakúak, amik a földből egy csomóban – hagymából – nőnek ki egyenesen.. A medvehagyma legfontosabb tulajdonsága, hogy levelei intenzív ízzel rendelkeznek, ami a fokhagymához hasonló. Viszont a medvehagyma íze lágyabb és frissebb a megszokott fokhagymával szemben.

A medvehagymát számtalan módon felhasználhatjuk: gasztronómiai céllal fűszerként ízesítéshez célokra, pesto készítéshez, szószokhoz és levesekhez. Emellett a medvehagymának gyógyhatásai miatt a népi gyógyászatban is kiemelt helye van. A jótékony hatásai közé tartozik többek között az immunrendszer erősítése, a vérnyomás mérséklése és a gyomorpanaszok enyhítése..

A medvehagyma szezonja kora tavasszal kezdődik Magyarországon, és egészen májusig tarthat. Azonban minél jobban benne vagyunk a szezonban, anál nagyobb az esély arra, hogy a medvehagymát összetévesszük a gyöngyvirággal, aminek a levelei igen csak hasonlítanak a hagymafélékhez.

medvehagyma virágzása és termése

Mi is az a medvehagyma?

A medvehagyma, latin nevén Allium ursinum egy évelő növény, amely a hagymafélék családjába tartozik. A népies nevén vadfokhagymával leggyakran hűvös erdők és völgyek talaján találkozhatunk. A hagymaféle sötétzöld levelei hosszúkásak és szív alakúak. A medvehagyma virágai fehérek, vagy enyhén krémes színűek, és csoportosan nőnek a növény szárán. Emellett legfőbb ismertető jele a medvehagymának a fokhagymára emlékeztető illata, amit akkor éreztünk igazán, ha szétmorzsoljuk a levelét. Ez alapján a legkönnyebb megkülönböztetni a medvehagymát a mérgező gyöngyvirágtól. De erről majd később.

A néphiedelem szerint a téli álmából felkelt medve kedvenc csemegéje a földből kiásott medvehagyma. Azonban a medve nem kedveli a vadfokhagymát, és igazából teljesen hidegen hagyja. Az viszont igaz, hogy a medvehagyma, és a mackók is egyszerre bújnak elő téli álmukból.

A Medvehagyma Jótékony Hatásai

A medvehagyma számtalan  jótékony hatással rendelkezik, ami miatt hosszú ideje használják a népi gyógyászatban és a gasztrónomiában egyaránt. Csak néhány, a leggyakrabban emlegetett és bizonyított medvehagyma bizonyított gyógyhatása közül:

Erősíti az immunrendszert

A medvehagyma rendkívül gazdag antioxidánsokban, vitaminokban – C,- és E-vitaminban elsősorban -, valamint számos, szervezetünk számára hasznos ásványi anyagot tartalmaz.

Hozzájárul szív,- és érrendszerünk egészségéhez

A medvehagymában található allicin nevű vegyület mérsékli a vérnyomást és a koleszterinszintet, így csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emellett a medvehagyma fogyasztása javíthatja az érfalak rugalmasságát és csökkentheti a vérrögképződés kockázatát.

Gyulladáscsökkentő hatás 

A medvehagymában található nagy mennyiségű szulfid, antioxidáns és fitonutriensek támogatják szervezetünk védelmét a gyulladásos megbetegedésekkel szemben.

Emésztőrendszerünket is támogatja 

A medvehagyma gazdag rostokban, ami hozzájárul emésztési rendszerünk egészséges működéséhez, valamint vadfokhagymában antimikrobiális hatással bír, ami emésztőrendszerünk védelmét a kórokozókkal szemben.

Csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát

Bár egyértelműen nem kijelenthető, de több kutatás eredménye is arra utal, hogy a medvehagyma rendszeres fogyasztása csökkentheti a rák kockázatát, különösen a gyomor-, vastagbél- és prosztatarák esetében. Ennek oka feltételezhetően a medvehagymában található fitokémiai vegyületek lehetnek, amelyek eredményes védelmet nyújthatnak a rákkeltő anyagok ellen és gátolhatják a tumorok növekedését.

Medvehagyma ellenjavallat

Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a medvehagymának számos pozitív hatása van szervezetünkre, azonban nem helyettesíti a kiegyensúlyozott táplálkozást. Ezenfelül bizonyos esetekben tilos, vagy nem javasolt fogyasztása. Példának okáért a medvehagymának vérhígító hatása van, így akinek véralvadási problémája van – főleg, ha gyógyszert is szed rá – kerülje el a növényt.

Medvehagyma lelőhelyek

Magyarországon a medvehagyma elsősorban a Dunántúlon bukkan fel nagy mennyiségben a sűrű, erdős területeken. Tapasztalataim szerint a Mecsekkel nem lehet mellé lőnni, ha medvehagymát szeretnénk gyűjteni. Idáig tavasszal bármikor, bármerre indultam el Orfű, Kővágószőlős, vagy Misina tető környékén, mindig végtelen medvehagyma mezőre leltem. A Bakonyban szintén jó eséllyel találunk végeláthatlan medvehagyma lelőhelyeket, illetve a Szigetköz, illetve Mosonmagyaróvár környékén – Máriakálnok, Kimle – gyakori vendég a vadfokhagyma. 

Medvehagyma szezonja, érési ideje

Magyarországon általában áprilisban jelentkezik az első medvehagyma a földön, és májusban éri el a csúcsát. Ez az időszak azért ideális a medvehagyma gyűjtésére, mert ilyenkor a növény friss, zöld levelei a legízletesebbek és legzsengébbek. 

Fontos azonban kiemelni, hogy a medvehagyma vadászat során tisztelettel kell lennünk a természettel. Ne a tapossuk le a medvehagymát, és más növényt se. Törvényi szabályozás szerint is fejenként két kilogrammnál többet tilos gyűjteni. Soha ne gyűjtsünk túl sokat egy helyen, hogy fenntartható módon bánjunk a természet ajándékát.

Általában a medvehagyma csak jóval később borul virágba, mint ahogy megjelennek a zöldellő mezők. A fehér, bézs színű virágok megjelenése után is szedhetünk medvehagymát, mivel továbbra is növeszt leveleket, azonban már nem lesz olyan zsenge, és ízgazdag.

Mi a különbség a medvehagyma és a gyöngyvirág között

A medvehagymát (Allium ursinum) és a gyöngyvirágot (Convallaria majalis) úgyan könnyű megkülönböztetni, úgyanakkor összetéveszteni sem lehetetlen. Az utóbbinak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek, ugyanis a gyöngyvirág levelei mérgezőek. Viszont, ha figyelünk a medvehagyma, és a gyöngyvirág közötti különbségekre, akkor nagyon minimális az esély erre:.

 • Levelek: A medvehagyma levelei hosszúkásak, szív alakúak és sötétzöldek. A levelek a földtől egyenesen nőnek, és hosszú száron vannak rögzítve. Ellenben, a gyöngyvirág levelei kicsik és laposak, és párosával nőnek a száron.
 • Illat és íz: A medvehagymának az íze, és az illata rendkívül erőteljes, ami a fokhagymára hasonlít. A gyöngyvirág leveleinek se íze, se illata. Így ha biztosak akarunk lenni, akkor egy kicsit tépjünk bele a levélbe, vagy morzsoljuk szét a szélés és szagoljuk meg. Ez alapján egyértelműen megfogjuk különböztetni a gyöngyvirágot a medvehagymától.
 • Virágok: A medvehagyma virágai fehér vagy enyhén krémes színűek, és csoportosan nőnek a száron. A gyöngyvirág virágai valamivel kisebbek, fehér vagy rózsaszín színt vesznek fel, amelyek a növényi rövid szárán nőnek. A gyöngyvirág virágának kellemes édeskés illata van, míg a medvehagyma  virágának erőteljes illata van, akár csak a leveleinek.

A medvehagyma és a gyöngyvirág között különbség elsősorban az illatukba keresendő. Azzal semmiképp nem lőhetünk mellé. A friss, és zsenge medvehagyma leveleknek erőteljes fokhagymára emlékeztető aromája van.

Medvehagyma Eltevése

Ha sikerült medvehagyma lelőhelyre bukkani, akkor garantált a sike, és a nagy mennyiségű medvehagyma, amit egyszerre nem fogunk tudni felhasználni. Úgyhogy érdemes mielőbb gondoskodni a medvehagyma eltevéséről, ugyanis elég gyorsan veszít a minőségéből még a hűtőben is. Szerencsére számtalan módszer áll a rendelkezésünkre. Egyszerűen bedobhatjuk a fagyasztóba, vagy megszáríthatjuk, de készíthetünk belőle pestot és savanyúságot is, vagy eltehetjük olajban is.

Medvehagyma fagyasztása

A leggyorsabb, legegyszerűr megoldás a medvehagyma eltevésére a fagyasztás. Ráadásul nem csak a legegyszerűbb, hanem így őrizhetjük meg a legjobban a vadfokhagyma eredeti ízét..

 1. Mossuk meg alaposan a medvehagyma leveleit hideg vízzel, majd várjuk meg, míg megszárad (vagy papírtörlővel, konyharuhával felgyorsíthatjuk).
 2. Válogassuk át a medvehagyma leveleit. A rossz, vagy fonnyadt részeket, illetve a hosszú szárát vágjuk le.
 3. Tegyük az előkészített medvehagyma leveleket légmentesen záródó műanyag zacskóba, vagy tárolódobozba.
 4. Helyezzük a csomagolt medvehagymát a fagyasztóba. Ha van gyors fagyasztás funkció, vagy tudjuk, hol a leghűvösebb a fagyasztó, akkor tegyük oda a medvehagymát. Minél gyorsabban megfagy, annál jobban meg fogja őrizni ízét, és textúráját.

Fayasztott medvehagyma felhasználása: Amikor fel szeretnénk használni a medvehagymát, vegyük ki a fagyasztóból a szükséges mennyiséget, és hagyjuk felolvasztani. A fagyasztott medvehagyma könnyen használható, például levesekhez, szószokhoz vagy salátákhoz adható.

Medvehagyma aszalása

Ha az aszalásra esett a választásunk, akkor az alábbi lépéseket kell elvégezni:

 • Mossuk meg alaposan a medvehagyma leveleit hideg vízzel, majd várjuk meg, míg megszárad (vagy papírtörlővel, konyharuhával felgyorsíthatjuk).
 • a medvehagyma leveleit vékony szeletekre vágjuk, 
 • majd szelőssen elhelyezzük őket egy aszaló tálcán,
 • A medvehagyma leveleket alacsony hőmérsékleten kell szárítani körülbelül 6-8 órán keresztül.
 • Az aszalás után a leveleket légmentesen zárható edényekben vagy zacskókban hosszú ideig tárolhatjuk.

Medvehagyma olajban eltéve

Az olajban eltevés egy kicsit macerásabb, mint a például a fagyasztás, azonban lehetőséget ad a kísérletezésre: szabadon variálhatjuk az olajat, kisérletezhetünk a fűszerekkel.

 • Mossuk meg alaposan a medvehagyma leveleit hideg vízzel, majd várjuk meg, míg megszárad (vagy papírtörlővel, konyharuhával felgyorsíthatjuk).
 • Válogassuk át a medvehagyma leveleit. A rossz, vagy fonnyadt részeket, illetve a hosszú szárát vágjuk le. Ezután vágjuk apróra a leveleket, de hagyjuk őket egészben is, attól függően, hogy hogyan szeretnénk.
 • Válasszunk magas minőségű, lehetőleg hidegen sajtolt olajat, például olívaolajat vagy tökmagolajat, de ez ízlés kérdése.
 • Készítsük elő a befőttes üveget: Mossuk meg alaposan, majd várjuk meg, míg teljesen megszárad. Nem kell sterilizálni.
 • Tegyük a medvehagymát az üveg aljár annyira tömören, amennyire tudjuk. Tehetünk hozzá szabadon fűszereket: borsikafűt, borsot, zöldfűszereket, mustármagot, vagy bármi mást, amit szimpatikusnak találunk.
 • Öntsük hozzá az olajat úgy, hogy teljesen ellepje a medvehagyma leveleket. Ügyeljünk arra, hogy az olaj rétege legalább 1-2 centiméter vastag legyen a medvehagyma fölött.
 • Zárjuk le szorosan az üveget, majd tegyük hűvös, naptól védett helyre. Megfelelő körülmények között hónapokig eláll. Ha tettünk hozzá fűszereket, akkor érdemes pár hetet várni felhasználás előtt.

Medvehagyma felhasználási területei

A medvehagyma sokoldalúan felhasználható a konyhában és a gyógyászatban egyaránt. Az évszázadok során az alábbi módon hasznosították a vadfokhagymát:

 • A medvehagyma leveleit frissen vagy szárítva fűszerezésre és ízesítésre használják. Gyakran alkalmazták levesekhez, szószokhoz, salátákhoz és tésztákhoz.
 • A medvehagymát főszereplőként is használhatjuk szószok, krémlevesek elkészítéséhez.
 • A pékárukat, a kenyeret is fellehet dobni azzal, hogy a tésztába kisebb-nagyobb mennyiségben medvehagymát keverünk.
 • A medvehagymát hagyományosan gyógynövényként is használják, például az immunrendszer erősítésére, a vérnyomás csökkentésére és a gyulladások enyhítésére. A medvehagyma leveleit tea formájában fogyaszthatjuk, bár az íze miatt nem igazán nagy élvezet. A kozmetikai és gyógyászati ipar napjainkban is felhasználja a medvehagyma kivonatát.
medvehagyma felhasználása pogácsaként
Pogácsába sütve, vegán gulyás mellé

Medvehagyma receptek

Inspiriációk a medvehagyma felhasználásához:

 • All
 • Kisokosok
 • Tudományos
 • Vegán receptek
  •   Back
  • Alapanyagok
  •   Back
  • Vegán reggeli
  • Vegán vacsora ötletek
  • Egyszerű vegán receptek
  • Magyaros vegán ételek
  • Vegán főételek
  • Vegán levesek
  • Vegán desszertek, édességek
  • Saláták és szószok
  •   Back
  • Vegánság
Vegán burgonyás medvehagyma pogácsa

Mi lehet jobb, egy pihe-puha burgonyás pogácsánál? Egy pihe-puha burgonyás pogácsa medvehagymával! A medvehagyma nem csupán egy tavaszi kincs az erdőkben, hanem egy igazi gasztronómiai csemegének is számít. A medvehagyma jellegzetes illata és lágy, fokhagymás, hagymás íze számtalan receptet fel tud dobni. Az egyik legnépszerűbb fúzió a medvehagymás burgonya pogácsa. A legjobb az egészben, hogy semmivel sem bonyolultabb, mint a hagyományos. Legalábbis ami a konyhai manővert illeti, de…

Medvehagyma krémleves

A medvehagyma krémleves egy igazán különleges, és ízgazdag étel, ami tökéletes nyitánya a tavasznak. A medvehagyma az első melengető tavaszi napsugarakkal együtt már kora márciusban megjelenik az erdőkben. Hazánkban a Mecsekben, a Bakonyban biztosan, de sok más hűvös, ártéri erdőben – például a Szigetköz környékén –  medvehagyma mezőkre lelhetünk. A vadfokhagyma levelei szélesek, szív alakúak és élénk zöld színben tündökölnek. A legfontosabb tulajdonsága, és egyben ismertető jegye, hogy…

Szólj hozzá!