mi az a vöröslencse
Alapanyagok,  Kisokosok

Mi az a vöröslencse és milyen jótékony hatásai vannak?

A vöröslencse egyike a méltánnépszerű lencseféléknek. Ez a fajta elsősorban a Földközi-tenger partján őshonos és a Közel-keleti, illetve az indiai konyhába vált alapvető hozzávalóvá. Ez a hüvelyes Magyarországon csak az utóbbi időben kezdett elterjedté válni köszönhetően annak, hogy jótékony hatásait a végtelenségig lehetne sorolni. Lássuk, hogy mit érdemes tudni a vöröslencséről, és annak élettani hatásairól!

Vöröslencse jótékony hatásai

Kezdjük a legfontosabb szemponttal, vagyis azzal, hogy miért érdemes vöröslencsét fogyasztani:

1. Vöröslencse tápértéke rendkívüli

A vöröslencse fehérjetartalma 26 gramm, ami rendkívül magas, nem véletlen, hogy egyike a legnagyobb protein tartalmú növényeknek. A vöröslencse szénhidráttartalma 60 gramm, amit bár sokan negatívumnak tartanak, azonban a hüvelyes glikémiás indexe alacsony, így egy diétás étrendbe is jól illik. A zsírtartalma minimális, aminek köszönhetően a vöröslencse kalóriatartalma viszonylag alacsony, 360 kcal található 100 grammban.

vöröslencse fehérjetartalma
vöröslencse szénhidráttartalma

2. Magas a rosttartalma

A legtöbb hüvelyeshez hasonlóan, ennek a fajtának is magas a rosttartalma, ami hozzájárul szervezetünk egészséges- elsősorban emésztőrendszerünk – működéséhez. Illetve ennek köszönhetően rendszeres fogyasztása felgyorsítja testünk méregtelenítő folyamatait is.

3. A vöröslencse vitamintartalma magas

A többi hüvelyeshez hasonlóan, a vöröslencse vitamintartalma is kiemelkedő. Többek között A,- és E-vitaminból, valamint különböző B-vitaminokból tartalmaz számottevő mennyiségét. Továbbá nyomelemekben is remekel, mivel nagyobb mennyiségben található benne cink, magnézium, foszfor, kálium és vas. Emellett folsavat, rezet és omega-6 zsírsavat is tartalmaz nem elhanyagolható mennyiségben.

4. A vöröslencse nem puffaszt

A legtöbb hüvelyessel ellentétben, a vöröslencséről eltávolítják a külső, nehezen emészthető burkot. Ennek köszönhetően nem kell tartanunk attól, hogy a vöröslencse puffadást fog okozni. Bár a növényi étrendet követők számára az utóbbi se jelent problémát, mivel szervezetünk hozzá van szokva az átlag feletti rost bevitelhez.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

5. A vöröslencse főzési ideje jóval rövidebb

Nemcsak azért jó, hogy eltávolítják a külső héját a hüvelyesnek, mert így nem okoz puffadást, hanem azért is, mert így a vöröslencse főzési ideje töredéke lesz a többi hüvelyessel szemben. Míg más rokonát – például a babot – akár órákig kell főzni, addig a vöröslencse általában 20-25 perc alatt, de akár 15 perc alatt is puhára fő.

6. Bármely diétába jól illik

A vöröslencse természetes módon gluténmentes és glikémiás indexe is alacsony (26 körül mozog). Így bármely fogyókúrás diéta oszlopos tagja lehet.

Hol kapható vöröslencse?

A vöröslencse természetes módon gluténmentes és glikémiás indexe is alacsony (26 körül mozog). Így bármely fogyókúrás diéta oszlopos tagja lehet.

Vöröslencse elkészítése

A legnagyobb előnye a hüvelyesnek – ahogy korábban is írtam -, hogy a főzési ideje nagyon alacsony, illetve fontos megjegyezni azt is, hogy a vöröslencsét nem kell beáztatni, így bármikor összetudunk dobni belőle egy gyors egytál ételt, főzeléket vagy levest. Az elkészítési módja nem különbözik a többi lencse félétől a főzési időt leszámítva.

Receptek vöröslencséből

A vöröslencsét elsősorban az arab és az indiai konyha karolta fel, így különböző fűszeres dahlokban, levesekben és pikáns ragukban használják fel. De egyszerű fözelékek is készíthetőek belőle.

Mi a különbség a hagyományos és a vöröslencse között?

Jelentős különbség nincs a barna és a vöröslencse között. A tápértékük nem tér el jelentősen, valamint ásványi-anyag tartalmuk se mutat számottevő különbséget. A barna lencse kicsit több rostot tartalmaz, míg a vöröslencsében valamivel több fehérje található.

A legnagyobb különbség az ízben és a színben keresendő. A barna lencse nem túl intenzív, naturabb földes ízű, ami passzol a színéhez. Az élénk vöröses-sárgás színű lencse – hűen a színéhez – intenzívebb ízvilággal rendelkezik, ami miatt inkább fűszeres ételekbe illik. Tehát nem lehet azt mondani, hogy egyik jobb lenne, mint a másik, mivel mindegyiknek megvan a helye egy kiegyensúlyozott étrendben.

Vöröslencse szénhidráttartalma

60 gramm

Hagyományos lencse CH-tartalma

61,4 gramm

Vöröslencse fehérjetartalma

26 gramm

Hagyományos lencse protein tartalma

24 gramm

Vöröslencse zsírtartalma

1 gramm

Hagyományos lencse zsírtartalma

1,2 gramm

Vöröslencse kalóriatartalma

360 kcal

Hagyományos lencse kalóriatartalma

335 kcal

(Vöröslencse tápértéke összehasnolítva a barna lencsével)

vöröslencse tápértéke és a barna lencse

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Leave a Reply

%d bloggers like this: