Vegán főételek,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek,  Vegán vacsora ötletek

Vegán lencse dahl zöld lencséből

Indiában a lencse dahlnak nagy hagyománya van. A különböző lencsefajták, a barnától kezdve a vörösön át a feketéig az indiai konyhában előkelő helyet foglalnak el és az ízvilágot erőteljes, pikáns fűszerek határozzák meg. A kettő ötvözetéből igazán ízgazdag és tápláló egy tál ételt lehet varázsolni lencse dahl vagy curry formájában.

A zöld lencse dahl egyszerre kiadós és egészséges, illetve ami a legfontosabb, természetes módon vegán és fehérjedús. A lencse, a kókusztej és aromában gazdag fűszerek ízletes keverékére bármikor vevő vagyok, különösen akkor, amikor a hőmérő higanyszála igencsak lefelé kúszik.

Mi az a dahl?

A dahl az indiai konyha egyik legősibb remeke, ami egyszerre táplál és nyújt kulináris élvezetet. Tágabb értelembe a dahl számtalan különböző lencse alapú leveses és pörkölthöz hasonló egytál ételt foglal magába, aminek a hagyománya több, mint 3.000 évre tekint vissza.

A lencsés dahl alapjaként bármelyik lencse fajta megteszi – igen, 5 különböző van, amiket a linkre kattintva ismerhetsz meg -, az én választásom a zöldre esett, de erről később. Továbbá, ami nem hiányozhat egy dahlból az a hagyma, a fokhagyma, a sok-sok fűszer a kurkumától kezdve a gyömbéren át a fahéjig, illetve a krémes és sűrű kókusztej.

vegán lencse dahl jázmin rizzsel

Miért jó?

Az egyik legjobb dolog a dahlban, hogy egy gyors és tápláló egytálétel, ami alapból vegán és fehérjedús. Nincs szükség semmiféle helyettesítő termékre, vagy kompromisszumra csak egy kis bátorságra, hogy belevessük magunkat az intenzív fűszerek világába. Ráadásul a többi növényi fehérjében gazdag hüvelyessel ellentétben a lencsét nem kell előzetesen beáztatni.

Miért pont zöld lencsés dahl?

A dahl és a curry kéz a kézbe jár. Előbbi egy kicsit levesesebb, utóbbi pedig kicsit fűszeresebb. A zöld lencse – amiről ide kattintva olvashatsz részletesen – kevésbé hajlamos a szétfőlésre, ami miatt tökéletes választás egy levesbe. Továbbá a zöld hüvelyes natúrabb, földesebb íze van mint a szintén indiában népszerű vöröslencsének. Végül, de nem utolsó sorban a legutóbbi vegán frankfurti leves után maradt egy fél kelkáposztám, ami szerintem kiválóan illik a zöldlencse ízvilágához.

A zöld lencséről részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Vegán lencse dahl recept zöld lencsével

Gyors, egyszerű, de egyben különleges is és tápláló a lencse dahl. Kell ennél több? Igen, egy rövid bevásárló lista!

Hozzávalók (4-5 adag)

Alapanyag nem sok kell hozzá, viszont fűszer annál több. Viszont olyan füszerekről van szó, amik jó ha mindig vannak otthon. Szerencsére egyik sem olyan, amit nehéz lenne beszerezni.

  • 500 gramm zöld lencse (Aldi, lidl, tesco-ban biztos találsz)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 7-8 gerezd fokhagyma
  • 1 kókusztej konzerv (minden kisebb-nagyobb szupermarketben kapható)
  • 1 aprított, vagy hámozott paradicsom konzerv (400 gramm)
  • 1 darab nagyobb sárgarépa
  • 1,5 evőkanál mustár
  • 0,5 evőkanál kurkuma
  • 1,5 evőkanál currypor, vagy
    • 2,5 teáskanál római kömény
    • 2 teáskanál kurkuma
    • 1 teáskanál görögszéna
    • 1 teáskanál koriandermag őrlemény
    • ⅓ teáskanál szegfűszeg
    • ⅓ teáskanál fahéj
    • 1,5 teáskanál kardamom
    • negyed kávéskanálnyi gyömbér
  • 2 teáskanál őrölt paprika
  • 2 babérlevél
  • negyed kávéskanálnyi gyömbér
  • Negyed citrom vagy fél lime leve
  • Cayenne bors és chili ízlés szerint
  • 100-120 gramm – kb. két marék aprítva – kelkáposzta vagy spenót (opcionális) 
  • Olaj
  • Só és bors

Lencse dahl elkészítése

Szerencsére a lencsét nem kell előzetesen beáztatni, úgyhogy egyből neki is eshetünk a lencsés dahlnak!

  1. Pirítsuk meg az apróra vágott hagymát olajon.
  2. Ha szép színe van a hagymának, jöhet az aromatizáció. Azaz, a felsorolt füszerek ⅔-át vagy felét szórjuk rá a hagymára és reszeljük hozzá a fokhagymát. Keverjük össze jó alaposan és öntsük fel 1 deci vízzel. Majdnem, mintha egy pörköltet csinálnánk, csak kicsit – nagyon – fűszeresebb. Amíg párolog a víz, aprítsuk fel a sárgarépát.
  3. Ha elpárolgott a fűszeres masszáról a víz, tegyük hozzá az aprított sárgarépát, illetve paradicsom konzervet. Fedő alatt főzzük 10-15 percig. Általában a lencse 40-50 perc alatt megfő, úgyhogy adjunk neki egy kis előnyt.
  4. Az idő leteltével tegyük hozzá az átmosott zöld lencsét és öntsük fel bőven vízzel. Víz helyett zöldség alaplevet is használhatunk, ha van kéznél. Tegyük hozzá a maradék fűszert, és keverjük össze alaposan. Hagyjuk fedő alatt főzni a lencsés dahl-t.
  5. Gyakran nézzünk rá a dahlra, mivel a lencse rengeteg vizet fel tud venni. Mindig legyen bő lében. Ha már közel kész állapotra főtt a lencse – kb 45 perc – akkor keverjük hozzá a dahlhoz a kelkáposztát.
  6. Végezetül, – 5-10 perc elteltével, ha a hüvelyes puhára főtt, – adjuk hozzá a krémes kókusz konzervet és keverjük simára a lencsés dahlal.
  7. Vegyük le a főzőlapról, és hagyjuk állni egy 5-10 percig tálalás előtt.

A vegán lencsés dahl önmagában megállja a helyét egytál ételként, de érdemes hozzá egy kis köretet készíteni, amire a basmati, vagy jázmin rizs, illetve persze a vegán naan kenyér a legtökéletesebb. Bár utóbbi nem sűrűn van kéznél otthon.

lencse dahl

Szólj hozzá!