vegán sütőtökleves
Vegán levesek,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek,  Vegán vacsora ötletek

Vegán Sütőtök krémleves ünnepi ízvilággal

Kevés jobb dolog kerülhet az asztalra egy hüvös és borongós őszi napon, mint egy vegán sütőtökkrémleves. A krémes sütőtökleves egyszerre szívmelengető és pikáns, összességében egy igazi kulináris élvezetet nyújt. Emellett a vegán sütőtökkrémleves elkészítése hihetetlen egyszerű és gyors is, már ha a tök sütési idejét nem számítjuk bele. A sütőtököt akár napokkal korábban is megsüthetjük, amikor ráérünk. Maga a vegán sütőtök krémleves elkészítése körülbelül fél órát vesz igénybe.

A sütőtökkrémleves mellett szól az az érv is, hogy igazándiból a végtelenségig lehet variálni az ízvilágát: lehet sósan fűszeres, lágyan édes vagy aromában gazdag karácsonyias. A soron következő recept az utóbbihoz áll a legközelebb, ünnepi sütőtökkrémlevesnek tökéletesen megfelel.

Nem utolsó szempont az sem, hogy nem kell semmilyen extra alapanyag a vegán sütőtökleveshez. Bármelyik fajta sütőtök megteszi, – amit az ősz beköszöntével nem nehéz beszerezni -, egy kókusz konzerv, hagyma, egy kis cukor – ami opcionális -, illetve olyan fűszerek, amik így karácsony közeledtével egészen biztosan elérhetőek bármely üzletbe.

Ünnepi sütőtökkrémleves

Kész csalást is el lehet követni a tök levessel, mivel hihetetlen egyszerűen, néhány hozzávaló felhasználásával egy igazi ünnepi különlegességet varázsolhatsz, amivel lenyűgözheted a vendégeket. Mi teszi igazán karácsonyiasá a vegán sütőtökkrémlevest? A fűszerek kavalkádja és a krémes kókusz konzerv. Tökéletes párosítás, akárcsak egy curryben. Egyszerű, de mégis nagyszerű.

Nade, milyen fűszerekről is van szó? Kardamom, koriandermag, fahéj, szerecsendió és a gyömbér. Emellett használhatunk kis cayenne borsot és kurkumát is, ha igazán exotikus levest szeretnénk varázsolni, de szerintem a gyömbéres sütőtök krémleves ízgazdag sütőtökből bőven helyt áll az ünnep asztalon. Illetve van még egy kis fondorlat, amit érdemes bevetni. Egy kis karamellizált hagyma igazán különleges ízt tud adni a vegán sütőtökkrémlevesnek.

Milyen sütőtököt használjunk?

igazándiból mindegy, melyik fajtára esik a választás, a sütőtökkrémleves biztosan tökéletes lesz. A hazánkban kapható sütőtökök mindegyike tökéletesen illik hozzá és mindegyik egy kicsit más plusz ízjegyet ad hozzá. Például a hokkaidó tökkel extra édes lesz, a nagydobositól lesz egy kis gesztenyés aromája és a leggyakoribb fajtától, az orange sütőtöktől enyhén diós ízvilágú lesz a leves.

A sütőtökökről részletesen a linkre kattintva olvashatsz.

ünnepi sütőtökleves vegán

Vegán sütőtökkrémleves recept

Egyszerű, ám annál nagyszerűbb recept következik. Pár alapanyagból és körülbelül fél tucat fűszerből varázslatos dolgot lehet alkotni, itt a bizonyíték!

Hozzávalók

Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha nincs kedvünk, vagy nem tudjuk beszerezni a fűszereket a sütőtökkrémleveshez, akkor egy mézeskalács fűszerkeverék óvatos adagolásával le tudhatjuk a fűszerezést. November elején már biztosan kikerülnek a polcokra.

  • Kb 1 kg pucolt, sült sütőtök (amihez kb 2 kilogrammos frisset kell venni).
  • 1 db kókusz konzerv (400 ml, bármelyik szupermarketben kapható)
  • 1 evőkanál cukor (nádcukrot ajánlom)
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 0,5 kávéskanál gyömbér
  • 0,5 evőkanál fahéj
  • 0,5 evőkanál szerecsendió
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál kardamom
  • 1 kávéskanál őrölt koriandermag
  • só & bors
  • Olaj
  • Cayenne bors (opcionális)
  • Pirított mag, mandula, kesu, földimogyoró, mogyoró vagy akár vegyesen (opcionálisan tálaláshoz)

Miért kell hozzá cukor, ha a sütőtök eleve édes? Nos, hogy karamellizáljuk a hagymát, ami igazán különleges ízt ad a sütőtökkrémlevesnek.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Hogyan készítsük el a vegán sütőtökkrémlevest?

Nem egy nagy ördöngösség és gyorsan meg is van, ha a sütőtököt már megsütöttük. Utóbbi egy kicsit időigényes, mégha foglalkozni nem is kell. 

Sütőtök sütés

A sütőtökkrémleves sült sütőtökből az igazi – nem meglepő módon -, így mielőtt neki állnak a receptnek, süssük meg a sütőtököt. Az én kedvencem az orange fajta, az szinte mindenhol kapható ilyenkor jó áron.

  1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
  2. Mossuk meg a tököt. Vágjuk le a tök elejét és a végét, majd vágjuk el a tököt ott, ahol kezdődik a gömbölyű része.
  3. Vágjuk félbe mint két részét. A gömbölyű részből egy kanál segítségével távolítsuk el a magokat, illetve a rostokat.
  4. Szeleteljük fel mindegyik részét, és hézagosan tegyük sütőpapírra.
  5. Tegyük be a sütőbe, és süssük puhára. Ez kb 50-60 percet vehet igénybe. Akkor lesz jó, ha puha a húsa és kezd itt ott megpirulni.
  6. Ha kicsit kihűlt a sütőtök, akkor távolítsuk el a héját.

Sütőtökrémleves elkészítése

Ha meg van a sült sütőtök, akkor neki kezdhetünk a vegán sütőtökkrémlevesnek!

  1. Pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát. Ha kezd szép színe lenni a vöröshagymának, akkor reszeljük mellé a fokhagymát is. 
  2. Egy pár percig süssünk a fokhagymát is, majd adjuk hozzá a cukrot és jó alaposan barnitsuk meg a hagymát.
  3. Ha ezzel megvagyunk, akkor mehet hozzá a sütőtök püré is. Öntsük fel az egészet 3 dl vízzel, tegyük hozzá a fűszereket, majd keverjük össze jó alaposan és fedő alatt főzzük össze.
  4. Ha felforrt a sütőtökkrémleves, akkor mehet hozzá a kókusztejkonzerv is.
  5. Ha újra felforrt a leves, akkor vegyük le a tűzről és botmixer segítségével dolgozzuk simára.

Tálalhatjuk is az ízgazdag vegán sütőtökkrémlevest píritott magvakkal, de önmagában is megállja a helyét az ünnepi asztalon is.

Szólj hozzá!