vegán vöröslencse főzelék
Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek

Egyszerű vegán paradicsomos vöröslencse főzelék

A vöröslencsére sokan egzotikumként tekintenek, ami miatt nemigen mernek kisérletezni vele. Pedig nem kell egyből különféle dahlnak, vagy más bonyolultnak tűnő – vagyis ritka alapanyagokat igénylő – receptnek neki esni. Egy egyszerű paradicsomos vöröslencse főzelék is bőven megállja a helyét nemcsak a hétköznapokban. 

Míg a hagyományosnak számító barna lencsének van egy jellegzetes “földhözragadt” íze, amitől végtelen mennyiségű fűszerrel se lehet maradéktalanul eltérni, addig a vöröslencséből könnyebb különféle izgalmas ízeket előcsalogatni bármiféle különleges fűszer nélkül.

vöröslencse a vöröslencse főzelékhez

A vöröslencséről

A vöröslencse a Földközi-tenger partvidékéről érkezett hozzánk. Bár hazánkban még viszonylag ismeretlen, egyáltalán nem tekinthető egzotikumnak. Könnyen beszerezhető és nem igényel különösebb törődést. Kiváló – az egyik legjobb növényi – fehérjeforrás és a glikémiás indexe is alacsony. Nagy előnye a többi hüvelyessel szemben, hogy nem igényel áztatást és jóval gyorsabban megfő. A vöröslencséről részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Vegán paradicsomos vöröslencse főzelék

Őszintén szólva, nekem a hagyományosnak tekinthető sima főzelékek soha nem jöttek be. Szóval az esetek túlnyomórészében a főzeléket jó paradicsomosan csinálom, főleg, hogy a paradicsom konzerv és passzírozott paradicsom egész évben elérhető és könnyen beszerezhető.

Ha meg van a paradicsom, és a hüvelyes, akkor már csak a zöldfűszerek megfelelő – vagyis jó nagy – mennyiségének megválasztása van hátra. Minél több, annál jobb. No meg vöröslencséről van szó, úgyhogy egy kis extra is dukál. Azaz nincs vöröslencse főzelék római kömény nélkül. Legalábbis számomra. Elválaszthatatlan páros.

Hozzávalók

500 gramm száraz vöröslencse

1 darabolt paradicsom konzerv (420ml)

1 passzírozott paradicsom (720ml)

4-5 gerezd fokhagyma

2 közepes vöröshagyma

2-3 teáskanál oregánó

2 teáskanál kakukkfű

2 teáskanál szárított petrezselyem

2-3 teáskanál bazsalikom vagy 10-12 levél friss bazsalikom

1 teáskanál római kömény

2 közepes babérlevél

1 evőkanál nádcukor

1 deci száraz vörösbor (opcionális)

cayana bors/chilli pehely

só & bors

Olaj

Elkészítése

A vöröslencse legnagyobb előnye, hogy gyorsan elkészül és szükséges előzetesen beáztatni a többi hüvellyessel ellentétben.

  1. Aprítsuk fel a hagymákat, és kezdjük el megpirítani olajon, illetve hintsük meg egy kis sóval. Ezzel párhuzamosan aprítsuk fel, vagy reszeljük le a sárgarépákat és tisztítsuk meg a fokhagymákat.
  2. Ha már egészen szépen megpirult a hagyma, mehet hozzá a sárgarépa és bele reszelhetjük a fokhagymát is, illetve a babérleveleket is bele tehetjük. Pár percig sűrűn kevergessük a zöldséges egyveleget.
  3. Öntsük rá a masszára a darabolt paradicsomot, és tegyük hozzá a fűszerek felét. Egy 10-15 percig hagyjuk főni, hogy a paradicsom szétfőjön kicsit és a sárgarépa is megpuhuljon, mire elkészül a vöröslencse.
  4. Ha az idő letelt, akkor mehet bele a vöröslencse, majd öntsük fel a passzírozott paradicsommal és ha kell, akkor még annyi vízzel, hogy ellepje az egészet. Tegyük hozzá a maradék római köményt, illetve ízlés szerint tehetünk hozzá csípőset. Hagyjuk főni körülbelül negyed óráig. Időnként keverjük át, illetve szükség esetén öntsük rá egy kis vizet.
  5. Negyed óra múlva, ha már kezd puhulni a vöröslencse, akkor mehet bele a többi zöldfüszer, illetve egy kis vörösbor is. A sok paradicsom, illetve a vörösbor miatt a paradicsomos vöröslencse főzelékünk kicsit savas és savanykás lehet, ezért evőkanál nádcukrot érdemes beletenni, hogy kiegyensúlyozza. Ízlés szerint egy kicsit többet is lehet.
  6. Főzzük puhára a vöröslencsét, ami legtöbbször max még 10 perc lehet. De nem kell meglepődni azon sem, ha kicsit tovább tart.

Kell köret a vöröslencse főzelék mellé?

Jellemzően a magyar konyhában a főzelékek mellé nem köret, hanem fasírt, vagy egyéb fehérjeforrás kerül pluszba. A paradicsomos vöröslencse főzelék egy igazi növényi fehérje forrás önmagában, és szénhidrát tartalma sem alacsony – szerencsére alacsony glikémiás indexxel rendelkezik -, azonban egy kis köretet elbír, hogy biztosan laktasson és kövesse az ajánlott makrotápanyag bevitel arányát. Az alábbiak közül bármelyik jól passzol hozzá:

  • Rizs
  • Tészta (kicsit bolognai hangulata lesz tőle)
  • Bulgur
  • Kuszkusz

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!