![Egyszerű vegán paradicsomos vöröslencse főzelék 1 vegán vöröslencse főzelék](https://i0.wp.com/termeszetesenvegan.hu/wp-content/uploads/2023/07/vegan-voroslencse-fozelek.jpg?resize=1140%2C641&ssl=1)
Egyszerű vegán paradicsomos vöröslencse főzelék
Tartalomjegyzék
ToggleA vöröslencsére sokan egzotikumként tekintenek, ami miatt nemigen mernek kisérletezni vele. Pedig nem kell egyből különféle dahlnak, vagy más bonyolultnak tűnő – vagyis ritka alapanyagokat igénylő – receptnek neki esni. Egy egyszerű paradicsomos vöröslencse főzelék is bőven megállja a helyét nemcsak a hétköznapokban.
Míg a hagyományosnak számító barna lencsének van egy jellegzetes “földhözragadt” íze, amitől végtelen mennyiségű fűszerrel se lehet maradéktalanul eltérni, addig a vöröslencséből könnyebb különféle izgalmas ízeket előcsalogatni bármiféle különleges fűszer nélkül.
![Egyszerű vegán paradicsomos vöröslencse főzelék 2 vöröslencse a vöröslencse főzelékhez](https://i0.wp.com/termeszetesenvegan.hu/wp-content/uploads/2023/07/voroslencse-a-voroslencse-fozelekhez.jpg?fit=960%2C540&ssl=1)
A vöröslencséről
A vöröslencse a Földközi-tenger partvidékéről érkezett hozzánk. Bár hazánkban még viszonylag ismeretlen, egyáltalán nem tekinthető egzotikumnak. Könnyen beszerezhető és nem igényel különösebb törődést. Kiváló – az egyik legjobb növényi – fehérjeforrás és a glikémiás indexe is alacsony. Nagy előnye a többi hüvelyessel szemben, hogy nem igényel áztatást és jóval gyorsabban megfő. A vöröslencséről részletesebben a linkre kattintva olvashatsz.
Vegán paradicsomos vöröslencse főzelék
Őszintén szólva, nekem a hagyományosnak tekinthető sima főzelékek soha nem jöttek be. Szóval az esetek túlnyomórészében a főzeléket jó paradicsomosan csinálom, főleg, hogy a paradicsom konzerv és passzírozott paradicsom egész évben elérhető és könnyen beszerezhető.
Ha meg van a paradicsom, és a hüvelyes, akkor már csak a zöldfűszerek megfelelő – vagyis jó nagy – mennyiségének megválasztása van hátra. Minél több, annál jobb. No meg vöröslencséről van szó, úgyhogy egy kis extra is dukál. Azaz nincs vöröslencse főzelék római kömény nélkül. Legalábbis számomra. Elválaszthatatlan páros.
![Egyszerű vegán paradicsomos vöröslencse főzelék 3](https://i0.wp.com/termeszetesenvegan.hu/wp-content/uploads/2023/07/paradicsomos-voroslencse-fozelek.jpg?fit=960%2C540&ssl=1)
Hozzávalók
500 gramm száraz vöröslencse
1 darabolt paradicsom konzerv (420ml)
1 passzírozott paradicsom (720ml)
4-5 gerezd fokhagyma
2 közepes vöröshagyma
2-3 teáskanál oregánó
2 teáskanál kakukkfű
2 teáskanál szárított petrezselyem
2-3 teáskanál bazsalikom vagy 10-12 levél friss bazsalikom
1 teáskanál római kömény
2 közepes babérlevél
1 evőkanál nádcukor
1 deci száraz vörösbor (opcionális)
cayana bors/chilli pehely
só & bors
Olaj
Elkészítése
A vöröslencse legnagyobb előnye, hogy gyorsan elkészül és szükséges előzetesen beáztatni a többi hüvellyessel ellentétben.
- Aprítsuk fel a hagymákat, és kezdjük el megpirítani olajon, illetve hintsük meg egy kis sóval. Ezzel párhuzamosan aprítsuk fel, vagy reszeljük le a sárgarépákat és tisztítsuk meg a fokhagymákat.
- Ha már egészen szépen megpirult a hagyma, mehet hozzá a sárgarépa és bele reszelhetjük a fokhagymát is, illetve a babérleveleket is bele tehetjük. Pár percig sűrűn kevergessük a zöldséges egyveleget.
- Öntsük rá a masszára a darabolt paradicsomot, és tegyük hozzá a fűszerek felét. Egy 10-15 percig hagyjuk főni, hogy a paradicsom szétfőjön kicsit és a sárgarépa is megpuhuljon, mire elkészül a vöröslencse.
- Ha az idő letelt, akkor mehet bele a vöröslencse, majd öntsük fel a passzírozott paradicsommal és ha kell, akkor még annyi vízzel, hogy ellepje az egészet. Tegyük hozzá a maradék római köményt, illetve ízlés szerint tehetünk hozzá csípőset. Hagyjuk főni körülbelül negyed óráig. Időnként keverjük át, illetve szükség esetén öntsük rá egy kis vizet.
- Negyed óra múlva, ha már kezd puhulni a vöröslencse, akkor mehet bele a többi zöldfüszer, illetve egy kis vörösbor is. A sok paradicsom, illetve a vörösbor miatt a paradicsomos vöröslencse főzelékünk kicsit savas és savanykás lehet, ezért evőkanál nádcukrot érdemes beletenni, hogy kiegyensúlyozza. Ízlés szerint egy kicsit többet is lehet.
- Főzzük puhára a vöröslencsét, ami legtöbbször max még 10 perc lehet. De nem kell meglepődni azon sem, ha kicsit tovább tart.
![Egyszerű vegán paradicsomos vöröslencse főzelék 4](https://i0.wp.com/termeszetesenvegan.hu/wp-content/uploads/2023/07/vegan-paradicsomos-voroslencse-fozelek.jpg?fit=960%2C540&ssl=1)
Kell köret a vöröslencse főzelék mellé?
Jellemzően a magyar konyhában a főzelékek mellé nem köret, hanem fasírt, vagy egyéb fehérjeforrás kerül pluszba. A paradicsomos vöröslencse főzelék egy igazi növényi fehérje forrás önmagában, és szénhidrát tartalma sem alacsony – szerencsére alacsony glikémiás indexxel rendelkezik -, azonban egy kis köretet elbír, hogy biztosan laktasson és kövesse az ajánlott makrotápanyag bevitel arányát. Az alábbiak közül bármelyik jól passzol hozzá:
- Rizs
- Tészta (kicsit bolognai hangulata lesz tőle)
- Bulgur
- Kuszkusz