vegán brassói
Magyaros vegán ételek,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán főételek,  Vegán receptek

Vegán Brassói tofuból – Alapok a magyar konyhából

Brassói tofuból? Miért ne! Gondoltam én, amikor azon morfondiroztam, mi legyen a következő menü. Egy jó darabig hanyagoltam a magyar konyhát, mivel nem igazán láttam benne nagy fantáziát. Azonban manapság egyre több hazai étel jut eszembe, hogy végül is nem is volt olyan rossz anno, miért ne adnék neki egy esélyt? 

A kísérletezések során megállapítottam: a magyaros vegán ételek tényleg nem rosszak. Sőt!

Úgyhogy a következő áldozat a vegán brassói. A magyar ételek legnagyobb előnye – szerintem -, hogy többnyire kevés alapanyag kell hozzá. Ha valami nem édes, akkor vöröshagyma, paprika, fokhagyma és valamilyen hús. Noshát az utóbbit nem nehéz helyettesíteni. Első körben biztosra akartam menni, így a vegán brassói tofuból készült el először. Meg igazából a füstölt tofu tökéletesen illik hozzá.

Hogyan lett a brassói?

Számtalan étel van, amihez ragasztunk helyiség neveket, miközben a valóságban vajmi kevés köze van hozzá. Ilyen például a bolognai ragu vegán bolognai ragu recept itt érhető el – (spagetti, ahogy szokás mondani). Nade mi a helyzet a brassói aprópecsenyével? Valóban erdélyi étel lenne? Meglehet.

brassó látkép
https://vjm.hu/brasso-varosat-legalabb-egyszer-latni-kell/

Legendáriumok

Számos legenda övezi a magyaros ételt. Egyik szerint Gróf Nándor a MÁV utasellátó szakácsa készítette el az első brassóit egy Brassóból Budapestre tartó vonaton. Egy 19. századi szakácskönyv alapján pedig közvetlenül brassóból származik.

Van olyan legenda is, ami nem az erdélyi településhez, hanem egy személyhez köti az ételt. Egy óbudai kocsmáros felesége találta ki az ételt, amit Brassóy Károly születésnapján tálalt fel először. Az asztalos mester kedvence lett a majorannás magyaros étel, aminek gyorsan híre ment a városba.

Brassói fűszerezése

A legendák egy dologban megegyeztek: a brassói fűszerezésében. Só, bors, pirospaprika, fokhagyma, vöröshagyma és majoranna. Mit jelent ez? A sok sok recept közül csak a húsmentes alapanyagok egyeztek meg. Tehát miért ne lehetne vegán brassóit csinálni, mondjuk tofuból?

brassói tofuból

Vegán brassói tofuból recept

A brassói tipikusan az az étel, ami csak frissen jó, úgyhogy nem csináltam nagy adagot. Illetve nem is érdemes egyszerre nagy mennyiséget csinálni, mivel csak nehezíti a piritgatást.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Hozzávalók (2-3 személy)

 • 2 csomag füstölt tofu (180 gramm, Lidl-s tökéletes a célra)
 • 600-700 gramm burgonya (5-6 közepes)
 • 1 nagyobb vöröshagyma
 • 5-6 gerezd fokhagyma
 • 1 közepes paradicsom
 • 1 kisebb étkezési paprika
 • 2-3 teáskanál pirospaprika
 • 1 teáskanál majoranna
 • Só & bors
 • Olaj

Hogyan kell brassóit elkészíteni?

Bár első ránézésre igen egyszerűnek tűnik a recept, és valójában az is, azonban fontos megjegyezni, hogy időigényes és pepecselős még a vegán brassói is.

 1. Hámozzuk meg a burgonyát, aprítsuk fel kisebb kockákra, majd áztassuk be sós, hideg vízbe. Kockázzuk fel a tofut is és egy nagyobb serpenyőbe hevítsünk olajat.
 2. A beáztatott burgonyát mossuk meg, és tegyük fel főni sós, hideg vízben. Ezzel párhuzamosan kezdjünk bele  a tofu píritásába. A tofu elég vizes alapból, úgy hogy el fog tartani egy ideig, hogy szép barna legyen. Egy kis sóval hintsük meg a piruló szója készítményt. Addig is aprítsuk fel a zöldségeket és hámozzuk meg a fokhagymát.
 3. Ha megpirult a tofu, akkor tegyük félre és a helyén kezdjük el pirítani a főtt burgonyát (mire a tofu megpirul, valószínűleg megfő a krumpli is, aminek nem is muszáj teljesen puhának lennie). Egy másik nagyobb serpenyőben kezdjük neki a hagyma píritásának is.
 4. Ha már kezd szép színe lenni a hagymának, akkor mehet bele a többi zöldség is, majd körülbelül 5 percig hagyjuk összefőzni. 
 5. Ha elég szépen összeesett a zöldség és nincs lé alatta, akkor tegyük hozzá a pirított tofut, majd a pirospaprikát. Jó alaposan keverjük össze, majd öntsük fel egy deci vízzel.
 6. Mire elfő a lé a tofu alol, addigra remélhetőleg a burgonya is szépen megpirult (Ha nem, akkor tegyük félre a tofut). Végül nincs más teendő, csak össze kell a tofut keverni a burgonyával, vagy fordítva és kész is a vegán brassói.

Mi a jó brassói titka?

Sűrű kevergetés, hogy szépen egyenletesen megpiruljon minden. Sok türelem, hogy megvárjuk, mire minden szép arany barna legyen. Illetve az olaj megfelelő mennyisége. Sajnos lehetünk bármilyen egészségtudatossak, bizony nehéz egy vegán brassóit összehozni olaj nélkül. Ha túl kevés az olaj, nem fog rendesen megpirítani, ha túl sok, akkor pedig émelyítő lesz és borzasztó olajos, ami elrontja az egészet.

Mi a különbség a brassói és a pörkölt között?

Valószínűleg másban is felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a brassói és a pörkölt -vagy paprikás krumpli – között, ahogy bennem is. Hiszen nagyjából ugyanaz az mindegyiknek a lépései, és alapanyagai. Bár van sok recept, ahogy kutakodtam, ami mellőzi a pörkölthöz hasonló vonásokat többé kevésbé (vöröshagyma, pirospaprika, paradicsom, paprika).

Nos elsősorban a brassói fűszerezésén és elkészítési módján múlik az ízvilága. A brassói inkább egy szárazabb, fokhagymásabb egytálétel, míg például a paprikás krumpli egy szaftosabb, erőteljesebb étel. Emellett míg a brassóiban minden külön megvan pirítva, azaz inkább sütve, addig a pörköltben kicsit megkapatjuk a húshelyettesítőt jó esetben, de sokkal inkább összefőnek az ízek.

A vegán paprikás krumpli receptjét ide kattintva érheted el!

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!