vegán csicseriborsó dahl lencsével
Vegán főételek,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek

Csicseriborsó dahl

A csicseriborsós dahl legnagyobb előnye, hogy egyszerre különlegesen ízletes és egészségesen tápláló. Ráadásul legtöbbször alapból vegán, mint sok más indiai étel. De mi is az a dahl? Két külön dologra is utalhat. Egy részt, a dahl szanszkritról fordítva azt jelenti “szétválasztani”, és az Indus-völgyében elterjedt, olyan hüvelyesekre utal elsősorban, mint a lencse és sárgaborsó.

A dahl másik jelentése, amiről receptünkben is szó van, egy fűszerekben gazdag, tápláló sűrű leves. Legtöbbször a lencse, és a csicseriborsó adja a dahl alapját, amihez jellemzően kurkuma, különböző bors, fokhagyma, gyömbér, kardamom, fahéj, chili, fűszerpaprika, koriander kerül. De ezeken kívül is szinte bármi kerülhet az indiai ételbe.

Csicseriborsós dahl recept

Hozzávalók

  • 400 gramm száraz csicseriborsó (célszerű egy éjszakára beáztatni)
  • 150 gramm száraz zöld lencse
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál garam masala keverék
  • 1 teáskanál friss gyömbér, vagy egy fél mokkáskanálnyi örölt
  • 1 evőkanál őrölt kurkuma
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1/2 teáskanál őrölt kömény
  • 1/2 teáskanál cayenne bors (ízlés szerint)
  • 250 gramm spenót (leveles fagyasztott is jó)
  • 400 ml kókusztej konzerv
  • 400 ml víz
  • Só ízlés szerint
  • olaj

Elkészítés

A száraz csicseriborsót áztassuk be legalább fél napra, de legjobb, ha egy egész napra.

 

  • Pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát forró olajon. Ha már van egy kis színe, tegyük hozzá a fűszerek ⅔-át és reszeljük, vagy zúzzuk bele a fokhagymát is.
  • Sűrű kevergetéssel hagyjuk, hogy felszabaduljon a kellemes aroma. Addig mossuk át a beáztatott csicseriborsót, és a zöldlencsét.
  • Keverjük hozzá fűszeres hagymához a száraz összetevőket. Jó alaposan keverjük át, hogy jól átjárja a fűszer a lencsét és a csicseriborsót. A lencse jóval előbb el fog készülni, mint a csicseriborsó, de nem baj, ha szétfő, attól lesz még krémesebb, és sűrűbb.
  • Öntsük fel a csicseriborsó dahl-t egy kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi. Keverjük hozzá a fűszer maradék ⅓-át és főzzük készre a csicseriborsót, ami kb 40-45 perc, de csicseriborsója válogatja.
  • 40 perc elteltével, ha már szinte teljesen puha a csicseriborsó, akkor mehet bele a kókusztej konzerv is. Keverjük el alaposan és főzzük készre a csicseriborsót. Nem baj, ha nem lesz teljesen puha, sőt! Csak jobb, ha kicsit roppanós marad.

A csicseriborsó dahl-hoz készíthetünk rizst – basmati illik a legjobban, vagy bármi mást. Nagyon kisérletezős kedvünkbe vagyunk, akár naan kenyeret is. Én még nem vettem elég erőt és bátorságot hozzá, hogy csináljunk, a boltokba meg nem igen van felénk vegán naan kenyér.

lencsés csicseriborsó dahl

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!