grillezett zöldség
Kisokosok,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek

Grillezett zöldség kalauz – Mit, mivel és hogyan

A nyár, és vele együtt a grillszezon beköszöntével elérkezik az idő, hogy a zöldségek is megkapják a nekik járó figyelmet a grillrácson. A grillezett zöldségek messze több kreativitással és változatossággal kecsegtetnek, mint azt sokan gondolnák.. A grillezett zöldségek természetes ízei felerősödnek, ropogós külsőt és zamatos belsőt kapnak, amivel biztos, hogy elsöprő sikert fogunk aratni egy egy grillezés során.

Ráadásul igencsak színes kavalkádot hozhatunk össze a különböző grillezett zöldségekkel. Nem kell leragadni a klasszikus grillezett cukkini és padlizsán vonalon. Nyugodtan kisérletezhetünk igazából bármilyen idény zöldséggel, vagy gombával. A teljesség igénye nélkül csokorba szedtem a – számomra – legízletesebb zöldségeket, amelyek tökéletes alanyként szolgálnak egy grillpartihoz.

Grillezett zöldségek

Itt a nyár és vele együtt a grillszezon. Sajnos minden egyes reklám, filmes jelenet és asszociáció a grillezéssel kapcsolatban a húshoz kapcsolódik. Közben pedig számtalan ízletes zöldség áll rendelkezésünkre, amik tökéletesen grillezhetőek. A grillezés során a zöldségek természetes ízei felerősödnek, ropogós külsőt és zamatos belsőt kapnak, amit bármelyik húsimádó megirigyelhet.

A jó hír, hogy szinte bármit meg lehet grillezni, így nem kell leragadni az olyan klasszikusoknál, mint a grillezett cukkini. Megjegyzés: Ezzel persze nem a grillezett cukkini érdemeit szeretném csorbítani, hiszen nagy favorit. Szóval a klasszikusok mellett olyan zöldségeket is dobhatunk a grillrácsra, mint a kukorica, spárga, karfiol vagy paradicsom. No meg persze azt se felejtsük el, hogy nemcsak zöldségekből áll a vegán étrend. Tofu, tempeh, csicseriborsó és abból készült dolgok mind mind kiválóan alkalmasak grillezésre.

Grill zöldségek fűszerezése általánosságban

A legegyszerűbb és sokszor a legjobb, ha semmi más nem teszünk a zöldségre, mint egy kis olajat és sót. Így a zöldség eredeti ízét csalogathatjuk elő még intenzívebb, füstösebb verzióban. Az olajat elhagyhatjuk, ha nagyon egészségesen szeretnénk a grill zöldséget, de ízélmény ügyileg nem érdemes.

Emellett a borssal, a fokhagyma granulátummal, a szójaszósszal nem lőhetünk mellé, mivel szinte bármelyik grillezett zöldséghez jól illenek.

Lássuk a leggyakoribb, és legegészségesebb grill zöldség opciókat:

Grillezett cukkini

A grillezett cukkini a nyári grillezések egyik legfinomabb és legegészségesebb választása. Könnyen elkészíthető, hiszen csak vékony szeletekre vágva, egy kis olívaolajjal és fűszerekkel megszórva kell a grillre helyezni. A cukkini gyorsan megpuhul és ízletes grill csíkokat kap, miközben megőrzi ropogós textúráját. Friss, szezonális zöldségként nemcsak finom, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így tökéletes kiegészítője lehet bármilyen grillpartinak.

Cukkini grillezés

  • Vágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre. Túl vékony nem jó, mert szét fog esni grillezés közben a cukkini.
  • Legalább 1 órát álljon a fűszerben, vagy sóban.
  • Oldalanként 4-5 perc alatt elkészül.

Cukkini fűszerezése

Az sem utolsó év a grillezett cukkini mellett, hogy ezerféleképpen füszerezhetjük, – szinte – minden jól áll neki. Néhány kombináció:

  • Klasszikus: olívaolaj, zúzott fokhagyma, pár csepp friss citromlé, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, só és frissen őrölt fekete bors
  • Pikánsabban: olívaolaj, füstölt paprika, chili pehely vagy/és cayenne bors, zúzott/reszelt fokhagyma, kömény, só és bors
  • Lágy zöld fűszeres: olívaolaj, petrezselyem, koriander levél, citromlé, só és bors
  • Keleties: szezámmagolaj, szójaszósz, gyömbér, zúzott/reszelt fokhagyma, szezámmag, egy kevés chili pehely.

De természetesen önmagában is kiváló egy kis sóval meghintve.

Grillezett padlizsán

A grillezett padlizsán szintén törzsgyökeres tagja a nyári sütögetéseknek. Számomra a padlizsán az egyik legtipikusabb és legjobban grillezhető zöldség. Tökéletesen áll neki a grillezett, füstös ízvilág és bajlódni se kell különösebben vele. 

Viszont, néhány dologra oda kell figyelni. 

  • Tapasztalatok alapján a grillezett padlizsánnál nem lehet megúszni az olajat, egy kicsi mindig kell, hogy jó íze legyen.
  • Célszerű grillezés előtt a zöldséget előkészíteni: szeleteljük fel, és sózzuk le. Hagyjuk állni egy félóráig legalább. Majd mossuk meg alaposan, és cseppegtessük le. Ezután jöhet a rendes füszerezés. A módszernek köszönhetően a padlizsán kesernyés íze eltünnik.
  • Kicsit hosszabb a sütési ideje.

Padlizsán grillezés

  • Vágjuk 1-1,5 cm vastag karikákra, vagy akár hosszantibba a padlizsánt.
  • Sózzuk le, álljuk hagyni 30-60 percig, majd mossuk le és töröljük szárazra.
  • Ezután pácoljuk be, és hagyjuk állni fél órát legalább.
  • 7-8 percig süssük oldalanként.

Grillezett padlizsán fűszerezése

  • Klasszikus: olivaolaj, só és semmi több.
  • Mediterrán: olívaolaj, só, fokhagyma, bazsalikom, rozmaring és néhány csepp citromlé.
  • Indiai: só, kurkuma, őrölt köménymag, római kömény, koriander levél, és garam masala. Illetve chili pehely ízlés szerint.

Grillezett gomba

Bár a gomba kissé megosztó, mégis gyakori vendég a grillezett gomba is a nyári összejöveteleken. Nekem például az egyik nagy kedvencem. Különböző gomba, különböző ízvilágot nyújt és szerencsére egész évben kapható. Az alábbi gombafajták tökéletesen alkalmasak grill zöldségnek (noha a gomba hivatalosan nem is zöldség):

  • Portobello: tökéletes grillezett gomba alapanyag. Egyben, szeletelve egyaránt.
  • Csiperke: klasszikus és a barna csiperke is tökéletesen illik a grillrácsra. Kisebbek egyben, a többi mehet szeletelve, félbevágva.
  • Shiitake gomba: igazi kuriózum. Szár végét vágjuk le, mert az nagyon rágós marad, a többi mehet egyben a grillre.
  • Laskagomba: Nagyon jó íze van a laskagombának alapból. A nagyobb “legyezőkre” szedjük szét, és mehet is a grillre egyben.
  • Ördögszekér gomba: Tulajdonképpen ugyanaz, mint a laskagomba csak éppen nagy termőteste van. A legimpozánsabb grillezett gombát tudjuk vele megalkotni, ha szép egyenletes szeletekre vágjuk a termőtestet.
  • Gévagomba: Jó grill fűszerkeverékkel, vagy sültcsirke fűszerkeverékkel kísértetiesen hasonlítani fog egy grillezett csirkemellre.

Gomba grillezése

  • Nagyon alaposan mossuk meg és tisztítsuk meg a gombákat.
  • Vágjuk vissza a gombák szárát.
  • A nagyobb darabokat érdemes felszeletelni kb fél cm vastag szeletekre. A kisebbek gombákat egyben is grillezhetjük.
  • Oldalanként 6-7 percet szánjuk a gombákra, hogy biztosan megsüljenek.

Grillezett gomba fűszerezése

  • Alap: só, olaj (oliva) bőven elég, ha szeretjük a gomba ízét.
  • Keleties. Szójaszósz, szezámmag olaj (vagy sima), és chilipehely.
  • Barbeque: Barbecue szósz, füstölt paprika, fokhagymapor, hagymapor, chili por, barna cukor.
grillezett gomba

Grillezett hagyma

A grillezett hagyma is tipikusan az a zöldség, ami legtöbbször előkerül egy egy sütögetés alkalmából. Ami persze nem véletlen. Mindig elérhető, és igazán jó kis kiegészítője lehet az ebédnek, vagy vacsorának. A vörös,- és a lilahagyma egyaránt tökéletesen grillezhető zöldség.

Hagyma grillezése

  • Távolítsuk el a hagyma külsőhéját.
  • Karikázzuk fel vastagabb, kb 1 cm-eres karikra oldalra fektetve.
  • Só, minimális olaj semmi több nem kell hozzá. A hagyma talán az egyetlen grillezett zöldség, amit fűszerezés után érdemes azonnal a grillrácsra tenni, mivel só hatására elveszti ropogós textúráját.
  • 5-6 perc oldalanként és kész is az aranybarna grillezett hagyma.

Grillezett paradicsom

A grillezett paradicsom már nem tagja a grillezett zöldségek állandó listájának. Sokak nem gondolnak rá, hogy milyen isteni is tud lenni a grillezett paradicsom. Például az aszalt paradicsom maga a mennyei manna.

Paradicsom grillezése

  • Válasszunk a célra nagyobb, húsos paradicsomokat, vagy pici koktél paradicsomokat. A lényeg, hogy olyan fajta legyen, ami nem esik szét egykönnyen.
  • Mossuk meg alaposan a paradicsomokat.
  • A nagyobb paradicsomokat vágjuk vastagabb szeletekre, hogy grillezés közben ne essenek szét. A koktélparadicsom fajták mehetnek egyben, vagy félbe vágva a grillrácsra.
  • 3-4 perc alatt általában elkészül a grillezett zöldség.

Grillezett paradicsom fűszerezése

  • Alap: só és olívaolaj már önmagában elég.
  • Ezen felül meghinthetjük egy kis bazsalikommal, és/vagy oregánóval.

Grillezett paprika

Egy jó édes és húsos  pirospaprika – kápia, kaliforniai vagy bocskor paprika például – szintén tökéletesen megfelel grillezett zöldségnek. A fűszerezését, és az előkészítését sem érdemes túl gondolni.

  • Mossuk meg, távolítsuk el a magházat és a magokat.
  • Terítsük ki a paprikát és vágjuk fel szeletekre.
  • Só, bors és olaj opcionálisan.
  • 5-6 percet szánjunk mindkét oldalára a grillen.

Grillezett spárga

Szerencsére a grillszezon éppen elkezdődik, mire a spárga szezonja lecsengene. Így a zöldségek királyának tartott spárgából fejedelmi fogást lehet varázsolni néhány hozzávalóból.

  • Mossuk meg alaposan a spárgákat.
  • Vágjuk le a fás (lilás részt) részét a spárga szárának.
  • Blansírozzuk meg a spárgát (vagy pároljuk 5-8 percig fedő alatt)
  • Forgassuk egy kis olajba, majd sozzuk meg a grillezendő zöldséget.
  • Gyakori forgatás közben kb 8-10 perc alatt grillezzük aranybarnára a spárgát.
grillezett spárga

Grillezett karfiol

A spárgához hasonlóan, a grillezett karfiol is igényel némi előkészületet.

  1. Szedjük rózsáira a karfiolt.
  2. Mossuk meg alaposan.
  3. Blansírozzuk meg, vagy fedő alatt pároljuk 8-10 percig gőz fellett.
  4. Várjuk meg, míg megszárad, vagy töröljük szárazra.
  5. Jöhetnek a fűszerek, majd hagyjuk állni benne legalább fél óráig.
  6. 7-8 perc alatt szépen megsülnek a grillen a karfiolrózsák.

Milyen fűszert használjunk a grillezett karfiolhoz?

Sónál és egy kis olajnál igazából nem kell több, de még egy kis fokhagymaporral feldobhatjuk. Illetve tapasztalatom alapján az indiai currys ízvilág is nagyon jól áll a karfiolnak.

grillezett karfiol

Grillezett burgonya

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a legkézenfekvőbb grillezett zöldségről sem, a burgonyáról. A grillszezon kezdetével az újburgonya is ellepi a piacokat és az üzleteket, ami szinte kiállt azért, hogy jól meggrillezzük.

Krumpli grillezés

  • Hámozzuk meg a burgonyát. Az újburgonyát nem kell, csak jó alaposan dörzsöljük meg folyóvíz alatt.
  • Vágjuk fel fél cm vastag karikákra, vagy hosszanti szeletekre. (Ha kifejezetten aprócska újburgonyához van szerencsénk, akkor akár egy az egyben is mehet a grillre)
  • Főzzük puhára, de ne teljesen készre sós vízben (kb. 10 perc forrástól számítva.)
  • Töröljük szárazra és jöhetnek a füszerek.
  • Oldalanként 6-7 percig grillezzük a zöldséget, vagy amíg nem lesz szép barna és roppogós.

Grillezett burgonya fűszerezése

A grillezett krumplit nem igazán szoktam túl gondolni. A kevesebb sokszor több.

  • Só és egy kis olaj az alap, illetve
  • egy kis füstölt paprika kerülhet hozzá és/vagy fokhagyma granulátum.

Grillezett csemegekukorica

A nyár előrehaladtával előkerül a dinnye után a második kedvencem is, a csemegekukorica. Tavaly nyárig abba a tudatban voltam, hogy van a főtt csemegekukorica, ami isteni és kész. Nade kaptam egy fülest, hogy ezt simán meg is lehet grillezni. Az eredmény? Szóhoz sem jutottam, fenséges és igazából semmi extra nem kell hozzá, csak egy kis türelem, mivel a többi grill zöldségtől eltérően egész sok idő kell a kukoricának. De mindenképp megéri!

  • Tisztítsuk meg a kukoricacsövet.
  • Hagyhatjuk egybe, vagy fel is darabolhatjuk a kukoricákat.
  • Kis sóval meghintve mehet is a grillre.
  • Időnként forgassuk meg a kukoricát, hogy egyenlően grillezödjön meg minden oldala.
  • Kb. 20 perc alatt szépen átsül és megpirul minden oldala.
grillezett kukorica

Grill zöldségeken túl vegánként

Ha vegánként keveredünk egy grillpartira, akkor szinte borítékolható, hogy inkább csak ilyen olyan grill zöldséggel készülnek nekünk. Azonban ennél jóval színesebb a növényi paletta grill szezonban is. 

Mit lehet grillezni vegánként zöldségeken kívül?

Rengeteg minden kerülhet a grillrácsra, ami növényi eredetű. Csak néhány példa a sok közül:

és még sorolhatnám. De ezekről majd máskor, most a grillezett zöldségek voltak a terítéken. Manapság ezeken felül eszméletlen sok külön, erre a célra készült vegán grill készítmény, kolbász, hamburgerpogácsa kapható. Bár ezeket igyekszem kerülni, mivel a legtöbb igencsak az ultra feldolgozott élelmiszerek kategóriájába esik. Dehát nyár van, egy kis bünős élvezet mindig belefér, még nem a világvége.

grillezett tofu

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!