b12 vitamin források
Kisokosok,  Tudományos,  Vegánság

Az a fránya B12 hiány! Mi az igazság?

A B12-vitamin nélkülözhetetlen tápanyag, amely létfontosságú szerepet játszik az emberi szervezet számos alapvető funkciójában, többek között a vörösvérsejtek képződésében, a DNS-szintézisben és az idegrendszer egészségének fenntartásában. Szervezetünk nem képes előállítani a vitamint, ezért nem megfelelő táplálkozás mellett kialakulhat B12 hiány. Mivel a B12-vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszerekben található meg, ezért számunkra, vegánonknak különösen fontos, hogy odafigyeljünk a B12 vitamin bevitelre. Ássuk is be magunkat a részletekbe!

Mi az a B12 vitamin?

A B12-vitamin, vagy más néven kobalamin, egyike a létfontosságú vízben oldódó vitaminoknak, ami fontos szerepet játszik többek között a vörösvérsejtek képződésében, a DNS-szintézisben és az idegrendszer egészségének fenntartásában. A B12 hiánya vérszegénységhez, idegrendszeri problémákhoz és egyéb egészségügyi gondokhoz vezethet. 

A B12-vitamin főként állati eredetű élelmiszerekben található meg, mint a hús, hal, tojás és tejtermékek. Mivel a növényi eredetű élelmiszerek nem tartalmaznak kobalamint, nekünk vegánoknak különösen figyelnünk kell a B12 pótlására. Az ezzel kapcsolatos részletekbe később megyek bele, ahova ide kattintva közvetlenül átugorhatsz. Az ajánlott napi bevitel felnőttek számára körülbelül 2.4 mikrogramm.

Mire jó a B12 vitamin?

Ahogy korábban is említettem, a kobalamin egy létfontosságú vitamin, ami számtalan funkció alapját képezi szervezetünkben:

Vörösvérsejt-képződés

A B12-vitamin elengedhetetlen a vörösvérsejtek termeléséhez. A B12-vitamin segít abban, hogy a vörösvérsejtek megfelelő méretűek és formájúak legyenek, ami szükséges a hatékony oxigénszállításhoz, ami elengedhetetlen az egészséges fizikai állapothoz.

Az idegrendszer egészsége és a mentális egészség

A B12-vitamin több fronton játszik kulcsszerepet az idegsejtek működésében és karbantartásában. Részt vesz a myelin nevű anyag szintézisében, amely védi az idegrostokat. Ezáltal biztosítja az idegrendszer megfelelő működését, javítja az idegi impulzusok átadását és segít megelőzni az idegkárosodást.

Továbbá a B12-vitamin elengedhetetlen szerepe van hangulatunk stabilizálásában, illetve a kognitív funkciók fenntartásában. A vitamin hozzájárul az agy neurotranszmitter-termelésében, aminek jelentős hatása van hangulatunkra, hozzájárul az általános jóléthez, javítja a memóriát és csökkenti a depresszió kockázatát.

DNS-szintézis

A B12-vitamin szükséges a DNS előállításához és javításához, ami létfontosságú a sejtosztódás és a sejtek megújulása szempontjából

Energia-anyagcsere

A B12-vitaminnak jelentős szerepe van a szénhidrátok és zsírok lebontásában. Ezáltal növeli az energiaszintet és hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez.

Szív egészsége

A B12-vitamin elsősorban azzal járul hozzá szív,- és érrendszerünk egészségéhez, hogy segít csökkenteni szervezetünk homocisztein szintjét.  A magas homocisztein szint összefüggésbe hozható a különböző szív,- és érrendszeri megbetegedésekkel.

mire jó a b12 vitamin

B12 vitamin hiány

A B12-vitamin hiányának súlyos egészségügyi következményei lehetnek, mivel többek között elengedhetetlen szerepe van a vörösvérsejtek képzésében, a DNS-szintézisben, az anyagcsere folyamatokban, a mentális, idegrendszer és szív egészségének fenntartásában. A B12 hiánya zavart okozhat szervezetünk oxigén szállításában, károsodhatnak az idegek, csökkenhet általános energiaszintünk, romolhat a kognitív működés és növekedhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. 

B12 vitamin hiány tünetei

A B12-vitamin hiányának tünetei széleskörűek és különböző súlyosságúak lehetnek, ami egyaránt érinti a mentális és a fizikai egészséget. Az alábbi listában a tüneteket gyakoriságát soroljuk fel, ahol a számok a megjelenés valószínűségét jelzik, a 10-es a leggyakoribb és az 1-es a legritkább.

Mentális tünetek

 • Memóriaromlás (8)
 • Zavartság (7)
 • Depresszió (7)
 • Szorongás (6)
 • Hangulatingadozások (6)

Fizikai tünetek

 • Fáradtság (10)
 • Gyengeség (9)
 • Sápadtság (8)
 • Légszomj (7)
 • Szédülés (7)
 • Zsibbadás és bizsergés a kezekben és lábakban (9)
 • Egyensúly- és koordinációs problémák (6)
 • Izomgyengeség (6)
 • Étvágytalanság (6)
 • Súlycsökkenés (5)
 • Székrekedés (5)
 • Hasmenés (4)
 • Nyelvfájdalom vagy -gyulladás (5)
 • Szájüregi fekélyek (4)
 • Égő érzés a nyelven (3)
 • Gyors szívverés (6)
 • Homályos látás (3)

Jól látható, hogy a B12 hiány legtöbb tünete viszonylag általános, így ezek alapján nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy mivel állunk szemben. Illetve a B12 vitamin hiány jelei egyénenként jelentősen eltérhetnek egymástól.

b12 vitamin hiánya

Mi okozhat B12 vitamin hiányt?

Számtalan oka lehet annak, hogy valakinél B12 hiány jelentkezik.

Keveset juttattunk belőle a szervezetünkbe

A B12-vitamin főként állati eredetű élelmiszerekben található meg, mint a hús, hal, tojás és tejtermékek. Vegetáriánusok és vegánok, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, különösen veszélyeztetettek lehetnek a B12-vitamin hiányában. De erről majd később, vagy ide kattintva ugorhatsz.

Felszívódási zavar

Számos emésztőrendszeri probléma és betegségek hátráltathatja a B12-vitamin felszívódását. Ilyen állapot például a perniciózus anémia, amely egy autoimmun betegség, a cöliákia, amely a gluténérzékenység okozta bélkárosodás miatt jelentősen csökkentheti a tápanyagok felszívódását, és a Crohn-betegség, amely a bélrendszer gyulladásával jár, ami szintén jelentősen csökkenti a vitaminok felszívódását.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek hatással vannak a B12-vitamin felszívódására. Ilyen gyógyszerek lehetnek a protonpumpa-gátlók (PPI-k), aminek hosszú távú használata csökkentheti a B12-vitamin felszívódását, valamint a metformin, ami egy gyakran használt gyógyszer a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére.

Idős kor

Az idősebb emberek gyomorsav szintje általában csökken, ami megnehezíti a B12 vitamin felszívódását.

Alkoholizmus

A túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a gyomor és a belek nyálkahártyáját, ami jelentősen csökkenti a B12-vitamin felszívódását.

Genetikai tényezők

Előfordulhat, hogy egyeseknek a szervezete genetikai okokból nehezebben képes felszívni a B12 vitamint.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

B12 vitamin források

Köztudott dolog, hogy a B12 vitamin legjobb forrása az állati eredetű élelmiszerek, mint a hús, hal és a tejtermékek. Ezért a vegánoknak és a vegetáriánusoknak szükségük van B12 vitamin potlásra. Emiatt bírálat éri az életmódot, hiszen táplálékkiegészítőre szorul. Viszont van egy kis csavar a történetben.

b12 hiány

Vegánság és a B12 vitamin

Hogy-hogy csak az állati eredetű élelmiszerben van B12? Sokaknak dereng valami, hogy a talajban található baktériumok állítják elő a nyomelemet. Ezt eszik meg a legelésző állatok és így jut el az emberi szervezetbe a létfontosságú vitamin “természetes” formában. Viszont van egy kis bökkenő. Manapság az intenzív állattenyésztés mellett ez nagyon nem így van. Illetve szabadtartású állatok se jutnának elég B12-höz, mivel a termőföld már nem bővelkedik az olyan baktériumokba, amelyek szintetizálják a vitamint.

Vagyis, a tenyésztett állatok döntő többségéhez B12-vel dúsított takarmány révén jut el a vitamin (forrás). Ergo szintén táplálékkiegészítő révén, csak éppen egy szerencsétlen állat közvetítéséve. Semmivel sem természetesebb, sőt…

Szóval a “mindenevők” sem jutnak természetesebb módon a B12-höz, mint mi vegánok az étrend kiegészítők, a B12-vel dúsított növényi tejek, vagy más élelmiszerek révén. A különbség csak az, hogy nem egy állatot tömnek meg étrendkiegészítővel tömött takarmánnyal, hanem ellenőrzött minőségű táplálékkiegészítőként közvetlenül jutattjuk szervezetünkbe a szükséges vitamint.

Egy szó mint száz, a B12 hiány és a vegánság kapcsolata eg újabb példa arra, hogy féligazságok hangoztatással árnyékolják be a teljesen egészséges, és fenntartható életmódot. Ilyen tekintetben a nagy húsevők is ugyanúgy “függnek” a táplálékkiegészítőktől, mint a vegánok. Semmivel se jutnak természetesebben hozzá a sokszor emlegetett B12-vitaminhoz.

Szólj hozzá!