vércsoport diéta hülyeség vagy nem
Tudományos,  Kisokosok

Mi az a vércsoport diéta, és valóban müködik?

A vércsoport diéta egy érdekesnek tűnő elmélet, miszerint az étrendünket vércsoportunk alapján kell összeállítani. Ha vércsoportunkkal megegyező étrendet követünk, akkor ilyen-olyan egészségügyi előnyőkre tehetünk szert. Például magasabb lesz energiaszintünk, számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenthetjük, 

más és más ételek illenek, vagy nem illenek. Az elmélet szerint az egyes vércsoportokhoz tartozó egyének szervezete eltérően reagál bizonyos ételekre. Ennek megfelelően a vércsoport diéta azt állítja, hogy a vércsoportunk határozza meg, hogy mit együnk, mit nem, vagyis a legideálisabb egészségünk és testsúlyunk számára.

Dr. Peter J. D’Adamo, az amerikai orvos és természetgyógyász az elmélet szellemi atyja. 1996-ban publikálta először a vércsoport diéta elméletét “Eat Right 4 Your Type” című könyvében, amely hamarosan világszerte népszerűvé vált. A könyvében részletesen taglalja, hogy melyik vércsoportnak mely élelmiszerek ajánlottak, és melyeket kell kerülniük. Bár D’Adamo állításait saját kutatásaira és megfigyeléseire alapozza, a vércsoport diéta tudományos alapja vitatott.

A vércsoport diéta hívei szerint az egyén szervezete megfelelően reagálhat az étrendjének megfelelően, ami javíthatja az egészséget, elősegítheti a testsúlykontrollt és növelheti az általános jóllétet. Azonban a vércsoport diéta hatékonyságát alátámasztó hiteles kutatások hiányoznak. Még a vércsoport diéta legfőbb hívei is nehezen tudnak meggyőző bizonyítékokat felmutatni az elmélet helyességére.

vércsoport diéta

Mi vércsoport diéta?

A vércsoport diéta egy igen érdekes megközelítése a táplálkozásnak, ami arra alapul dióhéjban, hogy minden egyes vércsoporthoz más,- és más ételek illenek, illetve nem illenek. A szellemi atyjának az elmélete szerint a különböző vércsoporttal rendelkező egyének szervezete másképp reagálnak bizonyos ételekre. Ebből következik – az elmélet szerint -, hogy a vércsoportunk határozza meg, hogy mit együnk, mit nem, vagyis a vércsoport diéta a legideálisabb egészségünk és testsúlyunk számára.

A vércsoport diéta Dr. Peter J. D’Adamo amerikai orvos, természetgyógyász fejéből pattant ki. 1996-ban publikálta először a vércsoport diéta elméletét “Eat right 4 your type” című könyvében, ami néhány éven belül 1999-ben Magyarországon is megjelent “Vércsoport szerint megfelelően táplálkozni” néven.

A könyvében hosszasan, és részletesen taglalja, hogy melyik vércsoporthoz mely élelmiszerek illenek, illetve melyeket kell kerülni. Dr. Peter J. D’Adamo ezeket az állításokat saját tudományos kutatásaira és megfigyelésével támasztja alá.

Mivel kecsegtet a vércsoport diéta?

Az orvos szerint a vércsoport diéta  hozzájárul egészségünkhöz, ideális testsúlyunkhoz és általános jóllétünkhöz. előnyökhöz vezethet az egészség, a testsúly és az általános jólét terén. Állatísa szerint jelentősen növelhetjük szervezetünk energiaszintjét, csökkenthetjük testsúlyunkat és számos betegség kockázatát csökkenthetjük azzal, ha vércsoportunknak megfelelő élelmiszereket fogyasztunk és kerüljük a nem ajánlatosakat.

Mire alapozza, hogy melyik vércsoport számára mi az ideális?

Dr. D’Adamo szerint azért van szükség vércsoport alapú diétára, mivel a globalizációt megelőzően a különböző vércsoportú emberek más-más éghajlaton éltek, ami miatt szervezetük más táplálkozási formára rendezkedett be. Például az északi népek túlnyomórészt 0-ás vércsoportúak, és anno táplálkozások jó részét a hús, és a hal tette ki, így a 0-ás vércsoport diéta elsősorban az állati termékekre fókuszál. A mediterrán régióban az A, B vércsoport aránya magasabb, és ezen a területen az éghajlatnak köszönhetően mindig is több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, így az A, és B vércsoport diéta a sok zöldség, és gyümölcs fogyasztását ajánlja. Emellett a vércsoportunk befolyásolja immunrendszerünket is, így szervezetünk a vércsoporttól függően eltérően reagálhat bizonyos allergénekre, és anyagokra.

Különböző vércsoport diétája a könyv szerint

Az elmélet alábbi, az alábbi rendszert állította fel az amerikai orvos:

 • 0 vércsoport diéta
  • Ajánlott ételek: Hús (főleg vadhús és szárnyasok), hal, zöldségek (kivéve a kukoricát és gumósakat), gyümölcs (kivéve a citrusok, és a málna), olívaolaj, magvak, tojás.
  • Kerülendő ételek: Tejtermékek, bab, búza, kukorica, málna, kóla, kávé, avokádó, trópusi gyümölcsök, gumós zöldségek (retek, burgonya stb.), hüvelyesek.
 • A vércsoport diéta
  • Ajánlott ételek: Zöldségek minden mennyiségben, gyümölcsök (kivéve a déli gyümölcsök), tofu, tengeri ételek, gabonafélék, olívaolaj, bab, lencse, földimogyoró.
  • Kerülendő ételek: Vörös hús, tejtermékek, kukorica, búza, magolajok, déli gyümölcsök.
 • B vércsoportúak diétája:
  • Ajánlott ételek: Zöldségek, hús (főleg szárnyasok és bárány), hal, tejtermékek (főleg kecsketejtermékek), gabonafélék (kivétel búza, bulgur, rozs), gyümölcsök, tojás, olívaolaj.
  • Kerülendő ételek: Csirke, kukorica, búzafélék, paradicsom, szója, diófélék, kókuszdió, legtöbb babféle.
 • AB vércsoportúak diétája:
  • Ajánlott ételek: Tofu, tengeri ételek, tejtermékek (főleg kecske), zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, bab, lencse, olívaolaj. pulyka, édesburgonya
  • Kerülendő ételek: Vörös hús, kacsa, baromfi, kukorica, búza, kókuszdió, banán, narancs, paradicsom. mák, tönkölybúza, avokádó

A természetgyógyász orvos könyvében az Rh (Rhesus) faktorra nem tér ki a diétáknál, miközben jelentős szerepe van immunrendszerünk működésében, ami ellentétes korábbi állításával. Sőt igazából egyáltalán nem tesz róla említést a könyvében.

vércsoport diéta nagyvonalakban táblázatban
Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Mit mondanak a tények, valóban jó a vércsoport diéta?

Manapság számtalan divatos, felkapott csodát ígérő diéta kering a világhálón. Legtöbbjüknek azonban csak hangzatok ígéretei vannak, féligazságok, vagy még azok sem, csak jól használt közhelyek. Például a paleo étrend, ami igencsak berobbant a köztudatban és nagy népszerűségnek örvend Magyarországon is. A paleo étrend lényege, hogy visszatérjünk az ősemberek diétájához, mivel az a természetes. Bár a feltevés hangzatos, azonban egyrészről, nem igazán tudjuk rekonstruálni, hogy mit ettek annó őseink, másrészt az akkori növények, és az éghajlat teljesen más volt. Valami oknál fogva nem is lehet találni kutatást, ami egyértelműen alátámasztja az előnyeit. De erről majd máskor, most a vércsoport diéta a soros.

Szóval, tényleg szuperjó a vércsoport diéta, vagy hülyeség, ami féligazságokból táplálkozik? Nos, leginkább az utóbbi. A felvetés hangzatos, hiszen miért ne lehetne benne ráció, hogy a vércsoportunk, származásunk és immunrendszerünk meghatározza, hogy mi jó és mi sem szervezetünknek. Nade a tények makacs dolgok.

Nincs bizonyíték, vagy hiteles kutatás

Bár  D’adamo könyvében számos kutatásra, illetve megfigyelésre hivatkozik, ami alátámaszthatná a vércsoport diéta jogosultságát, azonban valójában nincs egyetlen kézenfogható bizonyítéka sem. Az összes kutatás, vagy megfigyelés, amire hivatkozik saját maga végezte el, vagy állítólagos beszámolók alapján következtetett csupán.

A népszerűsége miatt gyorsan a figyelem középpontjába került, és számtalan kutatás alapjául szolgált. Az eredmény? A kutatások egyike se talált összefüggést D’Adamo által publikált előnyök és a vércsoport diéta között. Csak néhány bizonyíték, jobban mondva bizonyíték hiánya:

 • 2013-ban Leila Cusack és társai által publikált tudományos értekezés 16 különböző cikket vizsgált át, ami a vércsoport diéta vélt előnyeit támasztja alá. Egy híján egyik cikk sem volt hiteles, és az egyetlen, ami megfelelt a tudományos kritériumoknak valójában hibás következtetést – vagy ferdített – vont le az eredményekről, hogy alátámassza, hogy jó a vércsoport diéta.
 • 2014-ben 1455 résztvevővel végeztek kutatást. Az igaz, hogy az úgynevezett A vércsoport diéta általánosságban javította a résztvevők egészségét, viszont a bökkenő az, hogy mindenkiét egyformán, nem csak az A vércsoportú részvevők eredményeit. A dolog érdekessége, hogy az A csoport diéta az úgynevezett agrikultúrális diéta, azaz a teljes kiőrlésű gabona, zöldség, gyümölcs kerül elsősorban terítékre, vagyis egy vegetáriánus étrendet takar. Tehát a kutatás a vércsoport diéta jogosultságát nem sikerült igazolnia, ellendben a vegetáriánus étrendét igen.
 • 2018-ban 973 túlsúlyos személy vett részt egy kutatásban, ami a vércsoport diéta súlykontrollban játszott pozitív szerepét hivatott alátámasztani. Semmilyen pozitív eredménye nem lett a vércsoport diétának.

Lehetne még folytatni a sort, de igazából már így is 4:0 a tévhit mellett.

Nem hogy nem használ, még veszélyes is lehet a vércsoport diéta

Mint a legtöbb olyan diéta, ami bizonyos élelmiszer csoportok kizárásával jár, úgy a vércsoport diéta is veszélyes lehet. A vércsoport diétánál ez a veszély különösen fennáll, mivel több vércsoport diétája elég egyoldalú. Például az 0 vércsoport diéta, az úgynevezett “vadászó” csoport étrendje elsősorban a vöröshúsok köré épül, magas fehérje tartalmú diéta, ami igencsak mellőzi a gabonákat, és a zöldségeket és a gyümölcsöket se erőlteti. Ez józan ésszel végiggondolva se hangzik egészségesnek, a dietetikusok és a természetvédők pedig erősen óva intenek tőle.

Nem minden étrend, diéta veszélyes. Sőt!

A legtöbb napjainkban terjengő trendi diétával az a legnagyobb baj, hogy egy-két hangzatos elemmel próbálják eladni, miközben nincs, vagy alig van mögötte valós tudás, tartalom, és kutatás. Nincs ez másképp a vércsoport diétával sem, ami egy jól hangzó dologra, a vércsoportra építi fel magát, viszont valós tartalom nincs mögötte, csak szintén hangzatos feltételezés, hogy az éghajlat meghatározzó paramétere vércsoportunknak, és bizonyos éghajlaton bizonyos élelmiszereket ettek legfőképpen az emberek, amiből következik, hogy most is így kell tennünk. Azonban bizonyíték nincs rá.

Viszont vannak olyan étrendek is, amelyeknek a hatásosságát és pozitívumait számtalan tudomány kutatás is alátámasztja. Ilyen példának okáért a vegán életmód, ami a tévhitekkel szemben egyáltalán nem egy újkeletű dolog. A vegán életmódról, és az egészségre gyakorolt pozitív hatásainak tudományos magyarázataira és bizonyítékaira a linkre kattintva olvashatsz részletesen.

Szólj hozzá!